Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ ΓΑΛΑ

ΥΛΙΚΑ
3/4 Νεροπότηρου ρύζι γλασέ
200γρ, Ζαχαρούχο γάλα
200ml. Νερό
4 Κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το ρύζι μαζί με νερό σε μέτρια φωτιά να βράσει.
  • Στραγγίζουμε και προσθέτουμε το γάλα, το νερό και το κορν φλάουρ. Ξαναβάζουμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε. Βάζουμε το ρυζόγαλο σε ατομικά μπολ και όταν είναι η ώρα να σερβίρουμε πασπαλίζουμε κανέλα.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΗΛΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Αλεύρι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
200γρ. Γιαούρτι
100γρ. Ζάχαρη
2 Αβγά
1 Ποτήρι χυμό μήλου
1 Κουταλάκι αλάτι
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα ν ασπρίσει και φουσκώσει. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα αβγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί και βάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και ρίχνουμε το χυμό μήλου. Όταν απορροφηθεί ο χυμός, μπορούμε να το κόψουμε.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 Κούπες ζάχαρη
250γρ. Μαργαρίνη
300γρ. Γιαούρτι
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
4 Αβγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε τη μαργαρίνη να μαλακώσει και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το ξύσμα, το γιαούρτι και το αλεύρι. Χτυπάμε το μείγμα για 5 λεπτά. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
  • Εάν θέλουμε όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
2 Λίτρα γάλα
8 Κουταλιές σούπας ρύζι γλασέ
6 Κουταλιές σούπας νισεστέ
1/2 Κουταλιά σούπας κοπανισμένη μαστίχα
2 Κούπες ζάχαρη
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε το ρύζι με δύο ποτήρια νερό μέχρι να χυλώσει.
  • Λιώνουμε το νισεστέ σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη και την αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και το νισεστέ. Προσθέτουμε τη μαστίχα και τη βανίλια και ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει αρκετά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ατομικά πυρίμαχα μπολ και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί στο οποίο βάζουμε νερό. Ψήνουμε το γλυκό μας στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά να κάνει κρούστα.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γαρίδες
1 Φλιτζάνι αλεύρι
1 Αβγό
1/2 Φλιτζάνι γάλα
1 Φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε τα κεφάλια και το κέλυφος, αφήνοντας την ουρά. Βάζουμε σ ένα μπολ το αλεύρι, σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το αβγό με το γάλα και σε ένα άλλο ανακατεύουμε το πολτό σκόρδου με τη τριμμένη φρυγανιά το αλάτι.
  • Περνάμε τις γαρίδες, πρώτα από το αλεύρι, μετά από το μείγμα αβγού και μετά από το μείγμα φρυγανιάς. 
  • Αφού τις ετοιμάζουμε όλες βάζουμε σ ένα τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα λίγες λίγες τις γαρίδες να τηγανιστούν σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Τις βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε ζεστές.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
200γρ. Κρέμα τυριού
200γρ. Γιαούρτι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Χυμό από μισό λεμόνι
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο για να γίνουν al dente. Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε για έχουμε μία κρέμα αρωματική.
  • Αποσύρουμε τα ζυμαρικά από τη φωτιά και βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σ ένα τηγάνι. Παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να σοταριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε τη κρέμα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτουμε το μαϊντανό, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΜΩΣΑΪΚΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
275γρ. Σοκολάτα κουνερτούρα
175γρ. Βούτυρο
120γρ. Μέλι
30ml. Ρούμι
175γρ. Μπισκότα πτι μπερ
30γρ. Δημητριακά  (κορν φλέικς)
100γρ. Καρύδια τριμμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη κουβερτούρα, προσθέτουμε το βούτυρο, το μέλι και το ρούμι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σπάμε τα μπισκότα σε πολύ μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μείγμα της λιωμένης σοκολάτας. Το ίδιο κάνουμε και με τα καρύδια. Και με τα δημητριακά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.
  • Όταν είναι η ώρα να το σερβίρουμε το βγάζουμε από το ψυγείο, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα να πέσει το γλυκό σε μια πιατέλα και κόβουμε σε φέτες.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Αβγά
2 Φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
2 Φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
2 Φλιτζάνια ζάχαρη
1 Φλιτζάνι βούτυρο
1 1/2 Φλιτζάνι γιαούρτι
1 Κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 Φλιτζάνια ζάχαρη
3 Φλιτζάνια νερό
1 Κομμάτι φλούδα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε στο κάδο το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε ένα ένα τ αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το μπέικιν και την αμυγδαλόψιχα και το γιαούρτι.
  • Χτυπάμε το μείγμα για 5 λεπτά τουλάχιστον.
  • Βάζουμε το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και βράζουμε για 10 λεπτά. Περιχύνουμε το σιρόπι χλιαρό στο κρύο γλυκό.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Φλιτζάνι χλιαρό νερό
2 Φακελάκια μαγιά
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 Κιλό αλεύρι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά και το αλάτι. Αφήνουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά αφού το έχουμε κοσκινίσει πρώτα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι έτσι ώστε να έχουμε ένα χυλό όχι πολύ πηχτό.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για μισή ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα με ένα βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε από το χυλό μικρές ποσότητες και τις βάζουμε στη κατσαρόλα. Δεν βάζουμε πάρα πολλές κάθε φορά για να μη πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Με μια τρυπητή κουτάλα γυρνάμε προσεκτικά τους λουκουμάδες να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Τους βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό και τους σερβίρουμε με συνοδεία μελιού, καρυδόψιχας ή ότι άλλο μας αρέσει.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό κολοκυθάκια
5 Κρεμμυδάκια φρέσκα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 Ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
4 Αβγά
200γρ. Φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
2 Φλιτζάνια αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Φλιτζάνι γάλα
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια τα πλένουμε και τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιέζουμε με τα χέρια για να βγάλουν τα υγρά τους. 
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το δυόσμο πασπαλίζουμε με το πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Όταν κρυώσει λίγο προσθέτουμε τα αβγά, χτυπημένα και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τη φέτα και το αλεύρι με το μπέικιν. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό το οποίο και βάζουμε σ ένα λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Φύλλο σφολιάτας
400γρ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
Θυμάρι
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
2 Φλιτζάνια γάλα
100γρ. Γραβιέρα τριμμένη
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
200γρ. Χαλούμι κομμένο σε κυβάκια
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, να σοταριστεί. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, κατόπιν ρίχνουμε τα μανιτάρια. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε να σοταριστούν. 
  • Πασπαλίζουμε με το θυμάρι, πασπαλίζουμε με πιπέρι και βγάζουμε τα μανιτάρια σε ένα πιάτο. 
  • Βάζουμε στη κατσαρόλα το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Σε μια ταρτιέρα στρώνουμε τη σφολιάτα και κόβουμε ότι περισσεύει γύρω γύρω από το σκεύος. Στρώνουμε από πάνω μια λαδόκολλα και ρίχνουμε από πάνω μερικά φασόλια για να έχει βάρος και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και απλώνουμε επάνω την κρέμα, την απλώνουμε και βάζουμε τα μανιτάρια και το χαλούμι. Την ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΖΟΥΜΕΡΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΧΑΛΟΥΜΙ

ΥΛΙΚΑ
4 Μπριζόλες χοιρινές
150γρ. Χαλούμι
1 Ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
2 Πιπεριές κέρατο κομμένος ζουλιέν
2 Πιπεριές Φλωρίνης κομμένες ζουλιέν
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
Μπούκουβο
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις μπριζόλες και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Τις βάζουμε σ ένα πυρίμαχο σκεύος και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα μπαχαρικά εκτός από τη ρίγανη. Πασπαλίζουμε τις μπριζόλες και με τα χέρια μας τα κάνουμε να καλύψουν τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε στο σκεύος και τις πιπεριές και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα.
  • Όταν περάσει η ώρα γυρίζουμε τις μπριζόλες από την άλλη πλευρά τοποθετούμε σε κάθε μία, μια ροδέλα ντομάτας και μία φέτα χαλούμι, πασπαλίζουμε με ρίγανη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
  • Μπορούμε να συνοδεύσουμε με τηγανιτές πατάτες ή με πουρέ.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Πακέτα φύλλα Βηρυτού
250γρ. Βούτυρο λιωμένο
250γρ. Φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
4 Φλιτζάνια νερό
7 Φλιτζάνια ζάχαρη
1 Φλιτζάνι γλυκόζη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνι ταψί. Στρώνουμε 15 φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα και πασπαλίζουμε με το φιστίκι. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε και αυτά ένα ένα. Μ ένα μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομμάτια και περιχύνουμε με το βούτυρο που περίσσεψε.
  • Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
  • Βράζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
1 Κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
3 Φέτες ψωμί του τοστ χωρίς τη κόρα
1 Φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1 Φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3 Κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ διαλυμένο σε 30ml νερό
1 Κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1/2 Φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
1 Πακέτο φύλλο καταίφι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
  • Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το ανθόνερο. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Ετοιμάζουμε την κρέμα:
  • Κόβουμε με μαχαίρι τη ψωμί σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος και το κομμάτια του ψωμιού. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Όταν τη βγάλουμε τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με αβγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί το ψωμί και να πήξει η κρέμα. Προσθέτουμε το ανθόνερο και και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη κρέμα σ ένα μπολ τη σκεπάζουμε με μεμβράνη την οποία προσέχουμε να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας και την αφήνουμε να κρυώσει. 
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο δύο ταψιά 18εκ. Απλώνουμε το μισό καταίφι στο ένα και το άλλο μισό στο άλλο και το τραβάμε καλά να αφρατέψει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και τα σιροπιάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Βάζουμε το καταίφι από το ένα ταψί σε ένα δίσκο ή πιατέλα, απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο καταίφι. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ ΚΑΙ ΡΟΚΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ Ζυμαρικά
Λίγο ελαιόλαδο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Χυμό από 1 λεμόνι
10γρ. Κάππαρη
100γρ. Ρόκα
200γρ. Σολομό καπνιστό κομμένο σε μικρά κομμάτια
Πιπέρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε κρατώντας 1 σφηνάκι από το νερό που έβρασαν. Τα βάζουμε πάλι στη κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε, το ελαιόλαδο, το χυμό και του ξύσμα λεμονιού την κάππαρη, τη ρόκα και το σολομό.
  • Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά  και σερβίρουμε.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό ψαρονέφρι
Λίγο αλεύρι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1/2 Κιλό μανιτάρια σε φέτες
1 Σφηνάκι ουίσκι
200ml. Κρέμα γάλακτος
Λίγο ελαιόλαδο
Πιπέρι
Δεντρολίβανο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες και το περνάμε από το αλεύρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές και το βγάζουμε σε ένα πιάτο.
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι στη κατσαρόλα το σοτάρουμε για 1 λεπτό και συμπληρώνουμε το πολτό του σκόρδου. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και δεντρολίβανο και ανακατεύουμε σε δυνατή να βγάλουν τα μανιτάρια τα υγρά τους. Βάζουμε και το κρέας που είχαμε αφήσει στην άκρη, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το ουίσκι. 
  • Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, αφήνουμε να πάρει μία βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό μύδια καθαρισμένα
Μπούκοβο
Πάπρικα
1 Σφηνάκι ούζο
1 Ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
300γρ. Λευκό τυρί (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νηστίσιμο αν θέλουμε)
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι, το πολτό σκόρδου και το μπούκοβο με τη πάπρικα και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το ούζο και αμέσως μετά το κρασί. Περιμένουμε να βράσουν και βάζουμε τον πελτέ. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και ρίχνουμε τα μύδια. Σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το τυρί που έχουμε κόψει σε κύβους. Αφήνουμε για άλλα δύο λεπτά επάνω στη φωτιά και το σερβίρουμε ζεστό.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό μανιτάρια λευκά
1 Πρέζα μπούκοβο
Μισό ποτήρι λευκό κρασί
Λίγη ρίγανη
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Βάζουμε σ ένα τηγάνι το λάδι και προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε για 1 λεπτά και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη και μαϊντανό και τα μανιτάρια είναι έτοιμα.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Φέτα
200γρ. Γραβιέρα τριμμένη
1 Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
2 Αβγά
Πιπέρι
1 Συσκευασία φύλλο κρούστας
Λιωμένο βούτυρο
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ λιώνουμε τη φέτα μ ένα πιρούνι, τη τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε τη ψιλοκομμένη πιπεριά, τα αβγά, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Απλώνουμε τα φύλλα στο πάγκο εργασίας και μ ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε λωρίδες. Απλώνουμε από λίγο λιωμένο βούτυρο και στη μία άκρη βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. 
  • Κάνουμε την κάθε λωρίδα τριγωνάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 20 βαθμούς και στον αέρα για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
2 Κονσέρβες τόνου σε νερό
1 Κονσέρβα κόκκινα φασόλια
1 Κονσέρβα γλυκό καλαμπόκι
2 Πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
Γκούντα τριμμένη
150γρ. Γιαούρτι
150γρ. Μαγιονέζα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας να είναι al dente.
  • Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε νερό κουνώντας το σουρωτήρι κάτω από τη βρύση για να κρυώσουν ελαφρά.
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε μία σαλατιέρα, ρίχνουμε τον τόνο, τα φασόλια, το καλαμπόκι και τις ψιλοκομμένες πιπεριές και ανακατεύουμε πολύ καλά. 
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιονέζα με το γιαούρτι και περιχύνουμε τη σαλάτα, την οποία και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την ώρα που θα τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας τη με τριμμένη γκούντα.

ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Αρνίσια συκωταριά
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλιά της βαλσάμικο
1 Ποτήρι λευκό κρασί
Χυμό από 2 λεμόνια
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τη συκωταριά για 5 λεπτά ενώ προηγούμενος την έχουμε πλύνει πολύ καλά. Την στραγγίζουμε και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 
  • Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το μπούκοβο και το πολτό σκόρδου και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά. Βάζουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τη σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Και σβήνουμε με το κρασί.
  • Στο χυμό από τα λεμόνια βάζουμε και ανακατεύουμε τη μουστάρδα και περιχύνουμε το φαγητό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το μαϊντανό και το σερβίρουμε ζεστό.


ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ταλιατέλες
2 Κομμάτια χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Πάπρικα
Μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
Τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με τη πάπρικα να βγάλεις το άρωμα της και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου, συμπληρώνουμε το λουκάνικο και το αφήνουμε να πάρει χρώμα ανακατεύοντας που και που. 
  • Ρίχνουμε τα ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά και να έχουμε μια πηχτή σάλτσα.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε σε πιάτα μαζί με τη σάλτσα και πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΟΥΖΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αλεύρι
260γρ. Ζάχαρη
330ml. Λάδι
40ml. Ούζο
10γρ. Αμμωνία
1 Βανίλια
2-3 Κομματάκια μαστίχας κοπανισμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή και που να πλάθεται εύκολα. Κόβουμε κομμάτια και πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα μας αρέσει. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς να πάρουν ένα όμορφο χρώμα.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΜΗΛΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
6 Μήλα
5 Κουταλιές σούπας αλεύρι
100γρ. Ζάχαρη
Λάδι για το τηγάνι
Νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και νερό τόσο ώστε να έχουμε ένα χυλό κάπως πηχτό. Καθαρίζουμε τα μήλα και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε από το κέντρο κοτσάνι και σπόρια. Τα κόβουμε ροδέλες και τα ρίχνουμε στο χυλό. Βάζουμε σ ένα τηγάνι το λάδι και όταν κάψει βάζουμε και τηγανίζουμε τις ροδέλες των μήλων αφού βεβαιωθούμε ότι έχουν σκεπαστεί καλά με χυλό.
  • Τις αφήνουμε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και τις βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  • Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες
100γρ. Βούτυρο
100γρ. Αλεύρι
1 Λίτρο γάλα
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
150γρ. Τυρί φέτα τριμμένο
150γρ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μαζί με τη φλούδα, να μαλακώσουν αρκετά. Όταν κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες.. Τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με σύρμα για να καβουρντιστεί. Προσθέτουμε λίγο λίγο τα γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς.
  • Όταν αρχίσει να δένει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα, την κεφαλογραβιέρα, το μοσχοκάρυδο και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε μία στρώση πατάτες σ ένα πυρίμαχο σκεύος από πάνω βάζουμε τη μισή μπεσαμέλ. Συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση πατάτες και τελειώνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
  • Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια κομμένα σε φέτες και μπέικον το οποίο έχουμε τηγανίσει σε αντικολλητικό τηγάνι να γίνει τραγανό.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Σφολιάτας
8 Φέτες παστουρμά
150γρ. Γραβιέρα τριμμένη
1 Αβγό
2 Ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
10 Φέτες κασέρι
Θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας. Βάζουμε τη τριμμένη γραβιέρα και από πάνω στρώνουμε τις φέτες του παστουρμά. Απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας, πασπαλίζουμε λίγο θυμάρι και στρώνουμε το κασέρι.
  • Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που περισσεύουν, χτυπάμε ελαφρά το αβγό και το απλώνουμε στην επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά να πάρει ένα όμορφο χρώμα. Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορέσουμε να τη κόψουμε.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΨΩΜΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι
300ml. χλιαρό νερό
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
1/2 Φλιτζάνι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 Κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 Φακελάκι μαγιά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σ ένα μπολάκι τη μαγιά και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το χλιαρό νερό, και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τη παρμεζάνα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, το λάδι, τις ντομάτες και ανακατεύουμε μ ένα κουτάλι να ανακατευτούν καλά. Στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρι, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Λαδώνουμε ελαφρά τη λεκάνη βάζουμε τη ζύμη μέσα, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσει.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε και πάλι. Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο λαδωμένες μακρόστενες φόρμες, σκεπάζουμε και αφήνουμε για άλλη μία ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις για 45 λεπτά.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες
1 Κρεμμύδι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
1 1/2 Φλιτζάνι γάλα
1 1/2 Φλιτζάνι αρακά
Λίγο μοσχοκάρυδο
100γρ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε σ ένα μπολ με ένα πιρούνι. Λιώνουμε το βούτυρο, σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο, μία πρέζα, όχι πολύ. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα δεμένο πουρέ και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  •  Ρίχνουμε τον αρακά σε νερό που βράζει και τον αφήνουμε για τρία λεπτά να μαλακώσει, τον στραγγίζουμε και τον ρίχνουμε στο πουρέ. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου την οποία έχουμε λαδώσει. Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.


Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο χωριάτικο φύλλο
100γρ. Βούτυρο
2 1/2 Φλιτζάνια ζάχαρη
2 Λίτρα γάλα
2 Φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
3 Βανίλιες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
5 Αβγά
1/ 2 Φλιτζάνι βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 100γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα, και το σιμιγδάλι και χτυπάμε με το σύρμα. Μόλις πήξει η κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
  • Όταν κρυώσεις χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ και τα ενσωματώνουμε στη κρέμα. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί και απλώνουμε τέσσερα φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη κρέμα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά και γυρίζουμε προς τα μέσα τα περισσεύματα των φύλλων. Περιχύνουμε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΣ ΜΕΖΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γαρίδες
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Πιπεριά τσίλι σε ροδέλες
Λίγο ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις γαρίδες, τις καθαρίζουμε αφήνοντας μόνο την ουρά.
  • Τις βάζουμε σε ένα πιάτο και προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι, το πολτό σκόρδου και 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τις σκεπάζουμε και τις βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.
  • Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά. Ρίχνουμε και τις γαρίδες μαζί με το ζουμί που υπάρχει στο πιάτο. Τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά να αλλάξουν χρώμα, και σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού. Πασπαλίζουμε με αλάτι και το μπούκοβο αφήνουμε για 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΤΥΡΟΜΠΑΛΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
300γρ. Ανθότυρο
150γρ. Φέτα
200γρ. Τυρί κρέμα
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
4 Φέτες μπέικον
3 Φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σ ένα μπολ τη φέτα και τη θρυμματίζουμε. Προσθέτουμε το ανθότυρο, λιωμένο και αυτό, το κεφαλοτύρι και το τυρί κρέμα. Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια, το τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι να γίνει τραγανό και το βάζουμε στο μπολ με τα τυριά, πασπαλίζουμε με πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξει το μείγμα καλά. Κατόπιν σχηματίζουμε μπαλάκια και τ αραδιάζουμε σε λαδόκολλα.
  • Βάζουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι, κυλάμε μέσα τα μπαλάκια να καλυφθούν καλά. Τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά περίπου σε καυτό λάδι, να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
250γρ. Βούτυρο
5 Κουταλιές σούπας αλεύρι
5 Κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
1 Λίτρο γάλα
3/4 Κούπας ζάχαρη
1 Αβγό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε στη κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει. Μ ένα πινέλο αλείφουμε τα φύλλα ένα ένα, τα σουρώνουμε με τα δάχτυλα και τα βάζουμε γύρο γύρο στο ταψί. Στη κατσαρόλα με το λιωμένο βούτυρο που έχει μείνει ρίχνουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ που έχουμε διαλύσει στο γάλα, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις αρχίζει να πήζει ρίχνουμε το αβγό χτυπημένο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα φύλλα. Το αφήνουμε για 15 λεπτά και μετά το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
3 Πράσα
2 Πατάτες
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια
200γρ. Τυρί φέτα
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τις πατάτες και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Σ ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα βρασμένα πράσα και τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
  • Θρυμματίζουμε το τυρί μέσα στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας. Βάζουμε τη γέμιση και τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο. Κλείνουμε τις άκρες, βουτυρώνουμε την επιφάνεια του φύλλου και χαράζουμε την πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ
100γρ. Ροδέλες ελιάς
1 Αντζούγια φιλεταρισμένη
1 Κουταλιά σούπας κάππαρη
Λίγη ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά να γίνουν κρέμα. 
  • Διατηρούμε την πάστα σε γυάλινο βάζο περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και τη βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείτε άφοβα για μία εβδομάδα.