Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΣΑΜΑΛΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ


Υλικά
·  2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
·  1 1/2 κούπα ζάχαρη
·  1 1/2 κούπα γιαούρτι
·  1 κουταλάκι σόδα
·  1/4 κουταλάκι βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη
·  1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
·  25 αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση
·  4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

για το σιρόπι
·  2 κούπες ζάχαρη
·  1 1/4 κούπας νερό
·  1/3 κούπας γλυκόζη
·  2 κουταλιές χυμό λεμονιού
·  λίγη βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη

Εκτέλεση
Σ' ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, το άρωμα και το μπέικιν πάουντερ. Σ' ένα μικρότερο μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι με τη σόδα και ρίξτε το μέσα στο μίγμα του σιμιγδαλιού. Ανακατέψτε μ' ένα κουτάλι, ώσπου να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι. Αδειάστε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 28x38 εκ. ή στρογγυλό με διάμετρο 35 εκ. και στρώστε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα. Αφήστε το να σταθεί 2-3 ώρες, να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Κόψτε το με μαχαίρι σε κομμάτια και βάλτε μισό αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού. Ψήστε το γλύκισμα στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 35'-40', να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Στο μεταξύ, βάλτε σε κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι και βράστε τα 5'. Βγάλτε το γλύκισμα από το φούρνο και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείψτε την επιφάνεια με το βούτυρο. Περιχύστε το γλύκισμα με το σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά - κουταλιά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς και βγάλτε τα κομμάτια σε πιατέλα. Φυλάξτε το σάμαλι σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε τα σχόλια και τις συνταγές σας: