Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
Χυμό από 3 λεμόνια
100γρ. Ζάχαρη
3 Αβγά
100γρ. Βούτυρο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό με το ξύσμα. Συμπληρώνουμε και το μείγμα των αβγών. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί με την κρέμα. Αφού κρυώσει την βάζουμε σε μπολάκια και την αφήνουμε στο ψυγείο.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
1 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
1 Κουταλάκι γλυκού μέλι
Ρίγανη
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
2 Λίτρα γάλα
Αλάτι
1 Κουτί κορν φλάουρ
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
2 Αβγά
Τριμμένο τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα στρώνουμε σε ένα ταψί, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και βάζουμε τον κιμά. Σοτάρουμε καλά να πάρει χρώμα. Συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά να μείνει μόνο με το λάδι του. Τον απλώνουμε επάνω από τα μακαρόνια, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
  • Εύκολος τρόπος για να σβολιάσει η μπεσαμέλ είναι ο εξής: 
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, συμπληρώνουμε το γάλα, τον κορν φλάουρ και αλάτι. Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ να διαλυθεί το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και τα αβγά αφού τα έχουμε χτυπήσει σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τον κιμά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 Πακέτο μπισκότα πτι μπερ
3 Κουταλιές σούπας κακάο
1 Γάλα ζαχαρούχο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το γάλα να γίνουν ένα μείγμα σαν κρέμα. Ρίχνουμε το κακάο και χτυπάμε για λίγο ακόμη. 
  • Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο μείγμα που ετοιμάσαμε. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα υλικά σε λαδόκολλα τη τυλίγουμε σε ρολό και τη βάζουμε στη κατάψυξη το λιγότερο 3 ώρες πριν σερβίρουμε.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
Πατάτες βρασμένες (τόσες όσες χρειάζονται για να καλύψουν τον πάτο από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε)
1 Καρότο βρασμένο και χοντροκομμένο
4 Αβγά
200ml. Κρέμα γάλακτος
1 Κούπα γάλα
250γρ. Τριμμένο τυρί
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο λιωμένο
3-4 Τριμμένες φρυγανιές
4 Φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
4 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, αλάτι, πιπέρι και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με τη τριμμένη φρυγανιά.
  • Στρώνουμε τις πατάτες που τις έχουμε χοντροκόψει και το καρότα.
  • Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί.
  • Προσθέτουμε το ζαμπόν και το μπέικον. 
  • Περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών.
  • Ψήνουμε στους 200 στον αέρα για 30 λεπτά.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
3 Πατάτες καλά πλυμένες
200γρ. Γιαούρτι
200γρ. Γκούντα τριμμένη
100γρ. Ζαμπόν ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις κόβουμε στη μέση οριζόντια.
  • Τις σκάβουμε με ένα κουτάλι. Το εσωτερικό που βγάλαμε το βάζουμε στο multi μαζί με το γιαούρτι και χτυπάμε να γίνει ένα μείγμα.
  • Γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα που ετοιμάσαμε.
  • Βάζουμε το ζαμπόν και το τριμμένο τυρί και βάζουμε τις πατάτες στο φούρνο στο γκριλ σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά να λιώσει το τυρί.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κομμάτι νουά μοσχαρίσιο περίπου 1 κιλό
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε καλά το κρέας με το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά με τα υγρά που θα βγάλει το κρέας. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1,5 ώρα. Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τη ρίγανη και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε σε φέτες. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι ή πουρέ.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΑΠΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Κριθαράκι
250γρ. Απάκι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Κουταλάκι του γλυκού μέλι
Μπούκοβο
1 Κουταλιά σούπας κέτσαπ
250γρ. Λευκά μανιτάρια κομμένα στα 4
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Βάζουμε το απάκι, τα μανιτάρια και το πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 -2 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε. 
  • Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι το κριθαράκι να είναι έτοιμο, χρειάζονται περίπου 12 λεπτά. 
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά βάζουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Χυμό από 2 λεμόνια
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη μουστάρδα.
  • Βάζουμε ζεστό νερό τόσο όσο να το σκεπάζει, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά. Όταν μείνει μόνο με το λάδι του αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κομμάτι από μπούτι χοιρινό χωρίς κόκαλο περίπου 1,5 κιλό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Χυμό από 2 πορτοκάλια
1 Κουταλιά σούπας μέλι
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Δενδρολίβανο
1/2 Λίτρο ζωμό λαχανικών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Το αλείφουμε με λάδι, αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε με τα χέρια μας να πάνε τα υλικά παντού.
  • Αλείφουμε τη μουστάρδα και το μέλι και το βάζουμε σε γάστρα. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.
  • Συνοδεύουμε με πουρέ.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
4 Πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
6 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 Πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
2 Ντομάτες χοντροκομμένες
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας με το πολτό σκόρδου μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και βάζουμε ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται να σκεπαστεί το κρέας βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Ρίχνουμε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 45 λεπτά.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

ΤΥΡΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κύβο μαγιά
1 Κιλό αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Σουσάμι
250γρ. Φέτα σε τρίμματα
200γρ. Γραβιέρα τριμμένη
3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Βάζουμε και 2 κουταλιές σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά.
  • Σε ένα μπολ και βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μία λακκούβα στη μέση.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μείγμα της μαγιάς και δύο κούπες χλιαρό νερό.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο χλιαρό νερό.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα να φουσκώσει.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο.
  • Αλείφουμε με λίγο λάδι και απλώνουμε τη φέτα και τη γραβιέρα.
  • Τυλίγουμε σε ρολό.
  • Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά. 
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά της αρεσκείας μας
1 Μπρόκολο
10 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
10 Ντοματίνια
Ελαιόλαδο
400ml. Κρέμα γάλακτος
150γρ. Τυρί κρέμα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε, ενώ κρατάμε λίγο από το νερό.
  • Κόβουμε τις τούφες από το μπρόκολο και τις βράζουμε για 8 λεπτά. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον με το πολτό σκόρδου και στη συνέχεια ρίχνουμε το μπρόκολο, τα ντοματίνια, την κρέμα γάλακτος, το τυρί αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε μία κουτάλα από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και βράζουμε για 2-3 λεπτά. Βάζουμε τα ζυμαρικά ανακατεύουμε πολύ και καλά και σερβίρουμε.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
4 Μπριζόλες
1 Κύβο λαχανικών
Ελαιόλαδο
5-6 Πατάτες κομμένες
1 Κούπα νερό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε και στεγνώνουμε τις μπριζόλες τις βάζουμε σε μπολ. Διαλύουμε τον κύβο στο ελαιόλαδο και απλώνουμε το μείγμα επάνω στο κρέας. Αλατοπιπερώνουμε, . Βάζουμε τις πατάτες σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε . Βάζουμε από πάνω τις μπριζόλες και ψήνουμε για 45 λεπτά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

ΚΟΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο σφολιάτας
700γρ. Φιλέτο κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
7-8 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
500γρ. Διάφορα τριμμένα τυριά
2 Πιπεριές ψιλοκομμένες
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι
500ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μπέικον, τις πιπεριές και τα μανιτάρια.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο, λίγο αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα τυριά και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας, απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και αλείφουμε και λίγο γάλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
700γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Κύμινο
Δυόσμο
4 Κουταλιές σούπας αλεύρι
1 Αβγό
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 Κιλό ντομάτες τριμμένες
Κύμινο
Δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε πολύ καλά. 
  • Πλάθουμε και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε καυτό λάδι.
  • Προσθέτουμε τα υλικά για τη σάλτσα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά. 
  • Συνοδεύουμε με μακαρόνια ή ρύζι.


Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
500γρ. Φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές
5-6 Λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
300γρ. Ανθότυρο
1/2 Ποτήρι νερού γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Δυόσμο
Βασιλικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια να γίνουν al dente και τα στραγγίζουμε. Κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο πολύ καλά. Βάζουμε και τις λιαστές ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε.
  • Βάζουμε 2 κουτάλες από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Χτυπάμε στο multi το ανθότυρο με το γάλα και το ρίχνουμε στο κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με λίγο δυόσμο και βασιλικό. 
  • Βάζουμε τα μακαρόνια ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά, σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
2 Φλιτζάνια του καφέ ρύζι καρολίνα
1 Ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Χυμό από 2 λεμόνια
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τον κιμά με το ρύζι, το  κρεμμύδι, το μαϊντανό και το δυόσμο αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια, τα αλευρώνουμε και τα βάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ένα ποτήρι νερό και το χυμό από τα λεμόνια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά, τα γυρίζουμε και από την άλλη και όταν ψηθούν ομοιόμορφα είναι έτοιμα.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΕΡΙΓΙΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
250ml. Σάλτσα σόγιας
110γρ. Ζάχαρη καστανή
4-5 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το κοτόπουλο πολύ καλά. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και σάλτσα σόγιας, το αλάτι, το πιπέρι και τα μισά κρεμμυδάκια.
  • Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.
  • Σερβίρουμε το φαγητό με ρύζι μπασμάτι και πασπαλίζουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια που μας έμειναν.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΖΑΤΖΙΚΙ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Κατίκι
100γρ. Γιαούρτι
1 Αγγούρι τριμμένο
Λίγο Δυόσμο
3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας λευκό ξίδι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Στύβουμε το τριμμένο αγγούρι καλά για να φύγουν τα υγρά του.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα πριν σερβίρουμε.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Ανθότυρο λιωμένο
100γρ. Φέτα τριμμένη
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
100γρ. Γιαούρτι
5 Αβγά χτυπημένα
Λίγο δύόσμο
Πιπέρι
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
Λιωμένο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και τα απλώνουμε επάνω από τα φύλλα.
  • Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε και αυτά ένα ένα. Χαράζουμε την επιφάνεια, εάν μας έχει περισσέψει βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

ΘΡΑΨΑΛΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Καυτερή ψιλοκομμένη
200γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα καπνιστή
Πάπρικα γλυκιά
1 Ντομάτα χοντροκομμένη
1 Κιλό θράψαλα κομμένα σε ροδέλες
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
200γρ. Φέτα κομμένη σε κυβάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια και την ντομάτα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα θράψαλα.
  • Προσθέτουμε το κρασί.
  • Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
  • Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

ΣΑΜΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Σάμαλι χοντρό
250γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
340γρ. Γιαούρτι
1 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
110γρ. Ζάχαρη
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
30 Αμύγδαλα χωρίς φλούδα
1/2 Κουταλάκι γλυκού μαστίχα τριμμένη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
450γρ. Ζάχαρη
400ml. Νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά.
  • Σε μπολ βάζουμε και το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι, το μπέικιν και και τη σόδα. Σε ένα άλλο μπολ το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Αδειάζουμε το μπολ με το σιμιγδάλι σιγά σιγά στο μπολ με το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Χαράζουμε σε κομμάτια και βάζουμε από ένα αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Σιροπιάζουμε το γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Λίτρα γάλα
6 Αβγά
2 Ποτήρια νερού ζάχαρη
100γρ. Κορν φλάουρ
1 Ποτήρι νερού σιμιγδάλι ψιλό
100γρ. Φρέσκο βούτυρο
2 Βανίλιες
500γρ. Φύλλο κρούστας
Λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
4 Ποτήρια νερού νερό
3 Ποτήρια νερού ζάχαρηα
Φλούδα από 1/2 λεμόνι
Χυμό από 1/2 λεμόνι
3-4 Γαρίφαλα
1 Ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 10 λεπτά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Κρατάμε ένα ποτήρι από το γάλα και το υπόλοιπο το βάζουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία με τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το σιμιγδάλι.
  • Όταν αρχίσει η κρέμα να δένει προσθέτουμε το γάλα που κρατήσαμε στο οποίο έχουμε διαλύσει το κορν φλάουρ. 
  • Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και την αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει λίγο.  Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε.
  • Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα.
  • Απλώνουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και αυτά βουτυρωμένα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε για τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν κόψουμε.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Θυμάρι
Ελαιόλαδο
Βασιλικό
500γρ. Πένες
8 Φέτες προσούτο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και τα ντοματίνια, ανακατεύουμε ρίχνουμε το θυμάρι και σβήνουμε με το κρασί.
  • Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά.
  • Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  • Πασπαλίζουμε με βασιλικό και απλώνουμε τις φέτες του προσούτο, και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

ΡΑΒΑΝΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
340γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
180γρ. Ζάχαρη
70ml. Ελαιόλαδο
200γρ. Γιαούρτι
4 Αβγά
1 Βανίλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 1/2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 Λίτρο νερό
800γρ. Ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει
  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη πολύ καλά. 
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο να ενσωματωθούν τα βάζουμε στο κάδο του μίξερ και χτυπάμε πολύ καλά. 
  • Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Λιώνουμε το βούτυρο.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25χ30. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μπέικιν με τη σόδα και το σιμιγδάλι.
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ λίγο από το λιωμένο βούτυρο λίγο από το μείγμα του σιμιγδαλιού μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο το κόβουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
500γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500γρ. Φέτα σε μικρά κομμάτια
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
1 Μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ
200ml. Σόδα αναψυκτικό
Κύμινο
Πάπρικα γλυκιά
Πάπρικα καπνιστή
Αλάτι
4 Αβγά
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Βάζουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μείνει με το λάδι του. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε 2 αβγά χτυπημένα και τη φέτα. Ανακατεύουμε καλά.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα και απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα, χαράζουμε την επιφάνεια.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα υπόλοιπα αβγά με το εβαπορέ και τη σόδα περιχύνουμε τη πίτα. Την αφήνουμε για 5 λεπτά και τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
4 Φιλέτα από στήθος κοτόπουλου κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1 Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1 Κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1 Ντομάτα ψιλοκομμένη
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
Κόκκινο πιπέρι
Μαύρο Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, αφού προηγουμένως το έχουμε πλύνει και στεγνώσει. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο πολύ καλά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τη ντομάτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Φροντίζουμε να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
200γρ. Γιαούρτι
Ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 Ντομάτες τριμμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
1 Πρέζα κανέλα
Τριμμένο τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, το αλάτι και 1/2 ποτήρι νερό.
  • Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάλι στη κατσαρόλα. Τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι.
  • Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

ΤΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
Φρυγανιές
2 Φακελάκια κρέμα στιγμής σοκολάτα
1 Συσκευασία σκόνη για σαντιγύ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 Ποτήρι ζάχαρη
1 Ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Στρώνουμε τις φρυγανιές σε ένα μπολ ή πυρέξ. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 2 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη
  • Το αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε τις φρυγανιές. 
  • Ετοιμάζουμε τις κρέμες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Τις απλώνουμε επάνω από τις φρυγανιές και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να πήξει η κρέμα.
  • Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και την απλώνουμε επάνω με το κρύο γλυκό. Διακοσμούμε με χρωματιστή τρούφα ή ότι άλλο μας αρέσει.
  • Αφήνουμε για 2 ώρες το λιγότερο στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας ξίδι
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Πρέζα ζάχαρη
Κύμινο
Τσίλι
Αλάτι
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ
1 Κιλό κιμά
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Αβγό
Μπαχάρι
Μοσχοκάρυδο
Πάπρικα
Κύμινο
Δυόσμο
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κανέλα
1 Κουταλιά σούπας ξίδι
6 Φρυγανιές τριμμένες
Αλεύρι για το πανάρισμα
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ξίδι και τα ντοματάκια.
  • Αλατίζουμε και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κύμινο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το τσίλι και το βούτυρο, ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια εκτός από τη φρυγανιά. Αφού ζυμώσουμε καλά ρίχνουμε λίγη λίγη τη φρυγανιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα. 
  • Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα τηγανίζουμε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. 
  • Τα αραδιάζουμε στη κατσαρόλα με τη σάλτσα, συμπληρώνουμε ζεστό νερό να τα μισοσκεπάζει και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 25 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι.