Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πράσο ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Θυμάρι
2 Κουταλιές σούπας μανιτάρια αποξηραμένα
800γρ. Λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 1/2 Λίτρο ζωμό λαχανικών
200ml. Κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο και προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και το θυμάρι.
  • Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια αφού προηγουμένως τα έχουμε στραγγίξει. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα μανιτάρια. Αλατίζουμε.
  • Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
  • Πολτοποιούμε το ραβδομπλέντερ τη σούπας. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, το πιπέρι και σερβίρουμε.


Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΕΥΚΟΛΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι
200γρ. Γιαούρτι
200ml. Σπορέλαιο
2 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
50γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το σπορέλαιο, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να έχουμε μία ζύμη μαλακή που να μη κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε το τυρί και ζυμώνουμε καλά. 
  • Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μπαλάκια. Τα πατάμε ελαφρά να γίνουν πλακέ.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, τα αραδιάζουμε επάνω στη λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό μακαρόνια
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 Καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
4 Ντομάτες τριμμένες
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Πρέζα ζάχαρη
Βασιλικό
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
300γρ. Κιμά
Δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Αβγό
4 Φρυγανιές τριμμένες
50γρ. Τριμμένο τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια.
  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για τη σάλτσα με το πολτό σκόρδου και τα σοτάρουμε.  Βάζουμε τα κεφτεδάκια και τα γυρίζουμε απαλά για να πάρουν χρώμα από παντού. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και μισό ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για μισή ώρα. 
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα με τα κεφτεδάκια και μπόλικο τριμμένο τυρί. 

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Γαρίδες καθαρισμένες
500γρ. Μακαρόνια
250γρ. Χυμό ντομάτας
Ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Πάπρικα
Τσίλι
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 Κουταλιές σούπας κέτσαπ
1 Σφηνάκι ούζο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε. 
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το ούζο και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή για 15 λεπτά. 
  • Ρίχνουμε τα μακαρόνια ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό για τηγανιά
1 Πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 Πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 Πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη
2 Ποτήρια νερού χυμό πορτοκάλι
Ελαιόλαδο
1/2 Πορτοκάλι τριμμένο στο τρίφτη
Κόκκινο πιπέρι
Αλάτι
Δενδρολίβανο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρέας. Ρίχνουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το δενδρολίβανο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά να μαλακώσει το κρέας. Προσέχουμε αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό. Λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε αλάτι, το κόκκινο πιπέρι και το τριμμένο πορτοκάλι.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΠΙΡΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε κύβους
Πάπρικα
Ελαιόλαδο
Μπούκοβο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
Λίγο φασκόμηλο
1 Κονσέρβα μανιτάρια ολόκληρα
1 Κουτάκι μπίρα
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρέας μαζί με τη πάπρικα και το μπούκοβο.
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου, το μαϊντανό, τα καρότα, τα μανιτάρια και το φασκόμηλο και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε με τη μπίρα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

ΣΑΜΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
600γρ. Γιαούρτι
400γρ. Ζάχαρη
1 Κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
2 Κουταλάκια γλυκού σόδα μαγειρική
250ml. Νερό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 Κουταλιά σούπας ανθόνερο
500γρ. Σιμιγδάλι χοντρό
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 Κιλό ζάχαρη
750ml. Νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Φλούδα από 1/2 λεμόνι
1 Ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το νερό, το ξύσμα και το ανθόνερο. Ανακατεύουμε με σύρμα. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς. 
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί που έχουμε λαδώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Προσθέτουμε το χυμό και τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα. Ανακατεύουμε όσο βράζει και το αφήνουμε για 7 λεπτά.
  • Κόβουμε σε κομμάτια το γλυκό όταν το βγάλουμε από το φούρνο.
  • Περιχύνουμε με το σιρόπι. Το αφήνουμε για 6 ώρες το λιγότερο πριν σερβίρουμε.