Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΚΟΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
1/2 Φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
4 Κουταλιές σούπας βούτυρο
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2 Κιλό φιλέτο κοτόπουλου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
250γρ. Λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 Φλιτζάνι αποξηραμένα μανιτάρια
1 Φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
3 Φλυτζάνια ρύζι βρασμένο
2 Κουταλιές σούπας εστραγκόν ψιλοκομμένο
3 Φλιτζάνια λευκό ξηρό κρασί
2 Φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρότα
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο σέλινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξεπλένουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα ρίχνουμε σ ένα μπολ με 1 φλιτζάνι κρασί και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, να μαλακώσουν, για περίπου 20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά βούτυρο και σοτάρουμε τα φρέσκα μανιτάρια. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι από το υγρό που μουσκέψαμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε αλάτι και 2 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε και τα αποξηραμένα μανιτάρια και μετά από 2 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου, τα καρότα, το εστραγκόν, μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί, 2 φλιτζάνια νερό, το σέλινο και το μαϊντανό και τα βάζουμε να βράσουν. 
  • Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και κρατάμε το ζωμό.
  • Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μείγμα του κρεμμυδιού  και ανακατεύουμε.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ψηθεί το αλεύρι.
  • Ρίχνουμε τον ζωμό και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά  μέχρι να πάρουμε μία παχύρευστη κρέμα. Προσθέτουμε το μείγμα του κοτόπουλου και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.
  • Απλώνουμε τη μισή ποσότητα του ρυζιού από πάνω τη μισή ποσότητα του κοτόπουλου  και τα βερίκοκα. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα κοτόπουλου και τέλος με το υπόλοιπο ρύζι.
  • Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Γυρνάμε τις άκρες διπλώνοντας να φύλλα προς τα μέσα.
  • Τρυπάμε το επάνω φύλλο σε μερικά σημεία. Και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε τα σχόλια και τις συνταγές σας: