Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Μακαρόνια
  • 250γρ. Χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 Πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
  • 1 Κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη
  • 200γρ. Μπέικον ψιλοκοκομμένο
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τηγανίζουμε το λουκάνικο. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον με τις πιπεριές και το κρεμμύδι.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα ντοματάκια. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά. 
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά να γίνουν al dente. Κρατάμε ένα ποτήρι από το νερό που έβρασαν και τα στραγγίζουμε. Ρίχνουμε το νερό στη σάλτσα, βάζουμε το λουκάνικο και τα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 Κιλό φέτα τριμμένη
  • 200γρ. Ανθότυρο λιωμένο
  • 2 Ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα
  • 200γρ. Γιαούρτι
  • Άσπρο πιπέρι
  • 1/2 Φύλλο κρούστας
  • Βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε βουτυρωμένο ταψί βάζουμε τα μισά και τα βουτυρώνουμε ένα ένα. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.  Απλώνουμε το μείγμα επάνω από τα φύλλα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα και αυτά. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν και με ένα ένα μαχαίρι κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 50 λεπτά.

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

ΚΕΙΚ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 400γρ. Αλεύρι
  • 200γρ. Βούτυρο λιωμένο
  • 200γρ. Ζάχαρη
  • 4 Αβγά χτυπημένα
  • 2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 Βανίλια
  • 250ml. Γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τα αβγά, το μπέικιν και τη βανίλια.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς και βάζουμε το γάλα και το αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

ΓΑΡΙΔΟΚΡΟΚΕΤΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
  • 1 Αβγό
  • 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
  • 1 Φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 1 Πρέζα βασιλικό
  • 1 Πρέζα μαϊντανό
  • 1 Πρέζα σκόρδου σκόνη
  • Αλάτι
  • 1 Πρέζα κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1/2 Κιλό περίπου γαρίδες μικρές καθαρισμένες
  • Λάδι για το τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και σε ένα μεγάλο πιάτο βάζουμε τη τριμμένη με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Πλένουμε τις γαρίδες και τις στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Τις αλευρώνουμε τις βουτάμε στο γάλα και στο τέλος τις περνάμε από το πιάτο με το μείγμα φρυγανιάς.
  • Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 3 λεπτά περίπου να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και συνοδεύουμε με γλυκόξινη σάλτσα.

Η φωτογραφία της συνταγής είναι από το site zarpanews.gr

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

ΤΗΓΑΝΙΤΗ ΦΕΤΑ ΣΕ ΦΥΛΛΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 4 Κομμάτια φέτας σε μέγεθος για σαγανάκι
  • 4 Φύλλα κρούστας
  • Λίγο αλεύρι
  • Λάδι για τη τηγάνι
  • 1 Ασπράδι αβγού χτυπημένο
  • Λίγο σουσάμι
  • Μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλευρώνουμε τα κομμάτια της φέτας.
  • Αλείφουμε ένα φύλλο με ελαιόλαδο και το διπλώνουμε στη μέση.
  • Ακουμπάμε στο κέντρο ένα κομμάτι φέτας και το κλείνουμε σε πακέτο. Αλείφουμε ασπράδι στις άκρες για κολλήσει.
  • Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα.
  • Τα βάζουμε στη κατάψυξη για 2 ώρες.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τηγανίζουμε τη φέτα για 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Τη βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι και όταν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και περιχύνουμε με λίγο μέλι.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

ΜΟΥΣ ΛΕΜΟΝΙ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Γιαούρτι
  • 1 Γάλα ζαχαρούχο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε το γιαούρτι, το ζαχαρούχο και το χυμό λεμονιού στο μίξερ πολύ καλά. Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο. Όταν σερβίρουμε γαρνίρουμε με ξύσμα λεμονιού.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

ΤΥΡΟΨΩΜΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 250γρ. Κασέρι τριμμένο
  • 350γρ. Αλεύρι
  • 1 Φακελάκι μαγιά
  • 2 Αβγά
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
  • Αλάτι
  • Δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 100γρ. από το αλεύρι, τη μαγιά και το χλιαρό νερό και αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά.
  • Χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε τα τυριά. Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το αλάτι και λίγο λάδι και λίγο χλιαρό νερό.
  • Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα αβγά και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε πολύ καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 1 1/2 ώρα.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη.
  • Πασπαλίζουμε με δεντρολίβανο και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

ΦΟΚΑΤΣΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 550γρ. Αλεύρι σκληρό
  • 350ml. Νερό
  • 35γρ. Ζάχαρη
  • 200γρ. Αλάτι
  • 20ml. Ελαιόλαδο
  • 6γρ. Μαγιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε ελαφρώς τα 100ml. από το νερό και διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι.
  • Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα χυλό.
  • Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας. Τη βάζουμε σε καθαρό μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά, τη βγάζουμε από το μπολ και τη ζυμώνουμε ξανά.
  • Χωρίζουμε σε 4 μέρη και την απλώνουμε σε οβάλ σχήμα και πιέζουμε με τα δάχτυλα μας την επιφάνεια.
  • Αφήνουμε για άλλα 40 λεπτά.
  • Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετούμε τις φοκάτσιες.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
  • Όταν βγουν από το φούρνο αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Φύλλο κουρού
  • 2 Κουταλάκι γλυκού βούτυρο
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 150γρ. Ανθότυρο λιωμένο
  • 100γρ. Σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 2 Αβγά
  • 3 Κουταλιές σούπας γάλα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε μία ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατίζουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλει. Προσθέτουμε το μισό ανθότυρο και λίγο μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Απλώνουμε το μείγμα επάνω από το φύλλο. Βάζουμε το υπόλοιπο τυρί, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
  • 500γρ. Κριθαράκι
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3 Ντομάτες πολτοποιημένες
  • 1/2 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα
  • Δενδρολίβανο
  • Μπαχάρι
  • 1 Κουταλάκι γλυκού μέλι
  • 200γρ. Γραβιέρα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χύτρα ταχύτητας και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας.
  • Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και το δενδρολίβανο, την κανέλα και το μπαχάρι.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες.
  • Βάζουμε ζεστό νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί μαζί με τη σάλτσα, ρίχνουμε το κριθαράκι και 1.2 λίτρα βραστό νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  • Σβήνουμε το φούρνο και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Φύλλο σφολιάτας
  • 2 Φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 Πιπεριές Φλωρίνης σε άλμη ψιλοκομμένες
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 1 1/2 Φλιτζάνι γάλα
  • 200γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
  • 100γρ. Κασέρι τριμμένο
  • 1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τα μανιτάρια. Αφού πιούν τα υγρά τους ρίχνουμε τις πιπεριές, το μαϊντανό και ανακατεύουμε. 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά. Φτιάχνουμε μία ελαφριά μπεσαμέλ με το αλεύρι και το γάλα την οποία ρίχνουμε στο μείγμα με το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Στρώνουμε τη σφολιάτα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα. Απλώνουμε τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. 

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Μακαρόνια
  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 Πρέζα κανέλα
  • 1/2 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 Κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα με λίγο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα μακαρόνια περιχύνοντας με τη σάλτσα.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Ζυμαρικά
  • 4 Σκελίδες σκόρδο
  • 1 Ματσάκι βασιλικό
  • 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού κουκουνάρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 50γρ. Παρμεζάνα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μούλτι το σκόρδο, το βασιλικό, το κουκουνάρι το ελαιόλαδο και τη παρμαζάνα. 
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο και τα στραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Φλιτζάνια τσαγιού φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 10γρ. Κουκουνάρι
  • 50γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μούλτι το βασιλικό, το ελαιόλαδο και τα κουκουνάρια. Το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε πολύ καλά.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΚΕΙΚ ΠΑΤΑΤΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Πατάτες χοντροκομμένες
  • 120γρ. Βούτυρο λιωμένο
  • 2 Αβγά
  • 240ml. Γάλα
  • 250γρ. Μουστάρδα
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 1 Κουταλιά σούπας κάπαρη
  • Θυμάρι
  • 30γρ. Αλεύρι
  • 50γρ. Τριμμένο κασέρι
  • 50γρ. Ζαμπόν ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα με νερό και τις βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε για 10 λεπτά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Σουρώνουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

ΣΤΑΦΙΔΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • Χυμό από 6 πορτοκάλια
  • 1 Κούπα ζάχαρη
  • 1 Κούπα σταφίδες
  • 1 Κούπα καρύδια χοντροκομμένα
  • 3/4 Κούπας ελαιόλαδο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 1 Κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
  • 1 Ποτήρι κρασιού κονιάκ
  • 1 Κουταλάκι γλυκού σόδα
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 1/2 Κούπα αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, τα καρύδια και το ξύσμα. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε.  Βάζουμε και το αλεύρι με τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Φλιτζάνι τσαγιού κακάο
  • 250γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350γρ. Ζάχαρη
  • 1 Σφηνάκι κονιάκ
  • 2 1/2 Φλιτζάνια τσαγιού νερό ζεστό
  • 500γρ. Αλεύρι
  • 5 Αβγά
  • 1 1/2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε για 5 λεπτά. Κρατάμε ένα 1 φλιτζάνι τσαγιού από το σιρόπι και το υπόλοιπο το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Χτυπάμε στο μιξέρ τα αβγά. Βγάζουμε το σιρόπι από το ψυγείο και το χτυπάμε στο μίξερ για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν σε μικρές ποσότητες χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε και τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για πέντε λεπτά.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο περιχύνουμε με το σιρόπι που κρατήσαμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

 ΥΛΙΚΑ

  • Αλεύρι
  • Πάπρικα καπνιστή
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Χοιρινά φιλετάκια
  • ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
  • 1 Ποτήρι ζωμό κοτόπουλου
  • 300γρ. Μανιτάρια σε φέτες
  • Δεντρολίβανο
  • Θυμάρι
  • Φασκόμηλο
  • 1 Κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε ένα πιάτο αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και ανακατεύουμε. Αλείφουμε τα φιλετάκια με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, πανάρουμε τα φιλετάκια και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε σε πιάτο.
  • Καθαρίζουμε το τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το ζωμό. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά βάζουμε τα μυρωδικά και το βούτυρο. Συνοδεύουμε τα φιλετάκια με ρύζι ή πουρέ πατάτας και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 5 Ντομάτες
  • 5 Πιπεριές
  • 250γρ. Ρύζι γλασέ
  • 500γρ. Κιμά
  • 1 Πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 Κρεμμύδι 
  • 4-5 Πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1 Σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Δυόσμο
  • Βασιλικό
  • 1 Κουτάλια σούπας πελτέ ντομάτας
  • Ελαιόλαδο
  • 500ml. Χυμό ντομάτας
  • 200ml. Ζωμό κοτόπουλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα λαχανικά και κόβουμε το επάνω μέρος. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα από τις ντομάτες. Την πολτοποιούμε στο μούλτι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά με το πράσο και τον πελτέ ντομάτας Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά που πιθανόν θα βγάλουν. Αφού κρυώσει λίγο μεταφέρουμε σε μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές τις βάζουμε σε ταψί μαζί με τις πατάτες και τη γέμιση που περίσσεψε. 
  • Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 Κιλό Μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 Κουτιά ντοματάκια κον-κασέ
  • 1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε νερό όσο χρειάζεται για να σκεπάζει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μία ώρα. 
  • Συνοδεύουμε με πιλάφι ή πουρέ πατάτας.


Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
  • 10 Φέτες παστουρμά
  • 4 Φρυγανιές τριμμένες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 1 Αβγό
  • 1 Σφηνάκι λευκό κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λάδι για το τηγάνι
  • Λίγο αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλέθουμε στο μούλτι το παστουρμά με το πολτό σκόρδου και μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό κιμά
  • 4 Αβγά
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5 Φρυγανιές τριμμένες
  • Θυμάρι
  • Ρίγανη
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. 
  • Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και πλάθουμε τα μπιφτέκια. Τα ψήνουμε στο γκριλ ή σε σχαροτήγανο για 15 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες, ή πατάτες φούρνου.

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΚΡΑΣΑΤΑ ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό χοιρινά φιλετάκια
  • 250γρ. Μανιτάρια λευκά σε φέτες
  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδας
  • Πάπρικα
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φιλετάκια να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου, τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε αλάτι και τα μπαχαρικά, 1 ποτήρι ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη ρίγανη και τη μουστάρδα. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι.

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

ΡΟΛΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Φύλλα σφολιάτας
  • 2 Φλιτζάνια τσαγιού μαύρη ζάχαρη
  • 2 Κουταλιές σούπας κανέλα
  • 3 Κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.
  • Απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας και τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης κανέλας. Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2εκ περίπου. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό κιμά 
  • 1 Κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 Κουταλάκι γλυκό πολτό σκόρδου
  • 5 Φρυγανιές τριμμένες
  • 1 Αβγό
  • 200γρ. Φέτα τριμμένη
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Δυόσμο
  • 2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 Κουταλιά σούπας ξίδι
  • 1 Σφηνάκι ούζο
  • Λάδι για το τηγάνι
  • Αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία αφράτη και ομοιογενή ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τα γυρνάμε να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

  • 750γρ. Αλεύρι
  • 3 Αβγά
  • 250γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250γρ. Ζάχαρη άχνη
  • 200ml. Γάλα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 Βανίλια
  • 2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 αβγό για επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν και τη βανίλια.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για μισή ώρα.
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια και αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Χτυπάμε το αβγό με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

ΣΟΥΦΛΕ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

 ΥΛΙΚΑ

  • 3 Πατάτες κομμένες σε φέτες
  • 4 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 4 Κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
  • 100γρ. Τριμμένο κασέρι
  • 1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι 
  • Θυμάρι
  • 1 Λίτρο γάλα
  • 5 Κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 3 Κουταλιές σούπας βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα λαχανικά.
  • Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε 1 κουταλιά βούτυρο σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε με το μισό τυρό, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ανακατεύουμε.
  • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και την απλώνουμε επάνω από τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΕΝΤΟΣΘΙΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Φαρφάλε ή άλλα ζυμαρικά
  • 500γρ. Εντόσθια πουλερικών
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου, βάζουμε τα εντόσθια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. 
  • Συμπληρώνουμε το πελτέ ντομάτας και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε βάζουμε ένα ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
  • Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε με τα συκωτάκια.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά, να πάρει χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τη μουστάρδα και ένα ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά.
  • Αφού μαλακώσει το κρέας και μείνει με το λαδάκι του, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
  • Συνοδεύουμε με τσιπς γλυκοπατάτας ή πατάτες τηγανιτές.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΦΡΑΟΥΛΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό φράουλες
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 Κιλό ζάχαρη
  • 1/2 Λίτρο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις φράουλες και τις πλένουμε. Τις βάζουμε σε μπολ με το χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε για 3 ώρες.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, βράζουμε για 3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τις φράουλες και βράζουμε για 15 λεπτά, αφαιρώντας με τρυπητή κουτάλα τον αφρό από την επιφάνεια.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει αποθηκεύουμε το γλυκό σε γυάλινα βάζα.