Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΨΩΜΙ ΣΑΝ ΠΙΤΣΑ

 ΥΛΙΚΑ

300γρ. Αλεύρι

Χλιαρό νερό


Αλάτι

1/2 Κύβο μαγιά

1 Αβγό

2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

100γρ. Γαλοπούλα ψιλοκομμένη

200γρ. Τριμμένα τυριά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι, το ελαιόλαδο και τη μαγιά διαλυμένη σε μισή κούπα χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι, ή νερό. Την αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει.
  • Δημιουργούμε μικρά μπαλάκια με τη ζύμη και τα βάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Βάζουμε τη γαλοπούλα και το τυρί και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Πιπέρι

 ΥΛΙΚΑ

500γρ Μακαρόνια χοντρά

1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

100γρ. Λευκά μανιτάρια κομμένα στη μέση

Ελαιόλαδο

500ml. Χυμό ντομάτας

Αλάτι

Πάπρικα

Ρίγανη 

Θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι το πολτό σκόρδου και τα μανιτάρια. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και βάζουμε το κοτόπουλο, συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Βάζουμε το χυμό ντομάτας και νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κοτόπουλο. 
  • Προσθέτουμε αλάτι, την πάπρικα, το θυμάρι και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 50
  •  λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με μακαρόνια.



Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

1 Κιλό φασολάκια

1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες


2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες

4 Ντομάτες τριμμένες

Ελαιόλαδο

Αλάτι 

Πιπέρι

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το πολτό σκόρδου, τη πιπεριά, τα καρότα και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε καλά για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 50 λεπτά. Ρίχνουμε τα φασολάκια, ανακατεύουμε, αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά. Στο τέλος πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.


Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Ταλιατέλες

50γρ. Παρμεζάνα τριμμένη


2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο 

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό να μείνουν al dente και τις στραγγίζουμε. 
  • Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το πολτό σκόρδου.
  • Προσθέτουμε τις ταλιατέλες και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι πιπέρι ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τη τριμμένη παρμεζάνα.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

1 Κιλό μπάμιες


1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ξύδι

1/2 Κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες

Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μπάμιες. Τις απλώνουμε σε ένα ταψί, αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με το ξύδι. Αυτό το κάνουμε αν αγοράσουμε φρέσκες, εάν πάρουμε κατεψυγμένες δεν κάνουμε την παραπάνω διαδικασία.
  • Πλένουμε το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνουμε. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για μία ώρα. Στο τελευταίο 20λεπτο ρίχνουμε τις μπάμιες αφού πρώτα τις έχουμε σοτάρει σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. 


Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο


2 Πιπεριές Φλωρίνης χοντροκομμένες

2 Πράσινες πιπεριές χοντροκομμένες

250γρ. Μανιτάρια σε φέτες

1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια

Ελαιόλαδο

1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

Πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε πασπαλίζουμε με τη πάπρικα και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο όσο χρειάζεται να μισοσκεπαστεί το κοτόπουλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά ή και παραπάνω αν χρειαστεί να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι μπασμάτι.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΎΡΝΟ

 ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

1 Κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Θυμάρι


2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα

1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

1 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Πάπρικα γλυκιά

Μπούκοβο

3 Κουταλιές σούπας γάλα

5-6 Φρυγανιές τριμμένες

Αλάτι

Πιπέρι

1 Αβγό

Γραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες με τα υπόλοιπα και ένα ποτήρι νερό.
  • Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε τα μπιφτέκια, στο κέντρο βάζουμε ένα - δύο κομματάκια γραβιέρας. Τα βάζουμε επάνω από τις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

 ΥΛΙΚΑ

750γρ. Φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο


Ελαιόλαδο

Χυμό από 1 λεμόνι

Βασιλικό

200γρ. Γιαούρτι

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κοτόπουλο, συμπληρώνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και μισό ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά. Όταν κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. 
  • Συνοδεύουμε με ζυμαρικά ή ρύζι.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΎΔΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

380γρ. Αλεύρι

1 Βανίλια


1 Κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική

2 Μήλα ψιλοκομμένα

5 Αβγά

380γρ. Ζάχαρη

250ml. Ελαιόλαδο

1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα

100γρ. Καρυδόψιχα αλεσμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και τη σόδα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βανίλια και την κανέλα και τα ρίχνουμε στο μίξερ. Χτυπάμε καλά και ρίχνουμε τα μήλα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κονσέρβα τόνο σε νερό

150γρ. Μανιτάρια σε φέτες

Αλάτι

Πιπέρι

2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα

1 Κουταλιά σούπας λευκό ξίδι


1 Ντομάτα ψιλοκομμένη

Λίγο βούτυρο

1/2 Αγγούρι ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τον τόνο και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε το ξίδι και τη μουστάρδα, αλατοπιπερώνουμε  και ανακατεύουμε. Όταν μείνει χωρίς καθόλου υγρά κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Σε βαθύ πιάτο ή σαλατιέρα βάζουμε το αγγούρι και τη ντομάτα, αλατίζουμε, ρίχνουμε το μείγμα τόνου-μανιταριών, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  • Εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε την σαλάτα στο ψυγείο για δύο ώρες πριν τη σερβίρουμε.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

300γρ. Σοκολάτα με κακάο ψιλοκομμένη

6 Κουταλιές σούπας αλεύρι

4 Κουταλιές ζάχαρη άχνη


4 Αβγά χωρισμένα

150γρ. Βούτυρο

2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 Πρέζα αλάτι

1 Πρέζα κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα.
  • Στη λιωμένη σοκολάτα, προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ανακατεύοντας με σπάτουλα. Προσθέτουμε το αλεύρι, την άχνη, την κανέλα και το μπέικιν.
  • Προσθέτουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά.


Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Πακέτο χωριάτικο φύλλο

500γρ. Μακαρόνια

200γρ. Φέτα τριμμένη

200γρ. Γραβιέρα τριμμένη


1 1/2 Λίτρο γάλα

3 Κουταλιές σούπας αλεύρι

2 Κουταλιές σούπας βούτυρο

3 Αβγά

Αλάτι

Πιπέρι

1 Πρέζα μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα να πάρει χρώμα και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. 
  • Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Προσθέτουμε στη μπεσαμέλ τα μακαρόνια και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά. 
  • Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα. 
  • Με μαχαίρι κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΥΚΟΛΗ ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

2 Φύλλα σφολιάτας


300γρ. Κασέρι τριμμένο

300γρ. Ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια

Λίγο κέτσαπ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και αλείφουμε το κέτσαπ. Απλώνουμε το τυρί και το ζαμπόν και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνεια με μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

Πιπεριές κέρατο


Φέτα τριμμένη

Τυρί κρέμα

Κρέμα γάλακτος

Ελαιόλαδο 

Ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε την φέτα, το τυρί κρέμα και τη ρίγανη. 
  • Ρίχνουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα.
  • Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε κάθετα και αφαιρούμε τα σπόρια.
  • Γεμίζουμε τις πιπεριές τις βάζουμε σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Τις βγάζουμε από το ταψί σε μία πιατέλα, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΟΑΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

2 Κουταλιές σούπας βούτυρο

Λίγο ελαιόλαδο

1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο


1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου

250γρ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες

2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα

1 Κουταλιά σούπας σόγια σος

Αλάτι

Πιπέρι

Μπούκοβο

250ml. Κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Βάζουμε το κρέας και σοτάρουμε να πάρει χρώμα και να θωρακιστεί.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός της κρέμας γάλακτος, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  • 5 Λεπτά πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά βάζουμε τη κρέμα γάλακτος και αφήνουμε για λίγο να δέσει η σάλτσα.
  • Συνοδεύουμε με χυλοπίτες.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κυβάκια


250γρ. Μανιτάρια σε φέτες

2 Κουταλιές σούπας ξίδι βαλσάμικο

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

1 Κουταλιά σούπας μέλι

Ρίγανη 

Μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κοτόπουλο να πάρει χρώμα. Βάζουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και ένα ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΟΡΜΟΣ ΠΡΑΛΙΝΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

100γρ. Μπισκότα πτι μπερ

2 Κουταλιές σούπας κονιάκ


50γρ. Φουντούκια ψημένα και χοντροκομμένα

250γρ. Σοκολάτα

50γρ. Βούτυρο λιωμένο

1 Πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια, μέσα σε μπολ.
  • Προσθέτουμε τα φουντούκια, το κονιάκ και ανακατεύουμε.
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
  • Τη προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει.
  • Δημιουργούμε ένα κορμό με το μείγμα.
  • Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

750γρ. Γαρίδες καθαρισμένες

1 Κουταλιά σούπας βούτυρο


Μπούκοβο

500γρ. Κριθαράκι μέτριο

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και βάζουμε το πολτό σκόρδου και το μπούκοβο να βγάλουν το άρωμα τους. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε να αλλάξουν χρώμα.
  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται να σκεπαστεί το κριθαράκι.
  • Ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανά διαστήματα και συμπληρώνουμε ζεστό νερό όταν χρειάζεται μέχρι να ετοιμαστεί το κριθαράκι. Λίγα λεπτά πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά βάζουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε.
  • Όταν κατεβάσουμε από τη φωτιά βάζουμε 2-3 κομματάκια βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΝΤΑΪΦΙ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Φύλλο κανταϊφι

100γρ. Καρύδια τριμμένα


250γρ. Αμύγδαλα τριμμένα

250γρ. Βούτυρο λιωμένο

Κανέλα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

600γρ. Ζάχαρη

400ml. Νερό

50γρ. Γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα. Ανοίγουμε το φύλλο και το ξάνουμε. 
  • Παίρνουμε τούφες από το φύλλο και στη μία άκρη βάζουμε μία κουταλιά της σούπας από τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολάκια και μαζεύουμε τις άκρες προς τα μέσα. Τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί. 
  • Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 3 λεπτά. Περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό φασολάκια

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 Πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια


1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

5 Ντομάτες τριμμένες

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα φασολάκια. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Βάζουμε τα φασολάκια και τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.
  • Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40-45 λεπτά.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

2 Φύλλα σφολιάτας

Κύμινο


3 Χωριάτικα λουκάνικα κομμένα στη μέση

1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια

1 Αβγό

Μπούκοβο

Βασιλικό

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε στο μούλτι τα ντοματάκια, το κύμινο, το μπούκοβο, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά.
  • Παίρνουμε ένα φύλλο σφολιάτας μπροστά μας με τη μακρόστενη πλευρά του. Το κόβουμε στα 3.
  • Χαρακώνουμε τα λουκάνικα.
  • Απλώνουμε από λίγη σάλτσα στη σφολιάτα και απλώνουμε από ένα λουκάνικο. 
  • Τυλίγουμε σε ρολό. 
  • Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο φύλλο.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.  
  • Αλείφουμε με το αβγό το οποίο έχουμε χτυπήσει ελαφρά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

ΓΑΛΟΤΥΡΙ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό γιαούρτι


500γρ. Φέτα σε κομματάκια 

100ml. Γάλα

Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο.
  • Καλό είναι να ανακατεύουμε μια δυο φορές την ημέρα όσο το διατηρούμε στο ψυγείο.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΝΤΑΪΦΙ

 ΥΛΙΚΑ

1 Πακέτο φύλλο κανταϊφι

300γρ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη


300γρ. Κασέρι, τριμμένο

200γρ. Βούτυρο λιωμένο

Αλάτι

Πιπέρι

500ml. Γάλα

100ml. Κρέμα γάλακτος

2 Αβγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξένουμε το κανταϊφι και το βάζουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το ανακατεύουμε καλά φορώντας γάντια.
  • Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, αλατοπιπερώνουμε, τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
  • Αλείφουμε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε το μισό κανταϊφι.
  • Στρώνουμε τα τυριά και καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταϊφι.
  • Περιχύνουμε με το μείγμα γάλακτος και βάζουμε την πίτα στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
  • Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει πριν κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

ΡΙΓΑΝΑΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

2 Κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο


1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Ελαιόλαδο

1/2 Ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ταψί απλώνουμε τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στο τέλος ρίχνουμε το νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

 ΥΛΙΚΑ

1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια

Ελαιόλαδο


1 Πρέζα ζάχαρη

2 Κουταλιές σούπας ξίδι

1 Χταπόδι 1- 1 1/2 Κιλό

2 Φύλλα δάφνης

Μπαχάρι

2 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου

Πιπέρι

Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι και κόβουμε τα πλοκάμια. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με το ξίδι και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο τα κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

 ΥΛΙΚΑ

1/2 Κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 Πιπεριές κομμένες σε ροδέλες

250ml. Χυμό ντομάτας

Ρίγανη


200γρ. Γιαούρτι

Πάπρικα

Ελαιόλαδο

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε να πάρει χρώμα.
  • Ρίχνουμε τη πάπρικα και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε.
  • Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά βάζουμε το γιαούρτι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

1 1/2 Κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες

1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου

Αλάτι


Πιπέρι

Ρίγανη

Ελαιόλαδο

Λίγο βούτυρο

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

1/2 Κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Χυμό από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Τις βάζουμε σε ταψί. 
  • Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αλείφουμε το κρέας. Το βάζουμε στο ταψί μαζί με τις πατάτες και συμπληρώνουμε λίγα κομματάκια βούτυρο. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Χαμηλώνουμε στους 180 και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα.