ΥΛΙΚΑ
- 6 Αβγά χωρισμένα
- 1 Κούπα ζάχαρη
- 1 1/2 Κούπα αμύγδαλα κοπανισμένα να γίνουν σκόνη
- Χυμό από 3 πορτοκάλια
- Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την ενώνουμε με απαλές κινήσεις με το μείγμα των κρόκων. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ξύσμα, ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
- Σε κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού με μία κουταλιά ζάχαρη, βράζουμε για 5 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο το κέικ το ξεφορμάρουμε και με ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι.
ΥΛΙΚΑ- 12 Αβγά βρασμένα
- 300γρ. Μαγιονέζα
- 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβουμε τα αβγά και τον μαϊντανό. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ
- 500γρ. Μακαρόνια
- 250γρ. Κιμά σόγιας
- 1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
- Ελαιόλαδο
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Πάπρικα γλυκιά
- Ρίγανη
- 1/2 Ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ με αρκετό νερό βάζουμε τη σόγια και την αφήνουμε για μία ώρα. Τη στραγγίζουμε και τη στύβουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου, βάζουμε τον κιμά σόγιας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με τον κιμά σόγιας.
ΥΛΙΚΑ
- 4 Μήλα
- 4 Αβγά
- 4 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
- 2 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 Κουταλάκια γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Το κόβουμε σε κυβάκια και τα βάζουμε σε μπολ με λίγο νερό και χυμό από 1 λεμόνι. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το μπέικιν και την κανέλα. Στραγγίζουμε τα μήλα τα βάζουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι. Απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
ΥΛΙΚΑ
- 1 Πακέτο χωριάτικα φύλλα
- 1 Κιλό φέτα σε τρίμματα
- 200γρ. Γιαούρτι
- 4 Αβγά
- 4 Κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Σε μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με το γιαούρτι, το πιπέρι και τα αβγά.
- Στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία ραντίζουμε ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα και αυτά. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν και περιχύνουμε την επιφάνεια με το βούτυρο που μας έμεινε.
- Χαράζουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 1 ώρα.
ΥΛΙΚΑ- 100γρ. Κουβερτούρα λιωμένη
- 150γρ. Βούτυρο λιωμένο
- 1 Κούπα ζάχαρη
- 1 Κούπα αλεύρι
- 1/4 Κούπας κακάο
- 3 Αβγά
- 2/3 Κούπας κρέμα γάλακτος
- ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
- 100γρ. Σοκολάτα γάλακτος λιωμένη
- 2 Κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά και προσθέτουμε το βούτυρο, το κακάο, την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι και στο τέλος τη λιωμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.
- Απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Ανακατεύουμε τη λιωμένη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος σε σιγανή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Απλώνουμε το γλάσο επάνω στο γλυκό.
ΥΛΙΚΑ
- 4 Πατάτες
- 4 Κουταλιές σούπας βούτυρο
- 2 Κουταλιές σούπας τριμμένη παρμεζάνα
- 200γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
- 4 Κουταλιές σούπας τυρί κρέμα
- 1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένουμε καλά τις πατάτες τις τυλίγουμε μία μία σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για μία ώρα. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Αφαιρούμε προσεκτικά με 1 κουτάλι το εσωτερικό. Το βάζουμε σε μπολ και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
- Γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα. Τις βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά. Τις σερβίρουμε ζεστές.
ΥΛΙΚΑ
- 12 Φύλλα κρούστα
- 24 Φέτες παστουρμά
- 250γρ. Ρεκγάτο τριμμένο
- 100γρ. Γραβιέρα τριμμένη
- 2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
- Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Απλώνουμε τα φύλλα στο πάγκο εργασίας έχοντας μπροστά μας την μακρόστενη πλευρά. Αλείφουμε τα φύλλα με ελαιόλαδο και τα διπλώνουμε στη μέση. Βάζουμε σε κάθε φύλλο 1 φέτα παστουρμά λίγο από τα τυριά που έχουμε ανακατέψει και λίγη ντομάτα. Τυλίγουμε σε ρολό.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να πάρουν χρώμα και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
ΥΛΙΚΑ- 200γρ. Γιαούρτι
- 300γρ. Γκούντα τριμμένη
- 350γρ. Αλεύρι
- 2 Αβγά
- 50ml. Ελαιόλαδο
- 1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 Πρέζα αλάτι
- 1 Κρόκο αβγού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αβγά με το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
- Προσθέτουμε το τυρί και το αλεύρι και ζυμώνουμε.
- Πλάθουμε τα τυροπιτάκια, τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα αλείφουμε με τον κρόκο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ
- 2 Φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
- Κανέλα
- 2 1/2 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- 3 Φλιτζάνια τσαγιού νερό
- 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκομμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με την κανέλα να βγάλει το άρωμα της. Βάζουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να πάρει χρώμα.
- Παίρνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το νερό και τη καρυδόψιχα ανακατεύουμε και βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά.
- Ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει ο χαλβάς.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα και όταν κρυώσει αφαιρούμε τη φόρμα και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ
- 100γρ. Καρύδια τριμμένα
- 350γρ. Καρότα τριμμένα
- 250γρ. Αλεύρι
- 1 Κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
- 2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 Πρέζα αλάτι
- 1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 Πρέζα γαρίφαλο
- 250γρ. Ζάχαρη
- 100ml. Ελαιόλαδο
- 250γρ. Κρέμα καρύδας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, τη σόδα που την έχουμε διαλύσει σε χυμό από μισό λεμόνι, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με τη κρέμα καρύδας, ανακατεύοντας πολύ καλά αφού τελειώσουμε με αυτά βάζουμε τα καρότα και τα καρύδια και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ
- 2 Φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1/2 Κουταλάκι γλυκού μαστίχα
- 3 Φλιτζάνια τσαγιού ανθρακούχο νερό
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 4 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 3 1/2 Φλιτζάνια τσαγιού νερού
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 Ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατεύουμε τα δύο σιμιγδάλια και το μπέικιν. Χτυπάμε τη μαστίχα με τη ζάχαρη και τη βάζουμε στο μείγμα με το σιμιγδάλι.
- Προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και το αφήνουμε για 2 ώρες. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και όπως είναι ζεστό το ρίχνουμε στο κρύο γλυκό.
ΥΛΙΚΑ- 8 Αβγά
- 1 Κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 Ποτήρι νερού πορτοκαλάδα με ανθρακικό
- 1 Σφηνάκι κονιάκ
- 1 Κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
- 2 Κουταλιές σούπας κανέλα
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη
- 3 1/2 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά, με τελευταίο το αλεύρι. (Τη σόδα τη διαλύουμε στο κονιάκ). Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί. Και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα.
ΥΛΙΚΑ
- 500γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία
- 500γρ. Ζάχαρη
- 4 Αβγά
- Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- 1 Κουταλάκι γλυκού σόδα
- 2 Βανίλιες
- 2 Πρέζες μαστίχα
- 2 Πρέζες αλάτι
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- 1350γρ. Αλεύρι
- 1/2 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΙΨΗ
- 2 Κρόκους αβγών
- 5 Κουταλιές σούπας νερό
- 1 Κουταλιά σούπα ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα, το ξύσμα και τη βανίλια.
- Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στο μίξερ, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο κάδο. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και πλάθουμε τα κουλουράκια.
- Τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε και στρώσει με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το μείγμα κρόκου, νερού και ζάχαρης. Ψήνουμε για 25 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ
- 1 1/2 Λίτρο ζωμό κοτόπουλου
- 80γρ. Βούτυρο
- 250γρ. Αρμπόριο
- 40ml. Ελαιόλαδο
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 150ml. Λευκό κρασί
- 100γρ. Παρμεζάνα
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Δεντρολίβανο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, αλάτι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί.
- Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό ανακατεύοντας. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός.
- Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μαϊντανό και αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 1 Κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 2 Πορτοκάλια κομμένα στα 4
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Δενδρολίβανο
- 1 Κουτάκι μπίρα
- 2 Κουταλιές σούπας μέλι
- 2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε σε ένα ταψί το κοτόπουλο, τις πατάτες, τα πορτοκάλια, το κρεμμύδι και το δενδρολίβανο. Ανακατεύουμε τη μπίρα με τη μουστάρδα, το μέλι και το ελαιόλαδο και περιχύνουμε το φαγητό.
- Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 Λάχανο ψιλοκομμένο
- 3 Ξινόμηλα τριμμένα
- 200γρ. Γιαούρτι
- 1 Κούπα μαγιονέζα
- 1 Κούπα καρυδόψιχα
- Αλάτι
- Ξίδι
- ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε σαλατιέρα βάζουμε το λάχανο, τα μήλα, τη καρυδόψιχα, το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαγιονέζα και το ξίδι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
ΥΛΙΚΑ- 500γρ. Μύδια ψίχα
- 100ml. Σάλτσα ντομάτας
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100γρ. Φέτα τριμμένη
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 Σφηνάκι λευκό κρασί
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μύδια. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με τη φέτα. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
- 200γρ. Γραβιέρα τριμμένη
- 500γρ. Μυζήθρα λιωμένη
- 300γρ. Κασέρι τριμμένο
- 1/2 Λίτρο γάλα
- 3 Αβγά
- Λίγο ελαιόλαδο
- 100γρ. Λιωμένο βούτυρο
- Πιπέρι
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα τα οποία αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα τυριά, ανακατεύουμε. Απλώνουμε το 1/3 της γέμισης επάνω από τα φύλλα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο, κάνουμε την ίδια διαδικασία και στο τέλος σκεπάζουμε με τα φύλλα που περίσσεψαν βουτυρωμένα και αυτά. Χαράζουμε την επιφάνεια και περιχύνουμε με το βούτυρο που περίσσεψε, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 1 Φύλλο σφολιάτας
- Ελαιόλαδο
- 350γρ. Κοτόπουλο φιλέτο
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 2 Αβγά χτυπημένα
- 150γρ. Γραβιέρα τριμμένη
- Βασιλικό
- 1 Αβγό χτυπημένο
- 200γρ. Γιαούρτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κοτόπουλο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Το ψιλοκόβουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου, τα δύο αβγά και το τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Στρώνουμε τη σφολιάτα σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας πατάμε να καθίσει καλά στα πλαϊνά και κόβουμε ότι περισσεύει. Απλώνουμε τη γέμιση.
- Χτυπάμε το αβγό με το γιαούρτι και περιχύνουμε τη τάρτα. Ψήνουμε για 35 λεπτά. την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 1 Φύλλο σφολιάτας
- 350γρ. Κασέρι τριμμένο
- 150γρ. Γκούντα τριμμένη
- 1 Ντομάτα ψιλοκομμένη
- 250γρ. Γιαούρτι
- 1 Αβγό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Λαδώνουμε μία φόρμα για τάρτα και στρώνουμε τη σφολιάτα, πατάμε να καθίσει καλά και στα πλαϊνά και κόβουμε ότι περισσεύει. Βάζουμε τη ντομάτα και τα τυριά και χτυπάμε το γιαούρτι με το αβγό, περιχύνουμε την τάρτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 800γρ. Φιλέτο κοτόπουλου
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- Μπούκοβο
- Βασιλικό
- 2 Κουταλιές σούπας κέτσαπ
- Θυμάρι
- 300γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 3 Κουταλιές σούπας ξίδι βαλσάμικο
- 1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
- 1 Κύβο ζωμό κοτόπουλο
- 200γρ. Μοτσαρέλα φρέσκια κομμένη σε κομμάτια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τα ντοματίνια και το βασιλικό. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα στο πυρίμαχο με το κοτόπουλο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα.
- Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.
ΥΛΙΚΑ- 300γρ. Κουβερτούρα
- 150γρ. Κουβερτούρα γάλακτος
- 200ml. Γάλα
- 60γρ. Σκόνη γάλακτος
- 1 Κουταλιά σούπας γλυκόζη
- 150γρ. Φουντούκια
- 50γρ. Αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Απλώνουμε τα φουντούκια και τα αμύγδαλα σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη γλυκόζη, το γάλα και τη σκόνη γάλακτος, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να ζεσταθούν. Θρυμματίζουμε στο πολυμίξερ τους ξηρούς καρπούς.
- Σε μεπν μαρί λιώνουμε τις δύο κουβερτούρες.
- Χτυπάμε τις λιωμένες κουβερτούρες με τους ξηρούς καρπούς. και προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος σιγά σιγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή κρέμα, την μοιράζουμε σε μπολάκια και τη βάζουμε στο ψυγείο.
ΥΛΙΚΑ- 3 Φλιτζάνια τσαγιού νερό
- 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 3 Φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 Κιλό αλεύρι
- 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι
- Κανέλα
- Αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το σιρόπι λίγο λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί, ρίχνουμε και την κανέλα. Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί, χαράζουμε σε κομμάτια και στο κέντρο από κάθε κομμάτι βάζουμε ένα αμύγδαλο, ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ
- 250γρ. Μανιτάρια σε φέτες
- 800γρ. Μοσχαρίσια φιλετάκια
- Λίγο αλεύρι
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
- 1 Κουταλιά της σούπας κάππαρη
- Θυμάρι
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 200ml. Κρέμα γάλακτος
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τα φιλετάκια. Το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Στο ίδιο σκεύος συμπληρώνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και τα μανιτάρια.
- Προσθέτουμε την κάππαρη, το θυμάρι και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τα φιλετάκια και το μαϊντανό. Μαγειρεύουμε μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό σουπιές καθαρισμένες και χοντροκομμένες
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 250ml. Χυμό ντομάτας
- 1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μπούκοβο
- 1 Φύλλο δάφνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και τις σουπιές.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά.
- Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.
ΥΛΙΚΑ
- 1 Κουνουπίδι κομμένο σε φουντίτσες
- 200ml. Κρέμα γάλακτος
- Αλάτι
- 200γρ. Τριμμένα κίτρινα τυριά
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- Πιπέρι
- Λίγη κάππαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε το κουνουπίδι σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος, το πιπέρι και το πολτό σκόρδου. Βάζουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε απλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος, βάζουμε την κάππαρη και τα τυριά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό βακαλάο ξαρμυρισμένο
- 5 Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- Ελαιόλαδο
- 1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 Φύλλο δάφνης
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 250ml. Σάλτσα ντομάτας
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τη πιπεριά. Ρίχνουμε και τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός του βακαλάου, ανακατεύουμε. Βάζουμε το βακαλάο και νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν οι πατάτες. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
ΥΛΙΚΑ- 1 Φύλλο κουρού
- 100γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
- 100γρ. Γκούντα τριμμένη
- 100γρ. Τσένταρ τριμμένο
- 4 Αβγά
- 500ml. Κρέμα γάλακτος
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Απλώνουμε το φύλλο σε φόρμα για τάρτες στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το μπέικον. Το βάζουμε σε μπολ με την κρέμα γάλακτος, τα τριμμένα τυριά, τα αβγά χτυπημένα, αλάτι και πιπέρι.
- Απλώνουμε τη γέμιση επάνω από το φύλλο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.
ΥΛΙΚΑ- 2 Φύλλα σφολιάτας
- 300γρ. Ζαμπόν ψιλοκομμένη
- 300γρ. Γραβιέρα τριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 Αβγό για αλείψουμε το φύλλο
- ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- 50γρ. Αλεύρι
- 50γρ. Βούτυρο
- 500ml. Γάλα
- 4 Αβγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
- Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στη κρέμα αφού την έχουμε από τη φωτιά, αλάτι, πιπέρι, το ζαμπόν και το τυρί ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας σε βουτυρωμένο ταψί και βάζουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλο. Κλείνουμε καλά τις άκρες και αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.