Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
Αλάτι
Μπαχάρι
Ρίγανη
1 Κουταλάκι του γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας ξίδι
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
5 Πατάτες κομμένες
3 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Πρέζα κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε νερό τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα. Προσθέτουμε τη ντομάτα τα μπαχαρικά, αλάτι και ρίχνουμε τις πατάτες και τα καρότα, προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη μία ώρα.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκίτσες
Ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 Κουταλιές πολτό σκόρδου
250γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στα τέσσερα
3 Πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
1 Ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
400ml. Κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Πάπρικα γλυκιά
Τσίλι
100γρ. Τριμμένο πεκορίνο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το πολτό σκόρδου.
  • Βάζουμε το κρέας και το σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί. Αλατίζουμε και ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα σχεδόν μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας. 
  • Όταν το φαγητό είναι έτοιμο ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά να σιγοβράσει να δέσει η κρέμα.
  • Σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε το πεκορίνο.
  • Συνοδεύουμε με ζυμαρικά της αρεσκείας μας ή με ρύζι ή τηγανιτές πατάτες.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
450γρ. Αλεύρι
15γρ. Μπέικιν πάουντερ
250γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
400γρ. Ζάχαρη
6 Αβγά
Ξύσμα 2 λεμονιών
300γρ. Γιαούρτι
1 Πρέζα αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
550γρ. Ζάχαρη
400ml. Νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα. Προσθέτουμε το ξύσμα. το αλάτι και 2 κουταλιές σούπας από το αλεύρι. Βάζουμε το γιαούρτι και λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Σιροπιάζουμε το κρύο με το καυτό σιρόπι.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Φλιτζάνι κόκκινο κρασί
Ελαιόλαδο
1 Πρέζα κανέλα
Μπαχάρι
Μπούκοβο
Πάπρικα
Πιπέρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε το πελτέ ντομάτας και ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τα ψιλοκομμένα ντοματάκια. Προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και βράζουμε για 1 1/2 ώρα, ίσως και λιγότερο μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. 
  • Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι.

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Χωριάτικα λουκάνικα
200γρ. Ανθότυρο
50γρ. Τριμμένο τυρί
1 Φλιτζάνι γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
500γρ. Μακαρόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα λουκάνικα τα οποία έχουμε κόψει σε ροδέλες. Όταν ροδίσουν ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα.
  • Αλατοπιπερώνουμε.
  • Σουρώνουμε τα μακαρόνια και κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν και το ρίχνουμε στα λουκάνικα. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και το ανθότυρο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο ταλιατέλες
500γρ. Κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
1 Σφηνάκι κονιάκ
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Πρέζα κανέλα
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σοτάρουμε το κιμά στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ.
  • Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το μοσχοκάρυδο, τη κανέλα και το αλατοπίπερο.
  • Ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά.Βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  • Σερβίρουμε σε πιατέλα και από πάνω τον κιμά, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.


Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
1 Λίτρο γάλα
100γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
30γρ. Φρέσκο βούτυρο
300γρ. Τριμμένο κασέρι
1 Αβγό χτυπημένο
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 Κουταλιές σούπας γιαούρτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το σύρμα. 
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το κασέρι, το αβγό, το αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο. Τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε για 40 λεπτά.

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
3 Φιλέτα κοτόπουλου
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μερικές σταγόνες ξίδι
Ελαιόλαδο
1 Πακέτο πένες
Χυμό από 2 λεμόνια
Χυμό από 1/2 πορτοκάλι
1 Κουταλάκι του γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε με το λάδι και το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τους χυμούς λεμονιού πορτοκαλιού. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.
  • Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις σερβίρουμε αφού από πάνω βάλουμε τη σάλτσα με το κοτόπουλο.Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1 Κιλό φασολάκια πλατιά
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 Πιπεριές ψιλοκομμένες
Μπούκοβο
1/2 Κιλό μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1/2 Λίτρο πολτό ντομάτας
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτα
Τσίλι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί .
  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το πολτό σκόρδου, τις πιπεριές και το μπούκοβο. Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε καλά.
  • Προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για μία ώρα.
  • Προσθέτουμε τα φασολάκια, το πελτέ, τα μανιτάρια, τη σάλτσα ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το τσίλι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30 λεπτά.

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ταλιατέλες
300γρ. Μπρόκολο
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
10 Ντοματίνια κομμένα στη μέση
250ml. Κρέμα γάλακτος
200γρ. Καπνιστό σολωμό κομμένο σε μπαστουνάκια
Βασιλικό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Τριμμένη παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε το μπρόκολο σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά να μαλακώσει.
  • Βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  • Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου.
  • Προσθέτουμε το μπρόκολο και τα ντοματίνια, σοτάρουμε για λίγα λεπτά και ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος.
  • Ρίχνουμε το σολωμό και το βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε σιγανή για λίγα λεπτά να δέσει η σάλτσα. 
  • Στραγγίζουμε τις ταλιατέλες και τις σερβίρουμε σε πιατέλα από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα και πασπαλίζουμε τριμμένη παρμεζάνα.

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΓΑΛΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες
Ελαιόλαδο
1 Λίτρο γάλα
1/2 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις τοποθετούμε σ ένα πυρίμαχο σκεύος. Περιχύνουμε με το λάδι και το γάλα. Πασπαλίζουμε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΤΗΓΑΝΗΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κουνουπίδι
50γρ. Τριμμένο τυρί
3 Αβγά
3 Κουταλιές σούπας εβαπορέ
Αλάτι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 Κουταλιές σούπας αλεύρι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, τα πλένουμε και τα βράζουμε σε νερό. Προσθέτουμε αλάτι και τα βράζουμε μέχρι να σε σημείο να κρατάνε λίγο. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε τα αβγά σε μπολ και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά, να γίνει χυλός. 
  • Βάζουμε και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Βουτάμε το κουνουπίδι στο χυλό και το τηγανίζουμε. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ακτινίδια ώριμα
400γρ. Ζάχαρη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα ακτινίδια και τα κόβουμε σε κομμάτια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του καφέ νερό, τη βανίλια και τη ζάχαρη και τα βάζουμε να βράσουν. 
  • Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Άμα βγάλει αφρό τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΒΥΣΣΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1500γρ. Βύσσινα
1500γρ. Ζάχαρη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα βάζουμε σ ένα μπολ.
  • Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μία στρώση βύσσινο, μία στρώση ζάχαρη και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 ώρες. Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε για 20 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Το στραγγίζουμε και βάζουμε το σιρόπι ξανά να βράσει μέχρι να δέσει. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε πάλι τα βύσσινα και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 5 λεπτά. Βάζουμε το γλυκό σε βάζα την επόμενη μέρα.

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Μαραγαρίνη
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
500γρ. Φέτα τριμμένη
250γρ. Γιαούρτι
1 Ποτήρι γάλα
5 Αβγά
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε ένα ταψάκι.
  • Απλώνουμε δύο φύλλα τα πασπαλίζουμε με φέτα.
  • Τα μαζεύουμε προς την άκρη του ταψιού και τα κάνουμε πλισέ, συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
  • Τη μαργαρίνη που έχει περισσέψει τη ρίχνουμε από πάνω. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά. Ανακατεύουμε το γιαούρτι, το γάλα, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
  • Περιχύνουμε τη πίτα και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
5 Φρυγανιές τριμμένες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο ελαιόλαδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Ρίγανη
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
250ml. Χυμό ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
1 Ποτήρι νερό
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας κέτσαπ
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια.
  • Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το πολτό σκόρδου και το μαϊντανό. Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το νερό και το κέτσαπ. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, στο μισό χρόνο βάζουμε μέσα και τα σουτζουκάκια.
  • Συνοδεύουμε με πιλάφι.

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ

ΥΛΙΚΑ
5 Αβγά
225γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 Κούπα ζάχαρη
1 1/2 Κούπα γιαούρτι
500γρ. Αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 2 λεμόνια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 2/3 Κούπες ζάχαρη
2 Κούπες νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Φλούδα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, το αλάτι και το αλεύρι με το μπέικιν. 
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. 
  • Βράζουμε για 5 λεπτά. Τρυπάμε την επιφάνεια του κέικ με μια οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία και μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΦΙΛΕΤΟ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φιλέτα γλώσσας
1 Κιλό πατάτες
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
Ρίγανη
Μπούκοβο
1 Πρέζα κανέλα
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
500ml. Χυμό ντομάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες. Τις στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, τις αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε από πάνω τα φιλέτα ψαριού.
  • Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μπούκοβο, τη κανέλα και τη ρίγανη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό ντομάτας με το λάδι το μέλι και το βαλσάμικο και περιχύνουμε το φαγητό.
  • Ψήνουμε στον αέρα για μία ώρα στους 200 βαθμούς.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
3 Φλιτζάνια αλεύρι
1/2 Φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα τριμμένη
1 Φλιτζάνι βούτυρο
1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
4 Αβγά
2 βανίλιες
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
Χυμό από 1 πορτοκάλι
3/4 Φλιτζανιού γάλα
1 Πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με την αμυγδαλόψιχα και το αλάτι.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά.
  • Συμπληρώνουμε τα αβγά και τις βανίλιες συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό. Και σταδιακά το μείγμα αλευριού μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. 

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
1 Ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
1 Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
10 Φέτες γκούντα
10 Φέτες παστουρμά
1/2 Λίτρο γάλα
2 Αβγά
100γρ. Τριμμένη γραβιέρα
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα.
  • Στρώνουμε τις φέτες της γκούντας, το παστουρμά τις πιπεριές, τις φέτας τις ντομάτας και σκεπάζουμε με τη τριμμένη γραβιέρα. Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα.
  • Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τη πίτα σε κομμάτια. Σ ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και περιχύνουμε τη πίτα. Την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη κόψουμε.

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι
1 Κουτάκι πορτοκαλάδα με ανθρακικό
1 Κουταλιά σούπας λάδι
1/2 Σφηνάκι κονιάκ
1 Κουταλιά σούπας κανέλα
1 1/2 Κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 Πρέζα αλάτι
100γρ. Σταφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε την πορτοκαλάδα με το λάδι, το αλάτι, την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τις σταφίδες τις οποίες έχουμε μουλιάσει στο κονιάκ και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε να ενωθούν όλα τα υλικά και αδειάζουμε το μείγμα σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ. Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. 

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
2 Κουταλάκια γλυκού πολτό σκόρδου
300γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
100γρ. Φέτα
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
Δενδρολίβανο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Τα αφαιρούμε από τη κατσαρόλα, συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Ρίχνουμε το πολτό σκόρδου και τη μουστάρδα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ταμπάσκο και το δενδρολίβανο μισό ποτήρι νερό και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με κλειστή τη κατσαρόλα για 45 λεπτά.
  • 10 Λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά ρίχνουμε τα μανιτάρια και τη φέτα κομμένη σε κυβάκια.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Μήλα κομμένα σε ροδέλες
125γρ. Μαργαρίνη
2 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
5 Αβγά
1 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Κάνελα
Καρυδόψιχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Λιώνουμε τη μαργαρίνη σ ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Ρίχνουμε τα 3/4 από το μείγμα σε ένα ταψάκι και αλείφουμε και τα τοιχώματα. Και πασπαλίζουμε με κανέλα.
  • Απλώνουμε όσες ροδέλες μήλων χρειαστούν για να φτιάξουμε μία στρώση, στα κενά καρυδόψιχα.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα μαργαρίνης, πασπαλίζουμε με κανέλα και στρώνουμε τις υπόλοιπες ροδέλες των μήλων.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με το δεύτερο φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και μπέικιν. Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
  • Στρώνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και ψήνουμε για 45 λεπτά. Μόλις ψηθεί αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα όπως είναι το γλυκό καυτό. 
  • Περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Ρύζι
8 Φιλέτα κοτόπουλου από μπούτι
3 Λίτρα ζωμό κοτόπουλου
2 Ασπράδια
1 Κρόκο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
6 Μικρές πατάτες κομμένες σε κυβάκια
Ελαιόλαδο
Χυμό από 3 λεμόνια
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τα φιλέτα στα 4 και τα βάζουμε σε μπολ.
  • Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε τα λαχανικά, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σβήνουμε με το ζωμό. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι 20 λεπτά πριν το τέλος τους μαγειρέματος. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα ασπράδια με σύρμα.
  • Όταν τα ασπράδια αρχίσουν να δένουν προσθέτουμε σταδιακά λίγο από το ζωμό συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο, το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Περιχύνουμε τη σούπας, αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Καστανό ρύζι για ριζότο
200γρ. Γραβιέρα τριμμένη
200γρ. Κασέρι τριμμένο
100γρ. Μετσοβόνε τριμμένο
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1 Λίτρο ζωμό κοτόπουλο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο ελαιόλαδο
200ml. Λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρό ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ζωμό από λίγο κάθε φορά, όταν το απορροφήσει το ρύζι προσθέτουμε και πάλι και ανακατεύουμε. 
  • Λίγο πριν να είναι έτοιμο το ρύζι προσθέτουμε τα τυριά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το μαϊντανό.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΓΙΓΑΝΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1500γρ. Μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
400γρ. Γίγαντες βρασμένους
2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο
500γρ. Ψιλοκομμένες ντομάτες
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τσιγαρίζουμε το κρέας. Ρίχνουμε τα καρότα, το πολτό σκόρδου και τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τους γίγαντες, την ντομάτα και νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει.
  • Σιγοβράζουμε για μία ώρα και μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Όταν είναι έτοιμο πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κούπα σπορέλαιο
1 Κούπα λευκό κρασί
1 Πρέζα αλάτι
1/3 Κούπας ζάχαρη
750γρ. Αλεύρι
1 Κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
1 Κουταλιά σούπας κανέλα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
1 Αβγό
2 Κουταλιές σούπας γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μια λεκάνη τη κανέλα, το λάδι, το κρασί, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο λίγο τα αλεύρι, το μπέικιν και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα δάχτυλα. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Πλάθουμε κουλουράκια, στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ταψί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια. Ανακατεύουμε το αβγό με το γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1250γρ. Αλεύρι
1 1/2 Φλιτζάνι σπορέλαιο
1 1/2 Φλιτζάνι πετιμέζι
1 3/4 Φλιτζανιού ζάχαρη
2 Κουταλιές αμμωνία
2 Κουταλιές σόδα μαγειρικής
1/2 Κουταλιά κανέλα
1 Πρέζα γαρίφαλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, το πετιμέζι 2 1/2 φλιτζάνια νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την αμμωνία, τη σόδα, τη κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλάθουμε κομμάτια από τη ζύμη σε κουλουράκια και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα. Σκεπάζουμε το ταψί με ένα μεγαλύτερο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε τα αφήνουμε όπως είναι σκεπασμένα για 5 λεπτά και κατόπιν τα βάζουμε σε πιατέλα.

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΧΑΛΟΥΜΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές
1/2 Κιλό λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε ροδέλες
250γρ. Χαλούμι κομμένο σε κυβάκια
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 Κίτρινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 Πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Ποτήρι κόκκινο κρασί
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε το χοιρινό, το λουκάνικο και τις πιπεριές. 
  • Αλατοπιπερώνουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά.
  • 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χαλούμι.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΜΕ ΑΒΓΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Φλιτζάνια αλεύρι
2 Φακελάκια μαγιά
2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Φλιτζάνι νερό
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 Φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
2 Αβγά
Ρίγανη
300γρ. Φέτα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε τα αβγά με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε σε μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τη φέτα και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 1/2 ώρα να φουσκώσει. Τότε βάζουμε τη φέτα και ξαναζυμώνουμε, απλώνουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο ταψί. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά στις αντιστάσεις.

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΡΥΖΙ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Ρύζι
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας μαργαρίνη
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας κουκουνάρι
2 Κουταλιές σούπας σταφίδες
2 Καρότα τριμμένα
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το ρύζι.
  • Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και νερό τόσο να σκεπάζει το ρύζι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει το ρύζι σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να βράσει το ρύζι.