Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΛΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Λάχανο κομμένο σε κομμάτια
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
2 Πατάτες κομμένες σε φέτες
Μπαχάρι
2 Καρότα κομμένα
2 Δαφνόφυλλα
Ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Κόκκινο πιπέρι
1 Κύβο βοδινού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε το λάχανο σε βαθιά κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Όταν αρχίσει να μαλακώνει το στραγγίζουμε και το βάζουμε να ξαναβράσει με καινούργιο νερό. Προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από το λεμόνι και το λάδι και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Τότε αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και ρίχνουμε το λεμόνι και το λάδι.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κοτόπουλο
1 Φλιτζάνι ρύζι γλασσέ
1 Κουταλιά σούπας μαργαρίνη
Αλάτι
Χυμός από 1 λεμόνι
1 Αβγό
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το κοτόπουλο με νερό τόσο όσο να το σκεπάζει και το βάζουμε να βράσει. Βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι, τη μαργαρίνη, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αβγό με το χυμό λεμονιού, ρίχνουμε λίγο ζουμί από τη σούπα, ανακατεύουμε και περιχύνουμε τη σούπας. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε μέσα στη σούπα.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά
1 Κιλό φρέσκα μανιτάρια
150γρ. Μπέικον
200γρ. Γραβιέρα τριμμένη
200γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
Βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε το μπέικον σε κομματάκια. Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε λίγο βούτυρο. Σ ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε τα ζυμαρικά,, το μπέικον, τα μανιτάρια, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό χυλοπίτες
1 Κιλό φιλέτο κοτόπουλο σε μπουκίτσες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
200γρ. Γιαούρτι
50ml. Λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα. Συμπληρώνουμε τα κρεμμυδάκια και το πολτό σκόρδου και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και το ρίχνουμε στο κοτόπουλο και ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΜΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο μακαρόνια ή ζυμαρικά
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
3 Κουταλιές σούπας αλεύρι
4 Κούπες ζεστό γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
1 1/2 Κούπα τριμμένη γραβιέρα
1 1/2 Κούπα τριμμένο κασέρι
2 Φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό να είναι al dente. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Λιώνουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 3/4 από τα τυριά. Ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί. 
  • Τρίβουμε και το ανακατεύουμε με μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΚΟΡΔΟΥ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
Τριμμένο τυρί
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το πολτό σκόρδου και το πελτέ ντομάτας τον οποίο έχουμε διαλύσει σ ένα ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει. Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
  • Εάν θέλουμε μπορούμε να διακοσμήσουμε με φυλλαράκια βασιλικού και ντοματίνια κομμένα στη μέση.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1/2 Κιλό πένες
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και έπειτα βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα θωρακίζουμε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Ρίχνουμε τα ντοματάκια, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 - 1 1/2 ώρα να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
  • Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πένες, τις στραγγίζουμε και σερβίρουμε μαζί με το κρέας.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΑΠΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό κριθαράκι
250γρ. Απάκι
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
1 Κουταλάκι γλυκού μέλι
1 κύβο ζωμό βοδινού
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πάπρικα καπνιστή
Πάπρικα καυτερή
Ελαιόλαδο
Παρμεζάνα τριμμένη
Ρίγανη
2 Λίτρα περίπου ζεστό νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί βάζουμε το απάκι να το σοτάρουμε για λίγα λεπτά, Το αφαιρούμε και βάζουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου και το πελτέ ντομάτας και τα σοτάρουμε. Ρίχνουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε δυο τρεις φορές να λαδωθεί. 
  • Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε λίγο λίγο το ζεστό νερό και ανακατεύουμε κατά διαστήματα να μη μας κολλήσει το φαγητό. Όταν τελειώνει το νερό συμπληρώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι το κριθαράκι μας να είναι έτοιμο. Βάζουμε μέσα το απάκι πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι
400γρ. Ζάχαρη
250γρ. Βούτυρο
4 Αβγά
260ml. Γάλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Λίγο λικέρ αμαρέτο
Σαντιγί
Καρυδόψιχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ. Συνεχίζουμε ρίχνοντας εναλλάξ λίγο γάλα, λίγο αλεύρι και στο τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη τη μοιράζουμε στις δύο φόρμες.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε. Τα αλείβουμε με το λικέρ από δύο τρεις φορές το καθένα.
  • Ετοιμάζουμε τη σαντιγί και τα διακοσμούμε. (Εγώ χρησιμοποίησα 2 φακελάκια Garni), ρίχνουμε ψιλοκομμένα καρύδια και είμαστε έτοιμοι.


Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

ΡΙΓΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες βρασμένες
3-4 Κουταλιές σούπας ρίγανη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 Αβγά
7-8 Τριμμένες φρυγανιές
Αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι και τις βάζουμε σ ένα μπολ. Ρίχνουμε το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ρίγανη, τα αβγά, το αλατοπίπερο και τις τριμμένες φρυγανιές. Ανακατεύουμε πολύ καλά και πλάθουμε κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΓΙΑΝΑΣ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ
300γρ. Σύγκλινο κομμένο σε μικρά κομμάτια
Ελαιόλαδο
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
5 Αβγά Χτυπημένα
1 Ποτηράκι κρασί
150γρ. Φέτα κομμένη σε κυβάκια
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα τηγάνι βάζουμε το σύγκλινο και το γυρίζουμε για λίγα λεπτά να βγάλει το λίπος του, συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τη ντομάτα και το κρασί.
  • Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μπούκοβο και ρίγανη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να είναι έτοιμα τα αβγά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τη φέτα, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε το καγιανά ζεστό.


Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ

ΥΛΙΚΑ
Τσιπούρες
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
1 Κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις τσιπούρες, τις αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω, τις ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και τη μουστάρδα αν βάλουμε. Και περιχύνουμε τις τσιπούρες όταν είναι έτοιμες.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο χωριάτικα φύλλα
1/2 Κιλό κιμά
1 Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
200γρ. Μανούρι σε κομματάκια
200γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 Αβγά
100γρ. Γιαούρτι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά.
  • Προσθέτουμε την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε τα τυριά, Αλατοπίπερο, τα αβγά χτυπημένα και το γιαούρτι, το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε ένα ταψί λαδώνοντας τα ένα ένα. Βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1,2 Κιλά μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1,2 Κιλά κυδώνια καθαρισμένα κομμένα στα 6
Ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 Φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε το καρότο, το πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε νερό, το κρασί και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Ρίχνουμε τα κυδώνια στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο, για μισή ώρα ακόμη ή και λίγο παραπάνω να μαλακώσει το κρέας. Πασπαλίζουμε με το σέλινο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΕΜΟΝΙ

ΥΛΙΚΑ
6 Λεμόνια
5 Μήλα
1 Κιλό ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα. 
  • Παίρνουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και τα στύβουμε, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό στο πολτό των μήλων.
  • Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε κύβους
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Μπούκοβο
300ml. Λευκό κρασί
150γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση
200ml. Κρέμα γάλακτος
100γρ. Καρότα baby
100γρ. Γραβιέρα κομμένη σε κύβους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα καρότα και τα σοτάρουμε και αυτά για λίγα λεπτά. 
  • Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το μπούκοβο, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά να μαλακώσει το κρέας. 
  • Ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει μία - δύο βράσεις. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε. 
  • Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή πιλάφι. 

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΣΤΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κάστανα
1 Κιλό ζάχαρη
2 Βανίλιες
1 Σφηνάκι κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα κάστανα. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό μέχρι εκεί που τα καλύπτει. Βράζουμε για 10 λεπτά. Τα βγάζουμε και αφαιρούμε τις ίνες. Τα ξαναβράζουμε για 20 λεπτά. Σουρώνουμε τα κάστανα και τα πολτοποιούμε. Ζυγίζουμε το πολτό και προσθέτουμε ζάχαρη ίση με το βάρος του.  Για κάθε κιλό πολτού χρειαζόμαστε 800ml. νερό συμπληρώνουμε τις βανίλιες και το κονιάκ. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Όταν κρυώσει τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
350γρ. Μανιτάρια σε φέτες
Θυμάρι
Λίγο ελαιόλαδο
150γρ. Μπέικον σε κύβους
2 Αβγά χτυπημένα
100γρ. Βούτυρο λιωμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
250γρ. Γιαούρτι
350γρ. Αλεύρι
4 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
60γρ. Γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ. Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Και τα βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Σκουπίζουμε το τηγάνι και σοτάρουμε το μπέικον να γίνει τραγανό. Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι και ανακατεύουμε. 
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αβγά με το βούτυρο, το μαϊντανό, και το γιαούρτι. 
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν και τα κοσκινίζουμε. Προσθέτουμε το μανιτάρια, το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
  • Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
5-6 Κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
1 Κρασοπότηρα κόκκινο κρασί
Κύμινο
1 πρέζα κανέλα
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
Πάπρικα γλυκιά
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για τηγάνι
Ρίγανη
1 Αβγό
Για τη σάλτσα
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Μπούκοβο
Λίγη κανέλα
1 Ποτήρι νερό
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και τον ζυμώνουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε ελαφρά να πάρουν χρώμα. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα και βάζουμε τα σουτζουκάκια και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 45 λεπτά να δέσει η σάλτσα. 
  • Σερβίρουμε με πιλάφι.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό σουπιές μικρές
Δεντρολίβανο
2 Κουταλιές πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 Σφηνάκι λευκό κρασί
1 Ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τις σουπιές και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. Περίπου στη μέση της ώρας τις γυρίζουμε.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κολοκυθάκια τριμμένα
1 Κρεμμύδι τριμμένο
6-7 Τριμμένες φρυγανιές
1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
1 Αβγό
300γρ. Τριμμένα τυριά
Λίγο ελαιόλαδο
Ρίγανη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Άνηθο ψιλοκομμένο
Δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Στύβουμε τα κολοκυθάκια να φύγουν τα υγρά. Τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα και πλάθουμε τους κεφτέδες. Στρώνουμε μία λαδόκολλα σ ένα ταψί και τους αραδιάζουμε επάνω. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν. 

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Πρέζα ζάχαρη
3 Πατάτες κομμένες
700γρ. Μπάμιες
3 Κουταλιές σούπας πελτέ
Μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο)
Αλάτι
Πιπέρι
1 Πρέζα κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τη γάστρα επάνω στο μάτι της κουζίνας. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Βάζουμε τη ζάχαρη και καραμελώνουμε το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε και τις πατάτες και τις σοτάρουμε. Συνεχίζουμε με τις πιπεριές. Βάζουμε αλάτι πιπέρι και τα μυρωδικά. Βάζουμε τις μπάμιες. Σ ενάμισι ποτήρι νερό διαλύουμε το πελτέ και το ρίχνουμε στη γάστρα. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε, βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
250γρ. Κρέμα γάλακτος
1 Κρεμμύδι χοντροκομμένο
100γρ. Άσπρα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
50γρ. Αρακά
2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 Ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
1 Ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με τα λαχανικά και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε το κρέας, αλάτι και πιπέρι. Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα και ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει το φαγητό. Κλείνουμε τη κατσαρόλα χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για μία ώρα. Λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια δυο βράσεις και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ

ΥΛΙΚΑ
6 Αβγά
6 Κουταλιές ζάχαρη
6 Κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
Λίγο γαρύφαλλο τριμμένη
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
3 Κουταλάκια γλυκού κακάο κοσκινισμένο
6 Κουταλιές καρυδόψιχα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 Κούπες ζάχαρη
2 Κούπες νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 Ξυλαράκι κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα αβγά και τη ζάχαρη. 
  • Σε δύο μπολ χωρίζουμε τους κρόκους και τα ασπράδια.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα.
  • Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα ενώνουμε με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.
  • Σε αυτό το μείγμα ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα με απαλές κυκλικές κινήσεις από τα τοιχώματα προς το κέντρο.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κάτω αντίσταση και αέρα για 40 λεπτά. Όταν το γλυκό είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι.
  • Βράζουμε όλα τα υλικά για 10 λεπτά. Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
  • Συνοδεύουμε με σαντιγί ή παγωτό.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο χωριάτικο
5-6 Λουκάνικα Φρανκφούρτης ψιλοκομμένα
3 Πιπεριές ψιλοκομμένες
300γρ. Τυρί φέτα τριμμένη
3 Αβγά
500ml. Γάλα
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, τις πιπεριές και τα λουκάνικα. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα. Στρώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά. Χτυπάμε τα αβγά, τα ενώνουμε με το γάλα, χαράζουμε τη πίτα και την περιχύνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα. 

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
700γρ. Μανιτάρια σε φέτες
4 Πατάτες
200γρ. Τυρί τριμμένο
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Ποτηράκι λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο λάδι. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε και αυτά. Σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Έχουμε βράσει τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και τις πατάμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και ενώνουμε τον πουρέ πατάτας με τα μανιτάρια. Ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε. Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και ρίχνουμε τη γέμιση, στρώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κομμάτι χοιρινό περίπου 1 1/2 κιλό
1 Ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Θυμάρι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
5 Φέτες ζαμπόν
Λίγο κόλιναδρο
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια τα οποία έχουμε ψιλοκόψει. Τα ρίχνουμε στο multi, προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, το μαϊντανό, το θυμάρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και τα αναμιγνύουμε.
  • Πλένουμε το κρέας, το οποίο έχουμε ζητήσει από τον χασάπη να το κόψει για ρολό. 
  • Αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε τη πάστα μυρωδικών, Στρώνουμε τις φέτες του ζαμπόν και τυλίγουμε σε ρολό. Το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής και το βάζουμε σε ταψί. 
  • Με ένα πινέλο απλώνουμε ελαιόλαδο επάνω στο ρολό και πασπαλίζουμε με το κόλιανδρο. Ανακατεύουμε λίγο ελαιόλαδο με τη μουστάρδα και τους χυμούς από το λεμόνι και το πορτοκάλι και περιχύνουμε το ρολό. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά. 

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινά φιλετάκια
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Αλάτι
Πιπέρι
Δεντολίβανο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το πολτό σκόρδου και το δεντρολίβανο. Τηγανίζουμε να φιλετάκια και από τις δύο πλευρές και όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα. Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά να πήξει η σάλτσα και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή πατάτες φούρνου.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΚΙΜΑΣ ΜΕ ΑΒΓΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1 Κουταλιά πολτό σκόρδου
5-6 Τριμμένες φρυγανιές
3 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
4 Φέτες μπέικον
100γρ. Τριμμένα τυριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με τις φρυγανιές, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη, το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε μία φόρμα και βάζουμε το κιμά, προσέχουμε να καλύψουμε τα τοιχώματα κάνοντας ένα αυλάκι στο κέντρο.
  • Μέσα στο αυλάκι στρώνουμε το μπέικον και ρίχνουμε το τυρί, σπάμε με προσοχή τρία αβγά και τα αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς. Αφού κρυώσει λίγο το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε φέτες.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες βρασμένες
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Αλάτι
Χυμό από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
250γρ. Γιαούρτι
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες τις πλένουμε και τις κόβουμε στα τέσσερα. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τις βάζουμε σε μία σαλατιέρα και τις περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  • Σ ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, τη μουστάρδα το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τον άνηθο. Περιχύνουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
  • Συνοδεύει ιδανικά κρεατικά, αλλά είναι και από μόνη της ένα πλούσιο γεύμα.

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Αλεύρι
100ml. Γάλα
100γρ. Βούτυρο
2 Ποτήρια ζάχαρη
5 Αβγά
50ml. Ανθόνερο
2 Βανίλιες
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 Πρέζα αλάτι
Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά, το γάλα, το ανθόνερο και το χυμό λεμονιού.
Με αναμμένο πάντα το μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κουταλιά κουταλιά, τις βανίλιες και το μπέικιν και το αλάτι.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, κάτω αντίσταση και αέρα για 40 λεπτά.
Όταν κρυώσει την αναποδογυρίζουμε και την περιχύνουμε με γλάσο λεμονιού όπως εγώ ή με γλάσο σοκολάτας.
Μη ξεχάσετε να βάλετε φλουρί.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ