Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΙΝΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό χοιρινά φιλετάκια
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
Ρίγανη
Μπούκοβο
200ml. Κρέμα γάλακτος
Πάπρικα καπνιστή
Λίγο ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φιλετάκια σε απορροφητικό χαρτί. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και τη ρίγανη. Τα ψήνουμε στο σχαροτήγανο. 
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και το πολτό σκόρδου και βάζουμε τα φιλετάκια. Συμπληρώνουμε τη κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. 
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Μπρόκολο σε μπουκετάκια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Ποτήρι γάλα
1 Πακέτο πένες
50γρ. Μετσοβόνε τριμμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι και το μπρόκολο. Προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμο το αλέθουμε με το ραβδομπλέντερ. Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  • Σουρώνουμε τις πένες, τις ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα και συμπληρώνουμε τη σάλτσα και το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΣΠΑΓΕΤΙ ΑΛΑ ΣΙΤΣΙΛΙΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο σπαγγέτι
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
6 Αντσούγιες χοντροκομμένες
3 Ντομάτες ψιλοκομμένες
2 Πιπεριές σε φετάκια
Μπούκοβο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
20γρ. Κάππαρη
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε τηγάνι σοτάρουμε το πολτό σκόρδου και τις πιπεριές με το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τις αντσούγιες και το μπούκοβο. Βάζουμε και τις ντομάτες και τη κάππαρη. Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά.
  • Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΟΓΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Κιμά σόγιας
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
7-8 Τριμμένες φρυγανιές
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
Λάδι για το τηγάνι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
500γρ. Τριμμένες ντομάτες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τη σόγια σε ένα μπολ και το γεμίζουμε με νερό, μετά από 2 ώρες τη στραγγίζουμε πολύ καλά. Βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε τη τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. 
  • Σερβίρουμε με ρύζι.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΦΙΛΕΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
8 Φιλέτα γλώσσας
5 Πράσα ψιλοκομμένα
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 Κουταλιές σούπας ξύδι
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Τα τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Τα ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε λίγο ελαιόλαδο με το ξύδι και τη μουστάρδα και ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι. 
  • Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μπούκοβο. Στρώνουμε τα φιλέτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΦΙΛΕΤΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Φιλέτα μπακαλιάρου
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400γρ. Ντοματοχυμό
1 Πρέζα ζάχαρη καστανή
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το θυμάρι και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε το ψάρι, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.


Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φιλέτο μπακαλιάρου
200γρ. Πατάτες
2 Αβγά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Θυμάρι
Δυόσμο
Μοσχοκάρυδο
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
50γρ. Αλεύρι
Λάδι για το τηγάνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε το μπακαλιάρο για 10 λεπτά να μαλακώσει, τον στραγγίζουμε.
  • Βράζουμε τις πατάτες να μαλακώσουν και τις λιώνουμε.
  • Μαδάμε το μπακαλιάρο. Τον βάζουμε σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι. Παίρνουμε με ένα κουτάλι μικρές ποσότητες από το χυλό και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Μεγάλο ψάρι για σούπα
1 Κρεμμύδι
6 Πατάτες κομμένες σε κύβους
2 Καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
1 Ματσάκι σέλινο
Λίγο σέλερι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το ψάρι, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό τόσο όσο να το σκεπάζει. Το στραγγίζουμε και το ζουμί το ρίχνουμε σε άλλη κατσαρόλα που έχουμε τις πατάτες.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Βάζουμε και το ψάρι και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά. Αφήνουμε λίγο τη σούπα να δέσει. Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό γαρίδες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1/2 Κιλό ντομάτες τριμμένες
Ελαιόλαδο
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι. Ρίχνουμε τις γαρίδες και το πολτό σκόρδου και τα σοτάρουμε. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το κρεμμύδι, τις ντομάτες αλάτι και πιπέρι.
  • Σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά. Βάζουμε τις γαρίδες και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά και προσθέτουμε το μαϊντανό. 

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
600γρ. Φέτα
400γρ. Γιαούρτι
150γρ. Μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
4 Αβγά
1 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι. Κρατάμε στην άκρη μια κουταλιά από τη μαργαρίνη και την υπόλοιπη τη χτυπάμε στο μίξερ.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα και χτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμη.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Προσθέτουμε τη φέτα το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε το μείγμα από πάνω απλώνουμε τη μαργαρίνη που κρατήσαμε κομμένη σε μικρά κομμάτια.Ψήνουμε για 45 λεπτά.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
600γρ. Κολοκύθα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
200γρ. Βούτυρο
300γρ. Καρυδόψιχα
60γρ. Φρυγανιά τριμμένη
2 Κουταλιές σούπας μέλι
1 Κουταλιά σούπας κανέλα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 Ποτήρι νερό
80γρ. Ζάχαρη
80γρ. Μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεματίζουμε τη κολοκύθα σε νερό που βράζει και τη στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε τη κολοκύθα. Ανακατεύουμε για 10 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. 
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα, απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε και αυτά ένα ένα. 
  • Χαράζουμε τη πίτα και τη ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Αφού κρυώσει η πίτα την περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κούπα ελαιόλαδο
1 1/2 Κούπα μέλι
2 Κούπες σιμιγδάλι χοντρό
4 Κούπες νερό
100γρ. Αμύγδαλα
Κανέλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και το ξύσμα και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και το διατηρούμε ζεστό. Ζεσταίνουμε το λάδι σε άλλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Όταν ροδίσει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι, ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Το βάζουμε σε φόρμα ή ατομικά φορμάκια και όταν κρυώσει καλά ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

ΚΥΔΩΝΙΑ ΨΗΤΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Κυδώνια
1 Λεμόνι
750γρ. Ζάχαρη
2 Βανίλιες
1 Ξύλο κανέλας
1 Φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
Κανέλα σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά τα κυδώνια τα κόβουμε στη μέση και τα καθαρίζουμε. Τα αλείφουμε με το λεμόνι. Παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι, το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη κανέλα σε σκόνη. Βάζουμε τα κυδώνια. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Φακελάκι μαγιά
1 Φλιτζάνι χλιαρό νερό
4 Φλιτζάνια αλεύρι
1 Πρέζα αλάτι
80ml. Ελαιόλαδο
100γρ. Ροδέλες ελιάς
Δενδρολίβανο
Θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις ελιές. Προσθέτουμε και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Αφήνουμε μία ώρα να φουσκώσει.
  • Προσθέτουμε τις ελιές και ζυμώνουμε απαλά.
  • Αλευρώνουμε το πάγκο μας και ανοίγουμε το ζυμάρι σε χοντρό φύλλο. Το λαδώνουμε και το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε 30 λεπτά.
  • Βάζουμε τη φοκάτσια στη λαμαρίνα του φούρνου αφού πρώτα έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.
  • Εάν θέλετε πριν τη βάλετε στο φούρνο μπορείτε να προσθέσετε και καραμελωμένα κρεμμύδια.


Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 Αβγά
1/2 Κούπα ελαιόλαδο
10 Φρυγανιές τριμμένες
50γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κιλό πατάτες
Χυμό από 2 λεμόνια
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για μπιφτέκια σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις απλώνουμε σε ένα ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε. Φτιάχνουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε επάνω από τις πατάτες. Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα και λίγο ελαιόλαδο και περιχύνουμε το φαγητό. Ψήνουμε για μία ώρα στους 200 βαθμούς και περίπου στη μισή ώρα γυρίζουμε τα μπιφτέκια για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.



Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλα κρούστας
700γρ. Κρεμμύδια
Ελαιόλαδο
6 Φρέσκα κρεμμυδάκια
3 Πράσα
1/2 Ματσάκι άνηθο
1/2 Ματσάκι μαϊντανό
3 Ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια που έχουμε κόψει σε ροδέλες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουμε ψιλοκόψει και τα πράσα κομμένα σε ροδέλες. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τις ντομάτες τις οποίες έχουμε τρίψει στον χοντρό τρίφτη.
  • Βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, αλατοπιπερώνουμε.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε τη μισή γέμιση και σκεπάζουμε με ένα φύλλο, στη συνέχεια απλώνουμε τη υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Ραντίζουμε τη πίτα με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ
2 Πακέτα τορτελίνια
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1/2 Ποτήρι νερού λευκό κρασί
750γρ. Φρέσκα μανιτάρια κομμένα στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα
400ml. Κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
100γρ. Τριμμένη γραβιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου να βγάλει το άρωμα του. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το κρασί.
  • Σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και το τριμμένο τυρί.
  • Αφήνουμε για λίγα λεπτά να δέσει η σάλτσα.
  • Βράζουμε τα τορτελίνια σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  • Τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι
2 Κρεμμύδια
Ελαιόλαδο
4 Ντομάτες ψιλοκομμένες
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 Ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Πιπέρι
Μπαχάρι
1 Ξύλο κανέλας
1 Φύλλο δάφνης
1 Πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια που έχουμε ψιλοκόψει και το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε το κρέας που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το πελτέ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, τη δάφνη, 2 ποτήρια νερό και βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. 
  • Συνοδεύουμε με ρύζι.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΗΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα κρούστας
6 Μήλα
200γρ. Καρυδόψιχα
50γρ. Σταφίδες
1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 Φλιτζάνι κονιάκ
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτά φετάκια. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε τα μήλα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνουμε τα φύλλα και βάζουμε τη γέμιση στη μία πλευρά χωρίς να πάμε με τέρμα στις άκρες. Τυλίγουμε σε ρολό και κλείνουμε τις άκρες. Τοποθετούμε το ρολό σε ταψάκι με λαδόκολλα, λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 40 λεπτά αν θέλουμε όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
3 Κούπες αλεύρι
1 Πρέζα αλάτι
1 Φακελάκι μαγιά
1 Κούπες σταφίδες
1/3 Κούπας ζάχαρη
1 Κούπα ζεστό νερό
1/4 Κούπας λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε το αλεύρι, με τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το νερό και 2 κουταλιές λάδι ώσπου να γίνει ζύμη.
  • Ζυμώνοντας ρίχνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε τη ζύμη για να φουσκώσει. Ανοίγουμε το ζυμάρι και βάζουμε τις σταφίδες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Όταν κρυώσει αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό μύδια
1 Πιπεριά πράσινη
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πράσο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1/2 Ματσάκι μαϊντανό
1/2 Ποτήρι λευκό κρασί
1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
Χυμός από 1/2 λεμόνι
Μπούκοβο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε καλά τα μύδια. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και  αχνίζουμε τη πιπεριά που έχουμε κόψει σε κυβάκια το κρεμμύδι, το πράσο κομμένο σε ροδέλες και το πολτό σκόρδου. Σε ένα μπολ διαλύουμε το αλεύρι στο κρασί και το χυμό λεμονιού. Βάζουμε τα μύδια στη κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με το μείγμα του κρασιού, πασπαλίζουμε με αλάτι και το μπούκοβο και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Σερβίρουμε τα μύδια πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΟΥΖΟ

ΥΛΙΚΑ
150γρ. Λευκός ταραμάς
3 Φέτες μπαγιάτικο ψωμί μόνο τη ψίχα
1 Φλιτζάνι σπορέλαιο
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
6 Κουταλιές σούπας ούζο
Χυμός από 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό.
  • Το στύβουμε και το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το χυμό λεμονιών και το ούζο, τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπορέλαιο και κατόπιν το ελαιόλαδο, λίγο λίγο, δουλεύοντας το μπλέντερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να δέσει η σαλάτα και να γίνει αφράτη.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες
1/2 Κιλό φέτα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 Κιλό σπανάκι
5 Πράσα
1 Ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα χόρτα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα τρίβουμε με αλάτι και τα ξεπλένουμε. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά, βάζουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα. Χαράζουμε τη πίτα ρίχνουμε λίγο νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΝΤΟΜΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
Σουσάμι 
Ελαιόλαδο
4 Ντομάτες
3 Πράσινες πιπεριές
1 Φλιτζάνι λιαστές ντομάτες
4 Κρεμμύδια
1/2 Ματσάκι μαϊντανός
Ρίγανη
1 Πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό τρίφτη και τις βάζουμε να βράσουμε με τη ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο μέχρι να σωθούν τα υγρά τους.
  • Κόβουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο να μαραθούν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αλατοπιπερώνουμε. 
  • Απλώνουμε τα μισά φύλλα σε ένα ταψί τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Βάζουμε τη γέμιση, και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα.
  • Χαράζουμε τη πίτα, βρέχουμε με νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια για παστίτσιο
250γρ. Κιμάς σόγιας
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1/ Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κιλό πατάτες
Τριμμένη φρυγανιά
Μαργαρίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το κιμά σόγιας σε ένα μπολ και το γεμίζουμε με νερό. Το αφήνουμε στην άκρη για 2 ώρες.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα στρώνουμε σε ένα ταψί.
  • Στραγγίζουμε το κιμά σόγιας και το στύβουμε καλά. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου βάζουμε και το πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και βράζουμε για 20-30 λεπτά να πιει όλα τα υγρά και να μείνει στεγνός. Τον στρώνουμε επάνω από τα μακαρόνια.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στα 4 και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις πιέζουμε μ ένα πιρούνι ή με ένα πιρούνι να γίνουν πουρές. Βάζουμε μία κουταλιά μαργαρίνη και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε το πουρέ επάνω από το φαγητό. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά της αρεσκείας
400γρ. Κιμάς
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου, συμπληρώνουμε το κιμά και σοτάρουμε καλά να αλλάξει χρώμα. Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. 
  • Σβήνουμε με το κρασί και βάζουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να μείνει με το λάδι του.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε με το κιμά και τριμμένο τυρί.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΚΕΙΚ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

ΥΛΙΚΑ
3/4 Φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
2 Φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
3 Κουταλιές σούπας ξίδι
6 Κουταλιές σούπας κακάο
400γρ. Αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
1 Πρέζα αλάτι
2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε σε μία φόρμα του κέικ την οποία έχουμε λαδώσει.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ

8 Μήλα
1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
500γρ. Αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και τη κανέλα. Αφού έχουμε κατεβάσει τη κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή ζύμη. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε τη ζύμη. Ψήνουμε για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και κόβουμε σε κομμάτια.

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΗΛΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Μήλα τριμμένα
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 1 μανταρίνι
Ξύσμα από 1 μανταρίνι
1 Πρέζα γαρίφαλο
1/2 Φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
4 Κουταλιές σούπας μέλι
1/2 Φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 Φλιτζάνια αλεύρι
1/2 Φακελάκι μπέικιν
1 Κουταλιά σούπας ταχίνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το μέλι, τους χυμούς, το ξύσμα, τα μήλα, το γαρίφαλο και το ταχίνι.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό σπανάκι
1 Κιλό λαζάνια
100γρ. Κουκουνάρι
Ελαιόλαδο
100γρ. Φέτα, εάν θέλετε για λόγους νηστείας μπορείτε να βάλετε τυρί σόγιας
10 Ντοματίνια
5 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το δυόσμο και το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια και το κουκουνάρι.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί. Βάζουμε μία στρώση λαζάνια και σκεπάζουμε με μία στρώση σπανάκι. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και προσέχουμε να τελειώσουμε λαζάνια. Πασπαλίζουμε με τη τριμμένη φέτα, ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο
Ελαιόλαδο
5 Φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ζεστό
1/2 Ποτήρι λευκό κρασί
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 Ματσάκι σπαράγγια κομμένα στα 3
200γρ. Φρέσκα φασολάκια
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό και προσθέτουμε τα φασολάκια και τα σπαράγγια.
  • Κάθε φορά που τελειώνει ο ζωμός συμπληρώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι. Στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.