Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
Μελομακάρονα που μας έχουν περισσέψει
2 Φακελάκια άνθος αραβοσίτου
2 Μπανάνες κομμένες σε ροδέλες
Σαντιγύ (εγώ χρησιμοποίησα δύο φακελάκια garni)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τρίβουμε στο multi τα μελομακάρονα και τα στρώνουμε σε ένα πυρέξ ή άλλο σκεύος που μας βολεύει. Ετοιμάζουμε τη κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες στο φακελάκι. Τη στρώνουμε πάνω από τα τριμμένα μελομακάρονα και την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
  • Πάνω από την κρέμα στρώνουμε τις μπανάνες και από πάνω τη σαντιγύ και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο.
  • Διακοσμούμε με τριμμένα μελομακάρονα ή με τριμμένη κουβερτούρα.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΛΑΓΓΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Φακελάκι μαγιά
1 Φλιτζάνι γάλα χλιαρό
1 Φλιτζάνι νερό χλιαρό
2 Αβγά
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 Κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
Αλεύρι όσο χρειαστεί (λίγο πάνω από 1/2 κιλό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τη μαγιά. Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα χτυπάμε με το σύρμα να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε, ρίχνουμε και το αλάτι και συμπληρώνουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη "νερουλή". Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μία ώρα.
  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελάχιστο βούτυρο και όταν κάψει γεμίζουμε με το μείγμα τη κουτάλα της σούπας και το ρίχνουμε στο τηγάνι απλώνουμε και αφήνουμε για 1-2 λεπτά από τη κάθε πλευρά. Σερβίρουμε τις λαγγίτες ζεστές με μέλι ή ζάχαρη.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΣΠΕΤΖΟΦΑΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό λουκάνικο
3 Πιπεριές κέρατο
1 Καυτερή πιπεριά
100ml. Σάλτσα ντομάτας
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τα λουκάνικα σε μικρά κομμάτια, τα τηγανίζουμε και τα βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τη τηγανίζουμε τις πιπεριές που έχουμε κόψει στα 2 ή 3 κομμάτια, ανάλογα πόσο μεγάλες είναι. Σβήνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και 1/2 ποτήρι νερό. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά να χυλώσει η σάλτσα και ρίχνουμε τα λουκάνικα. Ανακατεύουμε, αφήνουμε για 2 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Κούπες αλεύρι
1/2 Κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 Κούπα ζάχαρη
Χυμό από 1 πορτοκάλι
1 1/2 Κούπα ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 Κουταλάκι γλυκού σόδα
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Λίγη κανέλα
Λίγο γαρύφαλλο
2 Κουταλιές σούπας κονιάκ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 Κούπες ζάχαρη
2 Κούπες νερό
1 Κούπα μέλι
2 Ξυλάκια κανέλας
3-4 Ολόκληρα γαρύφαλλα
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ τις βανίλιες και τη σόδα.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε για να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, περνάμε τη επιφάνεια τους μ ένα πιρούνι για να έχουν κάποιο σχέδιο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 25 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά εκτός από το μέλι για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά βάζουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε μέσα τα μελομακάρονα όσα χωράει η κατσαρόλα μας να είναι το ένα πάνω στο άλλο, τα πιέζουμε ελαφρά για 2 λεπτά να είναι μέσα στο σιρόπι, τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  • Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα στην οποία έχουμε ρίξει μία πρέζα γαρύφαλλο και μία κανέλα για άρωμα.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να μη γίνουν πολύ σκληρά πρέπει να προσέξουμε τη ζύμη να είναι αφράτη.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
Δεντρολίβανο
Μερικά φύλλα φασκόμηλου ψιλοκομμένα
1 Κιλό χοιρινό από σπάλα ή μπούτι χωρίς κόκκαλο
50ml. Λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κύβο κοτόπουλο
1 Ποτήρι νερό
250ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου και το δεντρολίβανο για 1 λεπτό. Βάζουμε το χοιρινό και το σοτάρουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. 
  • Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το νερό που έχουμε διαλύσει μέσα τον κύβο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 1/2 ώρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος γυρίζουμε το κρέας 2-3 φορές.
  • Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και το φασκόμηλο, αφήνουμε στη φωτιά για 1-2 λεπτά και το κατεβάζουμε.
  • Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή τηγανιτές πατάτες.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΚΟΛΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κούπα αλεύρι
250γρ. Βούτυρο μαλακό
500γρ. Γιαούρτι
4 Αβγά
500γρ. Φέτα θρυμματισμένη
5-6 Φρυγανιές τριμμένες
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με τη τριμμένη φρυγανιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη τυρόπιτα και τα αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ

ΥΛΙΚΑ
6 Αβγά
1 Κούπα ζάχαρη
1 Κούπα καρυδόψιχα
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Κανέλα τριμμένη
2 Πρέζες γαρύφαλλο τριμμένο
1 Βανίλια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 1/2 Κούπες νερό
2 1/2 Κούπες ζάχαρη
1 Κουταλιάς σούπας γλυκόζη
1 Σφηνάκι κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά το λιγότερο. Στο μεταξύ σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Όταν το μείγμα αβγά/ ζάχαρη είναι αφράτο σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο από το μείγμα με το υπόλοιπα υλικά. Με μία σπάτουλα διπλώνουμε απαλά να ανακατεύουν όλα τα υλικά μαζί αλλά να μην μας ξεφουσκώσει.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί Νο 30 και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά με κάτω αντίσταση και αέρα.
  • Όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το κονιάκ τα οποία βράζουμε για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κονιάκ.
  • Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστό και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά για αρκετές ώρες και το καλύπτουμε με κρέμα στιγμής ή με κρέμα ζαχαροπλαστικής και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χταπόδι περίπου
1 Κιλό πατάτες
1 Ποτήρι κρασί κόκκινο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Ρίγανη
Θυμάρι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  • Πλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε τις πατάτες και το χταπόδι σε ένα ταψί, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τη ρίγανη και περιχύνουμε με το κρασί και το ελαιόλαδο.Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να ψηθούν οι πατάτες.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΑΒΓΟ

ΥΛΙΚΑ
6 Φέτες μπέικον
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
250γρ. Ρύζι basmati βρασμένο
75γρ. Αρακά
1 Μικρό κομμάτι τζίντζερ
2 Αβγά χτυπημένα
2 Κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε καλά ένα σκεύος γουόκ ή αν δεν έχουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το μπέικον ψιλοκομμένο και το τηγανίζουμε μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  • Ρίχνουμε το τζίντζερ, το πολτό σκόρδου και την καυτερή πιπεριά και τα σοτάρουμε.Προσθέτουμε το ρύζι, τον αρακά, το μπέικον.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά το ρύζι. Ρίχνουμε και τα αβγά και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να ψηθούν.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας ανακατεύουμε και σερβίρουμε.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Γαρίδες καθαρισμένες
500γρ. Κριθαράκι
250γρ. Χυμό ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
1 Πρέζα κανέλα
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι ν αλλάξει το χρώμα τους. Με μία τσιμπίδα τις βγάζουμε σ ένα πιάτο. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά. Έχουμε στραγγίσει το νερό που έβρασαν οι γαρίδες και το διατηρούμε ζεστό και ρίχνουμε λίγο λίγο στη κατσαρόλα με το κριθαράκι. Παράλληλα ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το αλάτι, πιπέρι, τη κανέλα και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε το φαγητό και συμπληρώνουμε νερό όταν τελειώνει μέχρι να είναι έτοιμο το κριθαράκι τα τελευταία λεπτά ρίχνουμε μέσα και τις γαρίδες κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΕΛΕΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
8 Αβγά
1 Πιπεριά πράσινη
1 Πιπεριά κόκκινη
1 Πιπεριά κίτρινη
200γρ. Μανιτάρια σε φέτες
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100ml. Γάλα
50γρ. Γιαούρτι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο δυόσμο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τις σοτάρουμε για λίγα λεπτά μαζί με τα μανιτάρια και το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε.
  • Σ ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το μπέικιν, το γάλα και το γιαούρτι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δυόσμο και το μαϊντανό και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε τα υλικά από το τηγάνι και ανακατεύουμε.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σ ένα πυρίμαχο σκεύος. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο χωριάτικο φύλλο
500γρ. Κιμά
5 Πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι λευκό κρασί
5 Φρυγανιές τριμμένες
1 Πρέζα κανέλα
1 Πρέζα μπαχάρι
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
3 Κουταλιές σούπας τραχανά
1 Ντομάτα τριμμένη
2 Αβγά
150γρ. Κεφαλοτύρι σε κυβάκια
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα πράσα, τα αφήνουμε για 15 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  • Σ ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με τα μπαχαρικά και αλάτι μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τον πελτέ και τη ντομάτα και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί, τα αβγά, τις φρυγανιές και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα. Απλώνουμε τη γέμιση και βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα, δεν ξεχνάμε να τα λαδώσουμε και αυτά. Αλείφουμε με λάδι και το τελευταίο φύλλο, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.


Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Συσκευασία χωριάτικο φύλλο
1 Κοτόπουλο βρασμένο και ξεκοκαλισμένο
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 Πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
250γρ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
1 Σφνηκάκι λευκό κρασί
3 Κουταλιές σούπας βούτυρο
2 Αβγά
50γρ. Φέτα τριμμένη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου και τις πιπεριές.
  • Ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και σβήνουμε με το κρασί.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το κοτόπουλο έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. 
  • Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο λιωμένο με λίγο ελαιόλαδο και λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε τα μισά φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα.
  • Στη γέμιση βάζουμε τα αβγά, τη φέτα, το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε τη γέμιση στο ταψί και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία δεν ξεχνάμε να λαδώσουμε.
  • Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας και αλείφουμε με τον κρόκο. Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα. 

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΜΠΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά αλεύρι
2 Ποτήρια νερού καλαμποκέλαιο
2 Ποτήρια νερού ελαιόλαδο
2 Ποτήρια νερού μπύρα
1 Ποτήρι νερού ζάχαρη
Κανέλα σε σκόνη
Γαρίφαλο σε σκόνη
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Καρύδια χοντροκομμένα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 Ποτήρια νερού ζάχαρη
2 Ποτήρια νερού μέλι
2 Ποτήρια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν ένα όμορφο καστανό χρώμα. Βράζουμε το σιρόπι. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψιά κολλημένα το ένα στο άλλο και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τ αφήνουμε για μία μέρα περίπου μέσα στο σιρόπι.
  • Πασπαλίζουμε με τα σπασμένα καρύδια. 

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΟΥΖΟ

ΥΛΙΚΑ
300γρ. Ζάχαρη άχνη
1 Κιλό αλεύρι
1 Φακελάκια μπέικιν
1/2 Κιλό φρέσκο βούτυρο
1 Σφηνάκι ούζο
3 Βανίλιες
1 Αβγό
50γρ. Καρύδια χοντροκομμένα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για αρκετή ώρα, προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ούζο, τις βανίλιες, το αβγό, το αλεύρι, το μπέικιν και όταν χτυπηθούν καλά προσθέτουμε τα καρύδια. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά. Τους βγάζουμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με την άχνη.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΣΥΚΩΤΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχαρίσιο συκώτι κομμένο σε κομμάτια
1 Κιλό φασολάκια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
Πιπέρι
Κάρυ
Μία πρέζα κανέλα
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
200ml. Χυμό ντομάτας
2 Κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου πασπαλίζουμε το πιπέρι και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε τα κομμάτια του συκωτιού να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Όταν πάρει χρώμα σβήνουμε με το βαλσάμικο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Που και που ρίχνουμε μια ματιά μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

ΥΛΙΚΑ
2 Κρεμμύδια
2 Πορτοκάλια
Λίγα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζουμε σ ένα μπολ με πάγο και νερό.
  • Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
  • Βάζουμε το κρεμμύδι σε μια σαλατιέρα, αφού τις έχουμε αφήσει να στραγγίσουν και τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε το πορτοκάλια και πασπαλίζουμε με αλάτι και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Διακοσμούμε με τα φύλλα μαϊντανού και σερβίρουμε.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΦΕΤΑ ΤΥΛΙΧΤΗ

ΥΛΙΚΑ
3 Κομμάτια φέτας
Σουσάμι
1 Φύλλο κρούστας
3 Κουταλιές μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το φύλλο σε τρία κομμάτια και τυλίγουμε τα κομμάτια της φέτας, σαν να τυλίγουμε πακέτο. Λαδώνουμε ένα ταψί και τα τοποθετούμε τα αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με το μέλι.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
6 Μπούτια κοτόπουλου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
4 Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
Θυμάρι
Χυμός από 2 πορτοκάλια
Χυμός από 1 λεμόνι
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε τα μπούτια, τα βάζουμε σ ένα ταψί και ρίχνουμε τις πατάτες. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. 
  • Μετά τα 45 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. 

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό καλαμαράκια
1 Κιλό κρεμμύδια για στιφάδο
2 Ντομάτες τριμμένες
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο
1 Φλιτζάνι ξίδι
1 Φλιτζάνι λευκό κρασί
Μπαχάρι
2 Φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα καλαμάρι και τα κόβουμε στα 2 ή στα 3 αν είναι πολύ μεγάλα.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και αλάτι και τα αφήνουμε 15 λεπτά. και μετά τα σουρώνουμε. Τσιγαρίζουμε τα καλαμαράκια στο ελαιόλαδο και τα σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, το πελτέ, τα μυρωδικά και νερό μέχρι εκεί που θα τα σκεπάζει. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Ρίχνουμε και τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για άλλη μισή ώρα.  Ρίχνουμε το ξίδι αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΡΥΖΙ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Ποτήρι ρύζι
2 Ποτήρια νερό
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Πορτοκαλί πιπεριά ψιλοκομμένη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και όταν λιώσει τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει το νερό αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό μέχρι να βράσει το ρύζι. 
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΡΟΤΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο
Αλάτι
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κιλό καρότα κομμένα σε κομμάτια
6 Φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 Κομμάτι τζίντζερ
Κάρι
Πιπέρι καγιέν
1/2 Φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε το κάρι και το καγιέν, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο και ρίχνουμε το ζωμό. Αλατίζουμε.
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 30 λεπτά.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και το ραβδομπέντερ κάνουμε τη σούπα μας βελουτέ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
1 Ντομάτα τριμμένη
2 Κρεμμύδια τριμμένα
5-6 Φρυγανιές τριμμένες
1 Αβγό
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ρίγανη
Λίγο ελαιόλαδο
Τσίλι
2 Κουταλιές σούπας ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα καπνιστή
 Ντομάτα κομμένη σε φέτες
Τυρί φέτα κομμένο σε φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. 
  • Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο και ζυμώνουμε μπιφτέκια. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά.  Τοποθετούμε πάνω στο κάθε μπιφτέκι μία φέτα ντομάτα και μία φέτα. Ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με τηγανίτες πατάτες.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό ψαρονέφρι
500γρ. Κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 Κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1 Πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
Θυμάρι
Ρίγανη
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, και το βγάζουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη και το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε τις πιπεριές ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα ταψί. Προσθέτουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε λίγο ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού και τη μουστάρδα και περιχύνουμε το φαγητό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 45 λεπτά.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κουνέλι κομμένο σε μερίδες
1 Κρεμμύδι ψιλοκοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Δαφνόφυλλο
Θυμάρι
Δενδρολίβανο
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Ποτήρι κόκκινο κρασί
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε. 
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κομμάτια του κουνελιού να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι και το δενδρολίβανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρασί.
  • Περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και όπως είναι το αδειάζουμε σ ένα ταψί.
  • Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Περιχύνουμε με το μείγμα το κουνέλι. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΤΑΤΕΣ ΡΙΓΑΝΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ 
1 1/2 Κιλό πατάτες
Ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες και μετά στη μέση και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
6 Στήθη κοτόπουλου
1 Πράσινη πιπεριά
1 Κόκκινη πιπεριά
1 Κίτρινη πιπεριά
1 Ποτήρι μπύρα
Αλάτι
Πιπέρι
Τσίλι
Ελαιόλαδο
100γρ. Διάφορα τριμμένα τυριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τσίλι. Πλένουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε ροδέλες. 
  • Τις απλώνουμε επάνω από το κρέας. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Όταν σβήσουμε το φούρνο πασπαλίζουμε με το τυρί και ξαναβάζουμε στο φούρνο για να λιώσει με την θερμοκρασία που έχει.
  • Συνοδεύουμε με πιλάφι ή πατάτες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ

ΥΛΙΚΑ
4 Μπριζόλες
Δεντρολίβανο
Θυμάρι
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 Ποτήρι κρασί λευκό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ φτιάχνουμε τη μαρινάδα, ρίχνουμε μέσα το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι και την πιπεριά. Προσθέτουμε τις μπριζόλες και προσέχουμε να καλυφθούν με τη μαρινάδα. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για το λιγότερο 5 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά.
  • Βγάζουμε τις μπριζόλες από το μπολ να φύγουν τα πολλά υγρά και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε τις μπριζόλες στο τηγάνι και τις σοτάρουμε καλά και από τις δύο πλευρές. Τις βάζουμε σ ένα ταψί και τις περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Στο τηγάνι βάζουμε θυμάρι και δεντρολίβανο μαζί με το κρασί και ανακατεύουμε. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τις μπριζόλες.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
8 Πατάτες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250γρ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
Χυμό από 1 Πορτοκάλι
Ρίγανη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε. Τις βάζουμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη πιπεριά και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το πολτό σκόρδου, το χυμό τη ρίγανη, το μαϊντανό, το αλατοπίπερο και το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο μακαρόνια
1/2 Λίτρο γάλα
5 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
1 Πακέτο φύλλα χωριάτικα
Ελαιόλαδο
1/5 Κιλό φέτα τριμμένη
Πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη φέτα και ανακατεύουμε. Σ ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, ρίχνουμε πιπέρι, αλάτι και τη πάπρικα και ρίχνουμε το μείγμα στα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα. Χαράζουμε τη πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο χωριάτικο φύλλο
750γρ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
4 Αβγά
3 Κούπες γάλα
150γρ. Διάφορα τριμμένα τυριά
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το πολτό σκόρδου και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. 
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τα τρία αβγά με τις 2 κούπες γάλα. Ρίχνουμε το μείγμα στα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τα λαδώνουμε και αυτά. 
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Χτυπάμε το υπόλοιπο γάλα με το αβγό και περιχύνουμε την πίτα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι σε μερίδες
1 Κιλό μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
Ελαιόλαδο
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 Φύλλα δάφνης
Μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά. Βάζουμε το φαγητό στη γάστρα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 1/2 ώρες.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι τραχανά
4 Φλιτζάνια νερό
150γρ. Φέτα τριμμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε τον τραχανά, το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Συνεχίζουμε για 15 λεπτά μέχρι να χυλώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
4 Πατάτες βρασμένες
3 Αβγά
1/2 Κούπα αλεύρι
1/2 Ποτήρι ελαιόλαδο
2 Κουταλάκια γλυκού μαργαρίνη
50γρ. Ρεγκάτο τριμμένο
1 Κούπα γάλα
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε τα αβγά στο μίξερ και προσθέτουμε το γάλα, τι πατάτες, το αλεύρι και το λάδι, ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί, το πολτό σκόρδου, τον άνηθο και αλατοπίπερο. Ανοίγουμε τα φύλλα στην επιφάνεια εργασίας και βάζουμε λίγο από το μείγμα στην άκρη από κάθε φύλλο. Το οποίο τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε σε ταψί που έχουμε λαδώσει. Με κάθε φύλλο που βάζουμε δημιουργούμε ένα σαλίγκαρο στο ταψί. Περιχύνουμε με λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1 Κουτάκι μπύρα
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Καρότο κομμένο σε κυβάκια
1/2 Κιλό λευκά μανιτάρια κομμένα στα 2
1 Φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
2 Κουταλιές σούπας τυρί κρέμα
Ελαιόλαδο
1 Πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας το αφήνουμε να στραγγίσει μέχρι να ζεστάνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα.
  • Τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια και το καρότο. Τα αφαιρούμε από τη κατσαρόλα και βάζουμε να σοτάρουμε το κρέας, προς το τέλος βάζουμε τα κρεμμύδια και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Σβήνουμε με τη μπύρα και πασπαλίζουμε με το πιπέρι και τη κανέλα, περιχύνουμε με το χυμό ντομάτας και τη κομμένη ντομάτα, τα μανιτάρια και τα καρότα. Κλείνουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία να μαγειρευτεί. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, αλατίζουμε και ρίχνουμε το τυρί κρέμα και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Χυμό από 2 λεμόνια
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το χοιρινό να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη μουστάρδα. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μία ώρα προσέχοντας που και που μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το χυμό των λεμονιών.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι, ή τηγανιτές πατάτες ή και πουρέ.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
Χοιρινά κότσια (όσα χρειαζόμαστε)
1- 1 1/2 Κιλό πατάτες baby
Πολτό σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα ταψί βάζουμε τα κότσια τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλείφουμε με πολτό σκόρδου.
  • Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νερό και ελαιόλαδο και το βάζουμε στο βάζουμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς. Μετά από 40 λεπτά τα γυρίζουμε προσθέτουμε τις πατάτες με τη φλούδα αφού τις έχουμε πλύνει καλά, τις αλατίζουμε, συμπληρώνουμε λίγο νερό και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα. Εάν έχει πιάσει κρούστα το κρέας πιο νωρίς από τα 40 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο νωρίτερα έτσι ώστε να μη μας καεί.


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑΚΙΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό λουκάνικα μικρά κοκτέιλ
8 Φέτες μπέικον
200γρ. Τριμμένα κίτρινα τυριά
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
250γρ Χυμό ντομάτας
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε μέσα τα λουκάνικα. Σ ένα μπολ βάζουμε το χυμό ντομάτας στον οποίο διαλύουμε τον πελτέ, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα λουκάνικα και στρώνουμε από πάνω τις φέτες του μπέικον.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά, βάζουμε τα τριμμένα τυριά και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
1 Κιλό μπρόκολο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Σακουλάκι κουκουνάρι
2 Κουταλιές σούπας μαύρες σταφίδες
Ελαιόλαδο
2 Καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια, τα πλένουμε και τα μισοβράζουμε σε αλατισμένο. Τα στραγγίσουμε. Σ ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο το οποίο έχουμε ζεστάνει. Προσθέτουμε το μπρόκολο και το σιγοβράζουμε να μαλακώσει προσθέτοντας μισό ποτήρι από το νερό που έβρασε. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τις πιπεριές. Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. 

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
350γρ. Αμύγδαλα
3 Φρυγανιές τριμμένες
300γρ. Ζάχαρη
8 Αβγά
1 1/2 Κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 Κρασοπότηρο κονιάκ
Μία πρέζα αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
350γρ. Ζάχαρη
2 Ποτήρια νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  • Διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ στο κονιάκ, το προσθέτουμε στο μείγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τις φρυγανιές και το ξύσμα του λεμονιού. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, ρίχνουμε το γλυκό μας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά με τις κάτω αντιστάσεις.
  • Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε ήδη ετοιμάσει βράζοντας όλα τα υλικά για 10 λεπτά.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ

ΥΛΙΚΑ
6 Κουταλιές σούπας άνθος αραβοσίτου
1 Φλιτζάνι του καφέ ρύζι
6 Νεροπότηρα γάλα
3 1/2 Ποτήρια νερό
1 Νεροπότηρο ζάχαρη
1 Φλιτζάνι του καφέ κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ βάζουμε το άνθος αραβοσίτου και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μέσα τα δύο ποτήρια νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι μ ένα ποτήρι νερό. Μόλις το ρύζι απορροφήσει όλο το νερό ρίχνουμε μέσα το γάλα. Όταν πάρει βράση το γάλα προσθέτουμε το μείγμα άνθος αραβοσίτου και κορν φλάουρ και ανακατεύουμε γρήγορα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις πήξει είναι έτοιμο, το βάζουμε σε μπολάκια και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Μακαρόνια
4 Αβγά
50γρ. Διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Σ ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και το πιπέρι, και ανακατεύουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε ομοιόμορφα τα μακαρόνια.
  • Αδειάζουμε πάνω τους τα αβγά με το τυρί και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις ροδίσει από τη μία πλευρά, με τη βοήθεια ενός πιάτου τη γυρνάμε και από την άλλη μέχρι να ψηθεί και να πάρει χρώμα.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
1 Φλιτζάνι βούτυρο
3 Φλιτζάνια αλεύρι
1 1/2 Φλιτζάνι γιαούρτι
5 Αβγά
3 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 Πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
50γρ. Αμύγδαλα καβουρδισμένα
3 Βανίλιες
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 Φλιτζάνια ζάχαρη
2 Φλιτζάνια νερό
4 Κουταλιές σούπας κονιάκ
Φλούδα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να κρεμώσει το μείγμα, περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τους κρόκους και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τα ξύσματα, τα αμύγδαλα 
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και τη διπλώνουμε στο μείγμα με τη σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Σιροπιάζουμε το γλυκό χλιαρό με το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
750γρ. Λαζάνια
1 Κουταλιά σούπας καλαμποκέλαιο
1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί
5 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη
500γρ. Κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
750γρ. Σπανάκι
Βασιλικό
Αλάτι
Πιπέρι
4 Κουταλιές σούπας γάλα
1 1/2 Φλιτζάνι γάλα
1 1/2 Φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
250γρ. Ανθότυρο
125γρ. Κεφαλοτύρι
50γε. Παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα λαζάνια και τα στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και μία κουταλιά από τη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου και τον κιμά. Ρίχνουμε το κρασί, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το σπανάκι, το βασιλικό, λίγο αλάτι και πιπέρι. 
  • Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη, ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και ρίχνουμε το γάλα και το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε μία λεπτή στρώση μπεσαμέλ και στρώνουμε μία σειρά λαζάνια. Ρίχνουμε το 1/3 από τον κιμά, το 1/3 της μπεσαμέλ και το 1/3 από τα τυριά που έχουμε τρίψει και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
4 Φλιτζάνια βρασμένο ρύζι
150γρ. Σταφίδες
3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 Πρέζα κανέλα
1 Πρέζα γαρύφαλλο
1 Σακουλάκι κουκουνάρι
1/2 Ποτήρι νερό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το νερό, το κουκουνάρι, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες, το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Μόλις μείνει χωρίς καθόλου υγρά είναι έτοιμο να σερβίρουμε.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΚΡΕΠΕΣ

ΥΛΙΚΑ
140γρ. Αλεύρι
4 Αβγά
200ml. Γάλα
50γρ. Βούτυρο λιωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Στο τέλος ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη ζύμη και γυρίζουμε το τηγάνι να πάει η ζύμη παντού και να καλύψει όλο τον πάτο. Όταν πάρει χρώμα με μια σπάτουλα την γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για 1-2 λεπτά. 
  • Σερβίρουμε με ότι γέμιση θέλουμε αλμυρή ή γλυκιά.


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό περίπου χοιρινό χωρίς κόκαλο
250γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στα 4
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει το ελαιόλαδο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.  Βάζουμε και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε και αυτά για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού που μέσα του έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη, συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό. 
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 1/2 ώρα. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
  • Συνοδεύουμε με πουρέ ή πατάτες τηγανιτές ή ρύζι. 

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ταλιατέλες
2 Στήθη κοτόπουλου
Βασιλικό
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
200γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί
2 Φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή να γίνουν al dente. Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο το πασπαλίζουμε με το βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε και το σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Όταν πάρει χρώμα βάζουμε το πολτό σκόρδου και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε το ζωμό λαχανικών.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά και ρίχνουμε τα ντοματίνια. Με μια τσιμπίδα ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το δυόσμο.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΖΕΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Φασόλια
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Πιπεριά Φλωρίνης
250γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
300γρ. Λουκάνικο
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας μπαλσάμικο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε μια λεκάνη τα φασόλια σε νερό . Την άλλη μέρα τα βράζουμε για 40 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  • Κόβουμε το λουκάνικο σε φέτες και το σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και το βγάζουμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
  • Στο τηγάνι βάζουμε τον πολτό σκόρδου και την ψιλοκομμένη πιπεριά και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τα φασόλια και τα ντοματίνια, τα οποία πιέζουμε ελαφρά για να βγάλουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε και το λουκάνικο και το μπαλσάμικο, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μπρόκολο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
500γρ. Μακαρονάκι κοφτό
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
3 Φλιτζάνια γάλα
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
100γρ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
50γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
Πάπρικα
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το μπρόκολο, το κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια και τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 3 λεπτά. Το ρίχνουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και σε 1 λεπτό το στραγγίζουμε και πάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό  και τα στραγγίζουμε.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, να καβουρντιστεί. Λίγο λίγο ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις αρχίσει να δένει, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη κεφαλογραβιέρα, το μοσχοκάρυδο και το πολτό σκόρδου, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μπρόκολο.
Ρίχνουμε και τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε απαλά και βάζουμε το μείγμα σ ένα πυρέξ. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και την πάπρικα και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά. να ροδίσει.