Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250γρ. Μανιτάρια σε φέτες
50γρ. Αρακά
1 Καρότο κομμένο σε μικρά κομμάτια
50γρ. Φασολάκια
Λίγο ελαιόλαδο
2-3 Στίγματα κρόκο κοζάνης
2 Φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
4 Φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1/2 Φλιτζάνι κάσιους καβουρδισμένα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το καρότα, τα μανιτάρια, τα φασολάκια και τον αρακά, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Βάζουμε τον κρόκο στο ζεστό ζωμό. Σοτάρουμε το ρύζι στη κατσαρόλα με τα λαχανικά και προσθέτουμε το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μείνει το ρύζι χωρίς υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα κάσιους, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Λουκάνικο με πορτοκάλι
2 Φλιτζάνι ρύζι για ριζότο
Ελάχιστο κρόκο Κοζάνης
1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί
5 Φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 Φλιτζάνι πεκορίνο τριμμένο
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το λουκάνικο σε κομμάτι και το ψήνουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα χωρίς άλλη λιπαρή ουσία. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το ρύζι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να λαδωθεί καλά.
Ρίχνουμε τον κρόκο στο κρασί και περιχύνουμε το ρύζι. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό, τον οποίο διατηρούμε ζεστό σε ένα κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε και κάθε φορά που το ρύζι απορροφά το ζωμό προσθέτουμε και άλλο.
Μόλις χυλώσει το ρύζι σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο πεκορίνο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το λουκάνικο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΑΒΓΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ντομάτες
5 Αβγά
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο δυόσμο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ρίχνουμε τις ντομάτες σε νερό που βράζει για 2 λεπτά και μετά σε κρύο και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε κυβάκια και τις ρίχνουμε σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αλατίζουμε. Όταν βράσουν προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα αβγά αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το δυόσμο και τον μαϊντανό και όταν είναι έτοιμα σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινά φιλετάκια
300γρ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Κύβο βοδινού
1 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 Νεροπότηρο λευκό κρασί
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Τσίλι
Μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα φιλετάκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Χτυπάμε στο multi το ελαιόλαδο, το πολτό σκόρδου, τη μουστάρδα και τον κύβο. Απλώνουμε τα φιλετάκια σε ένα μπολ τα περιχύνουμε με το μείγμα και τα αφήνουμε στο ψυγείο ένα ολόκληρο βράδυ.
  • Την άλλη ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε τα φιλετάκια να θυρακιστούν και να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή πιλάφι.




Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Φύλλο κουρού
1 Μελιτζάνα
1 Κολοκύθι
1 Πιπεριά Φλωρίνης
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
4 Αβγά
200γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
250γρ. Ανθότυρο τριμμένο
100γρ, Κεφαλοτύρι τριμμένο
Λίγο ελαιόλαδο
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τη μελιτζάνα και το κολοκύθι τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση και μετά σε πολύ λεπτές φέτες. Πλένουμε τη πιπεριά και τη ψιλοκόβουμε. Αραδιάζουμε τα λαχανικά στη λαμαρίνα του φούρνου, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με θυμάρι και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
  • Βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα, απλώνουμε το φύλλο, τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια και τη βάζουμε και αυτή στο φούρνο μαζί με τα λαχανικά.
  • Όταν είναι έτοιμα τα λαχανικά τα βάζουμε στην ταρτιέρα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι και τα τυριά. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και περιχύνουμε με το μείγμα την τάρτα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
Χυμός από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 Συσκευασία γεμιστά μπισκότα σοκολάτας
1 1/2 Κουταλιά σούπας άνθος αραβοσίτου
1 Βανίλια
2 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη
2 Κουταλιές σούπας κακάο
5 Κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
100γρ. Φουντούκια
Λίγο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη, σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και συμπληρώνουμε με νερό να γεμίσει το φλιτζάνι. Συμπληρώνουμε στο κατσαρολάκι, το χυμό, τη ζάχαρη, το κακάο, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το άνθος αραβοσίτου. Σπάμε τα μπισκότα και τα βάζουμε και αυτά στο κατσαρολάκι και συμπληρώνουμε τα φουντούκια. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα σε μία λαδόκολλα να σχηματίσουμε τον κορμό και το βάζουμε στη κατάψυξη να παγώσει καλά.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ

ΥΛΙΚΑ
1 Κομμάτι φέτα περίπου 200γρ.
Λίγες ροδέλες ελιάς
1 Πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 Ροδέλα ντομάτας
Ελάχιστο ελαιόλαδο
Δενδρολίβανο
Πάπρικα γλυκιά
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Παίρνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και βάζουμε επάνω το κομμάτι της φέτας και πασπαλίζουμε με τη πάπρικα. 
  • Προσθέτουμε τις ροδέλες της πιπεριά, της ντομάτας και της ελιάς και το δενδρολίβανο. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε πιπέρι. Κλείνουμε καλά το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε ένα μικρό ταψί.
  • Ψήνουμε στο γκριλ για 20 λεπτά.
  • Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε περισσότερα δεματάκια αν έχουμε αρκετό κόσμο και θέλουμε να τα προσφέρουμε για μεζέ ούζου.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό ψάρια για σούπα
1 Κρεμμύδι
2 Σκελίδες σκόρδο
1 Κλωνάρι σέλινο
2 Καρότα χοντροκομμένα
1/2 Ματσάκι μαϊντανό
1 Φύλλο δάφνης
1 Ντομάτα κομμένη σε φέτες
1 Πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
Πιπέρι
1/2 Φλιτζάνι ρύζι
Χυμό από 1 λεμόνι
2 Κρόκους αβγών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το ψάρι και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσει. Ρίχνουμε αλάτι και αν χρειαστεί βγάζουμε τον αφρό που πιθανόν να βγάλει. Ρίχνουμε και όλα τα χορταρικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τ αφήνουμε να βράσει. Περνάμε το ζουμί από λεπτή σίτα και το ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι. Όταν είναι έτοιμο το ρύζι κατεβάζουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο το οποίο και ρίχνουμε στη κατσαρόλα. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Καθαρίζουμε το ψάρι, το βάζουμε σε μια σουπιέρα βάζουμε και τη σούπα με το ρύζι και σερβίρουμε ή αν θέλουμε σερβίρουμε ξεχωριστά τη σούπα και σε μια πιατέλα το ψάρι με τα χορταρικά

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 Φλιτζάνι αλεύρι
100γρ. Αλεύρι
40ml. Νερό
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500γρ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 Πράσα ψιλοκομμένα
200γρ. Κεφαλοτύρι
200γρ. Ροκφόρ
30ml. Γάλα
60ml. Κρέμα γάλακτος
1 Αβγό
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη. Όταν είναι έτοιμη τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
  • Σ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο για σοτάρουμε τα πράσα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αποβάλουν τα υγρά τους. 
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά και το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. 
  • Απλώνουμε την ζύμη σε μία βουτυρωμένη ταρτιέρα και τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
  • Τη βγάζουμε από το φούρνο και απλώνουμε τη γέμιση. Χτυπάμε το αβγό με τη κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε τη τάρτα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Άσπρο λάχανο ψιλοκομμένο
Λίγο μαύρο λάχανο ψιλοκομμένο
2 Καρότα τριμμένα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
3 Ραπανάκια ψιλοκομμένα
3 Κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 Αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1/4 Φλιτζανιού τσαγιού ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα αλατίζουμε και ανακατεύουμε. 
  • Χτυπάμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε κύβους
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Καρότα κομμένα ροδέλες
500γρ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 Κουτάκι μπύρα
Αλάτι
Πιπέρι
Πιπέρι καγιέν
Δεντρολίβανο
1 Κουταλιά σούπας μέλι
3 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το πολτό του σκόρδου και ροδίζουμε το κρέας μαζί με τα μπαχαρικά.
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά
  • Σβήνουμε με τη μπύρα και αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε το βαλσάμικο και το μέλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου μία ώρα, να μαλακώσει το κρέας.
  • Συνοδεύουμε με ζυμαρικά, ρύζι ή πουρέ.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
500γρ. Φέτα τριμμένη
1 Φλιτζάνι γάλα
4 Αβγά
Πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα.
  • Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα με ψαλίδι σε λεπτές λωρίδες, σ ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα. Ρίχνουμε μέσα τη φέτα, πιπέρι και τα κομμένα φύλλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. 
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλα που περισσεύουν. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΦΑΛΑΦΕΛ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι ρεβίθια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο κόλιανδρο
Πάπρικα
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
Κύμινο
Λίγο ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 Κουταλιές σούπας αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό. Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε να στραγγίσουν καλά και τα βάζουμε στο multi μαζί με το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου, την πάπρικα, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά, μέχρι ένα έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Το αδειάζουμε σ ένα μπολ και πασπαλίζουμε με το μπέικιν και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μ ένα κουτάλι, μέχρι να δέσει το μείγμα.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
  • Ζεσταίνουμε αρκετό σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι, πλάθουμε κεφτεδάκια. Τα τηγανίζουμε για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με αραβικές πίτες και σάλτσα από ταχίνι.


Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Νεροπότηρο αλεύρι
1 Νεροπότηρο χλιαρό νερό
1 Κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
250γρ. Γιαούρτι
4 Αβγά
1/2 Κιλό φέτα
250γρ. Ανθότυρο
1/2 Ποτήρι κρασιού λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι το νερό, το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά μ ένα σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αβγά, το λάδι, το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, ρίχνουμε και τα τυριά και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

ΑΛΕΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Αλεύρι
2 Αβγά
Νερό
Αλάτι
200γρ. Φέτα τριμμένη
Λίγο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα αβγά και προσθέτουμε λίγο λίγο νερό μέχρι να έχουμε ένα παχύ χυλό. Ρίχνουμε το χυλό σ ένα βουτυρωμένο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω τη φέτα και κομματάκια βούτυρο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πιπεριά
2 Ντομάτες
4 Αβγά
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
50γρ. Φέτα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τη πιπεριά την οποία σοτάρουμε και αυτή. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και αυτές αλατοπιπερώνουμε πασπαλίζουμε με ρίγανη, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  •  Σ ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε απαλά και συμπληρώνουμε τη φέτα. Όταν η ομελέτα είναι τη σερβίρουμε ζεστή.

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτι
100γρ. Μανιτάρια κομμένη στη μέση
1 Κουταλιά σούπας φυτίνη
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Χυμό από 1 λεμόνι
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
1 Κουταλιά σούπας μέλι
Αλάτι
Πιπέρι
Κάρυ
Τσίλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αφού κόψουμε το κρέας το πλένουμε και το αφήνουμε σ ένα τρυπητό να στραγγίσει. Σ ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε τη φυτίνη και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν και σοτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Συμπληρώνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.
  • Χτυπάμε στο μούλτι το βαλσάμικο, το μέλι, το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα και περιχύνουμε το φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε πασπαλίζουμε με το κάρυ και λίγο τσίλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά, εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
20 Φύλλα λαζάνια
Λίγο ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Μελιτζάνα κομμένη σε κυβάκια
2 Καρότα κομμένα σε φέτες
750γρ. Κιμά
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομτάτας
600γρ. Ντομάτες ψιλοκομμένες
Αλάτι
Πιπέρι
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου να σοταριστούν. Προσθέτουμε το καρότο και τη μελιτζάνα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Συμπληρώνουμε το κιμά και τον σοτάρουμε και αυτόν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το μισό κεφαλοτύρι ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε λίγο από το κιμά σε ένα πυρέξ και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Στρώνουμε λαζάνια από πάνω και αν χρειαστεί για να καλυφθεί όλος ο πάτος σπάμε μερικά. Συνεχίζουμε με στρώσεις κιμά και λαζάνια μέχρι να μας τελειώσουν τα υλικά, τελειώνουμε με λαζάνια. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι, ραντίζουμε και πολύ λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 45 λεπτά. 

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΣΠΑΓΓΕΤΙ AMATRICIANA

ΥΛΙΚΑ
 500 γρ. σπαγγέτι
 1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο
 2 κομμάτια πανσέτα
 1 κρεμμύδι μικρό
 1 καυτερή πιπερίτσα
 5 ντομάτες (2 φλιτζάνια τριμμένες ντομάτες και 2 ολόκληρες)
 Αλάτι

 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε σε μικρά καρέ την πανσέτα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε την πανσέτα. Την βγάζουμε και την ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπερίτσα. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 6 - 7 λεπτά μέχρι να γίνει πιο πυκνή. Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πανσέτα. Βράζουμε τα σπαγγέτι μας, τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στην σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο από το νερό ζυμαρικών.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 Κολοκύθι κομμένο σε κύβους
1 Μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
1 Κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
1/2 Κιλό ζυμαρικά
100γρ, Φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
2 Ντομάτες
Βασιλικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα κομμένα λαχανικά στη λαμαρίνα του φούρνου, αλατίζουμε και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το βαλσάμικο. 
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά τα στραγγίζουμε, τα κρυώνουμε κάτω από τη βρύση με αρκετό νερό και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά, τη φέτα και τις ντομάτες που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε με το βασιλικό ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΣΚΟΡΔΟΥ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά
150γρ. Μπέικον κομμένο σε κυβάκια
100γρ. Βούτυρο με άρωμα σκόρδου
2 Αβγά
200ml. Κρέμα γάλακτος
200γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και σοτάρουμε το μπέικον. Σ ένα μπολ χτυπάμε το αβγά με τη μισή παρμεζάνα. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό. τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σ ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτουμε το σοταρισμένο μπέικον, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπα παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά στήθος κοτόπουλου
100ml. Κόκκινο κρασί
100ml. ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια. Βάζουμε όλα τα υλικά σ ένα μπολ και το αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο να μαριναριστεί το κρέας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ
  • Περνάμε το κρέας σε σουβλάκια και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και να ψηθεί. 

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
2 Κολοκυθάκια τριμμένα
100γρ. Τυρί κρέμα
100ml. Γάλα
100γρ. Αλεύρι
2 Αβγά
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
4 Κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λάδι για το τηγάνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τυρί, το γάλα, τα κολοκυθάκια, τον άνηθο, το βούτυρο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τους κρόκους, το αλεύρι, τη μαρέγκα και το μπέικιν πάουντερ. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό στη φωτιά και ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο το οποίο φροντίζουμε να καλύψει τον πάτο.
  • Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα, σχηματίζοντας μια τηγανίτα. Αφήνουμε να πάρει χρώμα σε μέτρια θερμοκρασία και τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό σπαγγέτι
2 Φιλέτα στήθος κοτόπουλου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο ελαιόλαδο
1 Πράσο ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Κάρι
1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί
1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
1 Φλιτζάνι γάλα
Παρμεζάνα τριμμένη
1/2 Φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε μπουκιές και αλατοπιπερώνουμε. Σ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και το κοτόπουλο. πασπαλίζουμε με το κάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.
  • Σβήνουμε με το κρασί.
  • Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε τη παρμεζάνα και τη κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις βράσουν, τα παίρνουμε με τσιμπίδα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΤΟΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
600γρ. Τόνο σε φιλέτα
1 Πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κομμάτια
1 Πιπεριά πράσινη κομμένη σε κομμάτια
Λίγο ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
1 Κουταλιά σούπας σόγια σος
Κόλιανδρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα φιλέτα και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε κύβους. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη σόγια σος και το κόλιανδρο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Παίρνουμε ξύλινα σουβλάκια και περνάμε κύβους ψαριού εναλλάξ με κομμάτια πιπεριάς.
  • Τα ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα για 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

FISH & CHIPS

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φιλέτο γλώσσας
300γρ, Αλεύρι
1 Κουτάκι μπύρα
Λάδι για το τηγάνι
Αλάτι 
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε λίγο από το αλεύρι σε ένα πιάτο και το υπόλοιπο σ ένα βαθύ μπολ, το αλάτι και τη μπύρα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ρευστό κουρκούτι.
  • Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα, τα περνάμε από το αλεύρι που έχουμε στο πιάτο και τα βουτάμε στο κουρκούτι. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι γυρνώντας τα 2-3 φορές μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
  • Τα βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΦΙΛΕΤΟ ΨΑΡΙΟΥ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

ΥΛΙΚΑ
4 Λαβράκια, φιλεταρισμένα
2 Κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
3 Ντομάτες κομμένες σε φέτες
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Πλένουμε τα φιλέτα του ψαριού, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και τα αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα ταψί απλώνουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες καθώς και το πολτό σκόρδου. Αλατοπιπερώνουμε και ακουμπάμε επάνω τα φιλέτα του ψαριού. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
  • Αν θέλουμε αντί για λαβράκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φιλέτα τσιπούρας.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΡΑΣΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μύδια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Πιπεριά καυτερή κομμένη σε ροδέλες
1 Φλιτζάνι λευκό κρασί
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα μύδια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη πιπεριά και το πολτό σκόρδου.
  • Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μύδια. Τ αχνίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με το ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν κάποια μύδια δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1/2 Φλιτζάνι κουκουνάρι
Βασιλικό
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
Θυμάρι
250γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε στο multi το πολτό σκόρδου, το κουκουνάρι και το βασιλικό.
  • Τα χτυπάμε να γίνουν πάστα προσθέτοντας το ελαιόλαδο λίγο λίγο. Μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε την παρμεζάνα και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές σούπας σε ένα ελαιόλαδο και σοτάρουμε το θυμάρι να βγάλει το άρωμα του. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε στο τηγάνι το πέστο.
  • Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Τα παίρνουμε με τσιμπίδα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
  • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού και τριμμένη παρμεζάνα.


Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΠΑΝΣΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ταλιατέλες
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
200γρ. Καπνιστή πανσέτα κομμένη σε κύβους
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
Θυμάρι
1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
1/2 Φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Βασιλικός
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει και ρίχνουμε μέσα την πανσέτα. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά να βγάλει το λίπος και να πάρει χρώμα όταν είναι έτοιμη τη βγάζουμε σ ένα πιάτο.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι το βούτυρο, το πολτό σκόρδου και το θυμάρι και σοτάρουμε. Περιχύνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και τη παρμεζάνα. Παίρνουμε τις ταλιατέλες με μια τσιμπίδα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την πανσέτα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό πασπαλίζοντας με βασιλικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχαρίσια φιλέτα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1/2 Φλιτζάνι αλεύρι
50ml. Κρασί κόκκινο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και το θυμάρι και βάζουμε τα φιλέτα.
  • Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά και όταν πάρουν χρώμα τα φιλέτα τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, και σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε. 
  • Συνοδεύουμε με λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό ή με πουρέ πατάτας.