Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Μακαρόνια
  • 500γρ. Λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 250ml. Χυμό ντομάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι 
  • Θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. 
  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια, βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μισό ποτήρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και τριμμένο τυρί.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 4 Χοιρινές μπριζόλες
  • 1 1/2 Κιλό πατάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 100γρ. Βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • Χυμό από 1 λάιμ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • 2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε τις μπριζόλες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε σε ταψί. Βάζουμε και τις πατάτες.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και μισό ποτήρι νερό. Περιχύνουμε το φαγητό σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΑΛΑΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Χταπόδι
  • 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ούζο
  • 1 Κρεμμύδι
  • Λίγους κόκκους μπαχάρι
  • 2 Αστεράκια γλυκάνισου
  • 1 Φύλλο δάφνης
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα.
  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε ολόκληρο, προσθέτουμε το μπαχάρι, το γλυκάνισο, τη δάφνη, το ούζο και λίγο ελαιόλαδο. Βράζουμε για 1 ώρα. Το βγάζουμε το στραγγίζουμε και το χοντροκόβουμε. Το βάζουμε σε σαλατιέρα και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το πολτό σκόρδου, περιχύνουμε με 2 κουταλιές σούπας ούζο. Ανακατεύουμε σε μπολ λίγο ελαιόλαδο το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τη σαλάτα και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό γαύρο καθαρισμένο
  • 1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • Ρίγανη
  • 3 Ντομάτες χοντροκομμένες
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλατίζουμε τα ψάρια και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τα βάζουμε σε ταψί με το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Φύλλο σφολιάτας
  • 8 Κουταλιές σούπας καραμέλα
  • 1 Βανίλια
  • 2 Αβγά χτυπημένα
  • 50γρ. Βούτυρο λιωμένο
  • 1 Πράσινο μήλο
  • 1 Κόκκινο μήλο
  • 60γρ. Καρυδόψιχα τριμμένη
  • 200ml. Κρέμα γάλακτος
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Απλώνουμε τη σφολιάτα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 24εκ.  Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια και κόβουμε ότι περισσεύει από τα τοιχώματα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα, 2 κουταλιές σούπας καραμέλα, τη βανίλια, τα αβγά, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού,
  • Σκορπίζουμε την καρυδόψιχα επάνω από την σφολιάτα και απλώνουμε τα κομμένα μήλα. Περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών. Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 190 βαθμούς. Όταν είναι έτοιμη η τάρτα πασπαλίζουμε με την κανέλα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη καραμέλα.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • Ελαιόλαδο
  • 500γρ. Λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε ροδέλες
  • 500γρ. Κριθαράκι
  • 250ml. Χυμό ντομάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
  • 1 Μικρό κομμάτι τζίντζερ τριμμένο
  • Ξύσμα από 1 λάιμ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο βάζουμε το λουκάνικο και το τηγανίζουμε το βγάζουμε σε πιάτο. Συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, το τζίντζερ και ζεστό νερό τόσο όσο να το σκεπάζει.
  • Ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία και το αφήνουμε να βράσει, κάθε φορά που σώνεται το νερό συμπληρώνουμε μέχρι να είναι έτοιμο το κριθαράκι. Προς το τέλος βάζουμε ξανά το λουκάνικο και ανακατεύουμε.
  • Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα του λάιμ. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 1/2 Κούπα τσαγιού ζάχαρη
  • 1 Κούπα τσαγιού γάλα
  • 1 Κούπα τσαγιού σπορέλαιο
  • 5 Αβγά
  • 2 Βανίλιες
  • 500γρ. Αλεύρι
  • 1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ
  • 5 Μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 4 Κουταλιές σούπας κονιάκ
  • 2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βάζουμε τα μήλα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα το λάδι και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα σε μέτριο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε κυβάκια
  • 2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 Κονσέρβες ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζεστό νερό όσο χρειαστεί για να σκεπάσει το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1,5 ώρα. 
  • Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε και άλλο νερό.
  • Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι, ή πατάτες τηγανιτές.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΡΙ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κουταλιά σούπας κουρκουμά
  • 1 Κουταλάκι γλυκού κύμινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
  • 20γρ. Τζίντζερ
  • 1 Καυτερή πιπεριά
  • Ξύσμα από 1 λάιμ
  • Χυμό από 1 λάιμ
  • 2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 Κρεμμύδι
  • 2 Κύβους λαχανικών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε το κρέας και το σοτάρουμε καλά.
  • Βάζουμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε να γίνουν ένα σώμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε νερό όσο χρειαστεί για να σκεπάζει το φαγητό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι.


Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΟΥΡΝΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Κιλό χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο
  • 2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
  • Θυμάρι
  • Δεντρολίβανο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 4 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
  • Ελαιόλαδο
  • 1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Πιπέρι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε σε μπολ το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το πολτό σκόρδου, το πιπέρι και το αλάτι. Κάνουμε τρύπες στο κρέας και τις γεμίζουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε. Αλείφουμε το κρέας με τη μουστάρδα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και θωρακίζουμε το κρέας να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού.
  • Μεταφέρουμε το κρέας στη γάστρα το περιχύνουμε με τα υγρά που υπάρχουν στη κατσαρόλα, κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες. Τα τελευταία 20 λεπτά αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας.

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΤΗΓΑΝΙΤΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό συκώτι
  • Φρέσκο γάλα
  • Αλεύρι
  • Αλάτι
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Λάδι για το τηγάνι
  • 1 Κουταλιά σούπας βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το συκώτι σε ένα μπολ, ρίχνουμε γάλα όσο χρειαστεί για να το σκεπάζει και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα.
  • Στεγνώνουμε το συκώτι και το αλατίζουμε σε μπολ βάζουμε το αλεύρι με την πάπρικα και αλευρώνουμε τα κομμάτια από το συκώτι.
  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και τηγανίζουμε το συκώτι για περίπου 5 λεπτά.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

ΠΕΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ Α ΛΑ ΚΡΕΜ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Πένες
  • 400γρ. Τριμμένα κίτρινα τυριά
  • 250γρ. Καπνιστή γαλοπούλα τριμμένη σε κυβάκια
  • 400ml. Κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τα 3/4 από το τριμμένο τυρί και τη γαλοπούλα. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε στην επιφάνεια το τυρί που έχουμε κρατήσει. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 λεπτά.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

ΚΕΙΚ ΚΑΝΕΛΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 180γρ. Βούτυρο
  • 3/4 Κούπας ζάχαρη
  • 1 Βανίλια
  • 3 Αβγά
  • 1 1/2 Κούπα αλεύρι
  • 1 Κουταλιά σούπας κανέλα
  • 1/2 Κούπα γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα και ρίχνουμε το μισό μείγμα στο κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μισό γάλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπα γάλα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά ή και λιγότερο ανάλογα το φούρνο μας.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό αλεύρι
  • 400γρ. Ζάχαρη
  • 1 Ποτήρι σόδα αναψυκτικό
  • 1 Ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 Κουταλιά σόδα μαγειρική
  • 1 Κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 Πρέζα γαρίφαλο
  • 1/3 Ποτήρι ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το γαρίφαλο. Βάζουμε στο κάδο του μίξερ, την υγρή σόδα, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε καλά. Στο χυμό πορτοκαλιού βάζουμε τη μαγειρική σόδα και τη ρίχνουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη. 
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
  • 3 Κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 5 Αβγά
  • 1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
  • 400γρ. Γιαούρτι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 Βανίλιες
  • 2 Κουταλιές σούπας κονιάκ
  • 1 Πρέζα αλάτι
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές ζάχαρη με την κανέλα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Βουτυρώνουμε ένα ένα 6 από τα φύλλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης κανέλας, τα στρώνουμε πλάι πλάι στο ταψί. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180  βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα και ανακατεύουμε καλά. Κομματιάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα και τα βάζουμε στο μπολ. Ρίχνουμε το μείγμα επάνω από τα ψημένα φύλλα. Ψήνουμε στους στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι για 10 λεπτά.
  • Περιχύνουμε με το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό φιλέτο από στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες
  • 500γρ. Παπαρδέλες
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • Πάπρικα γλυκιά
  • 1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
  • 1 Ντομάτα τριμμένη
  • 1 Κεσεδάκι γιαούρτι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. 
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε τη πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και την πάπρικα και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
  • Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 40 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
  • Σε κατσαρόλα σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε. Σερβίρουμε με το κοτόπουλο.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
  • Ελαιόλαδο
  • Πάπρικα
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 500γρ. Κιμά
  • 1/2 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 300γρ. Φέτα σε τρίμματα
  • 4 Αβγά
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 Μικρό κουτί εβαπορέ
  • 330ml. Σόδα
  • Κύμινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει ελαφρά βάζουμε τη φέτα και τα δύο αβγά χτυπημένα, ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα και αυτά.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα άλλα δύο αβγά με το γάλα και τη σόδα περιχύνουμε την πίτα την οποία έχουμε χαράξει. Περιμένουμε 10 λεπτά και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

ΣΠΕΤΖΟΦΑΪ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 Κιλό πιπεριές κέρατο κομμένες στη μέση
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 250ml. Χυμό ντομάτας
  • 1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το λουκάνικο. Το βγάζουμε σε πιάτο και βάζουμε τις πιπεριές να τηγανιστούν.
  • Όταν είναι μισοέτοιμες βάζουμε τον πελτέ, το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και το λουκάνικο. Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. 

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Φιλέτα μοσχαρίσια
  • 1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
  • Βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
  • 500γρ. Μανιτάρια μικρά κομμένα στα 4 
  • 330ml. Κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα τηγανίζουμε. Τα βγάζουμε σε πιάτο και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  • Βάζουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Βάζουμε και πάλι το κρέας και τη κρέμα γάλακτος. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Μακαρόνια 
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
  • 250γρ. Λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 Πρέζα κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια και το λουκάνικο. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, αλάτι πιπέρι και την κανέλα. Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. 
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, στραγγίζουμε και σερβίρουμε με τη σάλτσα.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Μακαρόνια
  • 500γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στα 4
  • 150γρ. Μπέικον χοντροκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι καγιέν 
  • Θυμάρι
  • 330ml. Κρέμα γάλακτος
  • Βούτυρο
  • 200γρ. Τριμμένη παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και το μπέικον. Αλατίζουμε και βάζουμε το πιπέρι και το θυμάρι.
  • Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα παίρνουμε με τσιμπίδα και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος.
  • Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τη παρμεζάνα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 6 Πατάτες βρασμένες
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1/2 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 Αβγά βρασμένα σφιχτά κομμένα σε ροδέλες
  • Λίγα κρουτόν
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ
  • 3 Κουταλιές σούπας μαγιονέζα
  • 2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
  • 2 Κουταλιές σούπας κέτσαπ
  • 200γρ. Γιαούρτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε σαλατιέρα.
  • Προσθέτουμε το κρουτόν και το κρεμμύδι αλάτι και πιπέρι, λίγο λάδι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  • Ετοιμάζουμε της σος ανακατεύοντας όλα τα υλικά και περιχύνουμε τη σαλάτα. Μοιράζουμε τις ροδέλες των αβγών και ανακατεύουμε

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
  • 100γρ. Λιωμένο βούτυρο
  • 3 Αβγά
  • 100γρ. Ζάχαρη
  • 1 Πρέζα αλάτι
  • 2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
  • 3 Βανίλιες
  • 300ml. Γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανοίγουμε τα φύλλα και έχουμε μπροστά μας την μακριά πλευρά. Τα βουτυρώνουμε τα τυλίγουμε σε ρολό και μετά σε σαλίγκαρο και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμένο ταψάκι. Τα ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη . Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα φύλλα και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

ΣΟΥΦΛΕ

ΥΛΙΚΑ

  • Μερικές φέτες ψωμί του τοστ, ανάλογα το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε
  • Μερικές φέτες καπνιστή γαλοπούλα
  • Μερικές φέτες γκούντα
  • 250γρ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 3 Αβγά
  • 1 Λίτρο γάλα 
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Σε μπολ βάζουμε το γάλα και βουτάμε μία μία τις φέτες από το ψωμί του τοστ και τις στρώνουμε στο σκεύος μας τη μία δίπλα στην άλλη
  • Πάνω από κάθε φέτα ψωμιού βάζουμε μία φέτα καπνιστή γαλοπούλα και μία φέτα γκούντα. Σκεπάζουμε με φέτες ψωμί αφού τις βουτήξουμε στο γάλα. 
  • Χτυπάμε τα αβγά μαζί με το γάλα που περίσσεψε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε το φαγητό. Πασπαλίζουμε με τη τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 35 λεπτά. 

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Μπούτι αρνίσιο
  • Ελαιόλαδο
  • 2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 Κουταλιές σούπας ξίδι
  • Σκόρδο σε σκόνη
  • Δεντρολίβανο
  • Θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη σκόρδου, το θυμάρι και το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Ανοίγουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τρύπες και στο κρέας και τις γεμίζουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε. Βάζουμε το κρέας στο ταψί του φούρνου.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα και το ξίδι και με ένα πινέλο αλείφουμε το κρέας. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για μία ώρα στο μισάωρο ξεσκεπάζουμε και αλείφουμε το κρέας με το ζουμί που υπάρχει στο ταψί.
  • Αφού περάσει η μία ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το ψήσιμο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
  • 2 Φλιτζάνια τσαγιού νερό χλιαρό
  • 1 Φακελάκι μαγιά
  • 2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 Πρέζα αλάτι
  • Λάδι για το τηγάνι
  • Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγο λίγο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσει.
  • Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό λάδι. Βρέχουμε ένα κουτάλι και παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι, τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, πασπαλίζουμε με κανέλα και περιχύνουμε με μέλι.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό πράσα ψιλοκομμένα
  • Μερικά κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
  • 1200γρ. Χοιρινό κομμένο σε μερίδες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Κύβο λαχανικών
  • Χυμό από λεμόνι
  • 1 Αβγό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας.
  • Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, το θυμάρι και τον κύβο και χαμηλώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα.
  • Προσθέτουμε το σέλινο και τα πράσα και μαγειρεύουμε για άλλα 40 λεπτά.
  • Σε μπολ χτυπάμε το αβγό με το λεμόνι και λίγο από το ζουμί από το φαγητό αφού το έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά. Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

ΚΑΡΟΤΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ

 ΥΛΙΚΑ

  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρου
  • 3 Κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • Κύμινο
  • 700γρ. Καρότα σε λεπτές φέτες
  • 1 Λίτρο ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου και το σέλινο. Προσθέτουμε το κύμινο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα καρότα, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν καλά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Πολτοποιούμε τα στερεά υλικά στο μπέλντερ. Τα ρίχνουμε πάλι στη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να πάρει μία δύο βράσεις και σερβίρουμε.

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Κιλά πατάτες
  • 500γρ. Φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
  • 250γρ. Αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • 250γρ. Πιπεριές Φλωρίνης σε άλμη ψιλοκομμένες
  • 500γρ. Μαγιονέζα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες. Και σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε σαλατιέρα. Ψιλοκόβουμε και το κοτόπουλο και το βάζουμε μαζί με τις πατάτες. Βάζουμε τις πιπεριές και τα αγγουράκια. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε την σαλάτα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σερβίρουμε.