Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΦΑΡΦΑΛΕ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φαρφάλε
300γρ. Τριμμένο τυρί (γκούντα, κεφαλοτύρι, κασέρι)
300γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
400ml. Κρέμα γάλακτος
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το μπέικον και τα μανιτάρια.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο και τα στραγγίζουμε.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε τις πένες.
  • Βάζουμε το μπέικον με τα μανιτάρια τα μισή κρέμα γάλακτος και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε καλά και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Κριθαράκι
20 Γαρίδες καθαρισμένες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Σέλερι ψιλοκομμένο
1 Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρφου
Θυμάρι
1 Ποτήρι νερού λευκό κρασί
500ml. Ζωμό λαχανικών χλιαρό
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
Πάπρικα
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και το ζεσταίνουμε. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σέλερι και τη πιπεριά. 
  • Βάζουμε το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το κριθαράκι το θυμάρι και το πελτέ ντομάτας.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και τη πάπρικα και το ζωμό ή νερό σε δόσεις. Όταν το κριθαράκι πιει το ζωμό συμπληρώνουμε με μία κουτάλα. 
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει βάζουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  • Όταν το κριθαρότο είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τις γαρίδες και το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο.
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
4 Πιπεριές Φλωρίνης από κονσέρβα
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
50γρ. Παρμεζάνα τριμμένη + έξτρα για το σερβίρισμα
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
2 Κουτάλες από τα μακαρόνια
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  • Βάζουμε στο multi όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα χτυπάμε καλά.
  • Τα βάζουμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και τα ζεσταίνουμε.
  • Ρίχνουμε το νερό που κρατήσαμε και βράζουμε για λίγα λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και τριμμένη παρμεζάνα.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
200γρ. Τόνο σε νερό
200γρ. Μαγιονέζα
120γρ. Αρακά βρασμένο
2 Κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
1 Μικρή κονσέρβα καλαμπόκι γλυκό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα και το χυμό λεμονιού αλάτι και πιπέρι.
  • Σε σαλατιέρα βάζουμε όλα τα υλικά ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά φράουλες
1 Κιλό ζάχαρη
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες.
  • Τις κόβουμε στη μέση. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη. 
  • Βάζουμε και τη βανίλια. Βράζουμε για 30 λεπτά. Την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα. 

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΠΑΤΣΙΤΣΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε κυβάκια
500γρ. Μακαρόνια χοντρά
Πάπρικα γλυκιά
Κανέλα
Πιπέρι
Αλάτι
500ml. Χυμό ντομάτας
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
Ελαιόλαδο
Κεφαλοτύρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Βάζουμε το κρέας σε ένα μπολ, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε πολύ καλά να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Βάζουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας.
  • Σβήνουμε με το κρασί.
  • Βάζουμε στη κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.
  • Σε μια πιατέλα απλώνουμε τα μακαρόνια από πάνω βάζουμε το κρέας με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και σερβίρουμε.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΑΝΤΑΪΦΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φύλλο κανταϊφι
500γρ Βούτυρο λιωμένο
700γρ. Κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Κύμινο
Κανέλα
4 Κουταλιές σούπας κουκουνάρι
4 Κουταλιές σούπας σταφίδες
Αλάτι
Ελαιόλαδο
200γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Καλύπτουμε τον πάτο με το μισό φύλλο αφού προηγούμενος το έχουμε ανοίξει καλά. Το αλείφουμε με το μισό λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Απλώνουμε τον κιμά στο ταψί. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταϊφι και με ένα μαχαίρι σπρώχνουμε το κανταϊφι στις άκρες του ταψιού προς τα κάτω να αγκαλιάσει τον κιμά. 
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Και από πάνω απλώνουμε το κεφαλοτύρι, θα δώσει ωραία τραγανή κρούστα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά να πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1 Κιλό κυδώνια καθαρισμένα
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Καρότο κομμένο σε ροδέλες
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρέας να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε το καρότο και το πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό, το κρασί και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Κόβουμε τα κυδώνια σε φέτες και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για άλλα 45 λεπτά. Που και που ανακατεύουμε και προσέχουμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

ΚΟΤΣΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
4 Κότσια
Θυμάρι
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Λίγη κρέμα βαλσάμικου
Ελαιόλαδο
1 Πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
2 Κιλά πατάτες baby
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Ρίγανη
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 2 λεμόνι
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κρέας και το αλείφουμε καλά. 
  • Τα βάζουμε ένα ένα σε λαδόκολλα και σε αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες και 30 λεπτά.
  • Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε ταψί με όλα τα υλικά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Ανοίγουμε τα κότσια και ότι υγρό έχει το ρίχνουμε στο ταψί με τις πατάτες. Βάζουμε και τα κότσια.
  • Ψήνουμε για άλλα 35 λεπτά.
  • Σερβίρουμε το κρέας με τις πατάτες.

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
500ml. Κρέμα γάλακτος
200γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
250γρ. Διάφορα τυριά τριμμένα
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.
  • Βάζουμε το μπέικον, τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και σκεπάζουμε με το τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά να πάρει χρώμα.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι
500γρ. Ζάχαρη
400ml. Γάλα
300γρ. Καρυδόψιχα
200ml. Ελαιόλαδο
50γρ. Μπέικιν πάουντερ
10 Αβγά
1 Κουταλιά σούπας κανέλα
1 Πρέζα γαρίφαλο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1500γρ. Ζάχαρη
1 Λίτρο νερό
50γρ. Γλυκόζη
Χυμό από 1 λεμόνι
2 Ξυλάκια κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Το αφήνουμε για 5 λεπτά να βράσει και κατεβάζουμε από τη φωτια.
  • Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, τη ζάχαρη και τα αβγά.
  • Σε μια κατσαρόλα τη γεμίζουμε μέχρι τη μέση με νερό και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  • Βάζουμε από πάνω το μεταλλικό μπολ και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα. Όταν αφρατέψει το μείγμα αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη καρυδόψιχα.
  • Αδειάζουμε σταδιακά τα στέρεα υλικά στο μπολ με τα αβγά και να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. 
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 35 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
  • Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και τρυπάμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι. Περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι.

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Λίτρα γάλα
1 Κουτί κορν φλάουρ
4 Αβγά + 3 κρόκους
2 1/2 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 Βανίλιες
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Μικρό κουτί εβαπορέ
Λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα περίπου 200γρ.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500γρ. Ζάχαρη
300ml. Νερό
1 Κουταλιά σούπας γλυκόζη
Ξύσμα από 1/2 Λεμόνι
1 Ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ένα λίτρο γάλα και με σύρμα διαλύουμε το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε το εβαπορέ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τις βανίλιες και τα αβγά με τους κρόκους τα οποία έχουμε χτυπήσει προηγουμένως με το σύρμα και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε και το δεύτερο λίτρο γάλα και μία κουταλιά βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί. Στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία και αυτά τα βουτυρώνουμε ένα ένα. Όσο βούτυρο μείνει το ρίχνουμε επάνω από το γλυκό και πασπαλίζουμε με λίγο νερό. 
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά στις αντιστάσεις να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 2 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει όταν βγει το γλυκό το σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστό με το κρύο σιρόπι.

Σάββατο 18 Απριλίου 2020

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
3 Κιλά αρνάκι κομμένο σε μερίδες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
2 Κιλά πατάτες
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Χυμό από 2 λεμόνια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Το αλατοπιπερώνουμε. Το αλείφουμε με το πολτό σκόρδου. 
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις βάζουμε σε ταψί και απλώνουμε το κρέας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, λίγο νερό, αλατοπίπερο και τη ρίγανη και περιχύνουμε το φαγητό.
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, κατεβάζουμε στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα και 30 λεπτά.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο να ψηθούν σωστά οι πατάτες.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ρίγανη
1 Πρέζα κανέλα
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα πηχτό κουρκούτι, εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε μικρές ποσότητες από το κουρκούτι.
  • Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και βγάζουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε λεπτές φέτες
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Αλάτι
Πάπρικα
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου, ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά, παράλληλα αλατίζουμε και ρίχνουμε την πάπρικα και τη ρίγανη.
  • Σβήνουμε με το λευκό κρασί και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Του σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στα μανιτάρια, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΟΓΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Κιμά σόγιας
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλεύρι
4 Φρυγανιές τριμμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τη σόγια σε ένα μπολ με αρκετό νερό και την αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει. Την στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το μαϊντανό, την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο αλεύρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να πλάθεται.
  • Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε για 15 λεπτά από κάθε πλευρά στους 200 βαθμούς στο γκριλ. 

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΛΑΔΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αλεύρι
10γρ. Μαγιά
100ml. Ελαιόλαδο
400ml. Χλιαρό νερό
1 Πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη. 
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι το αλάτι και το μείγμα με τη μαγιά.
  • Ζυμώνουμε και σταδιακά ρίχνουμε το νερό και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 40 λεπτά. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στενόμακρο ταψάκι ή φόρμα και την αλείφουμε με λάδι, βάζουμε το ζυμάρι και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Φέτα
1 Αβγό
Σουσάμι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Απλώνουμε το σουσάμι σε πιάτο. Σε βαθύ πιάτο χτυπάμε το αβγό και βουτάμε τα κομμάτια της φέτας. Μετά στο σουσάμι και από τις δύο πλευρές. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

FISH AND CHIPS

ΥΛΙΚΑ
Φιλέτα βακαλάου
Αλάτι
Αλεύρι
Ηλιέλαιο
Πατάτες τηγανιτές
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
1 Κουτάκι μπίρα
200γρ. Αλεύρι
Αλάτι
1 Σφηνάκι ούζο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά για το κουρκούτι να γίνει ένας χυλός όχι πολύ πηχτός. Εάν είναι πολύ πηχτός συμπληρώνουμε λίγο νερό.
  • Αλατίζουμε και αλευρώνουμε τα φιλέτα. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες.

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ

ΥΛΙΚΑ
1 Συκωταριά κομμένη σε κομμάτια
1 Κούπα νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το νερό και βράζουμε τη συκωταριά για 15 λεπτά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να τηγανιστεί μέχρι να πάρει χρώμα και να μείνει μόνο με το λάδι.

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

ΑΡΝΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αρνί σε μερίδες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300γρ. Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο
2 Μαρούλια χοντροκομμένα
1/2 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
2 Αβγά
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Ρίχνουμε τον άνηθο, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μαρούλια. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας. Εάν έχει πολύ ζουμί ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα αβγά με το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το φαγητό. Κουνάμε την κατσαρόλα ελαφρά να πάει παντού το αβγολέμονο και κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό σαρδέλες
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Χυμό από 2 λεμόνια
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε ταψί με τα υπόλοιπα υλικά. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΜΠΡΙΑΜ

ΥΛΙΚΑ
1 Ντομάτα χοντροκομμένη
1/2 Ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 Μελιτζάνα χοντροκομμένη
2 Πατάτες χοντροκομμένες
2 Κολοκυθάκια χοντροκομμένα
1 Ποτήρι νερό
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μπούκοβο
2 Πράσινες πιπεριές χοντροκομμένες
1 Κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη
1 Κρεμμύδι χοντροκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ριγκατόνι
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
2 Κουταλιές σούπας ροδέλες ελιάς
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Μπούκοβο
Πάπρικα γλυκιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου τις ντομάτες και τις ροδέλες ελιάς. Αλατίζουμε ελαφρά, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και τη πάπρικα και ρίχνουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Λίτρο περίπου χλιαρό νερό
1 Κυβάκι μαγιά
1 Κουταλιά σούπας μέλι
1 Πρέζα αλάτι
400γρ. Αλεύρι
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μισό νερό και διαλύουμε τη μαγιά και το μέλι. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, ανακατεύουμε πολύ καλά και συμπληρώνουμε από το χλιαρό νερό όσο χρειαστεί για να έχουμε έναν χυλό όχι πολύ πηχτό.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 45 λεπτά να φουσκώσει.
  • Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι, παίρνουμε κουταλιές από το χυλό και τις ρίχνουμε μέσα στο λάδι.
  • Ανακατεύουμε με τρυπητή κουτάλα μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.  Βγάζουμε το λουκουμάδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Σερβίρουμε περιχύνοντας με μέλι ή λιωμένη σοκολάτα.

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μανταρίνια
1 Λεμόνι
3 1/2 Κούπες ζάχαρη
5 Κούπες νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε το λεμόνι και τα μανταρίνια πρώτα στα 4 και μετά σε φέτες του 1εκ. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε μπολ με νερό, τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τα αφήνουμε για 24 ώρες. Βάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει και συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 ώρα και 20 λεπτά. Όταν κρυώσει αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΟΜΕΛΕΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
8 Αβγά
4 Πατάτες
Αλάτι
Πιπέρι
Τριμμένο κασέρι
1 Λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
2 Πιπεριές ψιλοκομμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τι κόβουμε σε ροδέλες, τις τηγανίζουμε. Τις στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Χτυπάμε τα αβγά και τα απλώνουμε επάνω από τις πατάτες. Ρίχνουμε το κασέρι και το λουκάνικο. 
  • Προσθέτουμε τις πιπεριές, αλατοπιπερώνουμε.
  • Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΑΧΙΒΑΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
800γρ. Αχιβάδες
Ελαιόλαδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
10 Ντοματίνια κομμένα στη μέση
500γρ. Λινγκουίνι
2 Φρυγανιές τριμμένες
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Πλένουμε καλά τις αχιβάδες και τις βάζουμε σε μπολ με νερό και 1 κουταλιά σούπας αλάτι για 15 λεπτά. Τις ξεπλένουμε καλά.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, το μαϊντανό, την πιπεριά και τα ντοματίνια, μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις αχιβάδες, σκεπάζουμε το τηγάνι δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. 
  • Αν κάποια αχιβάδα δεν ανοίξει την πετάμε.
  • Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι. Προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν, ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αν έχουν μείνει αρκετά υγρά ρίχνουμε την φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΝΤΟΜΑΤΟΡΥΖΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ρύζι
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
4 Πιπεριές κόκκινες χοντροκομμένες
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 Κιλά ντομάτες ώριμες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Συμπληρώνουμε και το μαϊντανό.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες τις οποίες έχουμε λιώσει στο μπλέντερ. Αλατίζουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
750γρ. Στήθος κοτόπουλου κομμένο σε μπουκιές
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
250γρ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες
Μπούκοβο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Κάρυ
1 Σφηνάκι ρούμι
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
125γρ. Τυρί κρέμα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά το κοτόπουλο. Συμπληρώνουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τα μανιτάρια σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη και σβήνουμε με το ρούμι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά βάζουμε μισό ποτήρι νερό και τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά. Που και που κοιτάμε μήπως χρειαστεί λίγο νερό.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή ζυμαρικά.