Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
50γρ. Βούτυρο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πράσο ψιλοκομμένο
3 Κουταλιές σούπας αλεύρι
350ml. Γάλα
650ml. Ζωμό κοτόπουλο
300γρ. Φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το πράσο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το γάλα και το ζωμό κοτόπουλο, μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
400γρ. Τριμμένα τυριά
5 Φέτες προσούτο ψιλοκομμένο
5 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
400ml. Κρέμα γάλακτος
500γρ Μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
Αλάτι
Λίγο βούτυρο
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε.
  • Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε καλά τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το μπέικον και το προσούτο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  •  Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρέμα γάλακτος και τα 3/4 από τα τυριά, ανακατεύουμε.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε μία στρώση από τις πατάτες, απλώνουμε από πάνω το 1/3 περίπου από το μείγμα μανιταριών και συνεχίζουμε για άλλες 2 φορές την ίδια διαδικασία. Στο τέλος πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί που έχουμε κρατήσει και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

ΑΡΑΚΑΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 Κιλό αρακά
5 Μανιτάρια φρέσκ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Πατάτες κομμένες σε κυβάκια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια τα οποία έχουμε κόψει σε φέτες. Προσθέτουμε τον αρακά, τις πατάτες και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Ρίχνουμε ζεστό νερό τόσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κουνουπίδι
3 Αβγά
50γρ. Βούτυρο
30γρ. Αλεύρι
1 Ποτήρι γάλα
100γρ. Τριμμένο τυρί
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε το κουνουπίδι, το βράζουμε σε αλατισμένο νερό και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 30γρ. βούτυρο βάζουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και τα αβγά χτυπημένα, ανακατεύουμε. Βάζουμε και το κουνουπίδι, αλάτι πιπέρι και μποσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά. Με το υπόλοιπο βούτυρο αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αλεύρι μαλακό
1 Κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
550γρ. Μαργαρίνη
1 Κάψουλα βανίλιας
4 Αβγά
1 Κρόκο αβγού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με τον κρόκο.
  • Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών στο κάδο του μίξερ και χτυπάμε καλά.
  • Αποσύρουμε το κάδο από το μίξερ και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μία ώρα και κατόπιν πλάθουμε τα κουλουράκια και τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου την οποία έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές
Ελαιόλαδο
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνουμε. Τηγανίζουμε το κρέας ανακατεύοντας που και που για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθεί όλα το ζουμί και να μείνει με το λάδι του.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό συκωτάκια πουλερικών
250γρ. Ψιλοκομμένα ντοματάκια
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου, βάζουμε τα συκωτάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τα ντοματάκια αλάτι και πιπέρι και 1 κρασοπότηρα νερό. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι ή τηγανιτές πατάτες ή πουρέ.