Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Βούτυρο
3 Φλιτζάνια αλεύρι
1 Σφηνάκι κονιάκ
1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 Πρέζα μαστίχα κοπανισμένη
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Κρόκο αβγού για το άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το κονιάκ, τη μαστίχα, τα ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού.
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή.
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια σε κρίκους ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε. Τα βάζουμε σε ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  • Αραιώνουμε τον κρόκο με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια. Τα ψήνουμε για 20 λεπτά.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
12 Φύλλα κρούστας
400γρ. Φέτα
200γρ. Γραβιέρα τριμμένη
2 Πιπεριές
2 Αβγά
Ρίγανη
Λιωμένο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Θρυμματίζουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με τη γραβιέρα, τις ψιλοκομμένες πιπεριές και τα χτυπημένα αβγά. Ανακατεύουμε καλά. 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο και με ένα πινέλο το αλείφουμε με βούτυρο και απλώνουμε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω του. Τα κόβουμε σε τρεις λωρίδες. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση στην άκρη κάθε λωρίδας και τυλίγουμε σε ρολάκια. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν φύλλα και γέμιση.
  • Βάζουμε τα ρολάκια σε ταψί και τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο, ψήνουμε για 30 λεπτά.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Ζυμαρικά της αρεσκείας
5 Αγκινάρες
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
1 Ποτήρι νερό
Πιπέρι
Ξύσμα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις αγκινάρες. Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε μπολ με νερό και λεμόνι. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με το πολτό σκόρδου, ελαιόλαδο, το νερό, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε με τις αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά
10 Φέτες ζαμπόν
10 Φέτες μπέικον
200γρ. Μανιτάρια σε φέτες
2 Φλιτζάνια γάλα
100γρ. Τριμμένα τυριά
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε. Σε ένα αντολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ζαμπόν και το μπέικον τα οποία έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα τυριά.Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε το μείγμα των αλλαντικών και ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ζυμαρικά
300γρ. Τυρί κρέμα
50ml. Κρέμα γάλακτος
80γρ. Καρύδια τριμμένα
Αλάτι
Πιπέρι
1 Φλιτζάνι νερό
Λίγα καρύδια για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Κρατάμε ένα φλιτζάνι και τα στραγγίζουμε. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει και τα καρύδια και ανακατεύουμε. 
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, πασπαλίζοντας με χοντροκομμένα καρύδια.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
400ml. Κρέμα γάλακτος παγωμένη
1 Ζαχαρούχο γάλα παγωμένο
140γρ. Μερέντα
70γρ. Κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ τη κρέμα σε δυνατή ταχύτητα να γίνει σαντιγί.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζουμε το παγωτό στη κατάψυξη. Όταν περάσει μία ώρα το βγάζουμε και το χτυπάμε πάλι στο μίξερ. Το αφήνουμε στη κατάψυξη το λιγότερο 4 ώρες πριν σερβίρουμε.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
4 Κολοκυθάκια τριμμένα
4 Φρυγανιές τριμμένες
1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
1 Κρεμμύδι τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Αβγό
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα στραγγίζουμε καλά. Τα βάζουμε σε μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζουμε το μπολ για μία ώρα στο ψυγείο.
  • Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

ΖΑΡΓΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό ζαργάνες
Λίγο αλεύρι
Λάδι για τηγάνι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα εντόσθια και τα λέπια. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αλευρώνουμε. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, για λίγα λεπτά να πάρουν χρώμα.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

ΜΥΔΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό Μύδια καθαρισμένα
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
3 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
Πάπρικα γλυκιά
1 Σφηνάκι λευκό κρασί
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε τη πάπρικα και το πελτέ ντομάτας και τα καβουρντίζουμε.
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε το πολτό σκόρδου και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
5-6 Κολοκυθάκια
1/2 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/2 Ρύζι Καρολίνα
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο
1 Καρότο τριμμένο
1 Ντομάτα τριμμένη
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Αβγά
Χυμό από 1 λεμόνι
1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
1 Κούπα λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα κολοκυθάκια και αφαιρούμε τις άκρες τους. Αφαιρούμε και το εσωτερικό τους.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το ένα αβγό, το μαϊντανό, και το δυόσμο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το καρότο. Αλάτι, πιπέρι και το μισό λάδι, ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα κολοκυθάκια.
  • Φροντίζουμε να μην είναι η γέμιση μέχρι την άκρη. Τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, μία κούπα ζεστό νερό λίγο αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για μία ώρα.
  • Χτυπάμε το δεύτερο αβγό με το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού και το αλεύρι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε το φαγητό. Κουνάμε λίγο τη κατσαρόλα να πάει παντού και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

ΚΑΓΙΑΝΑΣ

ΥΛΙΚΑ
4 Αβγά
5 Ντομάτες τριμμένες
1 Πρέζα ζάχαρη
200γρ. Φέτα θρυμματισμένη
Λίγο δυόσμο
Ρίγανη
2 Πιπεριές κομμένες ροδέλες
Πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τι πιπεριές, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  • Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τη φέτα και ανακατεύουμε.
  • Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά. Ρίχνουμε τη ρίγανη, το δυόσμο και τη πάπρικα. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

ΜΥΔΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μύδια ψίχα
150γρ. Αλεύρι
50γρ Κορν φλάουρ
1 Κουτάκι μπύρα
Πάπρικα γλυκιά
Λάτι
Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά το κουρκούτι.
  • Ρίχνουμε τη μπύρα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να έχουμε ένα αραιό χυλό.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
  • Παίρνουμε τα μύδια δύο δύο τα βουτάμε στο χυλό και κατευθείαν στο τηγάνι.
  • Τα τηγανίζουμε για δύο λεπτά να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Σερβίρονται ζεστά.

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό κριθαράκι
1 Κοτόπουλο
Ελαιόλαδο
3 Κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε, πλένουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μερίδες. Το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, το πελτέ, αλάτι και πιπέρι και ελαιόλαδο. Το ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς. Όταν ψηθεί ρίχνουμε το κριθαράκι και ακόμη 1 λίτρο ζεστό νερό.Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά για να γίνει και το κριθαράκι. Ίσως να χρειαστεί λίγο ζεστό νερό ακόμη.  

Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΘΡΑΨΑΛΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό θράψαλα
1/2 Κιλό κριθαράκι
1 Ποτήρι χυμό ντομάτας
Ρίγανη
Μπούκοβο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
1 Σφηνάκι ξύδι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα θράψαλα, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια. Σε αντικολλητική κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Βάζουμε τα θράψαλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το ξύδι. Περιμένουμε δύο λεπτά και ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, τη ρίγανη το μπούκοβο, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε λίγο ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι και ζεστό νερό, ανακατεύουμε κατά διαστήματα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να γίνει το κριθαράκι.

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΕΥΚΟΛΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό άγρια χόρτα
1 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
6 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 Αβγά
50γρ. Φέτα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο αλεύρι
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα. Τα ζεματάμε για 5 λεπτά σε νερό που βράζει. Τα σουρώνουμε και τα χοντροκόβουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια. Αδειάζουμε τη γέμιση και πασπαλίζουμε πάλι με αλεύρι και περιχύνουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

ΑΦΡΑΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο
5 Τριμμένες φρυγανιές
Ρίγανη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
1 Κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 Κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε στο γκριλ στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φιλέτο κοτόπουλου από μπούτι
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας μαργαρίνη
200γρ. Τυρί κρέμα
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 Κύβο κοτόπουλο
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Λίγο αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένοουμε τα φιλετάκια το κόβουμε σε μπουκιές και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Μέσα στο τρυπητό τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1/2 κουταλιές σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι λιώνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε καλά το κοτόπουλο. Συμπληρώνουμε τα κρεμμυδάκια και το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό που μέσα έχουμε διαλύσει το κύβο. Σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το τυρί και τη μουστάρδα. Ρίχνουμε τη ρίγανη και το μπούκοβο και ανακατεύουμε, αφήνουμε στη φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει η σάλτσα και το φαγητό είναι έτοιμο.
  • Σερβίρουμε με ζυμαρικά ή ρύζι πιλάφι.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Μελιτζάνες κομμένες ροδέλες
2 Αβγά χτυπημένα
Αλάτι
Πιπέρι
Κόκκινο πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τις ροδέλες μελιτζάνας σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε καλά.
  • Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά, το αλάτι, το πιπέρι και το κόκκινο πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το λάδι να κάψει, βουτάμε τις μελιτζάνες στο μπολ με τα αβγά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε ζεστές.

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 Αβγό
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 Φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ρίγανη
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού.
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά.
  • Το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
  • Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα αλείφουμε με λίγο λάδι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στο γκριλ για 10 λεπτά και στα μισά περίπου αλείφουμε με το χυμό λεμονιού. Τα γυρίζουμε και κάνουμε τη ίδια διαδικασία.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
600γρ. Γαρίδες
1 1/2 Φλιτζάνι γάλα καρύδας
1 Φλιτζάνι καρύδα τριμμένη
1 Φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Τις βάζουμε σε ένα μπολ τις περιχύνουμε με το γάλα καρύδας και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις πασπαλίζουμε με το αλάτι, το τσίλι, τη φρυγανιά και τη καρύδα.
  • Ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τις τηγανίζουμε. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΡΟΖ ΣΑΛΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Λιγκουίνι
500ml. Χυμό ντομάτας
1 Κουταλιά σούπας κέτσαπ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200ml. Κρέμα γάλακτος
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το κέτσαπ, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να έχουμε μία ομοιόμορφη σάλτσα.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ

ΥΛΙΚΑ
120γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
Πιπέρι
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 Αβγά
100γρ. Γραβιέρα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνουμε με λαδόκολλα μία φόρμα για κέικ. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον και το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τα αβγά και το ελαιόλαδο και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το τυρί και το μπέικον και ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το απλώνουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε φέτες.

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό φέτα θρυμματισμένη
1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
6 Αβγά
50γρ. Γραβιέρα τριμμένη
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και ρίχνουμε το γάλα και τη φέτα και ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε δύο φύλλα. ΑΠλώνουμε τη γραβιέρα. Βάζουμε ένα φύλλο στο κέντρο και αν περισσεύει το μαζεύουμε με πτυχές, ρίχνουμε λίγο από το μείγμα της φέτας και βάζουμε ένα ακόμη φύλλο συνεχίζουμε μέχρι να μας μείνουν δύο φύλλα. Τότε απλώνουμε όλο το μείγμα που μας έχει μείνει και σκεπάζουμε με τα δύο τελευταία φύλλα. 
  • Μαζεύουμε τις άκρες, χαράζουμε τη πίτα και περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
8 Αβγά
4 Μεγάλες πατάτες
1 Ντομάτα
1 Πράσινη πιπεριά
200γρ. Τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
5 Φέτες ζαμπόν
1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
1 Φλιτζάνι του καφέ γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε σε κύβους και τις τηγανίζουμε. Κόβουμε τη ντομάτα και τη πιπεριά και το ζαμπόν σε μικρά κομμάτια. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε τις πατάτες. Απλώνουμε τα λαχανικά και το ζαμπόν. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και το αλεύρι και το ρίχνουμε στο σκεύος. Απλώνουμε το τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμού για μισή ώρα. 

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΑΠΑΡΗ

ΥΛΙΚΑ
Περίπου 2 κιλά χταπόδι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Φύλλο δάφνης
Ελαιόλαδο
50γρ. Κάππαρη
Πάπρικα γλυκιά
Πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε, καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσρόλα.
  • Βάζουμε νερό τόσο όσο να το σκεπάζει και βάζουμε το φύλλο δάφνης. Σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 1/2 ώρα.
  • Στραγγίζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Βάζουμε τα κομμάτια του χταποδιού και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά.
  • Βάζουμε σε μία πιατέλα το χταπόδι και σκορπάμε τη κάπαρη και το μαϊντανό.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
Αλάτι
Μπούκοβο
1 Κουτάκι μπύρα
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
2 Πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
Πάπρικα
1 Κουταλιά σούπας κέτσαπ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει. Σε μία κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Βάζουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα. Συμπληρώνουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια.
  • Βάζουμε το πελτέ ντομάτας και το κέτσαπ και ανακατεύουμε καλά. 
  • Σβήνουμε με τη μπύρα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μπούκοβο και τη πάπρικα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μία ώρα, να μαλακώσει το κρέας και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

ΑΦΡΑΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
1 Ποτήρι σόδα αναψυκτικό
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
500γρ. Φέτα κομμένη σε κυβάκια
3 Πιπεριές
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, τις πιπεριές, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε τα μισά φύλλα σε ένα λαδωμένο ταψί και λαδώνουμε και τα φύλλα. Απλώνουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα. 
  • Χαράζουμε τη πίτα, τη περιχύνουμε με τη σόδα και την αφήνουμε για 20 λεπτά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 1 ώρα.

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

ΚΟΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο χωριάτικο φύλλο
400γρ. Φιλέτο κοτόπουλου βρασμένο
2 Πιπεριές
400γρ. Γραβιέρα τριμμένη
2 Αβγά
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
150γρ. Βούτυρο λιωμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια και το ανακατεύουμε με τις πιπεριές, το τυρί και τον άνηθο. Χτυπάμε τα αβγά τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε και αυτά. Κλείνουμε τις άκρες και χαράζουμε την πίτα, εάν έχει περισσέψει βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

ΛΑΔΕΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι σκληρό
1 Φλιτζάνι περίπου, χλιαρό νερό
1 Φακελάκι μαγιά
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
3 Ντομάτες
3 Κρεμμύδια
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
  • Αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 30 λεπτά. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τις ντομάτες το ίδιο. Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη.  Με τα δάχτυλα μας σχηματίζουμε λακουβάκια στην επιφάνεια της ζύμης.
  • Αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε τον πελτέ και απλώνουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε ξανά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

ΓΡΑΝΙΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ


ΥΛΙΚΑ

600γρ. Καρπούζι ψίχα χωρίς καρπούζι
100ml. Νερό
100γρ. Ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Πολτοποιούμε το καρπούζι στο μπλέντερ μαζί με το σιρόπι. Βάζουμε το μείγμα στη κατάψυξη. 

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
200γρ. Κρέμα γάλακτος
3 Κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
10γρ. Ζελατίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε 4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη να γίνει σαντιγί. Αδειάζουμε το νερό από τη ζελατίνη και προσθέτουμε 2 κουταλιές καυτό νερό, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γιαούρτι. Προσθέτουμε λίγο λίγο τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά και διαρκώς.
  • Βάζουμε τη κρέμα σε μπολάκια και τη τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρουμε.