Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΚΡΑΣΑΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
800γρ. Κιμά
3 Φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
Χυμό από 2 λεμόνια
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 Κουταλάκι γλυκού μέλι
100ml. Κόκκινο κρασί
Θυμάρι
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 Κιλά πατάτες κομμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί και το στύβουμε αλλά όχι πολύ.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. 
  • Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 20 βαθμούς
  • Σ ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες τις οποίες έχουμε καθαρίσει και κόψει, τις αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε πάνω στις πατάτες. Στο χυμό λεμονιού διαλύουμε τη μουστάρδα και το μέλι βάζουμε και ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο ανακατεύουμε πολύ καλά και περιχύνουμε το φαγητό.
  • Ψήνουμε για μία ώρα μέχρι να είναι έτοιμες οι πατάτες, στη μέση περίπου του χρόνου γυρίζουμε τα μπιφτέκια για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
200γρ Ταραμά
1 Κρεμμύδι τριμμένο
Χυμός από 1 λεμόνι
6 Φέτες μπαγιάτικο ψωμί
2 Φλιτζάνια ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουσκεύουμε το ψωμί το στύβουμε, αφαιρούμε τη κόρα το στύβουμε καλά και το θρυμματίζουμε μέσα σ ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ταραμά και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι, χτυπώντας διαρκώς μέχρι να δέσει η ταραμοσαλάτα.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
750γρ. Γαρίδες
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
500γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
500γρ. Μακαρόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Βασιλικό
Ελαιόλαδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις γαρίδες και τις καθαρίζουμε από το κεφάλι και το κέλυφος.
  • Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη να βράσουν για 10 λεπτά  σε αλατισμένο νερό.
  • Τα σουρώνουμε και κρατάμε τα ζωμό για να βράσουμε τα μακαρόνια.
  • Σ ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες, να σοταριστούν. Τις βγάζουμε σ ένα πιάτο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας. Τον ανακατεύουμε να σοταριστεί προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το βασιλικό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, να σιγοβράσει η σάλτσα.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια στο ζωμό από τις γαρίδες. Όταν είναι έτοιμα τα παίρνουμε με τσιμπίδα και τα ρίχνουμε το τηγάνι με τη σάλτσα. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
500γρ. Διάφορα τριμμένα τυριά
200γρ. Ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια
1 Λίτρα γάλα
5 Αβγά
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. 
  • Κρατάμε 4 φύλλα στην άκρη και τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε με ένα ψαλίδι μέσα σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε ρίξει το τριμμένο τυρί και το ζαμπόν. Πασπαλίζουμε με πιπέρι ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στο ταψί.
  • Στρώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία τα λαδώνουμε και αυτά ένα ένα.
  • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της πίτας. Χτυπάμε καλά τα αβγά με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα. Την αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο και κατόπιν ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. 
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κυδώνια και μύδια
1 Ματσάκι κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
2 Ντομάτες κομμένες σε καρέ
1 Σφηνάκι ούζο
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τα κυδώνια και τα μύδια σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε καλά. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, και ρίχνουμε τα κυδώνια και ανακατεύουμε. 
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ούζο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  • Ανοίγουμε το καπάκι, όσα κυδώνια ή μύδια έχουν μείνει κλειστά τα πετάμε.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αλάτι. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό κριθαράκι
1 Χταπόδι
1 Φύλλο δάφνης
Μερικούς κόκκους πιπεριού
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλιά σούπας μέλι
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο
1 Φλιτζάνι ξίδι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το χταπόδι το οποίο έχουμε πλύνει και καθαρίσει καλά μαζί με το ξίδι, του κόκκους πιπεριού και τη φύλλο δάφνης. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε το κριθαράκι το γυρνάμε μια δυο φορές να γυαλίσει και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Έχουμε έτοιμο ζεστό νερό και ρίχνουμε ένα ποτήρι περίπου, ανακατεύουμε κατά διαστήματα και κάθε φορά που στεγνώνει το φαγητό συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να έτοιμο το κριθαράκι. Λίγο πριν είναι έτοιμο το φαγητό ρίχνουμε και το χταπόδι το οποίο έχουμε κόψει σε κομμάτια.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ντομάτες ώριμες
4 Κουταλιές σούπας βούτυρο
1/2 Κιλό κιμά 
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
100γρ. Τριμμένο τυρί
1/2 Κιλό μακαρόνια χοντρά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Πολτοποιούμε τις ντομάτες και βράζουμε τον πολτό για 10 λεπτά με αλάτι και μία πρέζα ζάχαρη. Προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μισό τριμμένο τυρί, όταν λιώσει το τυρί ρίχνουμε και τη μισή σάλτσα ντομάτας.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Βάζουμε τα μισά σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε από πάνω τον κιμά. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, σκορπάμε μερικά κυβάκια βούτυρο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.