Υλικά
· 20 γρ. μαγιά νωπή
· 1/4 κούπας νερό χλιαρό
· 1/4 κούπας γάλα χλιαρό
· 1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο
· 1/4 κούπας ζάχαρη
· 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
· 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
για το σιρόπι
· 2 1/2 κούπες ζάχαρη
· 1 1/2 κούπα νερό
· 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
· 2 κουταλιές κονιάκ
για το γαρνίρισμα
· 1 κούπα μαρμελάδα βερίκοκο
· 1 δόση κρέμα σαντιγύ
· 3-4 κουταλιές φυστίκι Αίγινας ψιλοκομμένο
18-20
μπαμπάδες
|
|
Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά στο
χλιαρό νερό. Ρίξτε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και το
αλεύρι. Ανακατέψτε τα όλα μαζί 1' στη χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ και κατόπιν
χτυπήστε το χυλό 2' στη μεσαία ταχύτητα, καθαρίζοντας συχνά τα τοιχώματα
του μπολ με μια σπάτουλα. Σκεπάστε το μπολ κι αφήστε το να μείνει 30' σε
ζεστό μέρος, ώσπου η ζύμη να διπλασιασθεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες
φούσκες. Χτυπήστε τη ζύμη μ' ένα ξύλινο κουτάλι να ξεφουσκώσει. Μοιράστε τη
σε φορμάκια, βουτυρωμένα και αλευρωμένα καλά, γεμίζοντάς τα ως τη μέση.
Σκεπάστε κι αφήστε τα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, ώσπου η ζύμη ν' ανέβει
σχεδόν ως τα χείλη. Ψήστε τα στους 175 o C, για 20'-25'. Στο
μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5'. Κατεβάστε
το από τη φωτιά και προσθέστε το κονιάκ. Βγάλτε τους μπαμπάδες από το
φούρνο και τρυπήστε τους πολλές φορές σε διάφορα σημεία μ' ένα ξύλινο
σουβλάκι. Περιχύστε τους με το σιρόπι ρίχνοντάς το κουταλιά-κουταλιά κι
αφήστε τους να το πιούν και να κρυώσουν. Βγάλτε τους μπαμπάδες από τα
φορμάκια και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείψτε όλη την επιφάνειά τους
τριγύρω με τη μαρμελάδα, αφού τη ζεστάνετε προηγουμένως και την περάσετε
από λεπτή σίτα. Αφήστε τους να σταθούν λίγο κι αλείψτε τους ακόμη μια φορά
με μαρμελάδα. Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε μια λοξή χαρακιά στον καθένα,
σηκώστε λίγο το επάνω μέρος και βγάλτε με το κορνέ μια γιρλάντα σαντιγύ σ'
όλο το μήκος της χαρακιάς. Βγάλτε επίσης στην κορυφή μια ροζέτα σαντιγύ και
πασπαλίστε τους μπαμπάδες με φιστίκι Αίγινας. Φυλάξτε τους στο ψυγείο
καλυμμένους με πλαστική μεμβράνη.
|
|
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε τα σχόλια και τις συνταγές σας: