Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κούπες ελαιόλαδο
3/4 Κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 Κούπας κονιάκ
1 Κούπα ζάχαρη
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Κουταλάκι γλυκού σόδα
1 Ξύλο κανέλας
10 Γαρύφαλλα
8 Κούπες αλεύρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 Κούπες μέλι
1 Κούπα ζάχαρη
1 Κούπα νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Καρυδόψιχα για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα σε μισή κούπα νερό, επί 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε και κρατάμε το 1/4 της κούπας. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε αρκετή ώρα το λάδι με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το αρωματισμένο νερό που έχουμε κρατήσει και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μεταφέρουμε το μείγμα σε λεκάνη και ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού ζυμώνοντας με τα χέρια. Όταν ενωθούν καλά τα υλικά μας, παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη και την πλάθουμε σε οβάλ σχήματα. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, επί 3 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζουμε ακόμη 2 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν λίγο και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τα γυρίζουμε πάνω κάτω 2-3 φορές για να πάει παντού το σιρόπι και τ αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε τα σχόλια και τις συνταγές σας: