ΥΛΙΚΑ
- 800γρ. Μανιτάρια
- 2 Πατάτες
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- Λίγο κόλιαντρο
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τις πατάτες. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα υλικά μας. Προσθέτουμε νερό, όσο χρειαστεί για να σκεπάζει τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το κόλιαντρο, το ξύσμα λεμονιού και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Βγάζουμε τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Τα βάζουμε και πάλι στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ
- 1 1/2 Κιλό πατάτες κομμένο σε κομμάτια
- 1 Κιλό μανιτάρια σε φέτες
- 5 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Ελαιόλαδο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ταψί βάζουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 1 Κιλό καλαμαράκια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Θυμάρι
- Πάπρικα καπνιστή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Βάζουμε τα καλαμαράκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.
- Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Συνοδεύουμε με πιλάφι.
ΥΛΙΚΑ- 12 Αβγά
- 2 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού μαγιονέζα
- 2 Κουταλιές σούπας ξίδι
- 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
- 150γρ. Καπνιστό σολομό κομμένο σε μικρά κομμάτια
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το στόλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τα αβγά το λιγότερο 10 λεπτά να είναι σφιχτά. Αφού κρυώσουν τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε στη μέση. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε προσεκτικά τους κρόκους και τους βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σολομό, ανακατεύουμε πολύ καλά και γεμίζουμε τα αβγά. Βάζουμε από πάνω ένα κομμάτι καπνιστό σολομό, διακοσμούμε με φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ
- 1,300γρ. Κιμά
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 250γρ. Βούτυρο
- 8 Αβγά
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
- 2 Φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι
- 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα λιώνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μία πρέζα κανέλα. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει ο κιμάς χωρίς υγρά.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα αλάτι πιπέρι και το βούτυρο που έχει μείνει, ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να έχουμε μία λεία κρέμα.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε τον κιμά και από πάνω την κρέμα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα και αυτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό πατάτες
- 200γρ. Γαλοπούλα καπνιστή κομμένη σε κυβάκια
- 250γρ. Γκούντα τριμμένη
- 200ml. Κρέμα γάλακτος
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
- Λίγο ελαιόλαδο
- 2 Αβγά
- 2 Φρυγανιές τριμμένες
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό και τις κάνουμε πουρές. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τη γαλοπούλα και το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με πιπέρι, ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 8 Πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- 3 Πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
- 3 Ντομάτες τριμμένες
- 1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
- Ελαιόλαδο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Κανέλα
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και τις πιπεριές. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Βάζουμε νερό όσο χρειάζεται για να σκεπάζει το φαγητό. Μαγειρεύουμε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά αλλά προσέχουμε να συμπληρώσουμε νερό αν χρειαστεί.
ΥΛΙΚΑ- 8 Αβγά
- 4 Πατάτες
- Κασέρι
- 1 Λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε ροδέλες
- 2 Πιπεριές ψιλοκομμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζουμε. Τις στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε επάνω στις πατάτες. Βάζουμε το κασέρι το οποίο έχουμε κόψει σε κύβους. Προσθέτουμε το λουκάνικο και τις πιπεριές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ
- 1 Κιλό μοσχαράκι κομμένο σε μερίδες
- 2 Ντομάτες τριμμένες
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
- 1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μπαχάρι
- Πάπρικα γλυκιά
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρέας, ρίχνουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και τον πελτέ για συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε, τις πιπεριές, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι τα μπαχαρικά και δύο ποτήρια νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 1/2 ώρα. Προσέχουμε που και που μήπως χρειαστεί λίγο ακόμη νερό.
- Συνοδεύουμε με ζυμαρικά ή τηγανιτές πατάτες.
ΥΛΙΚΑ
- 1 1/2 Κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες
- Χυμό από λεμόνι
- 1 Κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
- Δενδρολίβανο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το κρέας και τις πατάτες στη γάστρα, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού που μέσα έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα, βάζουμε και ένα ποτήρι νερό.
- Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 1//2 ώρα. Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά στο γκριλ να πάρει χρώμα το φαγητό.
ΥΛΙΚΑ
- 375γρ. Αλεύρι
- 200γρ. Μαργαρίνη
- 125γρ. Ζάχαρη
- 1 Αβγό
- 1/2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3 Βανίλιες
- 1 Αβγό για επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ πολύ καλά για τουλάχιστον 10 λεπτά με το εξάρτημα για τις ζύμες. Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Χτυπάμε το αβγό με λίγο νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 3/4 Φλιτζανιού τσαγιού αραβοσιτέλαιο
- 2 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
- 2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 Βανίλιες
- 1 Αβγό
- 1 Πρέζα αλάτι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια.
- Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα από 2 λαδόκολλες και ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 1-2 εκ.
- Με ένα κουπάτ κόβουμε τα μπισκότα και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 1 Ποτήρι του νερού ηλιέλαιο
- 1 Ποτήρι του νερού κρασί λευκό
- 2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1 Πρέζα αλάτι
- 1 Κουταλιά σούπας γλυκάνισο
- 1 Κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Αλεύρι όσο χρειαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα κουλουράκια τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 5 Αβγά
- 1/2 Κιλό αλεύρι
- 1 Κούπα τσαγιού σπορέλαιο
- 1 Κούπα τσαγιού ζάχαρη
- 3 Βανίλιες
- 200γρ. Γιαούρτι
- 1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά, το γιαούρτι, το λάδι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τις βανίλιες και το ξύσμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 500γρ. Αλεύρι
- 2 Πρέζες αλάτι
- 35γρ. Ζάχαρη
- 300ml. Νερό
- 2 Φακελάκια μαγιά
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- Σουσάμι
- Λίγη ζάχαρη
- Νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το νερό με τη μαγιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία ζύμη ελαστική και να μη κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.
- Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσει.
- Βάζουμε σε μπολ χλιαρό νερό και λίγη ζάχαρη σε άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια. Πλάθουμε τα κουλούρια.
- Τα βουτάμε στο νερό με τη ζάχαρη και μετά στο σουσάμι.
- Τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 20 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 170γρ. Βούτυρο
- 100γρ. Ζάχαρη
- 250γρ. Κουβερτούρα
- 120γρ. Αμυγδαλόψιχα
- 6 Ασπράδια
- 6 Κρόκους
- ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
- 150γρ. Κουβερτούρα
- 150ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Βάζουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί να λιώσουν.
- Σε μπολ βάζουμε την αμυγδαλόψιχα, τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα της λιωμένη κουβερτούρας και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε μέσα στο μπολ 4 κουταλιές σούπας από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με σπάτουλα, ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει λίγα. Το αναποδογυρίζουμε σε στρογγυλή πιατέλα.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε να λιώσει. Περιχύνουμε το γλυκό με το γλάσο.
ΥΛΙΚΑ- 2 Ποτήρια νερό χλιαρό
- 1 Φακελάκι μαγιά
- 1/2 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 300γρ. Φέτα τριμμένη
- Αλεύρι
- Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά και το νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα χυλό όχι πολύ σφιχτό. Αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε στη χούφτα μας κομμάτια ζύμης και πιέζουμε έτσι ώστε στο επάνω μέρος να βγει μία ποσότητα την οποία παίρνουμε με μικρό κουτάλι και τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
ΥΛΙΚΑ- 5-6 Ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 5-6 Αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
- 150γρ. Ζαμπόν ψιλοκομμένα
- 1 Μικρή κονσέρβα καλαμπόκι βρασμένο
- 500γρ. Ζυμαρικά βρασμένα
- 6 Κουταλιές σούπας μαγιονέζα
- 200γρ. Γιαούρτι
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε σαλατιέρα ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, τον άνηθο και το γιαούρτι. Βάζουμε τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά κάνουμε ένα πολύ καλό ανακάτεμα και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 400γρ. Γιαούρτι
- 2 Φλιτζάνια τσαγιού σπορέλαιο
- 2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 4 Αβγά
- 2 Κύβους μαγιά
- Αλεύρι
- 300γρ. Φέτα σε τρίμματα
- 2 Κρόκοι αβγών για την επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε τα αβγά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τη φέτα αλεύρι ρίχνουμε λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα. Ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο και με ένα ποτήρι κόβουμε στρογγυλά κομμάτια. Βάζουμε στο καθένα λίγη φέτα και το κλείνουμε καλά. Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ανακατεύουμε τους κρόκους με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα τυροπιτάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 800γρ. Φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές
- 300γρ. Μανιτάρια σε φέτες
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- 1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μπούκοβο
- 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
- 1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- 330ml. Κρέμα γάλακτος
- 1 Ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι με τη καυτερή πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, τέλος προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
- Ρίχνουμε το κρασί.
- Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε το μπούκοβο και προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.
- Λίγα λεπτά πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
- Συνοδεύουμε με ζυμαρικά ή ρύζι.
ΥΛΙΚΑ- 2 Φύλλα σφολιάτας
- 500γρ. Μανιτάρια σε φέτες
- 150γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
- 150γρ. Κασέρι τριμμένο
- 150γρ. Γραβιέρα τριμμένη
- 200ml. Κρέμα γάλακτος
- 150γρ. Τυρί κρέμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια, αφού εξατμιστεί όλο το ζουμί που θα βγάλουν βάζουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.- Βάζουμε το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνουμε τα τυριά στο τηγάνι με τη γέμιση ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε τη γέμιση επάνω από το φύλλο.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που περισσεύουν και με ένα μαχαίρι κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 1 1/2 Κιλό πεπόνι, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
- Χυμό από λεμόνια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 800γρ. Ζάχαρη
- 1 Βανίλια
- 2 Κουταλιές σούπας κονιάκ
- 300ml. Νερό
- ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το πεπόνι με το χυμό λεμονιού και το νερό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το πεπόνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
- Λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά, βάζουμε το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το κονιάκ. Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε σε γυάλινα βάζα.
ΥΛΙΚΑ- 270γρ. Ζάχαρη
- 4 Αβγά +2 Κρόκους
- 400ml. Γάλα
- 400ml. Κρέμα γάλακτος
- 1 βανίλια
- 1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
- 150γρ. Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λιώνουμε το βούτυρο.
- Βουτυρώνουμε ένα μεσαίο ταψί στρώνουμε δύο φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε. Βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα τα σουρώνουμε σαν ακορντεόν και τα βάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Αν περισσέψει βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα επάνω από τα ψημένα φύλλα και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
- Αν θέλουμε όταν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη και κανέλα.
ΥΛΙΚΑ- 1Κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
- 500γρ. Μανιτάρια μικρά στρογγυλά
- 1 Καυτερή πιπεριά
- 2 Πιπεριές
- 1 Ντομάτα
- 1 Κρεμμύδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Πάπρικα
- Ρίγανη
- Μουστάρδα
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα ταψί τοποθετούμε το κρέας και τα μανιτάρια. Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι, τη ντομάτα και τις πιπεριές και τα πολτοποιούμε, τα ρίχνουμε στο ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τη μουστάρδα, την πάπρικα και το ελαιόλαδο.- Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα, αφού προηγουμένως έχουμε σκεπάσει με αλουμινόχαρτο.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.
- Συνοδεύουμε με πιλάφι ή πατάτες φούρνου.
ΥΛΙΚΑ- 5 Μελιτζάνες φλάσκες
- 250γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
- 3 Φέτες ψωμί μόνο την ψίχα μουσκεμένο
- 1 Κουταλάκι γλυκού σόδα
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 Κρεμμύδι τριμμένο
- Λίγο δυόσμο
- 3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Τριμμένη φρυγανιά
- Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε δύο τρία σημεία και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Όταν μαλακώσουν τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε. Τις βάζουμε σε μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το από τη φρυγανιά και ζυμώνουμε.
- Πλάθουμε κεφτέδες και τους περνάμε από τη φρυγανιά και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
ΥΛΙΚΑ
- 8 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 6 Κολοκυθάκια τριμμένα
- Δυόσμο ψιλοκομμένο
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 Αβγά
- 250γρ. Φέτα τριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Αλεύρι για το πανάρισμα
- Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αν το μείγμα είναι πολύ αραιό προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά ή λίγο αλεύρι. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 10 λεπτά.
- Πλάθουμε το κεφτέδες τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
ΥΛΙΚΑ- 250γρ. Φέτα κομμένη σε χοντρές φέτες
- 1 Αβγό
- Σουσάμι
- Λάδι για το τηγάνι
- Μέλι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Απλώνουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο.
- Βυθίζουμε τα κομμάτια της φέτας στο αβγό και μετά στο σουσάμι και από τις δύο πλευρές. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι. Τηγανίζουμε τη φέτα μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
ΥΛΙΚΑ- 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 1/2 Κιλό χωρίς κόκκαλο
- 200γρ. Γιαούρτι
- 2 Κρεμμύδι
- 250γρ. Φέτα
- 250γρ. Ανθότυρο
- 1 Αβγό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε λίγο βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα. Το στραγγίζουμε, το βάζουμε πάλι στη κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα τυριά και το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα και αυτά. Σε μπολ χτυπάμε το αβγό με λίγο νερό και μία πρέζα αλάτι. Αλείφουμε την πίτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
ΥΛΙΚΑ- 2 Κιλά ροδάκινα ώριμα
- 1 1/2 Κιλό ζάχαρη
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 Αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 Ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τα ροδάκινα τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα βάζουμε σε στρώσεις σε μία κατσαρόλα σε κάθε στρώση ρίχνουμε και από λίγη ζάχαρη μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Και τα αφήνουμε όλο το βράδυ.
- Την επόμενη μέρα βράζουμε για 20 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που θα βγάλει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το γλυκάνισο και τη κανέλα και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η μαρμελάδα.