Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΣΟΥΦΛΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
6 Πατάτες
200γρ. Τυρί κρέμα
200ml. Κρέμα γάλακτος
150γρ. Κασέρι τριμμένο
6 Φέτες μπέικον
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε και να τις κόψουμε σε ροδέλες.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, στρώνουμε τις πατάτες που έχουμε κόψει. Βάζουμε το τυρί κρέμα και απλώνουμε τις φέτες του μπέικον. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος, βάζουμε το πολτό σκόρδου, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε στον αέρα στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΓΑΝΗΤΗ ΜΕ ΚΑΠΠΑΡΗ

ΥΛΙΚΑ
4 Φιλέτα γλώσσας
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
25γρ. Κάππαρη
1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί
Χυμός από 1 λεμόνι
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα φιλέτα, τα στεγνώνουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Τα βγάζουμε προσεκτικά σε ένα πιάτο και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τη κάππαρη, την οποία έχουμε ξεπλύνει και σβήνουμε με το κρασί. Μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Βάζουμε μέσα τα ψάρια και μετά από 2 λεπτά κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. 
  • Συνοδεύουμε με βραστές πατάτες baby.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
4 Κομμάτια σολομού
Ξύσμα από 1 λάιμ
Χυμό από 1 λάιμ
Χυμό από 1 πορτοκάλι
1 Κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το ψάρι, το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και το βάζουμε σ ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με αλάτι, το θυμάρι, και το ξύσμα του λάιμ.
  • Βάζουμε σ ένα μπολ τη μουστάρδα, το χυμό του λάιμ και του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν τα υλικά και περιχύνουμε τα κομμάτια του ψαριού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΣΚΟΥΜΠΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
4 Σκουμπριά καθαρισμένα
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Ρίγανη
1 Ποτήρι λευκό κρασί
Δεντρολίβανο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τα ψάρια σ ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά προσέχοντας να πάνε παντού και τ αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και ψήνουμε το φαγητό για 15 λεπτά. 

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΦΙΛΕΤΟ ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Φιλέτα ψαριού
2 Πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
2 Ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
Ρίγανη
Θυμάρι
Δεντρολίβανο
Χυμός από 1 λεμόνι
1 Λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
Ελαιόλαδο
50ml. Λευκό κρασί
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Απλώνουμε 4 μεγάλα φύλλα λαδόκολλας. Βάζουμε τα φιλέτα και τα πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και τα αλατίζουμε. Καλύπτουμε με ροδέλες, πιπεριάς, ντομάτας και λεμονιού.
  • Αναμιγνύουμε το χυμό λεμονιού, το κρασί, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τα ψάρια με το μείγμα και κλείνουμε τις λαδόκολλες σε πακέτο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Ανοίγουμε τις λαδόκολλες και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΨΑΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΨΗΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Φιλέτο ψαριού
2 Πατάτες βρασμένες
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 Κρεμμύδι τριμμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
50γρ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 Αβγό
4 Κουταλιές σούπας αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
5-6 Φρυγανιές τριμμένες
Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε το ψάρι για 10 λεπτά σε αλατισμένο. Το στραγγίζουμε καλά και με τα χέρια το διαλύουμε. Λιώνουμε τις πατάτες και τις προσθέτουμε στο ψάρι μαζί με τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, το τυρί, το αβγό, το μαϊντανό και το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. 
  • Πλάθουμε τις κροκέτες σε ότι σχήμα θέλουμε.
  • Τις περνάμε από τη φρυγανιά και τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύους που έχουμε λαδώσει ελαφρά. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Στα 15 λεπτά γυρίζουμε τις κροκέτες για να κάνουν κρούστα και από τις δύο πλευρές.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά
400γρ. Γαρίδες καθαρισμένες
Λίγο ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
250γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Λίγο βασιλικό
200γρ. Ξινομυζήθρα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους, τα τελευταία 2 λεπτά ρίχνουμε τις γαρίδες. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε και τη ξινομυθήρα και σερβίρουμε.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

ΥΛΙΚΑ
5 Κολοκυθάκια
1 Φλιτζάνι αλεύρι
1 Φλιτζάνι κορν φλάουρ
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 Φλιτζάνια μπίρα
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα κολοκυθάκια, και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να στραγγίξουν.
  • Στο μεταξύ, κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το κορν φλάουρ, προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και το αλάτι. Λίγο λίγο ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να πάρουμε ένα χυλό.
  • Βουτάμε τα κολοκυθάκια μέσα στο χυλό και στη συνέχεια τις τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με καυτό λάδι. Τα γυρνάμε με ένα πιρούνι, να ροδίσουν και να κάνουν κρούστα από όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΧΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χάντρες
2 Πατάτες κομμένες σε κυβάκια
4 Ντομάτες τριμμένες
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
3 Πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
1 Ποτήρι λευκό κρασί
1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
200γρ. Φέτα τριμμένη
 Μαϊντανό ψιλοκομμένη
1 Κούπα λάδι
1 Κύβο κοτόπουλου
Αλάτι
Πιπέρι
1 Λουκάνικο σε φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το πολτό σκόρδου. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις χάντρες και τις πατάτες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Σβήνουμε το κρασί και εξατμιστεί προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Προσθέτουμε τον κύβο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά, για 45 λεπτά. Στα τελευταία 15 λεπτά προσθέτουμε το λουκάνικο και λίγο πριν το τέλος το μαϊντανό και τη φέτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Αλεύρι
1 Πρέζα αλάτι
1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
120ml. Λάδι
150ml. Χλιαρό νερό
150γρ. Καστανή ζάχαρη
4 Ζουμερά ροδάκινα
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
Μοσχοκάρυδο
Γαρίφαλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σ ένα μπολ μαζί με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το λάδι και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να απορροφηθεί και να γίνει το μείγμα ψιχουλιαστό. Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να έχουμε μια ζύμη μαλακιά και αφράτη.
  • Κόβουμε σε μια λεκάνη τα ροδάκινα σε μικρά κομμάτια και ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο φύλλα. Βάζουμε σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο ή ταψί το ένα φύλλο να καλύπτει καλά τη βάση και τα τοιχώματα, ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Χαράζουμε ελαφρά μ ένα μαχαίρι. ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και περίπου 50 λεπτά.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΨΗΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες
300γρ. Φέτα
1 Κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 Ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
1 Φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Λάδι για τηγάνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια.
  • Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Κόβουμε τι μελιτζάνες σε ροδέλες και τις αφήνουμε για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
  • Τις στραγγίζουμε τις στεγνώνουμε ελαφρά και τις τηγανίζουμε ελαφρά. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί και έπειτα τις απλώνουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε λαδώσει.
  • Βάζουμε από πάνω τις φέτες κρεμμυδιού και τις ροδέλες ντομάτες. Ανακατεύουμε σ ένα μπολ το χυμό ντομάτας με το λάδι και τη ζάχαρη και περιχύνουμε τις μελιτζάνες τις αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε για στο γκριλ για 20 λεπτά. Βάζουμε τα κυβάκια της φέτας και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες
2 Αβγά χτυπημένα
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τις μελιτζάνες και τις για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
  • Τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε καλά. Σ ένα μπολ χτυπάμε τ αβγά, βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη πάπρικα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το λάδι σ ένα τηγάνι να ζεσταθεί. Βουτάμε τις μελιτζάνες μέσα στο αβγό και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις πλευρές. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό και τις σερβίρουμε ζεστές.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΤΑΡΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Φύλλο σφολιάτας
Λίγο ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
3 Ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Δεδοντρολίβανο
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας σ ένα πυρίμαχο σκεύος την τρυπάμε μ ένα πιρούνι και την ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς και στις αντιστάσεις.
  • Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και βάζουμε το πολτό σκόρδου και το δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Περιχύνουμε τη ψημένη σφολιάτα με το μισό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. Στρώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες της ντομάτας και αλατίζουμε.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη το θυμάρι και πιπέρι.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 45 λεπτά.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Ποτήρι ελαιόλαδο
2 Ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
2 1/2 Ποτήρια ζάχαρη
4 Ποτήρια νερό
Κανέλα
2 Κουταλιές σούπας κακάο
100γρ. Καρυδόψιχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το κακάο και τη κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε με προσοχή μέσα στη κατσαρόλα το μείγμα ζάχαρης νερού και ανακατεύουμε συνεχώς. Συμπληρώνουμε τη καρυδόψιχα και ανακατεύουμε μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά και να δέσει ο χαλβάς.
  • Τον βάζουμε σε μία φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν ξεφορμάρουμε.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
2 Φλιτζάνια αλεύρι
2/3 Φλιτζανιού φρέσκο βούτυρο
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
6 Κουταλιές σούπας νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
4 Κρόκους
4 Ασπράδια
1 Πρέζα αλάτι
250γρ. Ανθότυρο
200ml. Κρέμα γάλακτος
300γρ. Ζάχαρη
2 Λεμόνια
1 Κουταλάκι γλυκού βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο. Ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Αλείφουμε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 24 εκ. και απλώνουμε μέσα τη ζύμη σπρώχνοντας να κολλήσει στα τοιχώματα. Βάζουμε μία λαδόκολλα πάνω στη ζύμη και ρίχνουμε μία χούφτα φασόλια, για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
  • Παίρνουμε το ξύσμα από 2 λεμόνια. Βάζουμε το ανθότυρο σ ένα μπολ και το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, το ξύσμα από τα λεμόνι και χτυπάμε με το σύρμα. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με 150 ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Ανακατεύουμε τους κρόκους με το μείγμα του τυριού. Χτυπάμε τ ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Απλώνουμε τη κρέμα  επάνω στη ψημένη τάρτα και από πάνω τη μαρέγκα. Βάζουμε το γλυκό στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά.
  • Όταν κρυώσει καλά διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 Πακέτο μπισκότα πτι μπερ
3 Κουταλιές σούπας κακάο
1 Ζαχαρούχο γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το ζαχαρούχο να γίνουν μία κρέμα. 
  • Ρίχνουμε το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το γλυκό σε μία λαδόκολλα την οποία κλείνουμε σε ρολό και τη βάζουμε στη κατάψυξη.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αλεύρι
300γρ. Φέτα
1/2 Λίτρο γάλα χλιαρό
1 Φακελάκι μαγιά
1 Ασπράδι αβγού
2 Κρόκκοι
150γρ. Βούτυρο
1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από τη φέτα και το πιπέρι, και σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα να φουσκώσει. 
  • Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια τα οποία ανοίγουμε σε φύλλο 15 εκ. ρίχνουμε λίγο πιπέρι στη φέτα. Βάζουμε μέσα στο φύλλο από λίγη φέτα και το κλείνουμε καλά σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα βγάζουμε σε πιατέλα που έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΚΑΡΟΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες
150γρ. Τριμμένο κεφαλοτύρι
2 Καρότα τριμμένα
3 Αβγά
Φρυγανιές τριμμένες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ηλιέλαιο για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πατάτες για 30 λεπτά.
  • Τις στραγγίζουμε τις βάζουμε σ ένα μπολ και τις λιώνουμε μ ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε τις κροκέτες. 
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με τρεις κουταλιές νερό και περνάμε τις κροκέτες από τα ασπράδια, μετά από τη φρυγανιά και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τις γυρνάμε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
450γρ. Ρεβίθια βρασμένα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1/2 Ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Κόλιανδρο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Κίμινο
Μπούκοβο
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λιώνουμε τα ρεβίθια μ ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν, το λάδι και το χυμό λεμονιού και ζυμώνουμε. Αλατοπιπερώνουμε σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε τους κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό κιμά
2 Φύλλα σσφολιάτας
150ml. Χυμό ντομάτας
2 Κουταλιές σούπας ξίδι βαλσάμικο
1 Κουταλιά σούπας μέλι
1 Κουταλιά σούπας τσίλι σος
Ελαιόλαδο
150γρ. Γκούντα τριμμένη
Αλάτι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
2 Πιπεριές ψιλοκομμένες
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τις πιπεριές. Βάζουμε τον κιμά με το μπέικον και τα σοτάρουμε πολύ καλά. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το τριμμένη τυρί και ανακατεύουμε. Το βάζουμε πάνω από τη σφολιάτα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που περισσεύουν και με ένα πιρούνι κάνω τρύπες στην επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

ΓΛΥΚΙΑ ΠΙΤΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό ζάχαρη
1 Λίτρο λάδι
1 Λίτρο νερό
200γρ. Μέλι
500γρ. Σιμιγδάλι χοντρό
500γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
1 Σακουλάκι σουσάμι
Γαρίφαλλο τριμμένο
Κανέλα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λάδι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι Ανακατεύουμε συνέχεια για 5 λεπτά περίπου. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε το γλυκό σε ρόμβους.
  • Ψήνουμε για περίπου μία ώρα. Το κόβουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με το γαρίφαλο και την κανέλα.


Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗ

ΥΛΙΚΑ
1 Φύλλο σφολιάτας
500γρ. Μανιτάρια
6 Φέτες μπέικον
4 Φέτες ζαμπόν
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20ml. Λευκό κρασί
200γρ. Διάφορα τυριά τριμμένα
250ml. Κρέμα γάλακτος
2 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αφού σκουπίσουμε τα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το μπέικον και το ζαμπόν και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε μέχρι σωθούν τα υγρά που θα βγάλουν. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ το αλκοόλ κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τα τριμμένα τριμμένα τυριά. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε το φύλλο της σφολιάτας, από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση από πάνω τα τυριά που έχουν περισσέψει και τέλος περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΦΙΛΕΤΟ ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
4 Φιλέτα ψαριού
1 Κιλό πατάτες
200ml. Χυμό ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Βασιλικό
Καπνιστή πάπρικα
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 Κουταλιές σούπας ξίδι βαλσάμικο
1 Κουταλιά σούπας τσίλι σος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε σε ροδέλες τις στρώνουμε σ ένα πυρίμαχο σκεύος αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη καπνιστή πάπρικα και ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε τα φιλέτα ψαριού πάνω στις πατάτες και τα αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο βασιλικό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας και το βαλσάμικο. Σε ένα ποτήρι νερό διαλύουμε το πελτέ ντομάτας και περιχύνουμε το φαγητό, βάζουμε και τη τσίλι σος. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κολοκυθάκια
250γρ. Φέτα τριμμένη
1 Κεσεδάκι γιαούρτι
100γρ. Σιμιγδάλι
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
50γρ. Αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
4 αβγά
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τ αφήνουμε να στραγγίξουν. Ενώνουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν σ ένα μπολ. Χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε το τυρί, το γιαούρτι, αλατοπίπερο και τη ρίγανη.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια. Λαδώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ταψί. Ρίχνουμε το μείγμα, και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΓΑΡΙΔΟΚΡΟΚΕΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο ελαιόλαδο
600γρ. Γαρίδες
1 Κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 Κρόκους αβγών
1 1/2 Φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
Λάδι για τηγάνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε καλά τις γαρίδες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε στο multi, να τις κάνουμε κιμά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, αφού κρυώσουν λίγο τα βάζουμε σ ένα μπολ μαζί με τις πολτοποιημένες γαρίδες και προσθέτουμε το κορν φλάουρ, τους κρόκους των αβγών, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να δέσουν τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε το ψυγείο για μισή ώρα.
  • Παίρνουμε κομμάτια από το μείγμα και πλάθουμε μικρά μπαλάκια σαν κεφτεδάκια. Τα περνάμε από τη τριμμένη φρυγανιά να καλυφθούν καλά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό σπορέλαιο να ζεσταθεί και τηγανίζουμε τις κροκέτες, να κάνουν μια τραγανή κρούστα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σ ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Τις σερβίρουμε ζεστές.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΣΑΝ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό πατάτες
Λίγο ελαιόλαδο
Πάπρικα
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μπαστουνάκια. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, πάπρικα, ρίγανη, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Βάζουμε σ ένα ταψί λαδόκολλα και τοποθετούμε τις πατάτες. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες
1 Κουταλιά σούπας κάπαρη
6 Ντοματίνια
Λίγες ελιές
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια
Λίγο ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
  • Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε τη φλούδα και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τις βάζουμε σε μία σαλατιέρα, προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα 4, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες
Ελαιόλαδο
Πάπρικα
150γρ. Μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
100γρ. Γραβιέρα τριμμένη
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
100γρ. Ρεγκάτο τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά. Τις στραγγίζουμε τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη πάπρικα και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 20 λεπτά.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΓΑΥΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό γαύρος
Αλάτι χοντρό
2 Φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
2 Κουταλιές σούπας ξίδι
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και τον καθαρίζουμε εσωτερικά. Το βάζουμε σε ένα τρυπητό ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά.
Βάζουμε το σιμιγδάλι σε ένα μπολ και περνάμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε μια πιατέλα όπου τα ραντίζουμε με το ξίδι.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι. Μόλις κάψει ρίχνουμε λίγα λίγα τα ψάρι. Τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάνουν κρούστα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Ψιλοκομμένες ντομάτες
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας ξίδι
2 Φύλλα δάφνης
Μπαχάρι
1 Κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 1/2 Κιλό χταπόδι
Πιπέρι
3 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 Πατάτες
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με το ξίδι και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά. Ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμύδια και το πολτό σκόρδου. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε τις πατάτες, αφού τις έχουμε καθαρίσει και τις έχουμε κόψει σε μέτρια κομμάτια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, αλάτι, το μπαχάρι και πιπέρι. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάζει το φαγητό. Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.