Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Φρέσκο βούτυρο
1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
5 Αβγά
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1/2 Κιλό αλεύρι
1 Ποτήρι κρασιού κονιάκ
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός λεμονιού
3 Βανίλιες
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
1 Πρέζα αλάτι
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τ αβγά ένα ένα, ρίχνουμε το ξύσμα, το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και το γάλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι και το κονιάκ. Ανακατεύουμε ελαφρά. Τέλος ρίχνουμε τ αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε το νόμισμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. 
  • Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
  • ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΡΟΚΦΟΡ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες
500ml. Κρέμα γάλακτος
250γρ. Τυρί γκούντα τριμμένο
150γρ. Ροκφόρ τριμμένο
1 Αβγό
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Τις τηγανίζουμε για λίγο να μαλακώσουν. Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα πυρίμαχο σκεύος το οποίο έχουμε λαδώσει. Βάζουμε μία στρώση πατάτες , πασπαλίζουμε με γκούντα και με το ροκφόρ. Και το ίδιο κάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το αβγό και λίγο πιπέρι και περιχύνουμε τις πατάτες. Ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. 
  • Φαγητό το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν συνοδευτικό με κρέας ή και να το απολαύσουμε μόνο του.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
800γρ. Αλεύρι
1 Ποτήρι χλιαρό νερό
2 Κουταλιές σούπας λάδι
1 Κουταλιά σούπας ξίδι
Λίγο αλάτι
1/2 Ποτήρι βούτυρο λιωμένο
1/2 Φλιτζάνι λάδι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
600γρ. Χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια
300γρ. Φέτα τριμμένη
2 Αβγά
1 Κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες
Άνηθο
Πιπέρι
Αλάτι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κάνουμε τη ζύμη για το φύλλο ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί, αν κολλάει στα χέρια συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μισή να ξεκουραστεί. Την κόβουμε σε 7 κομμάτια με τα οποία ανοίγουμε τα φύλλα μας.
Ζεματάμε τις ροδέλες των πράσων. Τις στραγγίζουμε και βάζουμε σ ένα τηγάνι το λάδι, κρεμμύδι και στη συνέχεια τα πράσα, τα σοτάρουμε καλά και προσθέτουμε το κρέας. Τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο. Τ αφήνουμε να κρυώσουν το τυρί και τα αβγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε να γίνουν όλα τα υλικά ένα μείγμα.
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε και βάζουμε το επόμενο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία όπως και στο πρώτο αφού βάλουμε και το τρίτο φύλλο βάζουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Βάζουμε τα υπόλοιπα 2 φύλλα λαδώνοντας τα και αυτά. Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Σημ: Αν μας έχει περισσέψει κρέας ή κοτόπουλο από κάποιο φαγητό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε απλά θα μειώσουν το χρόνο το σοταρίσματος στα 5 λεπτά.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Βούτυρο ή μαργαρίνη
250γρ. Ζάχαρη
300γρ. Αλεύρι
200ml. Χυμό πορτοκαλιού
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 Αβγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
125γρ. Κουβερτούρα
100ml. Γάλα
1 Κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ τ αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Λιώνουμε το βούτυρο. Παίρνουμε το μείγμα των αβγών και της ζάχαρης και ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι προσθέτοντας το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το βούτυρο και το χυμό πορτοκαλιού.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 20 λεπτά στον αέρα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα περίπου ακόμη προσέχοντας να μη γίνει πολύ σκούρο.
Αναποδογυρίζουμε το κέικ σε μια πιατέλα και μέχρι να κρυώσει λίγο ετοιμάζουμε το γλάσο:
Βάζουμε ένα μεταλλικό σκεύος επάνω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και βάζουμε τη κουβερτούρα και το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και βάζουμε τη μαργαρίνη ή βούτυρο ανακατεύουμε για λίγο ακόμη έτσι ώστε το λιώσει το βούτυρο και να δώσει μια γυαλάδα στο γλάσο μας. Απλώνουμε με μία σπάτουλα το γλάσο επάνω στο κέικ και στα πλαϊνά του.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η συνταγή για τους κουραμπιέδες είναι η ίδια με αυτή που είχα βάλει πριν λίγες ημέρες (οι κουραμπιέδες της Έφης). Μόνο που όταν ψηθούν αντί να τους πασπαλίσουμε με άχνη τους βουτάμε σε σοκολάτα που έχουμε ετοιμάσει σε μπεν μαρί με τα παρακάτω υλικά:
125γρ. Κουβερτούρα
100ml. Γάλα
1 Κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
Ανακατεύουμε σε μπεν μαρί όλα τα υλικά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα αν μας βγει νερουλό προσθέτουμε λίγη κουβερτούρα ακόμη.
Βουτάμε μέσα τους κουραμπιέδες αφού έχουν κρυώσει ελαφρά και τους αφήνουμε σε λαδόκολλα μέχρι να σφίξει η σοκολάτα.

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΠΕΝΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
Αλάτι
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
100γρ Ζαμπόν
300γρ. Μανιτάρια
1 Σφηνάκι κονιάκ
50γρ. Κρέμα γάλακτος
100γρ. Τριμμένη παρμεζάνα
Λάδι
Βούτυρο
Πιπέρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
80γρ. Βούτυρο
50γρ. Αλεύρι
750ml. Γάλα
100γρ. Τριμμένη παρμεζάνα
100γρ. Τριμμένο έμενταλ
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι και το βούτυρο. Προσθέτουμε το ζαμπόν και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το κονιάκ, το πολτό σκόρδου αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
  • Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ με τα υλικά που έχουμε γράψει πιο πάνω. Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με τη σάλτσα μανιταριών. 
  • Αλείφουμε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος, βάζουμε τις μισές πένες και περιχύνουμε με τη μισή μπεσαμέλ. Βάζουμε τις υπόλοιπες πένες και ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ ΜΕ ΡΟΚΦΟΡ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Φύλλο σφολιάτας
100γρ. ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι
100γρ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 Κρεμμύδια
1 Κουταλιά σούπας μαργαρίνη
Ελάχιστο λευκό κρασί
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
180γρ. Κρέμα γάλακτος
2 Κρόκους
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια φόρμα για τάρτα στρώνουμε τη σφολιάτα, τη τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες, ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη σε ένα τηγάνι και τα σοτάρουμε να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με τους κρόκους και προσθέτουμε το ροκφόρ, την κεφαλογραβιέρα και τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά. 
  • Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο, απλώνουμε τα μισά κρεμμύδια και ρίχνουμε το μείγμα των τυριών. Απλώνουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά
300γρ. Σολομό καπνιστό φιλέτο σε λωρίδες
300γρ. Σπαράγγια σε κομματάκια
300γρ. Άσπρα μανιτάρια σε φετάκια
1/4 Κούπας βούτυρο
1 Κούπας κρέμα γάλακτος
150γρ. Τριμμένο προβολόνε
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Αλάτι
Άσπρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα σπαράγγια, τα μανιτάρια και το σκόρδο. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το τυρί αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε τη σάλτσα ώσπου να πήξει. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα τοποθετούμε σε βαθιά σαλατιέρα, βάζουμε το σολομό με τα σοταρισμένα λαχανικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ

ΥΛΙΚΑ
10 Κρέπες
150γρ. Καπνιστό σολομό σε λεπτές φέτες
400γρ. Κρέμα τυριού
1/4 Κούπας κρέμα γάλακτος
Λίγες σταγόνες tabasco
Ελάχιστο χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε την κρέμα τυριού, την κρέμα γάλακτος το tabasco και το χυμό λεμονιού να ενωθούν σε ένα λείο μείγμα. Απλώνουμε τις κρέπες και αλείφουμε με το μείγμα τυριού. Τοποθετούμε μία φέτα σολομού και αλείφουμε και πάλι με λίγη κρέμα τυριού. Τυλίγουμε σε ρολό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες κρέπες τις οποίες τυλίγουμε κάθε μία ξεχωριστά με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν.
  • Λίγο πριν τις σερβίρουμε αφού βγάλουμε την μεμβράνη τις κόβουμε σε ρολά 3-4εκ και τις προσφέρουμε μαζί με τα υπόλοιπα ορεκτικά.

ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Μικρό γουρουνόπουλο 6 κιλά περίπου
Λάδι
Λεμόνι
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
3 Κιλά πατάτες baby
Λευκό ξηρό κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τρυπάμε το δέρμα του γουρουνιού με μία μεταλλική πιρούνα σε πολλά σημεία για να τρέχει το λίπος στο ψήσιμο. Το τρίβουμε εξωτερικά και εσωτερικά με ένα μείγμα που κάνουμε με το λάδι το χυμό του λεμονιού και το αλατοπίπερο. Εσωτερικά το πασπαλίζουμε με ρίγανη. Το βάζουμε σε ένα ταψί με σχάρα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 45 λεπτά. Αν το λίπος που έχει στο ταψί είναι πάρα πολύ αφαιρούμε αρκετό γιατί θα βγει και άλλο στη συνέχεια.
  • Ελαττώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς αραδιάζουμε τις πατάτες ολόκληρες αφού τις έχουμε πλύνει πολύ καλά και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και ρίγανη. Σκεπάζουμε και πάλι με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλες 2 ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα ενώ 2-3 φορές περιχύνουμε το κρέας με το κρασί και με το λίπος που έχει μαζευτεί στο πάτο του ταψιού. 
  • Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό και καλή μας όρεξη!!!!!

ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
5 Φέτες λευκό τυρί
3 Φέτες κασέρι
2 Ντομάτες
4 Πιπεριές
2 Καυτερές πιπεριές
1 Κουτάλι της σούπας ρίγανη
Μπούκοβο προεραιτικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα πήλινο σκεύος, απλώνουμε τις ντομάτες κομμένες σε φέτες και τις δύο γλυκιές πιπεριές κομμένες και αυτές. Από πάνω βάζουμε τις καυτερές πιπεριές, τη φέτα, το κασέρι και τις άλλες δύο γλυκιές πιπεριές.  Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το μπούκοβο αν το θέλουμε πολύ καυτερό και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά.

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΘΥΣΜΕΝΗ ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό χοιρινό σε μικρά κομμάτια
1/2 Ποτήρι λευκό κρασί
1/2 Φλιτζάνι βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το στραγγίζουμε καλά. Σ ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και τηγανίζουμε το χοιρινό να πάρει ένα όμορφο χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο, και το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να βράσει το κρέας και να μαλακώσει. 
  • Σερβίρουμε ιδανικά με πατάτες τηγανιτές ή πιλάφι.

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΕΦΗΣ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό βούτυρο λιωμένο
100γρ. Ζάχαρη
2 Βανίλιες
1 Αβγό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 Μπέικιν
1 Σφηνάκι κονιάκ
1 Κιλό αλεύρι
1/2 Κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν ασπρίσει. Βάζουμε το μείγμα σε μία λεκάνη, συμπληρώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή που να μη κολλάει στα χέρια.
  • Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί, τοποθετούμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Όπως είναι ζεστοί τους βάζουμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με τη άχνη ζάχαρη.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κολοκύθια
300γρ. Φέτα
5 Αβγά χτυπημένα
1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκύθια. Τα τρίβουμε και προσθέτουμε τη φέτα λιωμένη, τα αβγά, το μισό βούτυρο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με το λίγο ψωμί. Αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με αρκετό από το ψωμί, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στους 180 για περίπου 45 λεπτά μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρώμα.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
5 Μπουτάκια κοτόπουλου
100ml. Λάδι
1/2 Κιλό κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
Ρίγανη
Δεντρολίβανο
4 Φιλέτα αντσούγιας
100γρ. Ελιές σε ροδέλες
150ml. Μπίρα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χαράζουμε τα μπουτάκια σε και 2-3 σημεία και τα αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε σ ένα τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί και τα σοτάρουμε.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  • Ρίχνουμε τη μπίρα, τα μυρωδικά, τις ελιές και τις αντσούγιες.
  • Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό για 20 λεπτά. 
  • Συνοδεύουμε ιδανικά με ένα πιλάφι.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Μελιτζάνες
4 Κολοκυθάκια
4 Πιπεριές Φλωρίνης
1/2 Κούπας λάδι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
400γρ. Ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 Κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 Κουταλάκι ζάχαρη
1 Κουταλιά ξίδι
Λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές μαργαρίνα
1/2 Κιλό λαζάνια
150γρ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε για μία ώρα. Τα ξεπλένουμε με νερό και τα στύβουμε ελαφρά για να φύγει το περισσότερο νερό. Τα τηγανίζουμε για να πάρουν ένα ρόδινο χρώμα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό του σκόρδου. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ξίδι και το βασιλικό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό και όταν αρχίζει να βράζει ρίχνουμε μέσα τα λαζάνια λίγα λίγα και τα βράζουμε από 5 λεπτά την κάθε φορά.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε μία στρώση λαζάνια και βάζουμε το 1/4 από τα λαχανικά τη σάλτσα και το τριμμένο τυρί. Το κάνουμε αυτό για άλλες 3 φορές και τελειώνουμε με μια στρώση λαζάνια και τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50. 
  • Πριν το κόψουμε το αφήνουμε 5-10 λεπτά για να μπορέσουμε να το κόψουμε χωρίς να διαλυθούν τα κομμάτια.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΝΕΣ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
1 Κονσέρβα τόνο σε νερό
1 Κονσέρβα κόκκινα φασόλια
100γρ. Αρακά
100γρ. Καλαμπόκι
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
Τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
Χυμό από 1 λεμόνι
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε αρκετά αλατισμένο νερό βράζουμε τις πένες ή άλλα ζυμαρικά που αρέσουν, τα στραγγίζουμε τα βάζουμε σε βαθιά σαλατιέρα, τα περιχύνουμε με λίγο λάδι για να μη κολλήσουν μεταξύ τους και τ αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Επίσης σε αλατισμένο νερό βράζουμε το καλαμπόκι και το αρακά για 5 λεπτά και αφού τα στραγγίσουμε τα ρίχνουμε στα ζυμαρικά μαζί με όλα τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά.
  • Μέσα στο χυμό λεμονιού βάζουμε το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Βάζουμε το τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/3 Κούπας λάδι
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
500γρ. Φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια
1 Καρότο σε ροδέλες
1/2 Κούπα κρασί λευκό
1 1/2 Κούπα κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
500γρ. Ταλιατέλες
Παρμεζάνα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το πολτού σκόρδου και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το καρότο και ανακατεύουμε ώσπου να μαραθούν και να φύγει το νερό τους. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και το πιπέρι, το σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα. Βράζουμε τις ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια πιατέλα περιχύνουμε με τη σάλτσα και ρίχνουμε μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κούπες ελαιόλαδο
3/4 Κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 Κούπας κονιάκ
1 Κούπα ζάχαρη
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Κουταλάκι γλυκού σόδα
1 Ξύλο κανέλας
10 Γαρύφαλλα
8 Κούπες αλεύρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 Κούπες μέλι
1 Κούπα ζάχαρη
1 Κούπα νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Καρυδόψιχα για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα σε μισή κούπα νερό, επί 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε και κρατάμε το 1/4 της κούπας. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε αρκετή ώρα το λάδι με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το αρωματισμένο νερό που έχουμε κρατήσει και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μεταφέρουμε το μείγμα σε λεκάνη και ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού ζυμώνοντας με τα χέρια. Όταν ενωθούν καλά τα υλικά μας, παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη και την πλάθουμε σε οβάλ σχήματα. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, επί 3 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζουμε ακόμη 2 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν λίγο και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τα γυρίζουμε πάνω κάτω 2-3 φορές για να πάει παντού το σιρόπι και τ αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
1 Ποτήρι νερού ζάχαρη
1 Ποτήρι νερού αραβοσιτέλαιο
1 Ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού
1 Κουταλάκι γλυκού σόδα
1 Μπέικιν
1 Κιλό αλεύρι
2 Βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κοσκινίζουμε το μπέικιν με το αλεύρι και τις βανίλιες
  • Πάνω από ένα μπολ κρατάμε το ποτήρι με το χυμό του πορτοκαλιού και βάζουμε τη σόδα την οποία ανακατεύουμε. (Το κρατάμε πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει). Μέσα στο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το πορτοκάλι με τη σόδα και το βιτάμ. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα χέρια.Ίσως να χρειαστεί λίγο αλεύρι επιπλέον. Επίσης προσέχουμε να μη γίνει πολύ σφιχτή.
  • Παίρνουμε κομμάτια ζύμης τα κάνουμε μπαλάκια και κατόπιν τα πιέζουμε με τις παλάμες για να σχηματιστούν τα μπισκότα. Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και από πάνω και από κάτω. 
  • Εάν θέλουμε μπορούμε να αλείψουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή ακόμη και πραλίνα φουντουκιού στα μισά μπισκότα και να τα ενώσουμε με τα υπόλοιπα.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Λουκάνικο της αρεσκείας μας
2 Μελιτζάνες σε κομμάτια
2 Κολοκυθάκια σε κομμάτια
2 Κουταλάκια γλυκού πολτό σκόρδου
2 Ντομάτες
2 Πατάτες σε κομμάτια
200ml. Ελαιόλαδο
200γρ. Φέτα
2 Πιπεριές Φλωρίνης
Δεντρολίβανο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το πολτό σκόρδου με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε μέσα όλα τα λαχανικά.
  • Στη συνέχεια τρίβουμε τις ντομάτες στο τρίφτη και τα βάζουμε όλα μαζί σε πυρίμαχο σκεύος μαζί με το λουκάνικο το οποίο έχουμε χαράξει για να ψηθεί πιο εύκολα.
  • Προσθέτουμε το δεντρολίβανο. λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για μία ώρα στους 200 βαθμούς. Λίγο πριν το τέλος τρίβουμε την φέτα από πάνω και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Κάστανα
1 Πράσο
200γρ. Σελινόριζα
150γρ. Καρότα
60γρ. Βούτυρο
20ml. Κρέμα γάλακτος
1 Γλυκάνισο αστεροειδή
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χαράζουμε τα κάστανα σε κύκλους και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό λίγα λεπτά, μέχρι να μπορούμε να τους αφαιρέσουμε τη φλούδα. Κατόπιν τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε 2 λίτρα αλατισμένο νερό και προσθέτουμε το γλυκάνισο.
  • Στη συνέχεια, κόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βούτυρο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε 750ml. νερό, αλάτι πιπέρι και τα μαγειρεύουμε για 30 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Όταν τα κάστανα έχουν βράσει τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τα ρίχνουμε στην έτοιμη σούπα λαχανικών, προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μπακαλιάρο
2 Αβγά
1 Κουταλάκι σόδα
Αλεύρι
Λάδι για το τηγάνι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβετε το βακαλάο σε κομμάτια και τον βάζετε να ξαρμυρίσει σε βαθύ μπολ με νερό που να τον σκεπάζει. Αφήνετε το βακαλάο το λιγότερο για 24 ώρες φροντίζοντας να αλλάζετε όσο πιο συχνά μπορείτε το νερό.  Αφού ξαρμυρίσει, αφαιρείτε την πέτσα και τα κόκαλα και κόβετε το ψαχνό σε πολύ μικρά κομμάτια. Ρίχνετε σε μια λεκάνη λίγο αλεύρι και τη σόδα διαλυμένη σε νερό. Τα ανακατεύετε καλά να διαλυθεί το αλεύρι, χτυπάτε και ρίχνετε τα αβγά και λίγο πιπέρι. Ρίχνετε στο μείγμα τα κομμάτια του βακαλάου και ανακατεύετε όλα, μέχρι να έχετε ένα μείγμα σαν χυλό. 
  • Βάζετε στο τηγάνι το λάδι και μόλις ζεσταθεί παίρνετε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνετε στο τηγάνι. Μόλις ροδοκοκκινίσουν οι κροκέτες από τη μία μεριά τις γυρίζετε από την άλλη.
  • Σερβίρουμε και σκορδαλιά και σαλάτα παντζάρια.
  • Η φωτογραφία της συνταγής είναι από το sitewww.i-live.gr

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
4 Στήθη κοτόπουλου
500γρ. Γιαούρτι
Ρίγανη
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Φρυγανιά τριμμένη
1/2 Κούπα λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο γιαούρτι ρίχνουμε τη ρίγανη, τη μουστάρδα, λίγο λάδι αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και στη συνέχεια βουτάμε μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου που προηγουμένως έχουμε πλύνει πολύ καλά, και μετά τα περνάμε στη τριμμένη φρυγανιά. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα λαδωμένο ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το κοτόπουλο μέχρι να μαλακώσει. Τα τελευταία 15 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ροδοκοκκινήσει.
Η φωτογραφία της συνταγής είναι από το site www.beautybazaar.gr

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο
Ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1/2 Κιλό μανιτάρια κομμένα
150γρ. Κρέμα γάλακτος
200γρ. Φέτα σε τρίμματα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το αλατοπιπερώνουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου, τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε. Έπειτα βάζουμε και το κοτόπουλο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να ψηθεί. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και τη φέτα, Αφήνουμε για 5 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. 


Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Σπαγγέτι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Σφηνάκι λευκό κρασί
5 Ντομάτες ψιλοκομμένες
Πάπρικα
50γρ. Ελιές σε ροδέλες
50γρ. Κάππαρη
Λίγο βασιλικό φρέσκο, χοντροκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να μαλακώσει. Το σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες. Προσθέτουμε την πάπρικα, το πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει.
  • Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια. Τα σουρώνουμε και κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να μη κολλήσουν. 
  • Λίγο πριν τελειώσει η σάλτσα προσθέτουμε τις ελιές και την κάππαρη και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε το μάτι, πασπαλίζουμε με το βασιλικό και ρίχνουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα μαζί με το νερό που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
300γρ. Πουρέ πατάτας
2 Αβγά
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο λιωμένο
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Μοσχοκάρυδο
Λάδι για τηγάνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε τον πουρέ πατάτες με όλα τα υπόλοιπα υλικά, το αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια. Ζεσταίνουμε το λάδι και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Είναι ένα νόστιμο ορεκτικό για ουζάκι.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό χοιρινό
1 Κιλό πράσα
1 Κιλό Σέλινα
3 Κρεμμύδια
3 Κουταλιές βούτυρο
2 Λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
2 Αβγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε να βράσει με λίγο νερό. Όταν πάρει βράση το ξαφρίζουμε και βάζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα πράσα, κρατώντας το άσπρο μέρος και λίγο μόνο από το πράσινο. Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε και τα σέλινα. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά. Όταν το κρέας μισοβράσει προσθέτουμε το βούτυρο και το πρασοσέλινο. Όλα μαζί τα αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να βράσουν και να μείνουν με τη σάλτσα τους. Αβγοκόβουμε το φαγητό και το σερβίρουμε ζεστό πασπαλίζοντας με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΥΔΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Λιγκουίνι
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
100γρ. Ρκοφόρ θρυμματισμένο
150γρ. Κρέμα γάλακτος
100γρ. Καρύδια θρυμματισμένα
Παρμεζάνα τριμμένη
Πιπέρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε το ροκφόρ και ανακατεύουμε να λιώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να δέσει η σάλτσα και ρίχνουμε τα καρύδια, λίγη από τη παρμεζάνα το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό προσθέτοντας προαιρετικά στο πιάτο μας παρμεζάνα.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑΜΠΟΥΛΕ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Φλιτζάνι πλιγούρι
2 Κουταλάκια γλυκού πολτού σκόρδου
Χυμό από 2 λεμόνια
1/2 Ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
1/2 Ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 Ντομάτες ψιλοκομμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το πλιγούρι και το σκεπάζουμε με ζεστό νερό. Το αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει. Το στραγγίζουμε καλά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το πολτό σκόρδο και το  αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου μισή ώρα.
  • Κατόπιν βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΥΤΕΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχαρίσιο
1 Κρεμμύδι τριμμένο
6 Φρυγανιές τις βάζουμε στο μούλτι και τις τρίβουμε
1/2 Ματσάκι μαϊντανό
Κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι
2 Αβγά
Λάδι για τηγάνι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 Κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Τσίλι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πιπεριά καυτερή
Πολτό σκόρδου
Λάδι
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ
2 Κιλά πατάτες
1 Γεμάτη κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
Γάλα όσο πάρει
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε το μείγμα για μία ώρα στο ψυγείο. Ζυμώνουμε τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να πάρουν ένα όμορφο χρώμα.
  • Τα βάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
  • Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και την καυτερή πιπεριά. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το κάρι. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20 λεπτά περίπου λίγο πριν σβήσουμε το φαγητό βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα σουτζουκάκια.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε στα τέσσερα (για να βράσουν πιο γρήγορα) και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τη μαργαρίνη. Χτυπάμε να λιώσουν οι πατάτες και να λιώσει το βούτυρο και ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο μέχρι να πάρει ο πουρές την υφή που μας αρέσει. Δεν ρίχνουμε πολύ γάλα από την αρχή για να μη μας βγει πολύ νερουλός.
  • Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΤΥΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό ανθότυρο
2 Κουταλιές σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
4 Αβγά χτυπημένα
Αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι (όσο πάρει)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ θρυμματίζουμε το ανθότυρο και προσθέτουμε αλατοπίπερο και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μία σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που να μη κολλάει στα χέρια και να μπορούμε να το πλάσουμε.
  • Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετούμε τις κροκέτες που έχουμε ετοιμάσει ή στρογγυλές σαν κεφτεδάκια ή πλακέ.
  • Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ

ΥΛΙΚΑ
700γρ. Φακές
4 Σκελίδες σκόρδο
4 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 Φύλλα δάφνης
4 Κουταλιές σούπας ξίδι
15 Αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
10 Μικρά μικρά ντοματίνια κομμένα
4 Κουταλιές σούπας καλαμπόκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές, τις βράζουμε για 40 λεπτά σε αλατισμένο νερό με το σκόρδο και τα δαφνόφυλλα.
  • Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε τις φακές και τις ραντίζουμε με ξίδι.
  • Προσθέτουμε τα αγγουράκια, το βρασμένο καλαμπόκι και τις ντομάτες.
  • Ρίχνουμε πιπέρι, λίγο αλάτι και το ελαιόλαδο. 
  • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
  • Η φωτογραφία της συνταγής είναι από το site: bletsas.gr

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
12 Πιπεριές κέρατο
1/4 Κιμά
3 Ασπράδια βραστών αβγών
Ελαιόλαδο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
60γρ. Φέτα
2 Κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Κουταλιά σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
1 Σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 Ποτήρι νερού χυμό ντομάτας
2 Καρότα
Ελάχιστη κανέλα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε το εσωτερικό των πιπεριών. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε το σκόρδο και τον κιμά και ανακατεύουμε καλά να πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε μισό ποτήρι νερό και το χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου.
Αφού κρυώσει προσθέτουμε την κανέλα, το δυόσμο, τα ασπράδια ψιλοκομμένα, τη φέτα σε κομματάκια, το καρότο σε μικρά κυβάκια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και γεμίζουμε τις πιπεριές.
Αναμιγνύουμε τη τριμμένη φρυγανιά με το κεφαλοτύρι και πασπαλίζουμε τις πιπεριές πάνω από τη τον κιμά.
Ψήνουμε για 1/2 ώρα στους 200 βαθμούς.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ
6 1/2 Κούπες αλεύρι μαλακό
1 Κούπα βούτυρο φρέσκο
2 1/2 Κούπες ζάχαρη
4 Αβγά
1 Κούπα γάλα
4 Βανίλιες
2 Κουταλάκια του γλυκού αμμωνία
2 Κρόκους αβγών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο να μαλακώσει και το χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά.
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, το αλεύρι και τη βανίλια.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε την αμμωνία ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στη ζύμη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά. Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήμα της αρεσκείας μας. Τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
  • Τα αλείφουμε τον κρόκο αβγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
Για 6 άτομα
1,5 Κιλό χοιρινό για τηγανιά
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Πάπρικα
1/2 Ποτήρι ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλάκι γλυκού μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει.
  • Σ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο, βάζουμε το πολτό σκόρδου και το κρέας και το γυρίζουμε αρκετές φορές να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Ρίχνουμε το χυμό του πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει το μέλι, βάζουμε αλάτι και τα μπαχαρικά μας, σκεπάζουμε το σκεύος μας και βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας και να έχει πιει όλα τα υγρά του.
  • Συνοδεύουμε ιδανικά με πατάτες φούρνου.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Φλιτζάνια τσαγιού πλιγούρι
100ml. Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κονσέρβα ντοματάκια
800ml Ζωμό λαχανικών
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το ζωμό και λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου 25 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το μαϊντανό και το λεμόνι και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Ρύζι για πιλάφι, πλυμένο και στραγγισμένο
150ml. Ελαιόλαδο
1 Λίτρο ζωμός λαχανικών
1 Κουταλιά σούπας κόλιανδρο σε σε σκόνη
100γρ. Σταφίδες μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1/2 Ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 5 λεπτά. Βάζουμε τον κόλιανδρο, τις σταφίδες, το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το πιλάφι μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το δυόσμο, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα, για 10 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό.

ΠΑΝΤΣΑΝΕΛΑ

ΥΛΙΚΑ
350γρ. Περίπου μπαγιάτικο ψωμί
5 Ντομάτες
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
1 Κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 Αγγούρι κομμένο σε φέτες
1 Κουταλιά σούπας κάππαρη
Λίγες ροδέλες ελιάς
Βασιλικό ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας ξίδι
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε 2 από τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε. Κόβουμε το ψωμί σε μικρές μπουκίτσες, το βάζουμε σ ένα μπολ και το περιχύνουμε με την πολτοποιημένη ντομάτα. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά περίπου.
Σε σαλατιέρα βάζουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι, το αγγούρι, την κάππαρη, τις ελιές, το βασιλικό, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε τις ντομάτες σε κομματάκια τις βάζουμε στη σαλατιέρα, μαζί με το μουσκεμένο ψωμί και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε τη σαλάτα για 2-3 ώρες στο ψυγείο πριν τη σερβίρουμε.

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ
5 Μπριζόλες
4-5 Κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 Κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 Κουτάκι μπύρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Στρώνουμε σ ένα ταψάκι τα κλαδάκια δεντρολίβανου, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Από πάνω βάζουμε τις μπριζόλες τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει. Ρίχνουμε τη μπύρα. Ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο και τις βάζουμε στο φούρνο. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στους 220 βαθμούς και αφήνουμε να ψηθούν για 1 ώρα στο ενδιάμεσο τις γυρίζουμε για ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου και σαλάτα εποχής.

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά πατάτες baby καλά πλυμμένες
1 1/2 Κιλό αρνί
2 Λεμόνια
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Αρκετή ρίγανη
1/2 Κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού που μέσα έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα και το λάδι. 
  • Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Μετά την πρώτη ώρα προσθέτουμε μία κούπα νερό και βάζουμε τις πατάτες τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει. Ανά τακτά διαστήματα ραντίζουμε το κρέας από το ζωμό του ταψιού. 
  • Συνολικά ψήνουμε για 2-2 1/2 ώρες μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΓΑΡΙΔΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΡΟΚΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φέτες μπέικον
450γρ. Γαρίδες καθαρισμένες
100γρ. Ρόκα
10 Ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 Κουταλιές σούπας γιαούρτι
2 Κουταλιές σούπας ξίδι μπαλσάμικο
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σοτάρουμε το μπέικον σ ένα αντικολλητικό τηγάνι να γίνει τραγανό.
  • Το βγάζουμε από το τηγάνι το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά. Τις μεταφέρουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε τη ρόκα και τα ντοματίνια και ανακατεύουμε απαλά. Αναμιγνύουμε το γιαούρτι, το μπαλσάμικο, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι ανακατεύοντας καλά με σύρμα. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε.
  • Η φωτογραφία της συνταγής είναι από το site www.sidagi.gr

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ


ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χταπόδι κομμένο σε κομμάτια
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Δαφνόφυλλο
Μπαχάρι
1 Φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1/2 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι 
Πιπέρι
500γρ. Σπαγγέτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να σοταριστεί μέχρι να κοκκινίσει ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε περίπου 40 λεπτά. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό.
  • Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για 2 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
100γρ. Αρακά
500γρ. Ταλιατέλες
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
350γρ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες
600γρ. Ντομάτες ψιλοκομμένες
2 Πιπεριές σε φέτες
50γρ. Ελιές σε ροδέλες
1/2 Φλιτζάνι λευκό κηρό κρασί
2 Κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τον αρακά, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου.
  • Βράζουμε τις ταλιατέλες. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και τις ελιές και βράζουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

ΠΑΤΑΤΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 Κουταλιές σούπας βούτυρο
1/2 Κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
4 Ποτήρια νερό
2 Κύβους ζωμό βοδινού
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο μοσχοκάρυδο
1 Φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο βούτυρο. Προσθέτουμε το ζωμό, το νερό, αλατοπίπερο και τις πατάτες. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να είναι έτοιμες οι πατάτες. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομίξερ λιώνουμε τις πατάτες έτσι ώστε η σούπα μας να γίνει βελουτέ.
  • Ρίχνουμε το τυρί και το μαϊντανό.
  • Μέσα σε κάθε πιάτο όταν σερβίρουμε μπορούμε να συμπληρώσουμε μερικά κρουτόν και κομμάτια μπέικον που προηγουμένως τα έχουμε βάλει σε αντικολλητικό τηγάνι για να είναι ξεροψημένα.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Κριθαράκι χοντρό
1 1/2 Κιλό χταπόδι κομμένο
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κουταλιά σούπας πελτέ
1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί
Λίγο μπαχάρι
Λίγο γαρίφαλο
Κανέλα
1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μέτρια φωτιά βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα και περιμένουμε να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το μαραίνουμε. Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ρίχνουμε 2 λίτρα νερό.
  • Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά, να μαλακώσει το χταπόδι.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΟΜΕΛΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
8 Αβγά
4 Κουταλιές της σούπας γάλα
3 Φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Μελιτζάνα καθαρισμένο και κομμένη σε κύβους
2 Πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε ροδέλες.
2 Πατάτας βρασμένες και κομμένες σε κύβους
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές να τηγανιστούν ελαφρά για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά όλα μαζί ανακατεύοντας ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  • Χτυπάμε τα αβγά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το τυρί. Ρίχνουμε και το ζαμπόν στο μείγμα. Και τα λαχανικά που έχουμε σοτάρει.
  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε μέσα την ομελέτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ
10 Πατάτες baby καλά πλυμμένες
1 1/2 Κιλό χταπόδι σε κομμάτια
6 Κρεμμύδια για στιφάδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Δεντρολίβανο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
2 Ντομάτες χαραγμένες στα 4
2 Δαφνόφυλλα
1 Κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 Κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
1/4 Φλιτζανιού ξίδι
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξερό κρασί
Πιπέρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε τα κρεμμύδια για στιφάδο ολόκληρα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις πατάτες. Τα αφήνουμε περίπου για 10 λεπτά ενώ ανακατεύουμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, το χταπόδι, τις ντομάτες, το δεντρολίβανο, τη δάφνη, το μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού. Περιχύνουμε με το ξίδι και το κρασί. Σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα χωρίς να βάλουμε το καπάκι.
  • Προς το τέλος ρίχνουμε το πιπέρι και το αλάτι. 
  • Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες ή με πιλάφι.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
8 Αβγά
1/4 Φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Ψιλοκομμένες πιπεριές χρωματιστές
2 Πατάτες κομμένες σε κυβάκια
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το τηγάνι. Μαγειρεύουμε τα λαχανικά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • Χτυπάμε τ αβγά με το μαϊντανό και περιχύνουμε τα λαχανικά. Όταν αρχίσει να πήζει η ομελέτα, την αναποδογυρίζουμε . Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά και η άλλη πλευρά.
  • Σερβίρουμε με συνοδεία πράσινης σαλάτας.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μοσχάρι κομμένο σε κύβους
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Μπαστούνι κανέλας
1 Δαφνόφυλλο
500ml. Μαυροδάφνη
Λίγο μπαχάρι
1 Λεμόνι
500γρ. Ψιλοκομμένες ντομάτες
1 Κιλό κυδώνια
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλευρώνουμε το μοσχάρι και το τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό του σκόρδου και σβήνουμε με τη μαυροδάφνη. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου και ρίχνουμε τη ντομάτα, τα αρωματικά, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Τα μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς. Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στα 6 και τα περνάμε με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο.
  • Τα βάζουμε στο φαγητό και τα αφήνουμε για μισή ώρα. 
  • Στο τέλος πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  • Συνοδεύουμε ιδανικά με πουρέ ή πιλάφι.