Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ

 ΥΛΙΚΑ

1 Λάχανο μεγάλο κομμένο

2 Κιλά χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια


Ελαιόλαδο

250ml. Χυμό ντομάτας

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα. 
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το λάχανο. 
  • Αλατοπιπερώνουμε, και ρίχνουμε το μπούκοβο και τη σάλτσα ντομάτας. 
  • Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες προσέχουμε που και που μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο


1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

3 Πιπεριές κομμένες σε ροδέλες

500γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση

Αλάτι

Πιπέρι 

Ρίγανη 

Πάπρικα

1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας το στραγγίζουμε και τα αλατοπιρώνουμε.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου.
  • Προσθέτουμε το κρέας και τις πιπεριές και σοτάρουμε να πάρουν χρώμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και τη πάπρικα. 
  • Σκεπάζουμε το τηγάνι χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά. 
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι ή πατάτες τηγανιτές.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΚΙΜΑ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Λιγκουίνι


500γρ. Κιμά μοσχαρίσιο

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

1 Πρέζα κανέλα

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

250ml. Χυμό ντομάτας

Αλάτι

Πιπέρι

Πάπρικα γλυκιά

Ελαιόλαδο

1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα λιγκουίνι σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Βάζουμε και τον κιμά και σοτάρουμε για μερικά λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και μισό ποτήρι νερό, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τον κιμά και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

 ΥΛΙΚΑ

1 Ποτήρι σπορέλαιο

2 Ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό

2-3 Ποτήρια ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκό μας αρέσει


4 Ποτήρια νερό

Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με τη κανέλα και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να πάρει χρώμα.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τη κατσαρόλα πάνω στο μάτι και ρίχνουμε το νερό.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αδειάζουμε το γλυκό σε φόρμα για να πάρει το σχήμα που θέλουμε ή σε ατομικά μπολ και σερβίρουμε όταν κρυώσει.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

1 1/2 Κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια

Αλάτι

Πιπέρι


Θυμάρι

Ελαιόλαδο 

Μπούκοβο

Χυμός από 1 λεμόνι

1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα

150γρ. Σουτζούκι κομμένο σε ροδέλες

150γρ. Τυρί τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τις κομμένες τις κομμένες πατάτες σε πυρίμαχο σκεύος. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και το θυμάρι και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στον οποίο έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 20 λεπτά.
  • 15 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το φαγητό αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και βάζουμε το σουτζούκι. Όταν σβήσουμε το φούρνο απλώνουμε το τριμμένο τυρί και αφήνουμε το σκεύος για μερικά λεπτά στο φούρνο και με την θερμοκρασία που έχει θα λιώσει.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

700γρ. Φιλέτο από στήθος κοτόπουλο

2 Κουταλιές σούπας βούτυρο


500γρ. Φρέσκα μανιτάρια σε φέτες

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

Θυμάρι

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα φιλέτα και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα αλατοπιπερώνουμε.  Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν. Σβήνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά. Μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζουμε με θυμάρι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΙΤΣΑ

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

4 Πίτες για σουβλάκια

250γρ. Τριμμένο τυρί

Ελαιόλαδο

3 Ντομάτες κομμένες σε ροδέλες

Βασιλικό

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Απλώνουμε τις πίτες στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Μοιράζουμε το τριμμένο τυρί και από πάνω απλώνουμε φέτες ντομάτας, πασπαλίζουμε με λίγο βασιλικό, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Ζυμαρικά της αρεσκείας μας

Αλάτι

1 Κουταλιά σούπας βούτυρο

3 Κουταλιές σούπας αλεύρι

1 Λίτρο γάλα

250γρ. Τριμμένο τυρί

1 Πρέζα μοσχοκάρυδο

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
  • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με σύρμα να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο και ανακατεύουμε διαρκώς. σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά βάζουμε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. 
  • Ρίχνουμε την μισή κρέμα και λίγο παραπάνω στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη κρέμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

Ελαιόλαδο

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

1 Καρότο τριμμένο

1 Πράσο ψιλοκομμένο

1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

2 Κονσέρβες ψιλοκομμένα ντοματάκια

1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

Μπαχάρι

500γρ. Χυλοπιτάκι

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου, το πράσο και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. 
  • Βάζουμε το πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι και το μπαχάρι.
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά. 
  • Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο βάζουμε το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε καλά.
  • Το αδειάζουμε σε ταψί και από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα.
  • Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί καλά το χυλοπιτάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες

1 Φλιτζάνι αλεύρι

100γρ. Τριμμένη παρμεζάνα

2 Αβγά

1 Φλιτζάνι τσαγιού ψίχουλα ψωμιού

Αλάτι

Πιπέρι

Λάδι για το τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί με το ψωμί. Αλατοπιπερώνουμε τα καλαμαράκια, τα περνάμε πρώτα από το αλεύρι μετά από τα αβγά και τέλος από το μείγμα παρμεζάνας ψωμιού.
  • Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

ΚΡΑΣΑΤΗ ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Συκωταριά κομμένη σε μικρά κομμάτια

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη 

Θυμάρι

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τη συκωταριά και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, την αφήνουμε για λίγα λεπτά και τη στραγγίζουμε. 
  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά τα κομμάτια της συκωταριάς μαζί με το πολτό σκόρδου να πάρουν χρώμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τη ρίγανη. Βάζουμε μισό ποτήρι νερό, σκεπάζουμε τη τηγάνι και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά να μείνει με το λάδι μόνο.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κομμάτι χοιρινό χωρίς κόκκαλο από σπάλα ή μπούτι περίπου 1 κιλό

4 Πατάτες κομμένες σε κυβάκια

Μπόλικο πιπέρι

1 Κουταλιά σούπας μέλι

1/2 Ποτήρι νερό

Ελαιόλαδο

Θυμάρι 

Πάπρικα

Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας σε χαρτί κουζίνας, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και κατόπιν με μέλι. Το αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με πάπρικα και θυμάρι το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος μαζί με τις πατάτες τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε και το νερό. 
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά να πάρει χρώμα. Όταν κρυώσει λίγο κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

4 Μπριζόλες 

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

Ελαιόλαδο

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες

Αλάτι

Πιπέρι

Πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε, στεγνώνουμε τις μπριζόλες, τις αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με πάπρικα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και τις βάζουμε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και σιγομαγειρεύουμε με καπάκι για 30 λεπτά που και που γυρίζουμε τις μπριζόλες.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι ή τηγανιτές πατάτες.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Μακαρόνια

400γρ. Γαρίδες καθαρισμένες

100ml. Κρέμα γάλακτος

Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

Χυμό από 1 λεμόνι

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 Φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες

3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente και τα στραγγίζουμε.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε και το φινόκιο. 
  • Προσθέτουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος. 
  • Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

ΨΩΜΙ ΖΥΜΩΤΟ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Αλεύρι

1 Κύβο μαγιά

1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

1 Κουταλάκι γλυκού μέλι

Χλιαρό νερό

3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μέλι, και τη μαγιά που έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό. Ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά τουλάχιστον για ένα 10λεπτο να έχουμε μία ελαστική ζύμη. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο ζυμώνουμε για λίγο ακόμη σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσει.
  • Πλάθουμε ένα καρβέλι το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και το αφήνουμε για 20 λεπτά. Στο διάστημα αυτό προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 50 λεπτά.

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

4 1/2 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι

2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα

1 Πρέζα αλάτι

1 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

1/2 Ποτήρι κρασιού μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν τη κανέλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε και κάνουμε στο κέντρο μία λακκούβα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα το λάδι μα τη ζάχαρη και το κρασί. Το ρίχνουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνο και αραδιάζουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς 15-20 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

ΤΥΡΟΨΩΜΟ

 ΥΛΙΚΑ

1 Φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκάλευρο

1/2 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι

2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

200γρ. Γιαούρτι

1/2 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα

2 Αβγά 

5 Κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο

120γρ. Φέτα θρυμματισμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Παίρνουμε ένα τηγάνι με διάμετρο 23εκ. που να μπαίνει στο φούρνο ή ένα ταψί. Το βάζουμε στο φούρνο στους 220 βαθμούς και το αφήνουμε να κάψει όσο ετοιμάζουμε το τυρόψωμο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε, κάνουμε μία λακούβα στη μέση. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε το γάλα, και το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Τα ρίχνουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
  • Βγάζουμε το τηγάνι από το φούρνο και το βουτυρώνουμε καλά και στα τοιχώματα.
  • Απλώνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

2 Φύλλα σφολιάτας

1 Λίτρο γάλα

100γρ. Σιμιγδάλι ψιλό

30γρ. Βούτυρο

250γρ. Κασέρι τριμμένο

1 Αβγό

1 Πρέζα μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Σβήνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρά.
  • Ρίχνουμε το κασέρι, το αβγό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενή μείγμα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας.
  • Αδειάζουμε την γέμιση και στρώνουμε την επιφάνεια της. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλο, γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα και με ένα μαχαίρι κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για 40 λεπτά στον αέρα.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
1 1/2 Κιλό πατάτες βρασμένες και λιωμένες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πρέζα κανέλα
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού κουκουνάρια κοπανισμένα
4 Αβγά
100γρ. Τριμμένη γκούντα
Λίγο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά και τα κουκουνάρια.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες που τις έχουμε λιώσει, το τριμμένο τυρί και τα αβγά. Ζυμώνουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και το χωρίζουμε σε δύο μέρη. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε το μισό πουρέ. Ρίχνουμε τον κιμά και σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο πουρέ. 
  • Ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ

Κανέλα

 ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε κυβάκια

2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Ελαιόλαδο

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

500ml. Χυμό ντομάτας

1 Ποτήρι κρασιού, κόκκινο κρασί

1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

Πιπέρι

Κύμινο

Ρίγανη

1 Φύλλο δάφνης

Αλάτι

1 Ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το πολτό σκόρδου.
  • Προσθέτουμε το κρέας, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Ρίχνουμε το χυμό με το πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα.
  • Συνοδεύουμε με πουρέ ή ρύζι, πατάτες τηγανιτές.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Ελαιόλαδο

 ΥΛΙΚΑ

2 Χοιρινές μπριζόλες

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

Λίγα φύλλα φασκόμηλο

1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

1 Κουταλιά σούπας βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το πολτό σκόρδου. Βάζουμε τα φύλλα φασκόμηλου και τα αφήνουμε 2 λεπτά να βγάλουν το άρωμα τους. Πλένουμε τις μπριζόλες και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε στο τηγάνι. Τις γυρνάμε και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρώμα και να θωρακιστούν. Σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να δέσει η σάλτσα.

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

 ΥΛΙΚΑ

3 Κρόκους αβγών

2 Κουταλιές σούπας λευκό ξίδι

1 Κουταλάκι γλυκού μουστάρδα

1 1/4 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο multi τους κρόκους με το ξίδι και τη μουστάρδα. Ρίχνουμε λίγο λίγο και το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λεία και πηχτή.

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

ΚΑΡΟΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

3 Καρότα τριμμένα

2 Πατάτες τριμμένες

250γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο

1 Κρεμμύδι τριμμένο

2 Αβγά

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

Αλάτι

Πιπέρι

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλεύρι 

Λάδι για το τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Παίρνουμε κουταλιές από το χυλό και τις ρίχνουμε σε τηγάνι με λάδι που καίει. 
  • Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ

5-6 Μεγάλα μανιτάρια

1 Πιπεριά ψιλοκομμένη

5 Φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες

5 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

Τριμμένο τυρί

1 Μικρό κομμάτι βούτυρο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε προσεκτικά τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και  τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κοτσάνια με την πιπεριά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ζαμπόν και το μπέικον.
  • Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί αραδιάζουμε τα μανιτάρια και μοιράζουμε τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Μακαρόνια

Ελαιόλαδο

400γρ. Φέτα τριμμένη

100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο

150γρ. Ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομμάτια

10 Φέτες γκούνται

400ml. Κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τα ανακατεύουμε με τη φέτα, το κεφαλοτύρι και το ζαμπόν. Τα απλώνουμε και στρώνουμε από πάνω τις φέτες της γκούντας και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ

ΥΛΙΚΑ
4 Πατάτες
4 Πράσα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
2 Αβγά
1 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
150γρ. Τριμμένα τυριά
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους, τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα που έχουμε κόψει σε ροδέλες. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Όταν κρυώσουν ελαφρά προσθέτουμε το γάλα, τον άνηθο, τα αβγά χτυπημένα και το τυρί. Τα βάζουμε στις πατάτες και ανακατεύουμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό κιμά
5-6 Τριμμένες φρυγανιές
2 Αβγά
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ρίγανη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κρεμμύδι τριμμένο
Θυμάρι
Λίγο ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
4 Ντομάτες τριμμένες
1 Κρεμμύδι τριμμένο
2 Πιπεριές ψιλοκομμένες
3 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
1 Πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Ποτήρι νερό
1 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. 
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τις πιπεριές. 
  • Ρίχνουμε και τις ντομάτες και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους βάζουμε σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε προσεκτικά τη σάλτσα και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. 

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΡΗ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
Ελαιόλαδο
2-3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
400γρ. Τόνο φρέσκο κομμένο σε κυβάκια
800γρ. Ντομάτες τριμμένες
1 Σφηνάκι
2 Κουταλιές σούπας κάππαρη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τον τόνο, σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε τις ντομάτες και την κάππαρη και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό να μείνουν al dente. Τα ρίχνουμε στη τηγάνι με τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε το φαγητό.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Χυλοπίτες
Ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Πρέζα ζάχαρη
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 Φλιτζάνι κονιάκ
2 Κύβους ζωμό κοτόπουλο
1 Ποτήρι νερό
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
100γρ. Τριμμένη γραβιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μαϊντανό. Προσθέτουμε το πελτέ τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το κρασί, το κονιάκ, τους κύβους και το νερό.
  • Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Βράζουμε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό να μείνουν al dente και τις στραγγίζουμε. Τις βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος μαζί με τη σάλτσα και το τυρί, ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. 

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΦΕΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μπρόκολο
500γρ. Γιαούρτι
50γρ. Φέτα τριμμένη
100γρ. Καρυδόψιχα τριμμένη
2 Κρόκοι αβγών
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μπρόκολα. Ξεχωρίζουμε τις φουντίστες.
  • Κόβουμε τα κοτσάνια σε λεπτά μπαστουνάκια.
  • Το βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει. Προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε για 5 λεπτά. 
  • Στραγγίζουμε και το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνουν μία κρέμα. Περιχύνουμε το μπρόκολο με τη κρέμα που φτιάξαμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1,5 Λίτρο ζωμό κοτόπουλου
100ml. Κόκκινο κρασί
20ml. Ξίδι βαλσάμικο
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1 Πρέζα κανέλα
Βασιλικό
Ρίγανη
Πάπρικα καπνιστή
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κοτόπουλο το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας το αλείφουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει και σοτάρουμε καλά το κοτόπουλο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για  1,5 ώρα.