Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Αβγά χωρισμένα
1 Πρέζα αλάτι
400γρ. Ζάχαρη
250γρ. Βούτυρο γάλακτος
Κανέλα
Γαρίφαλο
2 Βανίλιες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 3 πορτοκάλια
1/2 Κουταλάκι γλυκού σόδα
120ml. Γάλα
80ml. Κονιάκ
200γρ. Καρυδόψιχα
500γρ. Αλεύρι
3 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28εκ διάμετρο. Στρώνουμε μία λαδόκολλα.
  • Χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια με το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψει. Ρίχνουμε τις βανίλιες, το γαρίφαλο, τη κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. 
  • Συνεχίζουμε με τους κρόκους έναν έναν.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο μείγμα.
  • Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα το μίξερ.
  • Εναλλάξ προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα με το κονιάκ. Τέλος βάζουμε τα καρύδια. Σταματάμε το μίξερ, βάζουμε τη μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά με μία σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
  • Προσθέτουμε ένα νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα.
  • Όταν κρυώσει την αναποδογυρίζουμε σε ένα δίσκο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
  • ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ

ΥΛΙΚΑ
3 Κούπες αλεύρι
250γρ. Φρέσκο βούτυρο
1/2 Καρότο κομμένο σε κυβάκια
50γρ. Αρακά
1 Κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
5 Φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
350γρ. Φέτα θρυμματισμένη
5 Αβγά
1 Κούπα γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό και όταν βράσει ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Τα σοτάρουμε με μία κουταλιά βούτυρο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά. Προσθέτουμε το γάλα και το ζαμπόν, τη φέτα, τα λαχανικά και λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε μία φόρμα και ρίχνουμε το μείγμα. 
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο μακαρόνια
2 Κονσέρβες τόνο σε νερό
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας κέτσαπ
Πάπρικα
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας σόγια σος
1/2 Κούπα τσαγιού ροδέλες ελιάς
2 Κουταλιές σούπας κάπαρη
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό να είναι al dente
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε  τα ντοματάκια, τις ροδέλες ελιάς, τη κάπαρη, αλάτι, πιπέρι, τη πάπρικα, τη σόγια σος και το κέτσαπ. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  • Δύο λεπτά πριν να είναι έτοιμη στραγγίζουμε τον τόνο και το ρίχνουμε στη σάλτσα, ρίχνουμε τα μακαρόνια ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο σφολιάτας
2 Ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
300γρ. Διάφορα τριμμένα τυριά
1 Αβγό
12 Φέτες παστουρμά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουλιάζουμε το παστουρμά για 1 ώρα στο γάλα
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  • Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.
  • Απλώνουμε τις μισές φέτες παστουρμά, το μισό τυρό και τις μισές ροδέλες ντομάτας.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
  • Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Χτυπάμε το αβγό και το αλείφουμε στην επιφάνεια της πίτας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.


Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

ΠΟΥΡΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μελιτζάνες
1 Κούπα γάλα
50γρ. Βούτυρο
1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις λιώνουμε. 
  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα και ανακατεύουμε. Όταν πήξει ρίχνουμε τις μελιτζάνες και αφήνουμε να πάρει μία βράση να γίνει ο πουρές.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
1 Ποτήρι ηλιέλαιο
1 Ποτήρι ζάχαρη
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 Βανίλιες
4 Αβγά
250γρ. Γιαούρτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 Ποτήρια ζάχαρη
3 Ποτήρια νερό
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Ανοίγουμε τα φύλλα στο πάγκο της κουζίνας για να στεγνώσει όσο εμείς κάνουμε την προετοιμασία για το γλυκό.
  • Ανακατεύουμε στο μίξερ, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αβγά και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Σπάμε τα φύλλα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στο κάδο ανακατεύουμε καλά τα μουσκέψει το φύλλο.
  • Λαδώνουμε ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. 
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά.
  • Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 15 λεπτά. 
  • Και όπως είναι καυτό περιχύνουμε το γλυκό, το οποίο έχουμε κόψει σε κομμάτια.
  • Σερβίρουμε με παγωτό ή και σκέτο.

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά χοιρινή σπάλα
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 2 λεμόνια
5-6 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Κύβο βοδινού
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Ελαιόλαδο
Πατάτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το βάζουμε στη γάστρα. 
  • Σε ένα σέικερ βάζουμε το χυμό από τα πορτοκάλια το μισό χυμό από τα λεμόνια, 3 κουταλιές σούπας μουστάρδα, ελαιόλαδο, θυμάρι και γεμίζουμε το σέικερ με το ζωμό που έχουμε ετοιμάσει με τον κύβο.
  • Περιχύνουμε το κρέας και τα αλείφουμε με λίγη επιπλέον μουστάρδα.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. 
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού που έχουμε κρατήσει και μέσα έχουμε διαλύσει την υπόλοιπη μουστάρδα. Ψήνουμε για άλλες δύο ώρες περίπου. Προς το τέλος όταν το κρέας είναι έτοιμο ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να πάρει χρώμα το φαγητό μας.

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Φέτα σε τρίμματα
100γρ. Γιαούρτι
1 Κουταλιά σούπας ξίδι
Πιπέρι καγιέν
Πάπρικα καυτερή
Ταμπάσκο
Μπούκοβο
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να ένα έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αν είναι πολύ σφιχτή ρίχνουμε λίγο γάλα να την αραιώσουμε.
  • Τα μπαχαρικά τα βάζουμε ανάλογα με το πόσο καυτερή μας αρέσει. Αν μας βγει πολύ καυτερή συμπληρώνουμε λίγο γιαούρτι ή γάλα.

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό πένες
Αλάτι
250γρ. Λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε λεπτές φέτες
200γρ. Φέτα σε τρίμματα
Πάπρικα καπνιστή
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
250ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Παράλληλα σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε το λουκάνικο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Ρίχνουμε τη φέτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε 2 κουτάλες από το νερό που βράζουμε τα ζυμαρικά και αφού εξατμιστεί το περισσότερο ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα.
  • Παίρνουμε τα ζυμαρικά με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι 1-2 λεπτά πριν να είναι έτοιμα έτσι ώστε το βράσιμο τους να τελειώσει μέσα στη σάλτσα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

ΣΑΜΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
2 1/2 Φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
50γρ. Γιαούρτι
1/2 Κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγη κοπανισμένη μαστίχα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 Ποτήρια ζάχαρη
1 1/2 Ποτήρι νερό
1 Κουταλιά σούπας μέλι
Φλούδα από 1 λεμόνι
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μπέικιν, τη σόδα και τη μαστίχα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε καλά. 
  • Βουτυρώνουμε ένα μεσαίο ταψί και απλώνουμε τη ζύμη. Το αφήνουμε για 15 λεπτά και στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και μια κουτάλα ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά.
  • Το αφήνουμε για 10-12 ώρες να πιει το σιρόπι πριν σερβίρουμε.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
Φύλλα κρούστας
Μανούρι κομμένο σε φέτες
Μέλι
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλείφουμε τις φέτες το μανούρι με μέλι και το πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Το ρίχνουμε σε καυτό λάδι για μισό λεπτό. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Το αφήνουμε να στραγγίσει καλά και το ακουμπάμε πάνω στο φύλλο το κλείνουμε σε σχήμα φακέλου,
  • Το τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Στο τέλος τα τοποθετούμε σε πιάτο και τα περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
1 Φλιτζάνι μέλι
3 Φλιτζάνια νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Φλούδα από 1/2 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε το ξύσμα με το ελαιόλαδο αλείφουμε ένα φύλλο και το διπλώνουμε στη μέση, αλείφουμε ένα δεύτερο το διπλώνουμε στη μέση και το τοποθετούμε επάνω στο πρώτο. Τυλίγουμε σε σφικτό ρολό, κόβουμε ροδέλες περίπου δύο εκατοστών και τις αραδιάζουμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.  Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και βράζουμε για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.  Βουτάμε τα χλιαρά κουρκουμπίνια στο ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ
400ml. Ηλιέλαιο
180γρ. Ζάχαρη
70ml. Χυμό πορτοκαλιού
50ml. Κονιάκ
10γρ. Μπέικιν πάουντερ
10 Σόδα μαγειρική
1/2 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 Κιλό αλεύρι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
400ml. Νερό
400γρ. Ζάχαρη
500γρ. Μέλι
Καρύδια τριμμένα για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και την κανέλα. Ρίχνουμε σταδιακά στο μίξερ χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. 
  • Όταν έχουμε μία μαλακή ζύμη πλάθουμε τα μελομακάρονα.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά. 
  • Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα βαθύ ταψί και όπως είναι καυτά τα περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι. Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
500γρ. Τυρί φέτα
Ελαιόλαδο
4 Αβγά
1 Ποτήρι γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα ταψί
  • Στρώνουμε 4 φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα.
  • Τρίβουμε τη φέτα και ρίχνουμε λίγο πάνω από τα φύλλα.
  • Σκεπάζουμε με ένα φύλλο και πάλι λίγη φέτα και κάνουμε το ίδιο μέχρι να μείνουν 4 φύλλα. Με τα οποία σκεπάζουμε τη πίτα και λαδώνουμε και αυτά ένα ένα.
  • Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε τη πίτα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Κουταλιές σούπας μέλι
100γρ. Βούτυρο μαλακό
2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
3 Αβγά χτυπημένα
200γρ. Αλεύρι
1/2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Κανέλα
1 Κουταλιά σούπας νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ. Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Τοποθετούμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
550γρ. Αλεύρι
70γρ. Ζάχαρη
150γρ. Νερό
120γρ. Ηλιέλαιο
140γρ. Μέλι
200γρ. Σταφίδες
5γρ. Αμμωνία
3γρ. Σόδα
1 Πρέζα αλάτι
1 Κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 Πρέζα γαρύφαλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το νερό, το ηλιέλαιο, το μέλι, χτυπώντας στο μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, την αμμωνία, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Προσθέτουμε το αλεύρι και τις σταφίδες. Πλάθουμε στρογγυλά και λεπτά μπισκότα και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

ΚΟΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
Ελαιόλαδο
1/2 Κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
2 Πιπεριές Φλωρίνης σε άλμη κομμένες σε ροδέλες
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
1 1/2 Φλιτζάνι γάλα
1/2 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
250γρ. Γκούντα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί. 
  • Ρίχνουμε τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τις πιπεριές και το μαϊντανό. 
  • Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη πάπρικα και μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει χωρίς υγρά.
  • Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ με το το βούτυρο, το αλεύρι και το γάλα. Τη ρίχνουμε στο κοτόπουλο μαζί με το τριμμένο τυρί.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που περισσεύουν και με ένα μαχαίρι κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνεια. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φιλέτα από στήθος κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
Ρίγανη
Πάπρικα
Χυμό από 1/2 λεμόνι
10-12 Ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 Κουταλιές σούπας μπαλσάμικο
Λίγο βασιλικό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κοτόπουλο, το πολτό σκόρδου την ρίγανη, τη πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε και ανακατεύουμε που και που μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια και το βαλσάμικο και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε 5 λεπτά πασπαλίζουμε με το βασιλικό και σερβίρουμε.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε κύβους
Ελαιόλαδο
Πάπρικα
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ
1 Σφηνάκι μέλι
Χυμό από 2 λεμόνια
Ξύσμα από 2 λεμόνια
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε τη πάπρικα και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε που και που μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και να αρχίσει να ψήνεται.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη σος. Αφού έχει ψηθεί το κοτόπουλο ρίχνουμε τη σος στο τηγάνι και αφήνουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Συνοδεύουμε ρύζι μπασμάτι ή τηγανιτές πατάτες.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
1 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
8 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 Μαρούλι ψιλοκομμένο
1 Φλιτζάνι ρύζι γλασέ
2 Κουταλιές σούπας ταχίνι
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό από λεμόνια
3 Φλιτζάνια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα μανιτάρια, το μαρούλι και τα μυρωδικά, προσθέτουμε και το νερό.
  • Βράζουμε για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε μέχρι μείνει λίγο ζουμί και να δέσει.
  • Αλατοπιπερώνουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι το οποίο έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό και το χυμό των λεμονιών.
  • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ

2 Κιλά κοτόπουλο στήθος
1 Κούπα κόκκινο κρασί
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και μαρινάρουμε το κρέας για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Περνάμε το κρέας σε σουβλάκια. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και να ψηθεί το κοτόπουλο.
  • Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου, ή τηγανιτές.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 Φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 Κιλό διάφορα χόρτα καθαρισμένα και πλυμένα
Ελαιόλαδο
2 Αβγά
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας. Συμπληρώνουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε νερό τόσο όσο να σκεπαστεί το κρέας. 
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 1/2 ώρα.
  • Προσθέτουμε τα χόρτα και σιγομαγειρεύουμε για ακόμη 1/2 ώρα.
  • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε καλά τα ασπράδια σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το κρόκους με το χυμό λεμονιού και ενώνουμε με τα ασπράδια.
  • Προσθέτουμε ζεστό ζωμό από το φαγητό σιγά σιγά ενώ χτυπάμε συνεχώς με το σύρμα.
  • Αδειάζουμε το αβγολέμονο στο φαγητό, κουνάμε τη κατσαρόλα να απλωθεί και σερβίρουμε.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
Λίγο βούτυρο
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Ξυλάκι κανέλα
1 Αστεριοειδή γλυκάνισο
200ml. Κόκκινο κρασί
5 Κυδώνια
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρφη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε φέτες, τα βάζουμε σε μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
  • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε τη κανέλα και το αστεροειδή γλυκάνισο και ένα ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι απλώνουμε τις φέτες από τα κυδώνια, βάζουμε 1 ποτήρι νερό και τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσουν και τις μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το κρέας. Σιγοβράζουμε για άλλα 30 λεπτά.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Αβγό
1/2 Κιλό κιμά
5 Φρυγανιές τριμμένες
Αλάτι
1 Φλιτζάνι του καφέ γάλα
1/2 Κρεμμύδι τριμμένο
Λίγο βούτυρο λιωμένο
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε τα μπιφτέκια. Τα αλείφουμε  με το βούτυρο και τα ψήνουμε στο γκριλ ή σε σχαροτήγανο.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Λάχανο
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
3 Ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 Πρέζα κανέλα
Πάπρικα καυτερή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας, ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. 
  • Προσθέτουμε το λάχανο χοντροκομμένο, τις ντομάτας, αλάτι και τα μπαχαρικά. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, αφού προσθέσουμε ένα ποτήρι νερό. Μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Βούτυρο λιωμένο
200γρ. Ζάχαρη
300γρ. Αλεύρι
150γρ. Καρυδόψιχα
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Λίγες σταφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει.
  • Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο, το χυμό, το ξύσμα και την κανέλα.
  • Σταματάμε το μίξερ προσθέτουμε τη καρυδόψιχα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη.
  • Ψήνουμε για 45 λεπτά. 

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
2 Καυτερές πιπεριές
5 Πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
200γρ. Κεφαλοτύρι κομμένο σε κυβάκια
Δεντρολίβανο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. 
  • Σκεπάζουμε το σκεύος, αν δεν έχει καπάκι χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε κυβάκια
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
Πιπέρι καγιέν
Κάρυ
Αλάτι
1 Κουτί γάλα καρύδας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου.
  • Βάζουμε και το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το γάλα καρύδας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Χυμό από 2 λεμόνια
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Λίτρο γάλα
250γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
250γρ. Ζάχαρη
40γρ. Βούτυρο
6 Αβγά χτυπημένα
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180  βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη βανίλια. Τα ρίχνουμε στη κρέμα και ανακατεύουμε.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Απλώνουμε τη κρέμα.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά.


Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ

ΥΛΙΚΑ
300γρ. Φέτα κομμένη σε φέτες
150γρ. Κασέρι τριμμένο
2 Ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
2 Πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
2 Καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Σε πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις μισές ντομάτες. Τις μισές πιπεριές και στρώνουμε τη φέτα. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το μισό κασέρι.
  • Σκεπάζουμε με τις μισές πιπεριές, καλύπτουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες, πασπαλίζουμε με τι υπόλοιπο κασέρι και λίγη ρίγανη.
  • Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

ΣΟΥΤΖΟΥΚΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Σουτζούκι κομμένο σε λεπτές φέτες
500γρ. Φέτα τριμμένη
4 Αβγά
1 Πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1 Ποτήρι γάλα
Πιπέρι
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με τη πιπεριά και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
  • Κρατάμε στη άκρη 3 φύλλα, ρίχνουμε λίγο από το μείγμα της φέτας στο ταψί και λίγες φέτες σουτζούκι.Σκεπάζουμε με φύλλο και πάλι λίγη φέτα λίγο σουτζούκι, κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα φύλα.
  • Σκεπάζουμε με τα τρία φύλλα που κρατήσαμε, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε την πίτα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και περιχύνουμε τη πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά
1 Κολοκυθάκι σε λεπτές ροδέλες
Μερικές ελιές
5-6 Λιαστέ ντομάτες κομμένες
Ελαιόλαδο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε και στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε το λάδι με το λεμόνι και περιχύνουμε τη σαλάτα, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
6 Ντομάτες χοντροκομμένες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
3 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Σφηνάκι ούζο
Κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα. Το αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  • Συνοδεύουμε με ντιπ γιαουρτιού.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
400γρ. Ανθότυρο θρυμματισμένο
600γρ. Φέτα θρυμματισμένη
200γρ. Κασέρι τριμμένο
500ml. Γάλα
60γρ. Βούτυρο
60γρ. Αλεύρι
2 Αβγά χτυπημένα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά και πασπαλίζουμε με πιπέρι. 
  • Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
  • Ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε τη κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 45 λεπτά.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
100γρ. Βούτυρο
120γρ. Αλεύρι
500ml. Γάλα
2 Κουταλιές σούπας κάπαρη
100γρ. Γραβιέρα τριμμένη
400γρ. Κοτόπουλο βρασμένο και ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
Φρυγανιά τριμμένη
2 Αβγά χτυπημένα
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κάπαρη, το μαϊντανό, τη γραβιέρα, τη πάπρικα και το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε το μείγμα για 2 ώρες.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά.
  • Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο. Φτιάχνουμε μπαλάκια τα οποία βουτάμε στα αβγά και μετά στη φρυγανιά.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τις κοτομπουκιές μέχρι να ροδίσουν.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

ΒΛΙΤΑ ΓΙΑΧΝΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό βλίτα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
3 Πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα βλίτα, τα οποία έχουμε καθαρίσει και πλύνει.
  • Ρίχνουμε τις πατάτες, το πολτό σκόρδου, τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

ΡΑΒΑΝΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι βούτυρο
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
5 Αβγά
2 Πρέζες αλάτι
Ξύσμα από 2 λεμόνια
1 1/2 Φλιτζάνι αλεύρι
1 1/2 Φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 Φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα
3 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Φλιτζάνι γιαούρτι
1 Φλιτζάνι γάλα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 Φλιτζάνια γάλα
2 Φλιτζάνια νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Τη φλούδα από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την αμυγδαλόψιχα και το μπέικιν. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το γάλα.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους των αβγών και το ξύσμα λεμονιού. 
  • Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα του αλευριού και λίγο από το μείγμα με το γιαούρτι το κάνουμε αυτό εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  • Σβήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και και ψήνουμε για μία ώρα. 
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά. 
  • Περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κούπες αλεύρι
1 Κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
1 Αβγό
1 Κρόκο
1/2 Κούπα μαργαρίνη
1/2 Κούπα ζάχαρη
1/2 Κούπα αμυγδαλόψιχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά τη ζάχαρη, το αβγό, τη μαργαρίνη και τον κρόκο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά συνεχίζοντας το χτύπημα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2εκ. 
  • Κόβουμε τα μπισκότα με κουπ-πατ και τα στρώνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20-30 λεπτά να ροδίσουν.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
100γρ. Βούτυρο
100γρ. Ζάχαρη
1 Κρόκο αβγού
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 Πρέζα αλάτι
260γρ. Αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αφού έχουμε αφήσει το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τον κρόκο, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μία ώρα και την ανοίγουμε σε φύλλο 1εκ. Κόβουμε τα μπισκότα με ένα ποτήρι και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κουτί γάλα εβαπορέ
750ml. Νερό
3 Κουταλιές σούπας βούτυρο
3 Βανίλιες
1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 Αβγά χτυπημένα
1 Φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
5 Κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
1 Συσκευασία σφολιάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, το γάλα, το βούτυρο, την ζάχαρη, τις βανίλιες. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το σιμιγδάλι. Όταν ζεσταθεί το γάλα προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα σιμιγδάλι-κορν φλάουρ και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Στην κρέμα που έχει κρυώσει ελαφρά ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Απλώνουμε τη  κρέμα επάνω στη σφολιάτα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Με ένα μαχαίρι κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα.
  • Όταν κρυώσει εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα πριν σερβίρουμε.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
8 Αβγά
200γρ. Ζάχαρη
200γρ. Φρυγανιά τριμμένη
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
200γρ. Καρυδόψιχα
50ml. Κονιάκ
Κανέλα
Μοσχοκάρυδο
1 Πρέζα γαρίφαλο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500ml. Νερό
800γρ. Ζάχαρη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 Ξυλάκι κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά, τη καρυδόψιχα, το μπέικιν και τα μπαχαρικά.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το κρόκους, τη ζάχαρη και το κονιάκ.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά από το μπολ, ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Τη προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά. 
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 36εκ. και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε τη καρυδόπιτα για 40 λεπτά.
  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. 
  • Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το χλιαρό σιρόπι. 


Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Λάχανο χοντροκομμένο
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Κάρυ
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το λάχανο και το βάζουμε στη γάστρα μαζί με το κρεμμύδι και το χοιρινό. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (τον πελτέ τον διαλύουμε σε ένα ποτήρι νερό) και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
2 Κονσέρβες τόνου σε νερό
1 Καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
2 Σφηνάκια βότκα
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 Κιλό πένες
Πάπρικα
Πιπέρι καγιέν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι το πολτό σκόρδου και το καρότο.
  • Ρίχνουμε τον τόνο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Σβήνουμε με τη βότκα και ρίχνουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, τη μουστάρδα και ένα ποτήρι ζεστό νερό.
  • Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.
  • Στο μεταξύ βράζουμε τις πένες, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

ΦΑΚΕΣ ΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φακές
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
2 Φύλλα δάφνης
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγες λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
50γρ. Φέτα τριμμένη
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Ξίδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φακές, το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου, τα δαφνόφυλλα λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τις φακές μέχρις να είναι έτοιμες. Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και σουρώνουμε τις φακές. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ξίδι και περιχύνουμε τις φακές. Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες, τη φέτα, τον άνηθο και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
500γρ. Φέτα τριμμένη
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
6 Αβγά χτυπημένα
80γρ. Σιμιγδάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε τα αβγά, τη φέτα, το σιμιγδάλι, το πιπέρι και μία κουταλιά σούπας λάδι. Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα, λαδωμένα, απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα. 
  • Χαράζουμε τη πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Κουταλιές ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
500γρ. Ντομάτες ψιλοκομμένες
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και ανακατεύουμε, βάζουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο μπαχάρι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
  • Μία υπέροχη σάλτσα για ζυμαρικά.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά
2 Ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγες ροδέλες ελιάς
1/2 Αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
100γρ. Φέτα τριμμένη
Λίγη κάπαρη
1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας ξίδι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με νερό. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά πατάτες
500γρ. Στήθος κοτόπουλου
250γρ. Αγγουράκια τουρσί
250γρ. Πιπεριές Φλωρίνης σε άλμη
500γρ. Μαγιονέζα
250γρ. Γαιούρτι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και τις κόβουμε σε κυβάκια.
  • Βράζουμε το κοτόπουλο επίσης σε αλατισμένο νερό. Το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα μαζί με τις πατάτες.
  • Ρίχνουμε τις πιπεριές και τα αγγουράκια και αυτά ψιλοκομμένα. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το γιαούρτι, περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά. 

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
500γρ. Κριθαράκι
1 Πρέζα κανέλα
Μπούκοβο
500γρ. Ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1 Πρέζα ζάχαρη
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Κεφαλοτύρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τη ντομάτα, το πελτέ, τη ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα. Αδειάζουμε το φαγητό στη γάστρα, ρίχνουμε 5 ποτήρια ζεστό νερό, το κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι, τη κανέλα και το μπούκοβο, ανακατεύουμε ελαφρά. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε 30 λεπτά στους 200 βαθμούς.
  • Σβήνουμε το φούρνο ανοίγουμε τα γάστρα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, αφήνουμε στο ζεστό φούρνο για 10 λεπτά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

ΡΥΖΟΓΑΛΟ

ΥΛΙΚΑ
3/4 Κούπας τσαγιού ρύζι γλασέ
2 Κούπες νερό
1 Πρέζα αλάτι
1 Λίτρο γάλα
1 Φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
1 Βανίλια
7 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση με αρκετό νερό.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι, το νερό και το αλάτι και βράζουμε για 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γάλα από το οποίο κρατάμε ένα ποτήρι για να διαλύσουμε το άνθος αραβοσίτου.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε συνέχεια για 5 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 15 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με κανέλα και το βάζουμε στο ψυγείο.