Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Λίτρα γάλα
4 Αβγά
1 1/2 Κούπα τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 Κούπα ζάχαρη
100γρ. Βούτυρο
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 Βανίλια
1 Πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το αλάτι και τη φλούδα λεμονιού. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Βάζουμε την κρέμα στο σκεύος και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα. 
  • Αν θέλουμε όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΓΑΛΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Πατάτες κομμένες σε ροδέλες
1 Λίτρο γάλα
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι 
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Τοποθετούμε τις πατάτες σε πυρίμαχο σκεύος. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και ρίχνουμε το γάλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 1 1/2 ώρα.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
600γρ. Κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500γρ. Κριθαράκι
500ml. Χυμό ντομάτας
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Βασιλικό
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Κανέλα
Αλάτι
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, την κανέλα, το βασιλικό και ένα ποτήρι νερό. Αφού πάρει μία δύο βράσεις ρίχνουμε το κριθαράκι, δύο ποτήρια ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Όταν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να ετοιμαστεί το κριθαράκι.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
300γρ. Ζάχαρη άχνη
330γρ. Βούτυρο
3 Αβγά
2 Βανίλιες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 Πρέζες αλάτι
200ml. Γάλα
1 Κουταλάκι γλυκού αμμωνία
1 Κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά.
  • Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά, το ξύσμα, τις βανίλιες και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, την αμμωνία και τη σόδα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή.
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αλείφουμε με αβγό που έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΡΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φιλέτο κοτόπουλου κομμένο σε  μπουκιές
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
4 Κουταλιές σούπας κάρυ
Χυμό από 3 λάιμ
Ελαιόλαδο
Ξύσμα από 3 λάιμ
2 Κουταλιές σούπας μέλι
Αλάτι
Πάπρικα
Θυμάρι
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το κοτόπουλο, το κάρυ, το χυμό τα λάιμ και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα και σοτάρουμε πολύ καλά για 10 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε το ξύσμα από τα λάιμ, το αλάτι, το θυμάρι και τη πάπρικα.
  • Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. 
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά βάζουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
  • Συνοδεύουμε ρύζι μπασμάτι ή τηγανιτές πατάτες.


Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

BABY ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες baby
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Θυμάρι
Δενδρολίβανο
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά τις πατάτες τις κόβουμε στα δύο και τις βάζουμε σε ταψάκι. Βάζουμε το πολτό σκόρδου, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Πασπαλίζουμε με θυμάρι και δενδρολίβανο και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.


Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
700γρ. Κιμά
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ξύσμα από δύο λεμόνι
Ελαιόλαδο
1 Λάχανο
Κορν Φλάουρ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τη ρίζα από το λάχανο και αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα. Ανακατεύουμε τον κιμά με τα υλικά για τη γέμιση. Σε νερό που βράζει βουτάμε τα φύλλα από το λάχανο και τα αφαιρούμε αμέσως τα αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν. 
  • Σε κάθε φύλλο βάζουμε μία κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και τα τυλίγουμε σφιχτά. Σε μία κατσαρόλα στρώνουμε μερικά από τα εξωτερικά φύλλα που βγάλαμε στην αρχή και από πάνω βάζουμε τους ντολμάδες κολλητά το έναν δίπλα στον άλλο. Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε νερό τόσο όσο να τους σκεπάζει. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε τα ντολμάδες και τα φύλλα που είχαμε στρώσει και ρίχνουμε μία δύο κουταλιές κορν φλάουρ ανάλογα με το ζουμί που έχει μείνει, βάζουμε χυμό από 1 λεμόνι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία κάπως σφιχτή κρέμα.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι
200γρ. Γιαούρτι
200ml. Ηλιέλαιο
2 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά. 
  • Παίρνουμε ζύμη όσο ένα καρύδι και πλάθουμε σε μπαλάκι. Το πατάμε ελαφρά να πάρει το σχήμα μπισκότου.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ
250ml. Ηλιέλαιο
400γρ. Αλεύρι
400γρ. Ζάχαρη
4 Μήλα
250γρ. Καρυδόψιχα αλεσμένη
1 Κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Βανίλια
5 Αβγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τρίβουμε τα μήλα. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε την κανέλα, τη σόδα, το μπέικιν και τη βανίλια. Αφαιρούμε το μπολ από το μίξερ, προσθέτουμε τα μήλα και τα καρύδια και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 160 σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ταλιατέλες
200γρ. Μπέικον κομμένο σε κυβάκια
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
3 Αβγά
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
50ml. Κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον με το πολτό σκόρδου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σε μπεν μαρί βάζουμε τα αβγά χτυπημένα, το τυρί, τη κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα βάζουμε στο τηγάνι με το μπέικον το οποίο έχουμε βάλει σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε.
  • Περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
20 Φύλλα λαζάνια
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Μελιτζάνα κομμένη σε μικρά κυβάκια
2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
750γρ. Κιμά
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
600γρ. Ντομάτες ψιλοκομμένες
Κανέλα
Γαρύφαλλο
Αλάτι
Πιπέρι
200γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τα καρότα και τη μελιτζάνα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε το κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας και τις ντομάτες. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
  • Απλώνουμε λίγη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε μία στρώση λαζάνια. Βάζουμε μία στρώση από τον κιμά και μετά πάλι λαζάνια. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και φροντίζουμε να τελειώσουμε με λαζάνια. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
500γρ. Κιμά χοιρινό
3 Παξιμάδια
2 Φλιτζάνια γάλα
2 Αβγά
Λίγο ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Σφηνάκι ούζο
1 Κρεμμύδι τριμμένο
Λίγο δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι
Λάδι για το τηγάνι
500γρ. Ταλιατέλες
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1/2 Φλιτζάνι κόκκινο κρασί
600γρ. Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Πρέζα ζάχαρη
Λίγο βασιλικό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουλιάζουμε τα παξιμάδια στο γάλα για 10 λεπτά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Τους βάζουμε σε μπολ μαζί με τους κιμάδες. Στραγγίζουμε καλά τα παξιμάδια και τα τρίβουμε στο μπολ. Προσθέτουμε τα αβγά, το ούζο, αλάτι, πιπέρι και το δυόσμο και ζυμώνουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε στο ψυγείο και 30 λεπτά.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βασιλικό.
  • Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τα βάζουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
  • Βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις παίρνουμε με τσιμπίδα και τις βάζουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ ΚΑΝΕΛΑΣ

ΥΛΙΚΑ
170γρ. Βούτυρο
1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
3 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 Κουταλάκια γλυκού κανέλα
1 Πρέζα αλάτι
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
2 Αβγά χτυπημένα
2 Μήλα τριμμένα
200γρ. Γιαούρτι
1/4 Φλιτζανιού τσαγιού γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το μπέικιν, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Βάζουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με το γιαούρτι, το γάλα και τα αβγά. Τα βάζουμε στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι.
  • Βάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για 1  ώρα.

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Ρεβίθια βρασμένα
1/2 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μπουκιές
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
1 1/2 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Καρότο κομμένο σε ροδέλες
2 Φύλλα δάφνης
Μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα με τελευταίο από πάνω το κρέας. Συμπληρώνουμε νερό τόσο όσο να σκεπάζει το φαγητό. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

ΦΑΒΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φάβα
Ελαιόλαδο
Πάπρικα
Αλάτι
2 Κρεμμύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τη φάβα σε τρυπητό και τη ξεπλένουμε πολύ καλά με αρκετό νερό. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τη σκεπάζει και παραπάνω. Πρέπει να προσέχουμε γιατί όταν βράζει αφρίζει και φουσκώνει. Τη ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και τα κρεμμύδια. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 έως 1 1/2 ώρα να χυλώσει, προσέχουμε να μη σωθεί το νερό. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και σερβίρουμε πασπαλίζουμε με πάπρικα και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Αλεύρι
300γρ. Φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
150γρ. Ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 1/2 πορτοκάλι
2 Κουταλιές σούπας γάλα
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 Κουταλάκι γλυκού γαρίφαλλο
1 Βανίλια
200γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα για το στόλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία μαλακή ζύμη.
  • Παίρνουμε κομματάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πατάμε με το χέρι να απλώσουν σε στρογγυλό σχήμα.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και αραδιάζουμε τα μπισκότα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
  • Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Όταν βγουν τα μπισκότα από το φούρνο με ένα κουταλάκι ρίχνουμε από πάνω τους τη λιωμένη σοκολάτα κάνοντας ακανόνιστα σχήματα.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ΤΖΙΖΚΕΙΚ ΜΕ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Στα περισσότερα σπίτια μετά τις γιορτές περισσεύουν διάφορα γλυκά. Αυτό το γλυκό είναι μία όμορφη ιδέα για να αξιοποιήσουμε τα μελομακάρονα που μας περίσσεψαν.
ΥΛΙΚΑ
300γρ. Μελομακάρονα + 4-5 μελομακάρονα
150γρ. Βούτυρο λιωμένο
500γρ. Τυρί κρέμα
1 Ζαχαρούχο γάλα
4 Αβγά
300ml. Κρέμα γάλακτος
2 Βανίλιες
3 Κουταλιές σούπας σιρόπι από τα μελομακάρονα, ή μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Θρυμματίζουμε τα μελομακάρονα στο μούλτι, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με το βούτυρο. Τα στρώνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση, το μείγμα να πιάνει και λίγο από τα τοιχώματα. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τα αβγά και τις βανίλιες συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μία αφράτη κρέμα.
  • Απλώνουμε την κρέμα στη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 1 ώρα. Απλώνουμε στην επιφάνεια το σιρόπι ή το μέλι και πασπαλίζουμε με τα έξτρα μελομακάρονα τα οποία και αυτά τα θρυμματίζουμε στο μούλτι. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε. 

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Φιλέτα στήθος κοτόπουλου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι του γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
1 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
500γρ. Αρακά
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Ρίγανη
Πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Βάζουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα να πάρει χρώμα το κρέας. Ρίχνουμε τον αρακά και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί.
  • Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά, προσέχουμε που και που μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

ΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο χωριάτικο φύλλο
10  Φέτες παστουρμά ψιλοκομμένες
200γρ. Γραβιέρα τριμμένη
200γρ. Μοτσαρέλα τριμμένη
200γρ. Φέτα σε τρίμματα
2 Ποτήρια του νερού γάλα
1 Αβγό
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με τον παστουρμά.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε το αβγό. Ρίχνουμε το γάλα το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε ένα φύλλο, το βρέχουμε με το μείγμα του αβγού. Βάζουμε άλλα δύο φύλλα τσαλακωτά και τα βρέχουμε και αυτά με το μείγμα του αβγού. Απλώνουμε τη γέμιση.
  • Τσαλακώνουμε και βάζουμε άλλα δύο φύλλα και αυτά τα βρέχουμε καλά με το μείγμα του αβγού. Στρώνουμε όσα φύλλα έχουν περισσέψει, γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που περισσεύουν και περιχύνουμε με όσο μείγμα μας έχει μείνει. 
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Μανούρι
1 Ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
50γρ. Φέτα
1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
Μπούκοβο
Ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΕΝΕΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
7-8 Φρυγανιές τριμμένες
1 Κρεμμύδι
2 Σκελίδες σκόρδο
Δυόσμος
Λίγο μαϊντανό
1 Κουταλιά σούπας ξίδι
1 Αβγό
1 Ντομάτα
1 Πιπεριά
Αλάτι
Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
200γρ. Ροκφόρ
200γρ. Τυρί κρέμα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε στο μούλτι τη πιπεριά τη ντομάτα, το μαϊδανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα πολτοποιούμε και τα βάζουμε σε μπολ με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε και πλάθουμε τα κεφτεδάκια.
  • Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και αφού πάρει μία δύο βράσεις ρίχνουμε τα τυριά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με μέτρια θερμοκρασία μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη λευκή σάλτσα.
  • Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και σερβίρουμε με τους κεφτέδες και τη σάλτσα.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

ΚΑΓΙΑΝΑΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Βασιλικός
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
3 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο, την πιπεριά και το κρεμμύδι.
  • Ρίχνουμε τα ντοματάκια και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το βασιλικό και τη ζάχαρη. Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να είναι έτοιμα τα αβγά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό κοφτό μακαρονάκι
150γρ. Λιωμένο βούτυρο
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
250γρ. Κασέρι τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Προσθέτουμε  το μισό κεφαλοτύρι, το πιπέρι, το βούτυρο και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το 1/3  από το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί. Προσθέτουμε το μισό κασέρι. Βάζουμε τα μισά από τα ζυμαρικά και το υπόλοιπο κασέρι. Τελειώνουμε με τα ζυμαρικά.
  • Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι που έμεινε και μερικά κομματάκια βούτυρο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

ΟΜΕΛΕΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
2 Πατάτες κομμένες σε ροδέλες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300γρ. Μανιτάρια σε φέτες
150γρ. Γραβιέρα τριμμένη
8 αβγά
4 Φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
200γρ. Γιαούρτι
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τη πιπεριά.
  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε τις πατάτες.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια με τη πιπεριά, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το πολτό σκόρδου και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο ζαμπόν και τη γραβιέρα.
  • Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ζυμαρικά
5-6 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
Αλάτι
250ml. Κρέμα γάλακτος
300γρ. Τριμμένο τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο να γίνουν al dente. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος με το μπέικον, τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. 
  • Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

ΜΟΥΣ ΜΟΚΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Αβγά
1 Φακελάκι ζελατίνα σκόνη
1/3 Φλιτζανιού ζεστό γάλα
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού στιγμιαίο καφέ
1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
500ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε 4 κουταλιές σούπας νερό και τη ζελατίνα. Την αφήνουμε για 5  λεπτά. Ρίχνουμε τη ζελατίνα στο γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον καφέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τη κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη. 
  • Προσθέτουμε τη ζελατίνα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγη μαρέγκα, λίγα σαντιγί εναλλάξ και ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Μοιράζουμε το γλυκό σε έξι ποτήρια και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρουμε.
  • Αν θέλουμε όταν σερβίρουμε μπορούμε να συμπληρώσουμε σαντιγί και κομματάκια σοκολάτας.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΦΙΛΕΤΟ ΣΤΡΟΓΓΑΝΟΦ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχαρίσια φιλετάκια
Ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
300ml. Κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φιλετάκια πολύ καλά να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Συνοδεύουμε με ζυμαρικά, ρύζι ή βρασμένα λαχανικά.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό αλεύρι
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 Σφνηνάκι ρακή
Αλάτι
1 Ποτήρι χλιαρό νερό
Λάδι για το τηγάνι
1/2 Κιλό μυζήθρα
Μέλι για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και τη ρακή και σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε για 1 ώρα. Παίρνουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και τα ανοίγουμε σε φύλλο. Βάζουμε μία κουταλιά από το τυρί και τα κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε καυτό λάδι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με μέλι και σερβίρουμε.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φιλέτο κοτόπουλου
5 Φέτες μπέικον
1 Μαρούλι
4 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Παρμεζάνα τριμμένη
Κρουτόν
1/2 Κονσέρβα καλαμπόκι
Αλάτι
Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΝΣΙΝΚ
Χυμό από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το ψήνουμε στο σχαροτήγανο ή στο γκριλ. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Το ίδιο κάνουμε και με το μπέικον.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε το μαρούλι και το βάζουμε σε σαλατιέρα μαζί με τα κρεμμύδιακια.
  • Προσθέτουμε το καλαμπόκι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κοτόπουλο και το μπέικον, τα κρουτόν, ανακατεύουμε καλά.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  • Ρίχνουμε το τυρί και σερβίρουμε.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Κιλό χοιρινά φιλετάκια
2 Καρότα κομμένα σε μικρά κομμάτια
125γρ. Τυρί κρέμα
1 1/2 Κούπα ανάμεικτα λαχανικά
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα φιλετάκια να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές, βάζουμε τα λαχανικά μας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά. Βάζουμε το τυρί κρέμα, ανακατεύουμε να πάει παντού αφήνουμε για δύο λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι.

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ

ΥΛΙΚΑ
240γρ. Αλεύρι
3 Αβγά
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
300γρ. Διάφορα τριμμένα κίτρινα τυριά
3/4 Φλιτζανιού ηλιέλαιο
1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
100γρ. Ζαμπόν κομμένο σε μικρά κυβάκια
200γρ. Γιαούρτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αβγά, το γιαούρτι και το λάδι.
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε τα τυριά, τη πιπεριά, το ζαμπόν, το αλεύρι με το μπέικιν και το πιπέρι. 
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν το βγάλουμε από τη φόρμα και το κόψουμε.