Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 200γρ. Βούτυρο
  • 100γρ. Μέλι
  • 150γρ. Ζάχαρη
  • 4 Αβγά 
  • 375γρ. Αλεύρι
  • 100γρ. Αμυγδαλόπαστα
  • 50γρ. Γλυκόζη
  • 250ml. Γάλα
  • 1Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και μετά την αμυγδαλόπαστα. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και ρίχνουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να διαλυθεί. Τα προσθέτουμε στο μίξερ, στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Χτυπάμε καλά. Το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι ( δεν ξεχνάμε να βάλουμε ένα νόμισμα). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40 λεπτά.
  • Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΣΑΛΤΣΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Λιγκουίνι
  • 200γρ. Γαλοπούλα καπνιστή κομμένη σε κυβάκια
  • 1 Μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 400ml. Κρέμα γάλακτος
  • 1 Κουταλιά σούπας βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα λιγκουίνι σε άφθονο αλατισμένο να μείνουν al dente. Παράλληλα σε βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τη γαλοπούλα με το καλαμπόκι. 
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα λιγκουίνι στο τηγάνι με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.


Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • Χυμό από πορτοκάλια
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κύβο διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΟΥΣ ΤΟΝΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

  • 4 Πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι
  • 2 Κονσέρβες τόνου σε νερό στραγγισμένο
  • 2 Φιλετάκια αντσούγιας ψιλοκομμένα
  • 1 Κουταλιά σούπας ξίδι
  • 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
  • 2 Κουταλιές σούπας μαγιονέζα
  • Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Με κουτάλι γεμίζουμε προσεκτικά τις πιπεριές.
  • Τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σε σερβίρουμε.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 4 Αβγά
  • 1Βανίλια
  • 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
  • 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
  • 100γρ. Λιωμένο βούτυρο
  • 1/3 Φλιτζανιού τσαγιού κακάο
  • 2 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα χλιαρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μικρό ταψάκι.
  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να έχουμε μία σφιχτή μαρέγκα.
  • Σε άλλο μπολ, βάζουμε τους κρόκους, τη βανίλια και το ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
  • Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι, το κακάο και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα και τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 40 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Σερβίρουμε με παγωτό.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΤΥΡΙΩΝ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό μπρόκολο κομμένο σε μπουκετάκια
  • 4 Κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 4 Κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 3 Κούπες γάλα
  • Πιπέρι
  • 150γρ. Φέτα σε τρίμματα
  • 150γρ. Γκούντα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βάζουμε το μπρόκολο για 5 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
  • Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε πιπέρι και τα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Απλώνουμε την μπεσαμέλ επάνω από το μπρόκολο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΧΑΛΟΥΜΙ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κομμάτι χοιρινό χωρίς κόκκαλο περίπου 2 κιλά
  • Χαλούμι κομμένο σε φέτες
  • Μερικές φέτες μπέικον
  • Σκόρδο σε σκόνη
  • 3 Κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Θυμάρι
  • 1 Κιλό πατάτες baby
  • 1 Κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κάνουμε μερικές σχισμές στο κρέας και τις γεμίζουμε με το σκόρδο, από μία φέτα μπέικον και μία φέτα χαλούμι. Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε με το βούτυρο.
  • Το βάζουμε σε γάστρα πασπαλίζουμε με θυμάρι, ρίχνουμε το ζωμό και το κρασί. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 1/2  ώρα.
  • Βάζουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι. Σκεπάζουμε πάλι τη γάστρα και ψήνουμε για άλλη μία ώρα. Ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά να πάρει χρώμα.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Πατάτα τριμμένη
  • 500γρ. Κιμά
  • 1 Κρεμμύδι τριμμένο
  • 3-4 Φρυγανιές τριμμένες
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λίγο δυόσμο
  • Πάπρικα
  • 1 Αβγό
  • 2 Κουταλιές σούπας κονιάκ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Αλεύρι
  • Λάδι για τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι. Ετοιμάζουμε μικρά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε.
  • Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα. 
  • Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλατίζουμε ελαφρά.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Ταλιατέλες
  • 150γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
  • 200ml. Κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3 Αβγά
  • 100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό να είναι ala dente, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε ξανά στη κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε το μπέικον και την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε.
  • Χτυπάμε τα αβγά με λίγο αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 1/2 Λίτρο γάλα
  • 3 Κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
  • 3 Κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 2 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 Αβγά
  • 3 Φύλλα χωριάτικα
  • 1 Βανίλια
  • 1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • Ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 1 Αβγό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και το ζεσταίνουμε. Σε μπολ βάζουμε το μισό λίτρο και διαλύουμε το κορν φλάουρ με το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη.
  • Τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τη βανίλια και την κανέλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τη μαργαρίνη και τα 2 αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε ένα μεσαίο ταψί και στρώνουμε τα φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Στρώνουμε την κρέμα.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν. Χτυπάμε το αβγό με ελάχιστο ελαιόλαδο και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό σουπιές, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
  • 1 Κύβο λαχανικών
  • 1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 100γρ. Φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 1 Κουταλιά σούπας μέλι
  • 2 Στικ σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Πακέτο λιγκουίνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου, το φινόκιο και το σέλερι και τα σοτάρουμε.
  • Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα.
  • Βράζουμε τα λιγκουίνι τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε μαζί με τις σουπιές.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • Χωριάτικα φύλλα
  • Τριμμένα τυριά 
  • 1-2 Αβγά χτυπημένα
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώναμε τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε. Σε μπολ ανακατεύουμε το τυρί με τα αβγά και το πιπέρι απλώνουμε από λίγο σε κάθε φύλλο το τυλίγουμε σε ρολό και μετά σε σαλίγκαρο τα βάζουμε σε ταψί. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

ΤΥΡΟΨΩΜΑΚΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 250ml. Ηλιέλαιο
  • 500γρ. Γιαούρτι
  • 2 Πρέζες αλάτι
  • 2 Πρέζες ζάχαρη
  • 3 Φακελάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 Κιλό αλεύρι
  • 400γρ. Φέτα σε τρίμματα
  • 100γρ, Γραβιέρα τριμμένη
  • Θυμάρι
  • Πιπέρι
  • 1 Αβγό 
  • Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το γιαούρτι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανκατεύουμε. 
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και προσθέτουμε λίγο λίγο στο μπολ με το γιαούρτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια.
  • Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 
  • Σε μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με τη γραβιέρα, το θυμάρι και το πιπέρι.
  • Προσθέτουμε το μείγμα των τυριών στη ζύμη και ζυμώνουμε να ενσωματωθεί.
  • Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Αλείφουμε με χτυπημένο αβγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
  • 500γρ. Φέτα σε τρίμματα
  • 500γρ. Γιαούρτι
  • Πιπέρι
  • 5 Αβγά
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε 1 ταψί μεσαίου μεγέθους και στρώνουμε 3 φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με το γιαούρτι και τα αβγά τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρά, βάζουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε το 1/4 της γέμισης στο ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο και βάζουμε πάλι 1/4 από τη γέμιση, κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Σκεπάζουμε με τα φύλλα που περίσσεψαν, χαράζουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.


Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 250γρ. Μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 Φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
  • 1/2 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2-3 Κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
  • 4 Αβγά
  • 2 Μήλα καθαρισμένη και κομμένα σε ροδέλες
  • 2 Βανίλιες
  • 2 Κουταλιές σούπας κονιάκ
  • Κανέλα 
  • Καρύδια χοντροκομμένα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λιώνουμε τη μισή μαργαρίνη.
  • Τη βάζουμε σε στρογγυλό ταψί. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη να καλύψει τον πάτο του ταψιού. Τοποθετούμε τις ροδέλες του μήλου τη μία δίπλα στην άλλη. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Χτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το κονιάκ και χτυπάμε για 2- λεπτά.
  • Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
  • Απλώνουμε το μείγμα επάνω από τα μήλα και ψήνουμε για 40 λετπά.
  • Όταν κρυώσει το γλυκό τα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΠΙΡΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Κιλά χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
  • 1 Κουτάκι μπίρα
  • 1 Κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη
  • 1 Κίτρινη πιπεριά χοντροκομμένη
  • 1 Πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200ml. Χυμό ντομάτας
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα, ανακατεύουμε και την αφήνουμε για 5 ώρες.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 240ml. Ηλιέλαιο
  • 240ml. Ελαιόλαδο
  • 50ml. Κονιάκ
  • 160ml. Χυμό πορτοκαλιού
  • 1 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
  • 200γρ. Ζάχαρη
  • 1 Κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
  • 2 Κουταλάκια γλυκού κανέλα
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 900γρ. Αλεύρι
  • 2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 400γρ. Ζάχαρη
  • 400ml. Νερό
  • 400γρ. Μέλι
  • Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • Αλεσμένο καρύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε μπολ. Σε άλλ μπολ  βάζουμε τα δύο λάδια, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το με το σύρμα, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή.
  • Παίρνουμε ζύμη σε καρυδιού και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες που έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο για 25 λεπτά στους 160 βαθμούς. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. 
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βάζουμε λίγα λίγα μελομακάρονα μέσα για 1/2λεπτό και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το αλεσμένο καρύδι.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

ΤΣΙΠΣ ΜΗΛΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Μήλα
  • 1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα μήλα. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Στρώνουμε τις φέτες στη λαμαρίνα του φούρνου την οποία έχουμε καλύψει με λαδόκολλα, να μην ακουμπάνε μεταξύ τους.
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα. Ψήνουμε για 1 ώρα, αναποδογυρίζουμε τις φέτες και ψήνουμε για άλλη μία ώρα.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ

 ΥΛΙΚΑ

  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 500γρ. Κολοκύθα κομμένη σε κύβους
  • 1 Πατάτα κομμένη σε κύβους
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 1 Καρότο σε ροδέλες 
  • 1 Μήλο κομμένο σε κύβους
  • 1 Κουταλιά σούπας κάρι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και 1 1/4 λίτρα ζεστό νερό. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά. Πολτοποιούμε όλα τα στερεά υλικά με ραβδομπλέντερ.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό φράουλες
  • 800γρ. Ζάχαρη
  • Χυμό από1/2 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους, τις κόβουμε σε κομμάτια, τις βάζουμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις αφήνουμε για δύο ώρες.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Όταν κρυώσει βάζουμε τη μαρμελάδα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΟΜΠΟΣΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 600γρ. Φράουλες
  • 1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 Φλιτζάνι τσαγιού γλυκό κρασί
  • 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις φράουλες, τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Βράζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό.
  • Ρίχνουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε βάζο. 
  • Βράζουμε το σιρόπι για λίγα λεπτά ακόμη, προσθέτουμε το κρασί και αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει το ρίχνουμε στο βάζο με τις φράουλες.

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 250γρ. Κουβερτούρα
  • 250ml. Κρέμα γάλακτος
  • 150γρ. Κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε μπολ. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και φτάσει σε σημείο βρασμού την ρίχνουμε στο μπολ με την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να κρυώσει λίγο.
  • Προσθέτουμε την παχύρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Μοιράζουμε την κρέμα σε μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο. 

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 4 Πατάτες βρασμένες και λιωμένες
  • 1 Κρεμμύδι
  • 1 Σκελίδα σκόρδου
  • 1 Αβγό
  • 4 Φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
  • 1 Φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη γκούντα
  • 1 Λίγο μαϊντανό
  • Λίγο άνηθο
  • Δυόσμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι 
  • Μοσχοκάρυδο
  • 4 Κουταλιές σούπας αλεύρι
  • Λάδι για το τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και τα πολτοποιούμε.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στις πατάτες, προσθέτουμε το ζαμπόν. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Πλάθουμε κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να κάνουν τραγανή κρούστα και να πάρουν χρώμα.

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Κιλά πατάτες
  • 330ml. Κρέμα γάλακτος
  • 200γρ. Χοντροκομμένο
  • 200γρ. Τριμμένο τυρί
  • 200γρ. Γιαούρτι
  • 2 Αβγά 
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες για 10 λεπτά, τις κόβουμε σε φέτες και τις στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μπέικον και το τριμμένο τυρί, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά.
  • Χτυπάμε με το σύρμα το γιαούρτι με τα αβγά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, απλώνουμε επάνω από το φαγητό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΈΪΚΟΝ

 ΥΛΙΚΑ

  • 4 Κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 4 Κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 1 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
  • 125γρ. Γραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 4 Κρόκοι
  • 4 Ασπράδια
  • 100γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν δέσει η κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τους κρόκους τους βάζουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μπέικον. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στην κρέμα.
  • Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. 

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 700γρ. Φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κυβάκια
  • 6 Μανιτάρια πόρτο μπέλο χοντροκομμένα
  • Ελαιόλαδο 
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
  • Χυμό από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και το κοτόπουλο. Βάζουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Βάζουμε μισό ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
  • Λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά και αφού έχει μείνει με το λάδι του, ρίχνουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι ή τηγανιτές πατάτες.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

ΨΩΜΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 700γρ. Αλεύρι
  • 1 Φακελάκι μαγιά
  • 1 1/2 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 2 Κουταλάκια γλυκού αλάτι
  • 3 Κουταλιές ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μπολ 375ml. ζεστό νερό και διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και το νερό, ζυμώνουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει το λιγότερο 1 ώρα.
  • Ζυμώνουμε ξανά, πλάθουμε σε καρβέλι και το βάζουμε σε λαδωμένη γάστρα. Το αφήνουμε για μισή ώρα. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Αφαιρούμε το ψωμί από τη γάστρα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Μακαρόνια
  • 500γρ. Λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 250ml. Χυμό ντομάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι 
  • Θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. 
  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια, βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μισό ποτήρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και τριμμένο τυρί.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 4 Χοιρινές μπριζόλες
  • 1 1/2 Κιλό πατάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 100γρ. Βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • Χυμό από 1 λάιμ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • 2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε τις μπριζόλες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε σε ταψί. Βάζουμε και τις πατάτες.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και μισό ποτήρι νερό. Περιχύνουμε το φαγητό σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΑΛΑΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Χταπόδι
  • 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ούζο
  • 1 Κρεμμύδι
  • Λίγους κόκκους μπαχάρι
  • 2 Αστεράκια γλυκάνισου
  • 1 Φύλλο δάφνης
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα.
  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε ολόκληρο, προσθέτουμε το μπαχάρι, το γλυκάνισο, τη δάφνη, το ούζο και λίγο ελαιόλαδο. Βράζουμε για 1 ώρα. Το βγάζουμε το στραγγίζουμε και το χοντροκόβουμε. Το βάζουμε σε σαλατιέρα και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το πολτό σκόρδου, περιχύνουμε με 2 κουταλιές σούπας ούζο. Ανακατεύουμε σε μπολ λίγο ελαιόλαδο το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τη σαλάτα και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό γαύρο καθαρισμένο
  • 1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • Ρίγανη
  • 3 Ντομάτες χοντροκομμένες
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλατίζουμε τα ψάρια και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τα βάζουμε σε ταψί με το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Φύλλο σφολιάτας
  • 8 Κουταλιές σούπας καραμέλα
  • 1 Βανίλια
  • 2 Αβγά χτυπημένα
  • 50γρ. Βούτυρο λιωμένο
  • 1 Πράσινο μήλο
  • 1 Κόκκινο μήλο
  • 60γρ. Καρυδόψιχα τριμμένη
  • 200ml. Κρέμα γάλακτος
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Απλώνουμε τη σφολιάτα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 24εκ.  Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια και κόβουμε ότι περισσεύει από τα τοιχώματα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα, 2 κουταλιές σούπας καραμέλα, τη βανίλια, τα αβγά, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού,
  • Σκορπίζουμε την καρυδόψιχα επάνω από την σφολιάτα και απλώνουμε τα κομμένα μήλα. Περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών. Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 190 βαθμούς. Όταν είναι έτοιμη η τάρτα πασπαλίζουμε με την κανέλα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη καραμέλα.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • Ελαιόλαδο
  • 500γρ. Λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε ροδέλες
  • 500γρ. Κριθαράκι
  • 250ml. Χυμό ντομάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
  • 1 Μικρό κομμάτι τζίντζερ τριμμένο
  • Ξύσμα από 1 λάιμ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο βάζουμε το λουκάνικο και το τηγανίζουμε το βγάζουμε σε πιάτο. Συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, το τζίντζερ και ζεστό νερό τόσο όσο να το σκεπάζει.
  • Ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία και το αφήνουμε να βράσει, κάθε φορά που σώνεται το νερό συμπληρώνουμε μέχρι να είναι έτοιμο το κριθαράκι. Προς το τέλος βάζουμε ξανά το λουκάνικο και ανακατεύουμε.
  • Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα του λάιμ. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 1/2 Κούπα τσαγιού ζάχαρη
  • 1 Κούπα τσαγιού γάλα
  • 1 Κούπα τσαγιού σπορέλαιο
  • 5 Αβγά
  • 2 Βανίλιες
  • 500γρ. Αλεύρι
  • 1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ
  • 5 Μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 4 Κουταλιές σούπας κονιάκ
  • 2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βάζουμε τα μήλα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα το λάδι και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα σε μέτριο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε κυβάκια
  • 2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 Κονσέρβες ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζεστό νερό όσο χρειαστεί για να σκεπάσει το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1,5 ώρα. 
  • Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε και άλλο νερό.
  • Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι, ή πατάτες τηγανιτές.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΡΙ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κουταλιά σούπας κουρκουμά
  • 1 Κουταλάκι γλυκού κύμινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
  • 20γρ. Τζίντζερ
  • 1 Καυτερή πιπεριά
  • Ξύσμα από 1 λάιμ
  • Χυμό από 1 λάιμ
  • 2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 Κρεμμύδι
  • 2 Κύβους λαχανικών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε το κρέας και το σοτάρουμε καλά.
  • Βάζουμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε να γίνουν ένα σώμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε νερό όσο χρειαστεί για να σκεπάζει το φαγητό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι.


Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΟΥΡΝΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Κιλό χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο
  • 2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
  • Θυμάρι
  • Δεντρολίβανο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 4 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
  • Ελαιόλαδο
  • 1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Πιπέρι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε σε μπολ το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το πολτό σκόρδου, το πιπέρι και το αλάτι. Κάνουμε τρύπες στο κρέας και τις γεμίζουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε. Αλείφουμε το κρέας με τη μουστάρδα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και θωρακίζουμε το κρέας να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού.
  • Μεταφέρουμε το κρέας στη γάστρα το περιχύνουμε με τα υγρά που υπάρχουν στη κατσαρόλα, κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες. Τα τελευταία 20 λεπτά αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας.

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΤΗΓΑΝΙΤΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό συκώτι
  • Φρέσκο γάλα
  • Αλεύρι
  • Αλάτι
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Λάδι για το τηγάνι
  • 1 Κουταλιά σούπας βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το συκώτι σε ένα μπολ, ρίχνουμε γάλα όσο χρειαστεί για να το σκεπάζει και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα.
  • Στεγνώνουμε το συκώτι και το αλατίζουμε σε μπολ βάζουμε το αλεύρι με την πάπρικα και αλευρώνουμε τα κομμάτια από το συκώτι.
  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και τηγανίζουμε το συκώτι για περίπου 5 λεπτά.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

ΠΕΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ Α ΛΑ ΚΡΕΜ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Πένες
  • 400γρ. Τριμμένα κίτρινα τυριά
  • 250γρ. Καπνιστή γαλοπούλα τριμμένη σε κυβάκια
  • 400ml. Κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τα 3/4 από το τριμμένο τυρί και τη γαλοπούλα. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε στην επιφάνεια το τυρί που έχουμε κρατήσει. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 λεπτά.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

ΚΕΙΚ ΚΑΝΕΛΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 180γρ. Βούτυρο
  • 3/4 Κούπας ζάχαρη
  • 1 Βανίλια
  • 3 Αβγά
  • 1 1/2 Κούπα αλεύρι
  • 1 Κουταλιά σούπας κανέλα
  • 1/2 Κούπα γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα και ρίχνουμε το μισό μείγμα στο κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μισό γάλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπα γάλα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά ή και λιγότερο ανάλογα το φούρνο μας.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό αλεύρι
  • 400γρ. Ζάχαρη
  • 1 Ποτήρι σόδα αναψυκτικό
  • 1 Ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 Κουταλιά σόδα μαγειρική
  • 1 Κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 Πρέζα γαρίφαλο
  • 1/3 Ποτήρι ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το γαρίφαλο. Βάζουμε στο κάδο του μίξερ, την υγρή σόδα, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε καλά. Στο χυμό πορτοκαλιού βάζουμε τη μαγειρική σόδα και τη ρίχνουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη. 
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
  • 3 Κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 5 Αβγά
  • 1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
  • 400γρ. Γιαούρτι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 Βανίλιες
  • 2 Κουταλιές σούπας κονιάκ
  • 1 Πρέζα αλάτι
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές ζάχαρη με την κανέλα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Βουτυρώνουμε ένα ένα 6 από τα φύλλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης κανέλας, τα στρώνουμε πλάι πλάι στο ταψί. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180  βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα και ανακατεύουμε καλά. Κομματιάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα και τα βάζουμε στο μπολ. Ρίχνουμε το μείγμα επάνω από τα ψημένα φύλλα. Ψήνουμε στους στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι για 10 λεπτά.
  • Περιχύνουμε με το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό φιλέτο από στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες
  • 500γρ. Παπαρδέλες
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • Πάπρικα γλυκιά
  • 1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
  • 1 Ντομάτα τριμμένη
  • 1 Κεσεδάκι γιαούρτι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. 
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε τη πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και την πάπρικα και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
  • Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 40 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
  • Σε κατσαρόλα σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε. Σερβίρουμε με το κοτόπουλο.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
  • Ελαιόλαδο
  • Πάπρικα
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 500γρ. Κιμά
  • 1/2 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 300γρ. Φέτα σε τρίμματα
  • 4 Αβγά
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 Μικρό κουτί εβαπορέ
  • 330ml. Σόδα
  • Κύμινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει ελαφρά βάζουμε τη φέτα και τα δύο αβγά χτυπημένα, ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα και αυτά.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα άλλα δύο αβγά με το γάλα και τη σόδα περιχύνουμε την πίτα την οποία έχουμε χαράξει. Περιμένουμε 10 λεπτά και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

ΣΠΕΤΖΟΦΑΪ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 Κιλό πιπεριές κέρατο κομμένες στη μέση
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 250ml. Χυμό ντομάτας
  • 1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το λουκάνικο. Το βγάζουμε σε πιάτο και βάζουμε τις πιπεριές να τηγανιστούν.
  • Όταν είναι μισοέτοιμες βάζουμε τον πελτέ, το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και το λουκάνικο. Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. 

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Φιλέτα μοσχαρίσια
  • 1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
  • Βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
  • 500γρ. Μανιτάρια μικρά κομμένα στα 4 
  • 330ml. Κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα τηγανίζουμε. Τα βγάζουμε σε πιάτο και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  • Βάζουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Βάζουμε και πάλι το κρέας και τη κρέμα γάλακτος. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Μακαρόνια 
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
  • 250γρ. Λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 Πρέζα κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια και το λουκάνικο. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, αλάτι πιπέρι και την κανέλα. Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. 
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, στραγγίζουμε και σερβίρουμε με τη σάλτσα.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Μακαρόνια
  • 500γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στα 4
  • 150γρ. Μπέικον χοντροκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι καγιέν 
  • Θυμάρι
  • 330ml. Κρέμα γάλακτος
  • Βούτυρο
  • 200γρ. Τριμμένη παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και το μπέικον. Αλατίζουμε και βάζουμε το πιπέρι και το θυμάρι.
  • Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα παίρνουμε με τσιμπίδα και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος.
  • Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τη παρμεζάνα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 6 Πατάτες βρασμένες
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1/2 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 Αβγά βρασμένα σφιχτά κομμένα σε ροδέλες
  • Λίγα κρουτόν
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ
  • 3 Κουταλιές σούπας μαγιονέζα
  • 2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
  • 2 Κουταλιές σούπας κέτσαπ
  • 200γρ. Γιαούρτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε σαλατιέρα.
  • Προσθέτουμε το κρουτόν και το κρεμμύδι αλάτι και πιπέρι, λίγο λάδι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  • Ετοιμάζουμε της σος ανακατεύοντας όλα τα υλικά και περιχύνουμε τη σαλάτα. Μοιράζουμε τις ροδέλες των αβγών και ανακατεύουμε

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
  • 100γρ. Λιωμένο βούτυρο
  • 3 Αβγά
  • 100γρ. Ζάχαρη
  • 1 Πρέζα αλάτι
  • 2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
  • 3 Βανίλιες
  • 300ml. Γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανοίγουμε τα φύλλα και έχουμε μπροστά μας την μακριά πλευρά. Τα βουτυρώνουμε τα τυλίγουμε σε ρολό και μετά σε σαλίγκαρο και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμένο ταψάκι. Τα ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη . Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα φύλλα και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.