Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
2 Φλιτζάνια ελαιόλαδο
4 Φλιτζάνια σιμιγδάλι
1/2 Φλιτζάνι κονιάκ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 1 πορτοκάλι
2 Φλιτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
2 Κουταλάκια γλυκού γαρίφαλο
1 1/2 Φλιτζάνι αλεύρι
2 Κουταλάκια γλυκού σόδα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 1/2 Φλιτζάνι μέλι
1 Ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και μόλις γίνει χλιαρό το ρίχνουμε σε μια λεκάνη μαζί με το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και το 1 φλιτζάνι μέλι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σύρμα, να ενωθούν τα υλικά, και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και την κανέλα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια, να αρχίσει το μείγμα να μαζεύεται σε μια απαλή, λαδερή ζύμη. Παίρνουμε κομμάτια και φτιάχνουμε τα μελομακάρονα, ανάλογο σχήμα με το πως μας αρέσουν. Τα αραδιάζουμε σε απόσταση σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και χαράζουμε την επιφάνεια τους με ένα πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Στο μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε το μέλι σε μια κατσαρόλα μαζί με 1 ποτήρι νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει το μέλι και δέσει το σιρόπι. Βγάζουμε τα ψημένα μελομακάρονα από το φούρνο και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα στο καυτό σιρόπι, τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά να μελώσουν ανακατεύοντας με τρυπητή κουτάλα και τα βγάζουμε σε πιατέλα. Τα πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και τα προσφέρουμε για κέρασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε τα σχόλια και τις συνταγές σας: