Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε φέτες

Ελαιόλαδο

1 Κουταλιά σούπας βούτυρο

1 Κρεμμύδι τριμμένο

1 Σφηνάκι τσίπουρο

2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα

Δεντρολίβανο

1 Κουταλιά σούπας μέλι

1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

Θυμάρι

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Βάζουμε το κρέας και το σεντρολίβανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Σβήνουμε με το τσίπουρο.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το κρασί και το θυμάρι και περιχύνουμε το φαγητό. 
  • Ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για μία ώρα. Που και που κοιτάμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι και αρακά βρασμένο ή πατάτες τηγανιτές.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

ΚΕΙΚ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

200γρ. Αλεύρι

200γρ. Ζάχαρη

2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 Βανίλιες

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 Αβγά

100γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου λιωμένο

200ml. Κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο και τα αβγά. Προσθέτουμε το ξύσμα, το μπέικιν, τις βανίλιες τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. 
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
  • Εάν θέλουμε όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Λίτρο γάλα

1 Φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

2 Βανίλιες

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 Κουταλιά σούπας βούτυρο

400γρ. Ζάχαρη

4 Αβγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, το ξύσμα, το βούτυρο και 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά, τις βανίλιες και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνουμε το μείγμα στην κρέμα και ανακατεύουμε απαλά. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

ΠΕΝΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Πένες

500γρ. Γκούντα κομμένη σε κυβάκια

200γρ. Ζαμπόν ψιλοκομμένο

330ml. Κρέμα γάλακτος

1 Πιπεριά κομμένη σε ροδέλες

Πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε μέσα τα ζυμαρικά.
  • Βάζουμε το τυρί και το ζαμπόν και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τη πιπεριά και την πάπρικα και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.


Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

1/2 Κούπα σταφίδες

1/2 Κούπα καρυδόψιχα

1/2 Κούπα ελαιόλαδο

1 Κούπα χυμό πορτοκάλι

1/4 Κούπας καονιάκ

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 Κούπα ζάχαρη

2 1/2 Κούπες αλεύρι

2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 Κουταλάκι γλυκού σόδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα. Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε τις σταφίδες, τη καρυδόψιχα και μία κουταλιά σούπας αλεύρι. Βάζουμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, το χυμό, το κο
    νιάκ, το ξύσμα και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ . Ρίχνουμε περίπου το μισό μείγμα και στο υπόλοιπα ρίχνουμε το μείγμα με τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε στη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. 

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

ΣΠΑΝΑΚΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

 ΥΛΙΚΑ

1 1/2 Κιλό σπανάκι

2 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

200γρ. Γραβιέρα τριμμένη

200γρ. Γκούντα τριμμένη

2 Ασπράδια αβγών

2 Πρέζες μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

4 Κουταλάκια γλυκού βούτυρο

4 Κουταλάκι γλυκού αλεύρι

1 Λίτρο γάλα

2 Πρέζες μοσχοκάρυδο

2 Κρόκους αβγών

100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε νερό που βράζει ρίχνουμε το σπανάκι και το αφήνουμε για 3 λεπτά.
  • Το στραγγίζουμε, το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σε μπολ.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε (τα ασπράδια τα έχουμε χτυπήσει).
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
  • Απλώνουμε το σπανάκι.
  • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το γάλα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. 
  • Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, το μισό τυρί και ανακατεύουμε καλά. 
  • Αδειάζουμε τη μπεσαμέλ επάνω από το σπανάκι, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε κυβάκια

250γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στα 2

1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί 

Αλάτι

200γρ. Καπνιστό τυρί κομμένο σε μικρά κομμάτια

Πιπέρι

Ρίγανη 

Μπούκοβο 

Ελαιόλαδο

Θυμάρι

400ml. Κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά το κρέας. Βάζουμε και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
  • Βάζουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Ρίχνουμε το τυρί όταν σβήσουμε το φούρνο και το αφήνουμε το σκεύος για λίγα λεπτά μέσα στο φούρνο να λιώσει το τυρί.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι ή πατάτες τηγανιτές.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

ΣΑΛΑΤΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ

 ΥΛΙΚΑ

1 Μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες

150γρ. Μπλε τυρί κομμένο σε κύβους

20γρ. Κουκουνάρι

1 Κουταλιά σούπας βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε το μπρόκολο σε άφθονο αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε καλά. Το βάζουμε σε σαλατιέρα.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και καβουρντίζουμε το κουκουνάρι, βάζουμε το μπλε τυρί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να αρχίσει να λιώνει. Περιχύνουμε το μπρόκολο και σερβίρουμε.



Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΝΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Ζυμαρικά της αρεσκείας μας

1 Κιλό μανιτάρια κομμένα σε φέτες


350γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο

200γρ. Γραβιέρα τριμμένη

200γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο

Βούτυρο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, να μείνουν al dente, και τα στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Σε πυρίμαχο σκεύος σκεύος βάζουμε τα ζυμαρικά, το μπέικον, τα μανιτάρια αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό απλώνουμε τα τριμμένα τυριά και λίγο κομματάκια βούτυρο. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους


250γρ. Φέτα κομμένη σε κυβάκια

2 Πιπεριές κομμένες σε ροδέλες

1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

Αλάτι 

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά το κρέας. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, τις πιπεριές και σβήνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 40 λεπτά. Βάζουμε τη φέτα και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε για 10 λεπτά επάνω στο μάτι και μετά κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό λευκά μανιτάρια κομμένα στα 4 

1 Κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες

Λίγο ξίδι

Ρίγανη

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε λαδωμένο ταψί βάζουμε τα μανιτάρια και τις πατάτες και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με λίγο ξίδι, πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα μέχρι να είναι έτοιμες οι πατάτες.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Πακέτο χωριάτικα φύλλα


800γρ. Φέτα σε τρίμματα

250γρ. Λιωμένο βούτυρο

1 Λίτρο γάλα

1 Αβγό χτυπημένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε δύο φύλλα βουτυρωμένα. Βάζουμε το 1/3 της φέτας. Κάνουμε το ίδιο άλλες δύο φορές και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Δεν ξεχνάμε να βουτυρώνουμε τα φύλλα. Χαράζουμε την πίτα και την περιχύνουμε με όσο βούτυρο περίσσεψε. Αλείφουμε το αβγό. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
  • Περιχύνουμε με το γάλα και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

ΑΛΕΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Αλεύρι
2 Αβγά
250γρ. Γιαούρτι

250ml. Γάλα
250γρ. Φέτα τριμμένη
100γρ. Βούτυρο λιωμένο
4 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με τα αβγά, το γιαούρτι το γάλα και το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε το ταψί να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το μισό βούτυρο και απλώνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Πακέτο χωριάτικα φύλλα

600γρ. Κασέρι τριμμένο

200γρ. Φέτα τριμμένη

800ml. Γάλα

4 Αβγά

200γρ. Βούτυρο λιωμένο

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κασέρι, τη φέτα, πιπέρι, τα αβγά και λίγο γάλα.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα.
  • Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και αυτά βουτυρωμένα.
  • Περιχύνουμε την πίτα με το γάλα και το βούτυρο που περίσσεψε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

ΧΑΜΠΟΡΓΚΕΡ ΜΕ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΗ ΣΑΛΤΣΑ

 ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

1 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1/2 Σφηνάκι τσίπουρο

Αλάτι

Πιπέρι

5-6 Τριμμένες φρυγανιές

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 Κρεμμύδι τριμμένο

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

1 Αβγό

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

1/2 Κουταλιά σούπας βούτυρο

6 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

330ml. Κρέμα γάλακτος

150γρ. Γκούντα τριμμένη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ 

Τηγανιτές πατάτες

Καπνιστό τυρί σε φέτες

Ροδέλες ντομάτας

Ψωμάκια για χάμπουργκερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε στο γκριλ ή στο σχαροτήγανο μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το μπέικον. Ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια και αλείφουμε λίγη από τη σάλτσα στο πάτο, βάζουμε μπιφτέκι μία φέτα τυρί, μία ροδέλα ντομάτας
    και τα σκεπάζουμε.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες τις οποίες περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Πακέτο χωριάτικα φύλλα

750γρ. Κιμά

2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα

750γρ. Κιμά

5 Αβγά

125ml. Γάλα εβαπορέ

150γρ. Γραβιέρα τριμμένη

1 Πρέζα μπαχαάρι

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα σε λεπτές φέτες. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά. Προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε.
  • Χαμηλώνουμε την ένταση και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Μεταφέρουμε τον κιμά σε μπολ και βάζουμε τη γραβιέρα, τα 4 αβγά, το γάλα και το μαϊντανό.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδωμένα. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα και αυτά. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα. 
  • Χαράζουμε την επιφάνεια, χτυπάμε το αβγό που περίσσεψε και αλείφουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 50 λεπτά.
  • Περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε σε κομμάτια.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

1 Ποτήρι αραβοσιτέλαιο

1 Ποτήρι χυμό πορτοκάλι


1 Ποτήρι ζάχαρη

1 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

2 Κουταλάκια γλυκού κανέλας

1 Κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο

1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

800-850γρ. Αλεύρι

Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τον χυμό στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο το αλεύρι σε δόσεις. Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα περνάμε από σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

 ΥΛΙΚΑ

10 Μανιτάρια μεγάλα

250γρ. Κιμά


1 Καρότο τριμμένο

2 Κρεμμύδι τριμμένο

100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο

1/2 Κούπα τσαγιού χυμό ντομάτας

1 Πρέζα μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κοτσάνια, το κρεμμύδι και το καρότο.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα, ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το μισό τυρί και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τα μανιτάρια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

 ΥΛΙΚΑ

2 Πορτοκάλια αλεσμένα στο multi

250ml. Χυμό πορτοκάλι


400γρ. Αλεύρι

120ml. Ηλιέλαιο

200γρ. Ζάχαρη

2 Αβγά

1 Κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ

1 Βανίλια

Λίγη κουβερτούρα κομμένη σε κυβάκια

3 Κουταλιές σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη πολύ καλά, τουλάχιστον για 10 λεπτά, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το ρίχνουμε στο μίξερ, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μείγμα. Βάζουμε τη μαρμελάδα περιμετρικά του γλυκού και προσθέτουμε τα κυβάκια κουβερτούρας. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 45 λεπτά.
  • Εάν θέλουμε όταν σερβίρουμε μπορούμε να πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες

3 Πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες


1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

2 Φύλλα δάφνης

Πάπρικα γλυκιά

1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια

1 Κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας

Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λουκάνικα και τις πιπεριές. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το πελτέ τη πάπρικα και τα φύλλα δάφνης, προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να σωθούν τα υγρά και μείνει το λουκάνικο με τη σάλτσα του.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΚΑΝΤΑΪΦΙ

 ΥΛΙΚΑ

1 Πακέτο φύλλο κανταϊφι


300γρ. Μοτσαρέλα τριμμένη

300γρ. Γραβιέρα τριμμένη

50γρ. Σαλάμι αέρος σε λεπτές φέτες

6 Αβγά

2 Κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο και λίγο ακόμη για το σκεύος

Ρίγανη

Πάπρικα καπνιστή

1 Λίτρο γάλα

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξάνουμε το κανταϊφι και το μεταφέρουμε σε μπολ. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα αβγά και το γάλα.
  • Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε τη μισό κανταϊφι, απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταϊφι. 
  • Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, αλάτι και πιπέρι.
  • Περιχύνουμε το φαγητό και το αφήνουμε για 1 ώρα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. 

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

ΣΟΥΦΛΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ

 ΥΛΙΚΑ

300γρ. Ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, κομμένο σε κυβάκια

150γρ. Γκούντα τριμμένη

150γρ. Μοτσαρέλα τριμμένη


100γρ. Μπέικον κομμένο σε κυβάκια

100γρ. Ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια

100γρ. Γαλοπούλα κομμένη σε κυβάκια

8 Αβγά

300ml. Κρέμα γάλακτος

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα αλλαντικά μέχρι να πάρουν χρώμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Σε μπολ βάζουμε τα αβγά με τη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με σύρμα.
  • Βάζουμε μέσα στο μπολ τα αλλαντικά και τα τυριά και ανακατεύουμε. 
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε το ψωμί. Περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

ΦΑΡΦΑΛΕ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΡΟΚΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Φαρφάλε

100γρ. Ρόκα


1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

50γρ. Κουκουνάρια

80γρ. Τριμμένη παμεζάνα

Ελαιόλαδο

Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τη ρόκα και τη στραγγίζουμε καλά.
  • Βάζουμε τη ρόκα στο μούλτι με τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη κρέμα.
  • Βράζουμε τα φαρφάλε σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  • Κρατάμε μισό ποτήρι από το νερό που έβρασαν και τα στραγγίζουμε.
  • Τα βάζουμε πάλι στη κατσαρόλα, ρίχνουμε το πέστο και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

120γρ. Γκούντα τριμμένη

80γρ. Ψωμί του τοστ θρυμματισμένο


30γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

3 Αβγά χωρισμένα

300ml. Γάλα

1 Κουταλάκι γλυκού μουστάρδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, το γάλα και τη μουστάρδα και μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε από τη  φωτιά. 
  • Σε τηγάνι βάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα. 
  • Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με το τριμμένο τυρί.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα, το ψωμί και τη μαρέγκα σε δόσεις και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 50 λεπτά.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

 ΥΛΙΚΑ


1 Κιλό σουπιές 

Δενδρολίβανο

1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

1 Ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τις σουπιές με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ταψί και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. Που και που ανοίγουμε το φούρνο και ανακατεύουμε.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

ΤΣΙΠΣ ΓΛΥΠΟΠΑΤΑΤΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

Γλυκοπατάτες

Αλάτι

Λάδι για το τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε μπολ με νερό, παγάκια και αλάτι και τις αφήνουμε για 30 λεπτά. 
  • Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 
  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι.
  • Βάζουμε τις γλυκοπατάτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι και σερβίρουμε.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Ζυμαρικά της αρεσκείας μας

2 Λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 Κουταλιές της σούπας μουστάρδα

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου, τις λιαστές ντομάτες και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό και τη μουστάρδα. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, πριν σβήσουμε τη φωτιά αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και τριμμένο τυρί.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο


2 Κουταλιές σούπας κονιάκ

1 Αβγό

1 Κρεμμύδι τριμμένο

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

5-6 Τριμμένες φρυγανιές

Πάπρικα γλυκιά

Μπούκοβο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Πλάθουμε μακρόστενους κεφτέδες και τους αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 20 βαθμούς για 30 λεπτά στον αέρα.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.