ΥΛΙΚΑ
- 5 Αβγά χωρισμένα
- 1 Πρέζα αλάτι
- 400γρ. Ζάχαρη
- 250γρ. Βούτυρο
- 1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 1/2 Κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
- 2 Βανίλιες
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 120ml. Χυμό πορτοκάλι
- 1/2 Κουταλάκι γλυκού σόδα
- 120ml. Γάλα
- 80ml. Κονιάκ
- 200γρ. Καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 500γρ. Αλεύρι
- 3 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28εκ. Στρώνουμε μία λαδόκολλα στη βάση.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα και τις βανίλιες.
- Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε εναλλάξ και σε μικρές ποσότητες, το αλεύρι, το γάλα και το κονιάκ. Αφού είναι έτοιμο το μείγμα, ρίχνουμε τα καρύδια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε την μαρέγκα την οποία διπλώνουμε με απαλές κινήσεις.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, βάζουμε ένα κέρμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Όταν κρυώσει εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.