Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό σύκα ώριμα
500γρ. Ζάχαρη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα σύκα στη μέση. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 6-8 ώρες.
  • Βάζουμε τη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 40 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

ΤΥΡΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Αλεύρι
150γρ. Τυρί φέτα τριμμένη
150ml. Γάλα
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4 Αβγά
5 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 15 λεπτά., κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά. Αφήνουμε για 10 λεπτά στο ταψί να κρυώσει λίγο και το βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φακελάκια μαγιά
1 Κούπα χλιαρό νερό
1 Κουταλιά σούπας ξίδι
2 Κούπες αλεύρι
1 Κουταλιά σούπας ζάχαρη μαύρη
1 Κουταλιά σούπας αλάτι
1 Κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, το νερό, το ξίδι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και βάζουμε μέσα το ζυμάρι. Το αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΙΝΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
800γρ. Χοιρινά φιλετίνια
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Χυμός από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φιλετίνια και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και τη μουστάρδα. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπέρωνουμε, βάζουμε το μπούκοβο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Στο τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι.  

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

ΛΑΔΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αλεύρι
1 Κύβο μαγιά
100ml. Ελαιόλαδο
400ml. Χλιαρό νερό
1 Πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε ένα ποτήρι νερό. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, και το μείγμα με τη μαγιά. Ζυμώνουμε και σταδιακά ρίχνουμε το νερό και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 40 λεπτά. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και την αλείφουμε με λάδι. Σχηματίζουμε μία φρατζόλα με το ζυμάρι και τη λαδώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

ΑΒΓΑ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
4 Αβγά
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τη πιπεριά. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και ρίχνουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά.
  • Με ένα κουτάλι δημιουργούμε τρύπες μέσα στη σάλτσα και σπάμε τα αβγά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΟΜΕΛΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Αβγά
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
Δυόσμο
100γρ. Τυρί κρέμα
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και το τυρί.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε το πολτό σκόρδου και το δυόσμο.
  • Ρίχνουμε τα αβγά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ψηθεί η ομελέτα και να πάρει χρώμα.
  • Τη γυρίζουμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΠΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ

500γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 Κουτάκι μπύρα
1 Κουταλάκι γλυκού μπύρα
1 Κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση, ρίχνουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε λίγη λίγη τη μπύρα και ζυμώνουμε καλά. Το αφήνουμε για μισή ώρα. Ζυμώνουμε και δίνουμε σχήμα καρβελιού. Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

ΜΕΖΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑΚΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό λουκανικάκια
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
Ρίγανη
4 Φέτες μπέικον
400γρ. Τριμμένο τυρί
Ελαιόλαδο
1 Ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ρίχνουμε τα λουκανικάκια σε ένα πυρέξ. Βάζουμε τα ντοματάκια, το κρασί, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά.
  • Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 200 βαθμούς στον αέρα. Στα τελευταία 5 λεπτά, βάζουμε το μπέικον και το τυρί.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
10 Φύλλα κρούστας
1 Μελιτζάνα κομμένη σε κυβάκια
Ελαιόλαδο
100γρ. Μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Πιπεριά Φλωρίνης (σε άλμη) ψιλοκομμένη
100γρ. Κουκουνάρι καβουρντισμένο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τη μελιτζάνα σε ένα τρυπητό την πασπαλίζουμε με αλάτι και την αφήνουμε για 20 λεπτά. Την ξεπλένουμε και την στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τη μελιτζάνα, το πολτό σκόρδου και αλάτι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, βάζουμε την πιπεριά και το κουκουνάρι, ανακατεύουμε. Κόβουμε κάθε φύλλο κατά μήκος σε 3 λωρίδες. Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας από τη γέμιση στην άκρη κάθε λωρίδας, και αλείφουμε το υπόλοιπο φύλλο με ελαιόλαδο.
  • Διπλώνουμε την κάθε λωρίδα σε τρίγωνο, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τα πιτάκια σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

ΠΕΝΕΣ ΜΕ 4 ΤΥΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
125γρ. Γραβιέρα τριμμένη
100γρ. Γκούντα τριμμένη
150γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
50γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
Πιπέρι
500γρ. Πένες
250ml. Γάλα
60γρ. Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente.
  • Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το γάλα και το βούτυρο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα τυριά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να γίνει μία ομοιόμορφη σάλτσα. Στραγγίζουμε τις πένες και τις βάζουμε στο τηγάνι, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΚΟΥΡΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κούπα αραβοσιτέλαιο
1 Κούπα γάλα χλιαρό
2 Αβγά
1 Κουταλιά σούπας μαργαρίνη λιωμένη
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 1/2 Κούπες αλεύρι μαλακό
600γρ. Τυρί φέτα
1 Αβγό για άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, το λάδι, τη μαργαρίνη, τα αβγά, το αλάτι και το μπέικιν, ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Θέλουμε να φτιάξουμε μία μαλακή ζύμη.
  • Αφήνουμε για 10 λεπτά.
  • Ανοίγουμε πίτες με τον πλάστη γεμίζουμε με το τυρί και διπλώνουμε στα δύο και με ένα πιρούνι πατάμε τις άκρες. Αλείφουμε με χτυπημένο αβγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Πράσα
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια
250γρ. Φέτα τρίμμα
750γρ. Μυζήθρα
6 Αβγά
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1 Πακέτο χωριάτικα φύλλα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα ταψί 30χ40 και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα τα οποία έχουμε ψιλοκόψει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Προσθέτουμε τα τυριά, τα 5 αβγά χτυπημένα, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα. Χαράζουμε σε κομμάτια. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και το έκτο αβγό χτυπημένο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ

1 Πακέτο φύλλο κρούστας
200γρ. Γραβιέρα τριμμένη
300γρ. Φέτα τριμμένη
400γρ. Ανθότυρο λιωμένο
6 Αβγά
500ml. Γάλα
Ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο λιωμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο και αλείφουμε ένα ταψί. Στρώνουμε 4 φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τυριά πασπαλίζουμε με πιπέρι και ρίχνουμε το 1/3 πάνω από τα φύλλα.
  • Σκεπάζουμε με ένα φύλλο και ρίχνουμε τα μισά από τα τυριά που έχουμε μείνει, σκεπάζουμε με ένα φύλλο και απλώνουμε τα τυριά που έχουν μείνει. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα. 
  • Χαράζουμε σε κομμάτια, χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και λίγο αλάτι και περιχύνουμε την πίτα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Ώριμες μεγάλες ντομάτες
1 Ξυλάκι κανέλα
Ελαιόλαδο
4 Αβγά
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
Βασιλικό
Αλάτι
Μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε στο μούλτι τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε. Τις βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το ξύλο κανέλας και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε την κανέλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, μπούκοβο και ανακατεύουμε.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ το γάλα με τα αβγά. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά να ψηθούν τα αβγά.
  • Πασπαλίζουμε με το βασιλικό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ

ΥΛΙΚΑ
800γρ. Κιμά
Μερικές φέτες μπέικον
4 Φρυγανιές τριμμένες
Πάπρικα
1 Κρεμμύδι
1 Πιπεριές Φλωρίνης
Λίγο μαϊντανό
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και τις τριμμένες φρυγανιές. Χτυπάμε στο μούλτι το κρεμμύδι τη πιπεριά, το λάδι και το μαϊντανό. Βάζουμε το μείγμα στο μπολ με τον κιμά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα και τη μουστάρδα. Ζυμώνουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  • Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα τυλίγουμε με μία φέτα μπέικον το οποίο συγκρατούμε με οδοντογλυφίδα. Ψήνουμε στο γκριλ για 8-10 από κάθε πλευρά. 
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΡΕΠΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Κούπες αλεύρι
1 Πρέζα αλάτι
4 Αβγά χτυπημένα
2 Κουταλιές σούπας κονιάκ
2 1/2 Κούπες γάλα
4 Κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, τα αβγά, το κονιάκ και λίγο από το γάλα. Συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα και το βούτυρο. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Το αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο. Βάζουμε λίγο βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Παίρνουμε μικρές ποσότητες από το χυλό και το απλώνουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
2 Κιλά κρεμμύδια για στιφάδο
Ελαιόλαδο
2 Φύλλα δάφνης
3-4 Κόκκους μπαχάρι
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
400γρ. Ντομάτες ψιλοκομμένες
Λίγο ξίδι
1/2 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Το βγάζουμε και βάζουμε τα κρεμμύδια να σοταριστούν και να μελώσουν σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ξίδι.
  • Προσθέτουμε το κρέας και τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και 1 ώρα και 30 λεπτά.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

ΤΥΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Φέτα
250γρ. Κασέρι τριμμένο
Αλεύρι
Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι
2 Αβγά χτυπημένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα με ένα πιρούνι.
  • Ρίχνουμε το κασέρι, τα αβγά και το πιπέρι, ανακατεύουμε πολύ καλά. Σχηματίζουμε στρογγυλές κροκέτες τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

ΚΕΙΚ ΜΗΛΟ ΚΑΝΕΛΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Μήλα
4 Αβγά
3 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ταχίνι
1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 Κουταλάκια γλυκού κανέλα
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε σε κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι. Χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ταχίνι, το αλεύρι, το μπέικιν και την κανέλα. Στραγγίζουμε τα μήλα και τα ρίχνουμε στο μείγμα, ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
6 Φύλλα κρούστας
150γρ. Φέτα τριμμένη
150γρ. Κασέρι τριμμένο
5 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
1 Αβγό
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  • Παίρνουμε τα φύλλα μπροστά μας από την φαρδιά πλευρά και τα κόβουμε σε λωρίδες στα 3. Λαδώνουμε και βάζουμε στην άκρη από μία κουταλιά γέμιση. Διπλώνουμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε σε ρολό.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά στον αέρα.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Λίτρο γάλα
200γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
500γρ. Ζάχαρη
4 Αβγά
100γρ. Φρέσκο βούτυρο
4 Φύλλα κρούστας
2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε τα αβγά, τα ρίχνουμε στη κρέμα και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε την κρέμα και γυρνάμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 Φρυγανιές τριμμένες
Δυόσμο
Αλάτι
1 Αβγό
Πιπέρι
Λίγο μπούκοβο
250γρ. Χυλοπίτες
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
4 Ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
3 Πιπεριές ψιλοκομμένες
1 Κουταλιά σούπας ξίδι βαλσάμικο
1 Κουταλιά σούπας κέτσαπ
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε τα κεφτεδάκια. 
  • Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
  • Τους τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος.
  • Βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα βαθύ τηγάνι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
  • Αδειάζουμε τη σάλτσα στο πυρίμαχο με τους κεφτέδες, ρίχνουμε τις χυλοπίτες και 2 ποτήρια νερού ζεστό νερό. 
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Όταν σβήσουμε το φούρνο πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

ΓΑΥΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
Γαύρος
Αλάτι χοντρό
Σιμιγδάλι
Αλάτι χοντρό
Λάδι για το τηγάνι
Λίγο ξίδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε τρυπητό. Τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
  • Τα περνάμε από το σιμιγδάλι τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα ραντίζουμε με λίγο ξίδι.
  • Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
Ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
600γρ. Τριμμένα τυριά
5 Φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
Μαργαρίνηα
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
330ml. Κρέμα γάλακτος
4 Αβγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε και από τις δύο πλευρές ψωμί του τοστ και στρώνουμε τις φέτες σε πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε το μισό τυρί και το μισό ζαμπόν. Σκεπάζουμε με φέτες από ψωμί του τοστ και αυτές βουτυρωμένες και από τις δύο πλευρές. Τελειώνουμε με το υπόλοιπο τυρί και το υπόλοιπο ζαμπόν.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη κρέμα γάλακτος, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε το φαγητό.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
600γρ. Χοιρινό κομμένο σε μικρούς κύβους
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι του γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλη κομμάτια
1 Κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
Ελαιόλαδο
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
1 Κουταλιά σούπας μέλι
3 Κουταλιές σούπας ξίδι βαλσάμικο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας.
  • Σ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το τζίντζερ και το πολτό σκόρδου και τις πιπεριές. Ρίχνουμε και το κρέας.
  • Ανακατεύουμε και σοτάρουμε πολύ καλά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Ρίχνουμε το μέλι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. 
  • Ρίχνουμε το βαλσάμικο, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε τη φωτιά.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

ΦΙΛΕΤΟ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φιλέτο γαλοπούλας κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 Κίτρινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
2 Κόκκινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
200γρ. Γιαούρτι
60ml. Λευκό κρασί
Πάπρικα
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας με το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τις πιπεριές, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με πάπρικα. 
  • Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και το μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά
4 Ντομάτες
2 Κουταλιές σούπας ροδέλες ελιάς
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας ξίδι μπαλσάμικο
1 Κουταλιά σούπας κάπαρη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Βασιλικό
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Ξεπλένουμε την κάπαρη.
  • Ανακατεύουμε τις ντομάτες με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Ρύζι
2 Κονσέρβες τόνο σε νερό
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 Κουταλιές σούπας ροδέλες ελιά
1 Ντομάτα ψιλοκομμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
5 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 Κουταλιά της σούπας ξίδι
Αλάτι
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα 750ml. νερό να βράσει, όταν πάρει βράση ρίχνουμε αλάτι και το ρύζι. Βράζουμε για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε το ρύζι και περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. 
  • Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά για το ντρέσιγκ. Βάζουμε το ρύζι και όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά χοιρινό κομμένο σε μερίδες
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
Χυμό από 2 λεμόνι
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά
3-4 Πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
Θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο βάζουμε το κρέας αφού προηγουμένως το έχουμε πλύνει. Και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις πιπεριές.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
  • Βάζουμε το κρέας με τη μαρινάδα σε ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 2 ώρες, τη τελευταία μισή ώρα χωρίς το αλουμινόχαρτο.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
Τυρί φέτα κομμένο σε χοντρές φέτες
3 Κουταλιές σούπας βούτυρο
3 Κουταλιές σούπας Αλεύρι
4 Κουταλιές σούπας νερό
Μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει. Βουτάμε το τυρί στο χυλό και το τηγανίζουμε στο καυτό βούτυρο να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές, πασπαλίζουμε με μπούκοβο και σερβίρουμε.