Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΘΥΜΑΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
3 Κουταλιές σούπας θυμάρι
3 Πατάτες βραστές
2 Αβγά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο αλεύρι
2 Κουταλιές σούπας λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λιώνουμε τις βρασμένες πατάτες με ένα πιρούνι. Συμπληρώνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, ανακατεύουμε και πλάθουμε στρογγυλές κροκέτες. Τις αλευρώνουμε ελαφρά και τις βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ

ΥΛΙΚΑ
1 Φύλλο σφολιάτας
1 Κόκκινη πιπεριά
1 Πράσινη πιπεριά
150γρ. Μανιτάρια σε φέτες
4 Αβγά
Πιπέρι
150γρ. Μπέικον
150γρ. Κίτρινο τυρί
400γρ Κρέμα γάλακτος
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια και τις σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μαζί με τα μανιτάρια και το μπέικον. Ψιλοκόβουμε το τυρί σ ένα μπολ, προσθέτουμε τα αβγά, λίγο πιπέρι και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε μία ταρτιέρα και τη στρώνουμε καλά να καλύψει και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 40 λεπτά.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΙΤΣ ΠΙΛΑΦΙ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Συκωτάκια πουλερικών
2 Κούπες ρύζι κίτρινο
1 Κύβο λαχανικών
5 Κούπες ζεστό νερό
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
50γρ. Κουκουνάρι
Ελαιόλαδο
1/2 Ματσάκι άνηθο
Λίγο δυόσμο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα συκωτάκια και τα σοτάρουμε στο λάδι.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το κουκουνάρι αλάτι και πιπέρι, τη ρίγανη και τον κύβο. Ρίχνουμε τις κούπες νερό και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσουν τα συκωτάκια. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό και προσθέτουμε το ρύζι και το δυόσμο και τον άνηθο.
  • Βράζουμε μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο και να έχει πιει όλο το ζουμί.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΚΕΙΚ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
160ml. Ελαιόλαδο
140γρ. Καστανή ζάχαρη
250γρ. Αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 Κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
40ml. Κονιάκ
120ml. Χυμό πορτοκαλιού
300γρ. Σταφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού.
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και τα υπόλοιπα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε ένα ταψάκι, και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 40 λεπτά.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
6 Πατάτες
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
2 Ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Ρίγανη
Πιπέρι
Πιπέρι
Αλάτι
Πάπρικα
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια. Τις βάζουμε σε ένα ταψί, Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 50 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τις αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη να πάρουν χρώμα.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ
40γρ. Ταχίνι
40γρ. Ελαιόλαδο
50γρ. Ζάχαρη
250γρ. Αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο με το ταχίνι και τη ζάχαρη.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ζυμώνουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες τις τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα και τις πιέζουμε για να γίνουν επίπεδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΑΔΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
60γρ. Ελαιόλαδο
50γρ. Λευκό κρασί
50γρ. Κονιάκ
Χυμό από 1 Πορτοκάλι
80γρ. Ζάχαρη
150γρ. Αλεύρι
200γρ. Αμύγδαλο σκόνη
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 Κουταλάκι γλυκού σόδα
1 Κουταλάκι γλυκού κάρδαμο
1 Κουταλάκι γλυκού τζίντζερ
Ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Στο κάδο του μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί με τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά.

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Λίτρο γάλα
1 Κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
1 Κουταλιά σούπας κακάο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 1 πορτοκάλι
2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα διαλύουμε το κακάο και το κορν φλάουρ στο γάλα. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Τοποθετούμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Τη μοιράζουμε σε 4 ποτήρια και όταν κρυώσει λίγο τη βάζουμε στο ψυγείο. 
  • Εάν θέλουμε όταν τη σερβίρουμε συμπληρώνουμε σαντιγί. 

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φιλέτο μπακαλιάρου βρασμένου
3 Φέτες ψωμί χωρίς την κόρα
Λίγο γάλα
1 Κουταλιά σούπας μαγιονέζα
Λίγη μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
Δυόσμος
Μαϊντανός
Αλεύρι
Χυμός από 1 λεμόνι
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουσκεύουμε το ψωμί στο γάλα και το στύβουμε καλά. Το βάζουμε σ ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος βάζουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη ελαστική που να μη κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. 
  • Συνοδεύουμε αν θέλουμε με σκορδαλιά.

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΑΛΜΥΡΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο σφολιάτας
1 Κίτρινο κολοκύθι τριμμένο
1/2 Κούπα κολοκύθι τριμμένο
300γρ. Φέτα τριμμένη
1/4 Κούπας λάδι
1/2 Κούπα γάλα
4 Αβγά
300γρ. Γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πασπαλίζουμε το τριμμένο κολοκύθι με αλάτι και το αφήνουμε στο τρυπητό για 2 ώρες να βγάλει τα υγρά του. Το βάζουμε σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε τη γέμιση και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
150γρ. Βούτυρο
125γρ. Σοκολάτα γάλακτος
350γρ. Καστανή ζάχαρη
150γρ. Αλεύρι
1/2 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
4 Αβγά χτυπημένα
1 Βανίλια
125γρ. Καρυδόψιχα
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
175γρ. Κουβερτούρα
75γρ. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε μία λαδόκολλα.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, συμπληρώνουμε το μείγμα της σοκολάτας μαζί με τη βανίλια, τα αβγά και τη καρυδόψιχα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα με το οποίο περιχύνουμε το γλυκό. Όταν κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια.


Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΡΥΖΟΓΑΛΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κούπα ρύζι Καρολίνα
2 Κούπες νερό
2 Κούπες γάλα
3 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
1/2 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το ρύζι σε τρυπητό και το ξεπλένουμε κάτω  από τη βρύση με άφθονο νερό.
  • Το βάζουμε στη κατσαρόλα μαζί με το νερό και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αλάτι. Σε 10 -15 λεπτά είναι έτοιμο το βάζουμε σε ατομικά μπολάκια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κανέλα.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

ΡΟΛΑΚΙΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο σφολιάτας
250γρ. Τυρί κρέμα
Μαύρη ζάχαρη
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Απλώνουμε τη σφολιάτα και επάνω απλώνουμε την κρέμα τυριού. Πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη και την κανέλα. Γυρίζουμε τη σφολιάτα σε ρολό. Κόβουμε σε κομμάτια και τα απλώνουμε σ ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά κολοκύθα τριμμένη
2 Κουταλιές σούπας κανέλα
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 Φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 Φλιτζανιού γάλα εβαπορέ
1/2 Φλιτζάνι ρύζι γλασέ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τρίβουμε την κολοκύθα την πασπαλίζουμε με το αλάτι και την αφήνουμε στο σουρωτήρι. Τη στύβουμε καλά και τη βάζουμε σ ένα μπολ.  Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και την αφήνουμε για μία ώρα.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε και αυτά ένα ένα. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία και αυτά τα βουτυρώνουμε ένα ένα. Με το βούτυρο που μας έμεινε περιχύνουμε τις άκρες των φύλλων τις οποίες έχουμε γυρίσει προς τα μέσα.
  • Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΓΑΡΙΔΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γαρίδες
1 1/2 Λίγο αλεύρι
1 1/2 Φλιτζάνι νερό
Αλάτι
Λάδι για το τηγάνι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά τις γαρίδες και τις καθαρίζουμε από το κέλυφος. Φτιάχνουμε ένα χυλό με το αλεύρι, το νερό και το αλάτι.
  • Βουτάμε τις γαρίδες στο χυλό και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. 
  • Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το ψιλοκομμένο βασιλικό και φέτες λεμονιού.

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 Ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 Ποτήρι ζάχαρη
1 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
2 Κουταλάκια γλυκού κανέλα
1 Κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
800γρ. Αλεύρι (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και τα βάζουμε μέσα στο σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΕΛΙΟΨΩΜΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Ποτήρι νερού ηλιέλαιο
1 1/2 Ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
1 Πρέζα αλάτι
600γρ. Αλεύρι που φουσκώνει (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
Ελιές σε ροδέλες
Λίγη ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ελιές και τη ρίγανη και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα πατάμε με τα χέρια μας να γίνουν στρογγυλά πιτάκια, βάζουμε λίγες ελιές και λίγη ρίγανη. Τα κλείνουμε σχηματίζοντας μικρά μπαλάκια.
  • Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου την οποία έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 15 λεπτά.

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΟΓΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Λάχανο
Ελαιόλαδο
200γρ. Κιμά σόγιας
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1 Κούπα ρύζι γλασέ
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλιά σούπας μαργαρίνη
Χυμό από 1 λεμόνι
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το κιμά σόγιας σε ένα μπολ με αρκετό νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει για 2 ώρες, έπειτα το στραγγίζουμε και το στύβουμε καλά.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Καθαρίζουμε το λάχανο, το ανοίγουμε προσεκτικά και βάζουμε τα φύλα για ένα λεπτό στο βραστό νερό.
  • Ανακατεύουμε το κιμά σόγιας με το κρεμμύδι το μαϊντανό, το ρύζι αλάτι και πιπέρι. Παίρνουμε μία κουταλιά από το μείγμα τη βάζουμε στο κέντρο από κάθε φύλλο και τυλίγουμε σφιχτά. Βάζουμε τους ντολμάδες κολλητά σε μία κατσαρόλα. Περιχύνουμε με μισό ποτήρι ελαιόλαδο και βάζουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει. Βράζουμε για 45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Όταν είναι έτοιμο το φαγητό βγάζουμε τους ντολμάδες με τρυπητή κουτάλα. Σ ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα και όταν πάρει χρώμα ρίχνουμε λίγο λίγο το ζουμί από το φαγητό. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία πηχτή σάλτσα ή πιο αραιή ανάλογα πως μας αρέσει. Τελειώνουμε με το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΡΑΒΑΝΙ

ΥΛΙΚΑ
6 Αβγά
140γρ. Ζάχαρη
140γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
70γρ. Αλεύρι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
250γρ. Ζάχαρη
220ml. Νερό
1 Κουταλιά σούπας γλυκόζη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με 100γρ. από τη ζάχαρη. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν και ν ασπρίσουν.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα, την  οποία ενσωματώνουμε με το μείγμα των κρόκων με απαλές κινήσεις.
  • Έχουμε βουτυρώσει ένα ταψάκι διαμέτρου 30εκ. και αδειάζουμε μέσα το γλυκό. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά κάτω αντίσταση και αέρα.
  • Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 30 λεπτά. Σιροπιάζουμε το γλυκό ζεστό με το ζεστό σιρόπι.

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ

ΥΛΙΚΑ
6 Μπανάνες
1 Φλιτζάνι μαργαρίνη
450γρ. Καστανή ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε την κάθε μπανάνα στα 4. 
  • Λιώνουμε τη μισή μαργαρίνη στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι. Την υπόλοιπη μαργαρίνη τη βάζουμε σ ένα αντικολλητικό τηγάνι και την αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
  • Βάζουμε τις μπανάνες σ ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και με ένα πινέλο τις αλείφουμε καλά με τη μαργαρίνη που λιώσαμε στην αρχή.
  • Τις ρίχνουμε στο τηγάνι λίγες λίγες κάθε φορά, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τι; αφήνουμε να καραμελώσουν. 
  • Όταν είναι έτοιμες οι μπανάνες, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά μέχρι να δημιουργηθεί από το βούτυρο και τη ζάχαρη ένα πηχτό σιρόπι.

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό συκωτάκια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κάρυ
Ρίγανη
1 Κονσέρβα μανιτάρια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τη πιπεριά, συμπληρώνουμε τα συκωτάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν χρώμα. Συμπληρώνουμε με τα μανιτάρια. 
  • Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι, το κάρυ και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε. 
  • Συνοδεύουμε με πιλάφι.


Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
6 Πατάτες
5-6 Σελίδες σκόρδου
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 Κουταλιές σούπας ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε σ ένα μπολ. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Πατάτες
4 Καρότα
1 Ματσάκι σέλινο
5 Κολοκυθάκια
2 Κρεμμύδια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα λαχανικά τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βράζουμε με νερό και λίγο ελαιόλαδο.
  • Τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και τα λιώνουμε στο μπλέντερ με λίγο ζουμί. Όταν τα λιώσουμε όλα τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα να πάρουν μία βράση και αλατοπιπερώνουμε.

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γαρίδες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 1/2 Κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
1 Πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
Ξύσμα από 1 λάιμ
Χυμό από 1 λάιμ
Ελαιόλαδο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες. Τις βάζουμε σ ένα μπολ και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το τζίντζερ, τη πιπεριά, το πολτό σκόρδου και το ξύσμα του λάιμ.
  • Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και όταν κάψει ρίχνουμε τις γαρίδες, και σοτάρουμε μέχρι ν αλλάξουν χρώμα. Τις αλατίζουμε και περιχύνουμε με το χυμό του λάιμ. Αφήνουμε για 1 λεπτό ακόμα, ανακατεύοντας ελαφρά και τις σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
300ml. Νερό
1 Φακελάκι μαγιά
250γρ. Σιμιγδάλι
250γρ. Αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 1/2 Κουταλάκι αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Όταν αρχίσει να σχηματίζεται το ζυμάρι μας ρίχνουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για τουλάχιστον 10 λεπτά. 
  • Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Αφήνουμε για 2 ώρες. Λαδώνουμε ένα ταψί και το αλευρώνουμε. Πλάθουμε τη ζύμη σε ότι σχήμα θέλουμε το τοποθετούμε στο ταψί, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1 ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 στον αέρα. 

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΠΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
330ml. Μπύρα
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 Κουταλιά σούπας λάδι
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το αλεύρι σ ένα μπολ και ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μπύρα λίγη λίγη και ζυμώνουμε πολύ καλά. Την αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη. Έπειτα ζυμώνουμε ψωμί σε ότι σχήμα θέλουμε, το οποίο βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράζουμε και ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Μεγάλο καλαμάρι κομμένο σε ροδέλες
250γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
3 Φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το καλαμάρι. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο. 
  • Συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε την πιπεριά, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τον πελτέ, ρίχνουμε νερό που έχουμε ζεστό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε και άλλο νερό.
  • Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε το  καλαμάρι και τα ντοματίνια.
  • Ανακατεύουμε καλά, σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά και σερβίρουμε με πασπαλίζοντας με το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
6 Πιπεριές κέρατα
200γρ. Τυρί κρέμα
3 Φρυγανιές τριμμένες
1 Κόκκινη πιπεριά τριμμένη
1 Αβγό
Αλάτι
Πιπέρι
50γρ. Τριμμένο τυρί
Ρίγανη
Λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις πιπεριές τις κόβουμε στο επάνω μέρος και αφαιρούμε τα σπόρια τους. Σ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Γεμίζουμε τις πιπεριές μ ένα κουτάλι, τις τοποθετούμε σε ταψί και τις περιχύνουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό μύδια
4 Κουταλιές σούπας Ελαιόλαδο
4 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 Κιλό ντομάτες περασμένες στο τρίφτη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 Ποτήρι λευκό κρασί
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Κιλό μακαρόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα μύδια και τα πλένουμε καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε τα μύδια όταν ανοίξουν τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα και βγάζουμε τη ψίχα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου ρίχνουμε και τις ντομάτες. Τα σβήνουμε με το κρασί και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τα μύδια, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετά αλατισμένο νερό και όταν είναι έτοιμα τα παίρνουμε με τσιμπίδα και τα βάζουμε στη κατσαρόλα με τα μύδια. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΧΙ

ΥΛΙΚΑ
2 Μελιτζάνες
3 Κουταλιές σούπας ταχίνι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Αλάτι
Κύμινο
Ελαιόλαδο
Πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τρυπάμε μ ένα πιρούνι τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο φούρνο. Όταν κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε και χτυπάμε στο μπλέντερ με το ταχίνι και τα υπόλοιπα υλικά. 
  • Αν θέλουμε συνοδεύουμε με αραβικές πίτες.

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
300γρ. Φασόλια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 Κρεμμύδι
1 Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
Λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
1 Δαφνόφυλλο
Ελαιόλαδο
Λίγο ξίδι
Χυμό από 1 λεμόνι
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουλιάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό να μαλακώσουν από το προηγούμενο βράδυ. Τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό με το δαφνόφυλλο και το κρεμμύδι. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε σαλατιέρα.
  • Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την πιπεριά και το σέλινο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Χτυπάμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.