ΥΛΙΚΑ- 2 Φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 Φακελάκι μπέικιν
- 1/2 Κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 3 Φλιτζάνια ανθρακούχο νερό
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 4 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 3 1/2 Φλιτζάνια τσαγιού νερό
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 1 Ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό, το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και το αφήνουμε για 2-3 ώρες. Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 200 βαθμούς.
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε το γλυκό.
ΥΛΙΚΑ- 1250γρ. Χοιρινό κομμένο σε μερίδες
- 3 Πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 2 Κλωνάρια σέλινο με τη ρίζα, το βλαστό και τα φύλλα
- 2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μπούκοβο
- ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- 1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
- Λίγο νερό
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 2 Αβγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, βάζουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα να πάρει χρώμα.
- Βάζουμε το σέλινο αφού έχουμε το έχουμε καθαρίσει και κόψει και τα καρότα. Βάζουμε νερό όσο χρειαστεί για να σκεπάσει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα.
- Σε τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρουμε τα πράσα και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα μετά τη μία ώρα, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά.
- Σε μπολ διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο νερό και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού βάζουμε τα αβγά και τα χτυπάμε όλο μαζί. Παίρνουμε με κουτάλα από το ζουμί του φαγητού και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μπολ ανακατεύοντας διαρκώς. Ρίχνουμε τη σάλτσα στη κατσαρόλα την οποία μετά από 1-2 λεπτά κατεβάζουμε από τη φωτιά.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
- 1 1/2 Κιλό κολοκυθάκια μικρά
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- 1 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 100ml. Χυμό ντομάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε πιπέρι, σβήνουμε με το κρασί και βάζουμε νερό όσο χρειάζεται για να το σκεπάζει. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
ΥΛΙΚΑ- 500γρ. Μακαρόνια
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200γρ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 500γρ. Λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε ροδέλες
- 1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Κανέλα
- 1 Κουταλιά σούπας ξίδι
- 1 Πρέζα ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το λουκάνικο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μισό ποτήρι νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά να δέσει η σάλτσα. Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε με τη σάλτσα.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
- Ελαιόλαδο
- 200ml. Χυμό ντομάτας
- 1 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Καρότο κομμένο σε ροδέλες
- Κανέλα
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε νερό όσο χρειάζεται για να σκεπάζει το φαγητό προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 1/2 ώρα.
ΥΛΙΚΑ- 1 1/2 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
- 1 1/2 Κιλό κυδώνια
- 2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- 3 Ποτήρια νερό
- 2 Ντομάτες τριμμένες
- Ελαιόλαδο
- Κόκκινο πιπέρι
- Μαύρο πιπέρι
- Μπαχάρι
- Αλάτι
- Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αλατίζουμε και βάζουμε τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το νερό και τις ντομάτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μία ώρα.
- Πλένουμε καλά τα κυδώνια τα κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα κυδώνια και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Όταν περάσει μία ώρα που έχει μαγειρευτεί το κρέας ρίχνουμε τα κυδώνια και ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 800γρ. Κουνουπίδι κομμένο σε φουντίτσες
- 1 Κουτάκι μπίρα
- 100γρ. Τριμμένη γραβιέρα
- Αλεύρι
- Αλάτι
- Λάδι για το τηγάνι
- ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βουτάμε το κουνουπίδι για 3 λεπτά σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και το στραγγίζουμε. Σε μπολ ανακατεύουμε την μπίρα με το τυρί και το αλάτι, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Βουτάμε το κουνουπίδι στο χυλό και το τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
ΥΛΙΚΑ- 1 1/2 Κιλό κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- 50γρ. Βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας καλά να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και βάζουμε 1 ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε το τηγάνι χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 50 λεπτά, προσέχουμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
- 500γρ. Μανιτάρια σε φέτες
- 1/2 Ποτήρι κρασιού γλυκό κρασί
- 1 Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1/2 Λίτρο ζωμό βοδινού
- 220ml. Κρέμα γάλακτος
- 50γρ. Φρέσκο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρέας.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε την πιπεριά και τα μανιτάρια. Μαγειρεύουμε για μία ώρα να γίνει το κρέας. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τελειώνουμε με το βούτυρο, ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα.
ΥΛΙΚΑ
- 2 Κιλά χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
- 1 1/2 Κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 2 Κουταλάκια γλυκού πολτό σκόρδου
- Αλάτι
- Μουστάρδα
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε 3 φύλλα λαδόκολλας το ένα επάνω στο άλλο, αδειάζουμε το φαγητό και κλείνουμε σε πουγκί το οποίο δένουμε με σπάγκο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για άλλη 1 1/2 ώρα.
ΥΛΙΚΑ- 1 Πακέτο φύλλα κρούστας
- 2 Πράσα ψιλοκομμένα
- Ελαιόλαδο
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 400γρ. Κιμά
- 200γρ. Μανιτάρια σε φέτες
- Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 3 Πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
- 250γρ. Γραβιέρα τριμμένη
- 100ml. Λευκό κρασί
- 2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε το κρεμμύδι και τα πράσα για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια.
- Ρίχνουμε τον κιμά τις πιπεριές, τις ντομάτες και το κρεμμύδι με τα πράσα συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το δυόσμο και το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 35εκ. και απλώνουμε τα μισά φύλλα λαδωμένα. Απλώνουμε τη γέμιση. Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα επίσης λαδωμένα. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό και τη χαράζουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 2 Κιλά βύσσινα
- 1/2 Κούπα τσαγιού νερό
- 2 Κιλά ζάχαρη
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τα βύσσινα και τα στραγγίζουμε καλά. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Τα κουκούτσια τα βάζουμε σε μπολ με το νερό. Σκεπάζουμε τα βύσσινα με τη ζάχαρη και από στραγγίζουμε το νερό με τα κουκούτσια. Αφήνουμε για μία μέρα. Βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει αφαιρώντας με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και μεταφέρουμε το γλυκό σε καθαρά βάζα.
ΥΛΙΚΑ- 500γρ. Χαλούμι κομμένο σε φέτες
- Λίγο ελαιόλαδο
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αλείφουμε τις φέτες του τυριού με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε το σχαροτήγανο στο μάτι της κουζίνας να κάψει καλά.
- Ψήνουμε το χαλούμι και από τις δύο πλευρές να πάρει χρώμα. Το βάζουμε σε πιάτο, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 2 Κιλά πατάτες
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις απλώνουμε σε ταψί. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό.
ΥΛΙΚΑ- 8 Πατάτες χοντροκομμένες
- 3 Πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
- 3 Ντομάτες τριμμένες
- 1 Κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
- Ελαιόλαδο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Πρέζα κανέλα
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και τις πιπεριές. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και νερό, όσο χρειαστεί για να σκεπάζει το φαγητό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα, προσέχοντας που και που μήπως χρειαστεί λίγο ακόμη νερό.
ΥΛΙΚΑ- 1 Αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
- 6 Ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 100γρ. Ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια
- 150γρ. Γκούντα κομμένη σε κυβάκια
- 3 Αβγά βρασμένα σφιχτά κομμένα στη μέση
- 1 Λόλα πράσινη χοντροκομμένη
- 1 Λόλα κόκκινη χοντροκομμένη
- ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- 150γρ. Μαγιονέζα
- 80γρ. Κέτσαπ
- 2 Κουταλάκια του γλυκού κονιάκ
- Πάπρικα καπνιστή
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε μπολ και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα σε μία μεγάλη σαλατιέρα, εκτός από τα αβγά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε με τη σως, ανακατεύουμε και τοποθετούμε τα αβγά τα οποία έχουμε αλατίσει.
ΥΛΙΚΑ- 500γρ. Αλεύρι
- 250γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 Αβγά
- 2 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 Βανίλιες
- 250ml. Γάλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το βούτυρο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα 25εκ.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά.
- Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα, τις βανίλιες και το ξύσμα.
- Προσθέτουμε το γάλα και το χυμό.
- Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 6 Πατάτες
- 1 Πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 2 Φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Καλαμπόκι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- 200γρ. Γιαούρτι
- 2 Κουταλιές σούπας μαγιονέζα
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν τις κόβουμε σε κομμάτια, τις βάζουμε σε σαλατιέρα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά για τη σάλτσα.
- Ανακατεύουμε τη σάλτσα με τη σαλάτα και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 800γρ. Αρακά
- 1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- 4 Φλιτζάνια τσαγιού ζωμό βοδινού
- Ελαιόλαδο
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 250ml. Χυμό ντομάτας
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί, το μισό ζωμό και το χυμό ντομάτας και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 50 λεπτά.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τον αρακά. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό κυδώνια
- Ελαιόλαδο
- 1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
- 2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 Ξύλο κανέλας
- 2 Φύλλα δάφνης
- 2-3 Κόκκους μπαχάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε για λίγα λεπτά σε μπολ με νερό και το χυμό λεμονιού. Τα στραγγίζουμε καλά και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Λιώνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και σοτάρουμε.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα. Ρίχνουμε τα κυδώνια. Μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά.
- Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσέχουμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό.
ΥΛΙΚΑ- 800γρ. Κιμά
- 5-6 Τριμμένες φρυγανιές
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- Κύμινο
- 1 Ντομάτα τριμμένη
- Λίγο ελαιόλαδο
- 2 Κουταλιές σούπας ξίδι
- Πάπρικα γλυκιά
- Πάπρικα καυτερή
- Αλάτι
- Πιπέρι
- ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
- 1 1/2 Κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
- 1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
- Ελαιόλαδο
- 2 Κουταλιές σούπας βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 Ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά για τα σουτζουκάκια, τα πλάθουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς βάζουμε τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά και ένα ποτήρι νερό σε ταψί, εκτός από τις ροδέλες ντομάτας. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Βάζουμε τα σουτζουκάκια, ξανά το αλουμινόχαρτο και ένα ποτήρι νερό, ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο μοιράζουμε τις ροδέλες ντομάτας επάνω από το φαγητό και ψήνουμε για 20 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 1 Πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας μας
- 1 Κουταλιά σούπας ηλιέλαιο
- 250γρ. Μιξ αλλαντικών κομμένα σε κυβάκια
- 2 Πιπεριές Φλωρίνης σε άλμη κομμένες σε ροδέλες
- 150γρ. Μιξ τριμμένων τυριών
- 100γρ. Καλαμπόκι βρασμένο
- Αλάτι
- Πιπερι
- 4 Αβγά βρασμένα σφιχτά
- ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ
- 250γρ. Μαγιονέζα
- 200γρ. Γιαούρτι
- 1 Κουταλιά σούπας κέτσαπ
- 1 Κουταλάκι γλυκού ξίδι
- 1 Κουταλάκι γλυκού βότκα
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε σαλατιέρα, περιχύνουμε με το λάδι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη σως τηη βάζουμε στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε.
- Την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Διακοσμούμε με τα βρασμένα αβγά τα έχουμε κόψει σε ροδέλες πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
- 1/2 Φλιτζανιού τσαγιού κορν φλάουερ
- 1 Κουταλιά σούπας τσίλι
- 600γρ. Καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες
- 1 Αβγό χτυπημένο με λίγο νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λάδι για το τηγάνι
- Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, το αλεύρι, το τσίλι, αλάτι και πιπέρι.
- Βουτάμε τα καλαμαράκια στο αβγό και μετά τα αλευρώνουμε.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα καλαμαράκια.
- Τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τα σερβίρουμε ζεστά.
ΥΛΙΚΑ- 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
- 1/4 Φλιτζανιού τσαγιού κορν φλάουρ
- Θυμάρι
- 1/2 Κιλό μαριδάκι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λάδι για το τηγάνι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το αλάτι και το πιπέρι.
- Πασπαλίζουμε τα ψάρια με το θυμάρι.
- Ανακατεύουμε και τα περνάμε από το μείγμα με το αλεύρι.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι.
- Τηγανίζουμε τα ψάρια να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Όταν τα βγάλουμε τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με το ξύσμα.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- Ελαιόλαδο
- Μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- Άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 Μαρούλια χοντροκομμένα
- 2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
- 2 Αβγά
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε το κοτόπουλο και το βράζουμε το αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και κρατάμε το ζουμί. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τα μαρούλια και ζουμί από αυτό που κρατήσαμε. Αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τον άνηθο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά.
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε το ζουμί που βράσαμε το κοτόπουλο. Σε λίγο κρύο διαλύουμε το αλεύρι και το αφήνουμε να πάρει μία βράση στο φαγητό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά ετοιμάζουμε το αβγολέμονο, το ρίχνουμε σιγά σιγά στο φαγητό κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ
- 1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Πρέζα κανέλα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1/2 Κιλό αρακά
- 1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, βάζουμε ένα ποτήρι νερό και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον αρακά.
- Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά. Προσθέτουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε για άλλα 40 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 1,5 Κιλά πατάτες κομμένες σε ροδέλες
- 1 Κουτί γάλα εβαπορέ
- 100γρ. Βούτυρο σε κυβάκια
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στρώνουμε τις πατάτες σε πυρίμαχο σκεύος. Αδειάζουμε το γάλα, γεμίζουμε το κουτί με νερό και το αδειάζουμε στο σκεύος. Απλώνουμε το βούτυρο πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ
- 6 Πατάτες βρασμένες και λιωμένες
- 3 Κουταλιές σούπας βούτυρο
- 220ml. Κρέμα γάλακτος
- 2 Κρόκους αβγών
- Μοσχοκάρυδο
- 4 Ασπράδια
- 500γρ. Διάφορα τριμμένα τυριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατεύουμε τον πουρέ με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο και το μισό τυρί, ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε το μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ανακατεύουμε προσεκτικά με το υπόλοιπο τυρί.
- Απλώνουμε το μείγμα στην επιφάνεια του πουρές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.