Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
500γρ. Συκωτάκια
150γρ. Τριμμένη παρμεζάνα
3 Κουταλιές σούπας βούτυρο
3 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Πάπρικα γλυκιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα συκωτάκια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε μία κουταλιά σούπας βούτυρο, βάζουμε τα συκωτάκια, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με πάπρικα και ρίγανη και τα τηγανίζουμε.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και στρώνουμε τα συκωτάκια σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με τη μισή παρμεζάνα που έμεινε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά βάζουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα και περιχύνουμε το φαγητό. Λιώνουμε το βούτυρο που μας έμεινε και το ρίχνουμε πάνω από το φαγητό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ AL FREDO

ΥΛΙΚΑ
2 Φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
Πάπρικα
1 1/2 Φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
1 1/2 Ζωμό κοτόπουλο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
500γρ. Λιγκουίνι
1/2 Φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
50γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, πασπαλίζουμε με τη πάπρικα. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί καλά. Το αφαιρούμε από το τηγάνι.
  • Μέσα στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το γάλα, το ζωμό και το πολτό σκόρδου.
  • Αλατοπιπερώνουμε. Μόλις πάρει βράσει ρίχνουμε τα λιγκουίνι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνουν al δεντε.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και τη παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα κομμάτια του κοτόπουλου και το μαϊντανό.

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

ΠΕΝΕΣ ΑΡΑΜΠΙΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
50ml. Κόκκινο κρασί
400γρ. Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τις πένες να γίνουν al dente.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη ψιλοκομμένη πιπεριά. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, τη ρίγανη και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει η σάλτσα για 20 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τις πένες μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το τριμμένο τυρί.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Μπρόκολο τις φουντίτσες
200γρ. Γιαούρτι
3 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Πάπρικα
50γρ. Τριμμένο τυρί
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και τη πάπρικα. Αλατοπιπερώνουμε. Παίρνουμε τις φουντίτσες του μπρόκολου τις βουτάμε μία μία στο μείγμα τους γιαουρτιού και τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Αν περισσέψει μείγμα το περιχύνουμε στο σκεύος. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και τελειώνουμε με το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. 

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ζυμαρικά
500γρ. Γιαούρτι
250γρ. Ξερή μυζήθρα τριμμένη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Τα ανακατεύουμε με το τυρί και το γιαούρτι και πασπαλίζουμε με μαϊναντό. Σερβίρουμε αμέσως.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό λουκάνικο χωριάτικο
250γρ. Τριμμένο τυρί
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Τσίλι
2 Κιλά πατάτες
Ελαιόλαδο
2 Ντομάτες τριμμένες
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο, ρίχνουμε τις ντομάτες, τη μουστάρδα αλάτι, πιπέρι, το τσίλι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Προσθέτουμε το λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΓΡΑΝΙΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φράουλες
500γρ. Ζάχαρη
100ml. Κρέμα γάλακτος
Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε 1 1/2 φλιτζάνι νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Λιώνουμε τις φράουλες στο μπλέντερ και τις ρίχνουμε στο μπολ με το νερό. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στη κατάψυξη.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλα κρούστας
1 Κούπα αμύγδαλα χοντροτριμμένα
1 Κούπα τριμμένη φρυγανιά
4 Αβγά
1/2 Κούπα ηλιέλαιο
1 Κούπα ζάχαρη
1 Σφηνάκι κονιάκ
2 Κουταλάκια γλυκού κανέλα
1 Κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 1/2 Κούπες ζάχαρη
1 1/2 Κούπα νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 Βανίλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε και αυτά ένα ένα.
  • Γυρνάμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και περιχύνουμε το γλυκό με όσο βούτυρο μας έμεινε.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 3 λεπτά. Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι. 

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
500γρ. Κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
50γρ. Αρακά
1 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
3 Κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
1 Λίτρο γάλα
1 Κουταλιά σούπας μαργαρίνη
1 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
Αλάτι
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
500γρ. Κανελόνια
50γρ. Τριμμένο σκληρό τυρί
Μερικά κομματάκια βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι  και το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Προσθέτουμε τον αρακά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να φύγουν τα υγρά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και μισό ποτήρι νερό. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  • Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα να καβουρδιστεί. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε λίγη από τη σάλτσα του κιμά και λίγη μπεσαμέλ. Γεμίζουμε τα κανελόνια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο. Αν περισσέψει κιμάς το απλώνουμε επάνω από τα κανελόνια. Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και σκορπάμε κομματάκια από το βούτυρο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
  • Αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει πριν κόψουμε και σεβίρουμε.

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Κιλά φράουλες
1 Κιλό μέλι
600γρ. Ζάχαρη
3 Μήλα
1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες. Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό που έχουμε ρίξει ένα σφηνάκι ξύδι και τις αφήνουμε μισή ώρα. Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βράζουμε για 30 λεπτά. 

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250γρ. Λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
200γρ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
2 Πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
Λίγο ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, και τις πιπεριές, αλατοπιπερώνουμε.
  • Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε 5 λεπτά να πιουν τα υγρά τους. Βάζουμε το βούτυρο, και προσθέτουμε το λουκάνικο.
  • Αφήνουμε 10 λεπτά να σιγοβράσουν. Προσθέτουμε το κρασί. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΑ

ΥΛΙΚΑ
100γρ. Ζάχαρη άχνη
200γρ. Βούτυρο
1 Αβγό
300γρ. Αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 λεμόνι
200γρ. Μαρμελάδα φράουλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. σε μέτρια ταχύτητα.
  • Παίρνουμε ένα ταψάκι ή ταρτιέρα 20εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα. Βάζουμε τα 2/3 της ζύμης και την απλώνουμε με το χέρι μας να πάει παντού και στα τοιχώματα. Απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα. Κόβουμε την υπόλοιπη ζύμη μπαστουνάκια και τα τοποθετούμε σταυρωτά επάνω στο γλυκό. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1 ώρα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

ΧΟΡΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά διάφορα χόρτα
1 Κρεμμύδι τριμμένο
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
6 Κουταλιές σούπας αλεύρι
1/2 Ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι
1/2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα χόρτα και τα κόβουμε.
  • Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν για μία ώρα το λιγότερο.
  • Ανακατεύουμε το χόρτα με όλα τα υπόλοιπα υλικά να γίνουν χυλός όχι πολύ πηχτός.
  • Παίρνουμε με ένα κουτάλι μικρές ποσότητες από το χυλό και το τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
  • Σερβίρουμε το ορεκτικό μας ζεστό.

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι σε μερίδες
1 Κιλό φασολάκια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 1/2 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Πρέζα ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
1 Ξύλο κανέλα
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας και τις ντομάτες.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τη κανέλα και τη ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα φασολάκια, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι ακόμη και αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 40 λεπτά, προσέχοντας που και που μη σωθεί εντελώς το νερό. Στο τέλος πρέπει να έχουμε μία δεμένη σάλτσα.


Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

CHEESECAKE ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Γεμιστά μπισκότα σοκολάτας τριμμένα
100γρ. Βούτυρο λιωμένο
300γρ. Λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη
225γρ. Τυρί κρέμα
200γρ. Μασκαρπόνε
60γρ. Ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
100ml. Κρέμα γάλακτος
ΥΛΙΚΑ

  • Σε μία φόρμα 24εκ με αποσπώμενα τοιχώματα στρώνουμε μία λαδόκολλα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με τα τριμμένα μπισκότα και απλώνουμε το μείγμα στη φόρμα και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  • Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, το μασκαρπόνε, την άχνη, τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες το λιγότερο πριν σερβίρουμε.


Κυριακή 15 Απριλίου 2018

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
150γρ. Μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
150γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150γρ. Καστανή ζάχαρη
1 Βανίλια
2 Αβγά
170γρ. Αλεύρι
10γρ. Μπέικιν
3 Κουταλιές σούπας κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων και την ανακατεύουμε να γίνει λεία.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και μόλις ενσωματωθούν ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το κακάο. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με τα αβγά και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. 
  • Βουτυρώνουμε μία φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 40 λεπτά. 

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

ΣΑΛΑΜΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
125γρ. Μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
50γρ. Βούτυρο
12 Μπισκότα γεμιστά με πορτοκάλι σπασμένα
100γρ. Σταφίδες
2 Κουταλιές ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο.
  • Πλάθουμε σε κύλινδρο σαν σαλάμι και τυλίγουμε το γλυκό σε λαδόκολλα. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.
  • Κοσκινίζουμε την άχνη σε μία πιατέλα. Ξετυλίγουμε το γλυκού και το κυλάμε πάνω στην άχνη.
  • Κόβουμε το γλυκό σε φέτες και σερβίρουμε.

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Κουβερτούρα
6 Αβγά
1 Πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψιλοκόβουμε τη κουβερτούρα, τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
  • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι στο μίξερ να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
  • Ρίχνουμε τους κρόκους στη σοκολάτα και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και βάζουμε σταδιακά τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες. 
  • Σερβίρουμε σε μπολ ή ποτήρια.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ταλιατέλες
400γρ. Γκούντα τριμμένη
8 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
400ml. Κρέμα γάλακτος
500γρ. Μανιτάρια σε φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και στρώνουμε τις μισές σε πυρίμαχο σκεύος που έχουμε βουτυρώσει. Απλώνουμε λίγο τυρί, το μισό μπέικον και τα μισά μανιτάρια. Βάζουμε τις υπόλοιπες ταλατιέλες και απλώνουμε τα υπόλοιπα υλικά τελειώνουμε με τη κρέμα γάλακτος. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. 

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ

ΥΛΙΚΑ
3 Πιπεριές Φλωρίνης σε άλμη ψιλοκομμένες
500γρ. Φέτα σε τρίμματα
200γρ. Γιαούρτι
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
50ml. Ελαιόλαδο
Πάπρικα
Ρίγανη
1 Κουταλιά σούπας ξύδι
Μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν αλοιφή.
  • Τη βάζουμε στο ψυγείο για το λιγότερο μία ώρα πριν σερβίρουμε.

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

ΚΩΚ ΤΑΨΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
1 1/2 Φλιτζάνι αλεύρι
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 Βανίλιες
6 Αβγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
8 Κουταλιές σούπας αλεύρι
4 Κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
6 Κρόκους
5 Φλιτζάνια γάλα
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
1 Βανίλια
3 Κουταλιές σούπας βούτυρο
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
200ml. Κρέμα γάλακτος
200γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα
1 Κουταλιά σούπας μέλι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 1/2 Φλιτζάνι νερό
1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη βανίλια. Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια για τουλάχιστον 10 λεπτά να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη να ενσωματωθούν.
  • Ρίχνουμε το μείγμα με τους κρόκους στη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά και με με κυκλικές κινήσεις. Σε δύο μέτρια ταψιά με ίδιες διαστάσεις στρώνουμε λαδόκολλα και μοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 25 λεπτά.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό γάλα να βράσει σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο γάλα με τα υπόλοιπα υλικά για τη κρέμα εκτός από το βούτυρο και ανακατεύουμε. Όταν βράσει το γάλα ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το βούτυρο και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα για να μη μας σβολιάσει μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος και αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη κουβερτούρα που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια και το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να είναι έτοιμο το γλάσο.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 15 λεπτά.
  • Όταν κρυώσουν καλά τα παντεσπάνια τα βάζουμε τα ταψιά τους. Στρώνουμε το ένα σε ένα ταψάκι και το σιροπιάζουμε με το μισό καυτό σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα, βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε το υπόλοιπο σιρόπι. Καλύπτουμε με το γλάσο και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το κόψουμε.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

ΣΟΥΦΛΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες
250γρ. Τυρί κρέμα
200ml. Κρέμα γάλακτος
200γρ. Γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Τις κόβουμε σε ροδέλες και τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος το οποίο έχουμε βουτυρώσει.
  • Αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε το τυρί κρέμα, περιχύνουμε με τη κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα,
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Μπούτια κοτόπουλου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
6 Πατάτες
Χυμό από 2 λεμόνια
Λίγο βούτυρο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
  • Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Σοτάρουμε το κρέας να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τις πατάτες και τις σοτάρουμε. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το θυμάρι και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα υλικά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα.
  • Λίγα λεπτά πριν να σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γαρίδες
1 1/2 Φλιτζάνι κριθαράκι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Ντομάτες
Λίγο μαϊντανό
Λίγο άνηθο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
5 Φλιτζάνια ζεστό νερό
50ml. Λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Πρέζα ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το νερό.
  • Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες τις οποίες έχουμε καθαρίσει σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙΕΝΟΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κούπα ηλιέλαιο
2 Κούπες σιμιγδάλι
1 Κούπα ζάχαρη
2 Φακελάκια φρουί ζελέ λεμόνι
4 Κούπες καυτό νερό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και όταν κάψει  ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε, μέχρι να ροδίσει. Διαλύουμε τη ζάχαρη και το ζελέ στο καυτό νερό και το ρίχνουμε με προσοχή στο σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το ξύσμα, ανακατεύουμε και το βάζουμε σε φόρμα και όταν κρυώσει λίγο το ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ
160γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
75γρ. Ζάχαρη
50γρ. Μέλι
1 Βανίλια
1 Πρέζα αλάτι
3 Αβγά
50ml. Γάλα
700γρ. Αλεύρι (ίσως πάρει και λίγο παραπάνω)
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 Κρόκο αβγού για άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε το μέλι, τη βανίλια και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και το αδειάζουμε στο πρώτο μείγμα. Συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγο να ενωθούν τα υλικά και κλείνουμε το μίξερ. 
  • Προσθέτουμε το μπέικιν και λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μία ζύμη όχι πολύ μαλακή και να είναι ελαστική. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί που έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι
250γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150γρ. Ζάχαρη
2 Αβγά
70ml. Φρέσκο γάλα
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1/2 Κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
2 Κρόκους αβγών χτυπημένους με λίγο νερό για το άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και προσθέτουμε τη μαστίχα, το μπέικιν και το γάλα.
  • Αφαιρούμε το κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
  • Κόβουμε κομματάκια ζύμης και πλάθουμε τα κουλούρια.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Αραδιάζουμε τα κουλουράκια σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με τους κρόκους. 
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά της αρεσκείας μας
50γρ. Ροδέλες ελιάς
1 Κονσέρβα τόνου σε νερό
200γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
Λίγη κάππαρη
Λίγα φύλλα βασιλικού
50γρ. Τριμμένη παρμεζάνα
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Προσθέτουμε το τόνο, τις ροδέλες ελιάς, την κάππαρη και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.
  • Βάζουμε τα ζυμαρικά και το μείγμα του τόνου σε μία σαλατιέρα, πασπαλίζουμε με τη παρμεζάνα και ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΡΟΤΟΥ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Φλιτζάνια αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 Κουταλάκι γλυκού σόδα
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
3 Καρότα τριμμένα
2 Μπανάνες λιωμένες
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 1 πορτοκάλι
1 Βανίλια
50γρ. Καρυδόψιχα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ από το χυμό και τα καρύδια και ανακατεύουμε. Τότε ρίχνουμε το χυμό και τα καρύδια.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.