Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Κριθαράκι
500γρ. Λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε ροδέλες
Ζωμό βοδινού
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
500ml. Χυμό ντομάτας
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Θυμάρι
Πάπρικα καπνιστή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ταψί, όχι μεγαλύτερο από 32εκ. 
  • Ρίχνουμε ζεστό νερό, τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπάσει καλά το φαγητό και ανακατεύουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 40 λεπτά. Στα 20 λεπτά ανακατεύουμε ελαφρά και αν χρειάζεται συμπληρώνουμε ζεστό νερό.
  • Εάν θέλουμε όταν σβήσουμε το φούρνο πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και το αφήνουμε για 5 λεπτά να λιώσει με τη θερμοκρασία που κρατάει ο φούρνος.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΙΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
10 Φιλετίνια χοιρινά
4 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ρίγανη
Μπούκοβο
Θυμάρι
Πιπέρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Απλώνουμε τα φιλετίνια σε ένα μπολ αφού τα έχουμε πλύνει και τα έχουμε στεγνώσει.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το κρέας και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Τηγανίζουμε τα φιλετίνια σε αντικολλητικό τηγάνι για 4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Εναλλακτικά μπορούμε να τα βάλουμε και σε πυρέξ και να τα ψήσουμε.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΝΤΑΪΦΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φύλλο κανταϊφι
3 Κόκκινες πιπεριές
200γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
300γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
1 Λίτρο γάλα
3 Αβγά
150γρ. Βούτυρο λιωμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξαίνουμε το κανταϊφι πολύ καλά. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το μπέικον και τα σοτάρουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη παρμεζάνα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, ρίχνουμε το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε. 
  • Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32εκ. και στρώνουμε το μισό κανταϊφι.
  • Βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταϊφι.
  • Περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών και βάζουμε το φαγητό στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό πατάτες
3 Κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
2 Κουταλάκια του γλυκού μέλι
Ελαιόλαδο
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Ζωμό λαχανικών
2 Κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
Χυμό 1 λεμόνι
Ρίγανη
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε. Χτυπάμε σε ένα μπολ, τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, το κρασί, το ζωμό,τη ζάχαρη, και το χυμό λεμονιού. Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και τις περιχύνουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε. Πασπαλίζουμε με ρίγανη, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε για 50 λεπτά.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
3 Κιλά αρνί κομμένο σε κομμάτια
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκούρδου
2 Κιλά πατάτες
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Χυμό από 2 λεμόνια
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Το αλατοπιπερώνουμε. Αλείφουμε με το πολτό σκόρδου.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις βάζουμε στο ταψί του φούρνου και από πάνω το αρνάκι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και 1/2 ποτήρι νερό. Περιχύνουμε το φαγητό.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμη 1 1/2 ώρα.

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
500ΓΡ. Κιμά μοσχαρίσιο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 Τριμμένες φρυγανιές
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο
Μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Αβγό
1 Συσκευασία ταλιατέλες
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1/5 Λίτρο χυμό ντομάτας
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
1 Κύβο λαχανικών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τα υλικά για τους κεφτέδες και πλάθουμε μικρά μπαλάκια.
  • Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να πάρουν χρώμα.
  • Βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα σκεύος και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά.
  • Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τα ζυμαρικά, βάζουμε τα κεφτεδάκια και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Βάζουμε ζεστό νερό όσο χρειάζεται για να σκεπάζει τα ζυμαρικά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά. Στο μισό χρόνο του ψησίματος ανακατεύουμε ελαφρά και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

ΥΛΙΚΑ
2 Ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1/2 Αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
3 Φέτες καρπούζι κομμένες σε κυβάκια
200γρ. Φέτα θρυμματισμένη
Δυόσμο
30ml. Ελαιόλαδο
15γρ. Κρέμα βαλσάμικο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία σαλατιέρα βάζουμε τις ντομάτες, το δυόσμο, το καρπούζι, το αγγούρι, και τη φέτα, ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε το λάδι, τη κρέμα βαλσάμικο, το αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΑΒΓΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ

ΥΛΙΚΑ
Μερικές λεπτές ροδέλες σουτζούκι
2 Αβγά
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
Αλάτι
Μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε ελαφρά το σουτζούκι. Σπάμε τα αβγά. Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με μπούκοβο και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να είναι έτοιμα.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 Κουτί γάλα εβαπορέ
1 Συσκευασία φυτική σαντιγί
2 Βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ καλά τη σαντιγί.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε τουλάχιστον για 10 λεπτά.
  • Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Το βγάζουμε και το ξαναχτυπάμε στο μίξερ για 10  λεπτά, κατόπιν το βάζουμε στη κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο
5-6 Τριμμένες φρυγανιές
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
2 Αβγά
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ρίγανη
Μπούκοβο
200ml. Χυμό ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
2 Φύλλα σφολιάτας
1 Αβγό χτυπημένο για την επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. 
  • Χωρίζουμε τον κιμά στα δύο και κάνουμε δύο ρολά που τα τυλίγουμε σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα. Αφού κρυώσουν λίγο τα βάζουμε με προσοχή σε σφολιάτα και τυλίγουμε σε ρολό. Αλείφουμε με αβγό τις ενώσεις για να κλείσουν καλά τα ρολά και αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο αβγό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

ΠΑΓΩΤΟ ΜΠΑΝΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ
6 Μπανάνες
3 Κουταλιές σούπας κακάο
2 Κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις μπανάνες σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε στη κατάψυξη για 5 ώρες σε ένα μπολ. Βγάζουμε από τη κατάψυξη τις βάζουμε στο κάδο του μίξερ και τις χτυπάμε με το κακάο και τη κρέμα γάλακτος μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  • Βάζουμε στη κατάψυξη να παγώσει καλά πριν σερβίρουμε.


Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μπαρμπούνια
Καλαμποκάλευρο
Θυμάρι
Πάπρικα καπνιστή
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι
Λεμόνι για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την πάπρικα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Καθαρίζουμε τα μπαρμπούνια και τα αφήνουμε για λίγο να στραγγίσουν. 
  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι να κάψει.
  • Πανάρουμε τα ψάρια με το μείγμα του καλαμποκάλευρου. 
  • Τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
  • Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε με λεμόνι.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

ΑΦΡΑΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
4 Φέτες ψωμί του τοστ
Ρίγανη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
1 Κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο λιωμένο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουσκεύουμε και στύβουμε το ψωμί, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μπολ με όλα τα υλικά. Το αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Ζυμώνουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε στο γκριλ στους 200 να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΙΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ BABY

ΥΛΙΚΑ
10 Φιλετίνια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Πιπέρι
Θυμάρι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1 Κουταλάκι γλυκού μέλι
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Πατάτες baby
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Λίγο ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά το κρέας να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Το αφαιρούμε από το τηγάνι και σοτάρουμε στο ίδιο λάδι, το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και το πελτέ. Βάζουμε πάλι τα φιλετίνια, σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου να δέσει η σάλτσα.
  • Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε νερό που βράζει, τις βράζουμε για 20-25 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να λίγο να κρυώσουν.
  • Τις πατάτες με το χέρι μας ελαφρά και τις βάζουμε σε τηγάνι που έχουμε ζεστάνει το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό σαρδέλες καθαρισμένες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Λίγο μαϊντανό ψιλοκόμμενο
Χυμό από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. 
  • Τις βάζουμε σε ταψί, προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμες πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.


Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

ΦΙΛΕΤΟ ΠΕΡΚΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
3 Φιλέτα πέρκας
Ελαιόλαδο
3-4 Τριμμένες φρυγανιές
4 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Αλείφουμε τα φιλέτα, πασπαλίζουμε με τη τριμμένη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

ΜΕΖΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
Μερικά μεγάλα μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
1 Κομματάκι βούτυρο
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
1 Κύβο λαχανικών
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Σοτάρουμε τα μανιτάρια πολύ καλά να πάρουν χρώμα και αποβάλουν τα υγρά τους.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρασί με τη μουστάρδα και λιώνουμε το κύβο, τα ρίχνουμε στα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι. 
  • Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και τα μανιτάρια μας είναι έτοιμα.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
3 Μεγάλες πατάτες βρασμένες
100γρ. Τριμμένη παρμεζάνα
1 Αβγό
1 Πακέτο πατατάκια με γεύση bbq θρυμματισμένα
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
1 Κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ρίγανη
Αλάτι
ΠΙπέρι
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •  Λιώνουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μπολ με τα υπόλοιπα εκτός από τα πατατάκια, ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μπαλάκια.
  • Τα ρολάρουμε επάνω στα πατατάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ

ΥΛΙΚΑ
Χοιρινό κομμένο σε κύβους
Πιπεριές κομμένες σε μέτρια κομμάτια
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά
Ρίγανη
Μπούκουβο
Μανιτάρια λευκά μεγάλα κομμένα στα 4
Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το κρέας σε μπολ. Βάζουμε και τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το μπούκοβο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε το μπολ και το βράζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Παίρνουμε ξύλινα καλαμάκια και περνάμε ένα κομμάτι κρέας. ένα κομμάτι πιπεριά, ένα κομμάτι μανιτάρι.
  • Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ψήνουμε στο γκριλ στους 220 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Αβγό
1/2 Κούπα ζάχαρη
2 1/2 Κούπες γάλα
1 Βανίλια
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 Κούπες αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε το αβγό με τη ζάχαρη και στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό κάπως παχύ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  • Σε καυτό τηγάνι ρίχνουμε κουταλιές από το χυλό γυρίζουμε με σπάτουλα να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Συνοδεύουμε με γλυκό του κουταλιού ή κάποιο σιρόπι της αρεσκείας μας.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

ΜΟΥΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γιαούρτι
2 Κουτιά ζαχαρούχο γάλα
Χυμό από 2 λεμόνια
Ξύσμα από 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το γιαούρτι με το γάλα και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Όταν γίνει κρέμα ρίχνουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε βαζάκια ή χαμηλά ποτήρια και το βάζουμε στο ψυγείο. 

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

ΠΟΥΡΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες βρασμένες
2 Αβγά
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
2 Κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
50γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
250γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
200γρ. Γκούντα τριμμένη
1 Ασπράδι αβγού
4-5 Τριμμένες φρυγανιές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι. Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στις πατάτες. Ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το κεφαλοτύρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με τη τριμμένη φρυγανιά.
  • Βάζουμε τον μισό πουρέ. Ρίχνουμε το μπέικον και τη γκούντα. Σκεπάζουμε τον υπόλοιπο πουρέ. Χτυπάμε το ασπράδι και αλείφουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά μελιτζάνες
2 Κουταλάκια γλυκού πολτό σκόρδου
2 Κουταλιές σούπας ταχίνι
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
4 Κουταλιές σούπας κουκουνάρι τριμμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψήνουμε τις μελιτζάνες στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε τη φλούδα και πιέζουμε την ψίχα σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά. Τις βάζουμε στο μπλέντερ με το πολτό σκόρδου και τις πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το ταχίνι και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμη. Μεταφέρουμε σε μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κουκουνάρι και το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Χταπόδι πάνω από κιλό
1 Κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
Ελαιόλαδο
100ml. Ξίδι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
3 Φύλλα δάφνης
1 Κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χοντροκόβουμε το χταπόδι και το πλένουμε καλά. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι και το ξίδι, τα κρεμμυδάκια, το πολτό σκόρδου, τα φύλλα δάφνης και ένα φλιτζάνι νερό.
  • Αλατοπιπερώνουμε. 
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
250γρ. Μανιτάρια λευκά μικρά κομμένα στη μέση
200γρ. Ζαμπόν ψιλοκομμένο
200γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
250γρ. Κίτρινο τυρί τριμμένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
Πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια να είναι al dente. Τα στραγγίζουμε.
  • Παράλληλα σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια, το ζαμπόν και το μπέικον. Προσθέτουμε την πελτέ ντομάτας ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 2 κουτάλες από το νερό που βράζουμε τα μακαρόνια, σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τα μακαρόνια ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
  • Απλώνουμε το τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό Φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
250γρ. Λευκά μανιτάρια κομμένα στη μέση
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Δενδρολίβανο
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Σκόρδο σε σκόνη
200ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ρίχνουμε το σκόρδο και το κοτόπουλο και το σοτάρουμε πολύ καλά.
  • Ρίχνουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το δενδρολίβανο και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά. Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό.
  • 2 Λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος, αφήνουμε να πάρει μία δύο βράσεις και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

ΦΕΤΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΗ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φέτα σκληρή κομμένη σε κύβους
Ρίγανη
Πάπρικα γλυκιλά
Σκόρδου σε σκόμη
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τα κομμάτια φέτας σε βάζο μία στρώση και λίγο ελαιόλαδο, λίγη πάπρικα, ρίγανη και σκόρδου. Όταν τελειώσουμε συμπληρώνουμε ελαιόλαδο τόσο όσο να σκεπάζει το τυρί.
  • Αφήνουμε το βάζο στο ψυγείο για 3 μέρες πριν αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.
  • Υπέροχος μεζές για ούζο ή τσίπουρο.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά της αρεσκείας μας
4-5 Ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Κουταλάκι του γλυκού μέλι
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι το πολτό σκόρδου και τη πιπεριά.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες και τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και τριμμένο τυρί.

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες.
1 Κίτρινη πιπεριά χοντοκομμένη
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Ντομάτα ψιλοκομμένη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ρίγανη
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και τις σουπιές. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και το κρασί. Μισό ποτήρι νερό και το χυμό λεμονιού. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Λίτρα γάλα
250γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
150γρ. Ζάχαρη
150γρ. Βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
5 Αβγά
1 Βανίλια
Για τα φύλλα
1 Κουταλιά σούπας κανέλα
300γρ. Βούτυρο λιωμένο
100γρ. Ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τα αβγά να γίνουν ένα μείγμα.
  • Όταν το γάλα ζεσταθεί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μείγμα με τα αβγά λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
  • Το αδειάζουμε και πάλι στη κατσαρόλα, τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο που έχουμε σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα με την κρέμα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κανέλα με τη ζάχαρη. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο ένα ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
  • Κάνουμε το ίδιο βάζοντας τα μισά φύλλα.
  • Απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία και αυτά τα βουτυρώνουμε ένα ένα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης και κανέλας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
500γρ. Μανιτάρια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 Ντομάτες ψιλοκομμένες
Ελαιόλαδο
Δενδρολίβανο
Δάφνη
Πιπέρι
Βασιλικό
Αλάτι
1 Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και τα αρωματικά, αλάτι και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Βάζουμε τα μανιτάρια και ένα ποτήρι νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.