Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΜΥΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μύδια
1 Φλιτζάνι κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα μύδια. 
  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το κρασί και τα μύδια, σε πολύ δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Σερβίρουμε τα μύδια πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό ακόμη. 
  • Εάν κάποιο μύδι είναι κλειστό το πετάμε.

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
50ml. Κόκκινο κρασί
2 Κουταλιές σούπας κόλιανδρο σε σπόρους
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά να αλλάξει χρώμα. Στη συνέχεια βάζουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί.
  • Λιώνουμε στο γουδί του σπόρους τους κόλιανδρου και πασπαλίζουμε το φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΑΛ ΠΕΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο μακαρόνια
2 Ματσάκια βασιλικό
50γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
15γρ. Κουκουνάρι
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά το βασιλικό και τον στραγγίζουμε, τον βάζουμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο μέχρι τη μέση των υλικών, το κουκουνάρι, τη παρμεζάνα και το πολτό σκόρδου, αλάτι και πιπέρι. 
  • Και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. 
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente και τα στραγγίζουμε.
  • Σερβίρουμε με το πέστο.

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Αβγά
2 Φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
1 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 Βανίλια
1/2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
600γρ. Αλεύρι (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
300γρ. Κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια
150γρ Χοντροκομμένα φουντούκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά. Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το μπέικιν και σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Προσθέτουμε τη κουβερτούρα και τα φουντούκια και ανακατεύουμε. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε μικρές κουταλίτσες από το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσουν και τα αφαιρούμε από το ταψί. 

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

ΑΡΝΑΚΙ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό Αρνίσιο μπούτι κομμένο σε μερίδες
1 Καρότο κομμένο σε ροδέλες
2 Φύλλα δάφνης
1 Σελινόριζα κομμένη σε κομμάτια
4 Πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 Ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
120ml. Λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
1 Αβγό
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρέας, τα δαφνόφυλλα, το καρότο και νερό μέχρι τη μέση. Βράζουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και σουρώνουμε το ζωμό, χρειαζόμαστε μισό λίτρο αν είναι λιγότερο συμπληρώνουμε με νερό.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ζωμό. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά.
  • Αφού είναι έτοιμο το φαγητό χτυπάμε σε ένα μπολ το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα, παίρνουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μπολ χτυπώντας διαρκώς. Προσθέτουμε το αβγολέμονο στο φαγητό και κουνάμε τη κατσαρόλα να πάει παντού. 

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΤΗΓΑΝΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 Πράσινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
2 Κόκκινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
2 Ντομάτες τριμμένες
3 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.


Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

ΑΒΓΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
4 Ώριμες ντομάτες
8 Αβγά
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τρίβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πολτό σκόρδου, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  • Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και σπάμε προσεκτικά τα αβγά.
  • Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
(Εγώ χρησιμοποίησα 1 πακέτο μπουτάκια και 1 πακέτο φιλέτα από μπούτι)
1 Κιλό πατάτες κομμένες σε κομμάτια
Ελαιόλαδο
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό από 2 λεμόνια
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Ρίγανη
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
1 Κουταλάκι γλυκού μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αφού καθαρίσουμε το κοτόπουλο το βάζουμε σε ένα ταψί με τις πατάτες και τις πιπεριές.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το βαλσάμικο και το μέλι. Περιχύνουμε το φαγητό με αυτό το μείγμα.
  • Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

ΓΛΥΚΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
1 Κιλό γλυκιά μυζήθρα
1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Κανέλα
4 Αβγά
250γρ. Γάλα
200ml. Σόδα αναψυκτικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι. Σε ένα μπολ λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι. Βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί και σκορπίζουμε λίγη μυζήθρα αφού προηγουμένως το έχουμε λαδώσει. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα. Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στη επιφάνεια. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και όση ζάχαρη μας περίσσεψε, αν δεν έχει περισσέψει βάζουμε 4 κουταλιές της σούπας. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη πίτα και την αφήνουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε τη σόδα και την αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΚΕΙΚ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
2 Φλιτζάνια αλεύρι
1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 βανίλια
4 Αβγά
2 Κουταλάκια γλυκού κανέλα
2 Κουταλιές σούπας μέλι
3 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, τα αβγά και το λάδι.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, την κανέλα και το μέλι, το οποίο έχουμε ανακατέψει με λίγο χλιαρό νερό. Βουτυρώνουμε μία φόρμα του κέικ και βάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αν θέλουμε όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΑΛΜΥΡΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Βούτυρο σε κυβάκια
2 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1 Φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
1 Αβγό
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, το αλεύρι και το μπέικιν μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αβγό και το τυρί και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  • Πλάθουμε τα μπισκότα σε πολύ μικρά μπαλάκια και τα πιέζουμε με το χέρι μας να γίνουν λεπτά και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά στους 150 βαθμούς.

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
2 1/2 Κούπες αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
1 1/2 Κουταλάκι γλυκού νισεστέ
1/2 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
3/4 Βούτυρο
140γρ. Καστανή ζάχαρη
100γρ. Κρυσταλλική ζάχαρη
1 Αβγό
1 Κρόκο αβγού
2 Βανίλιες
1 Φλιτζάνι τσαγιού κομματάκια σοκολάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το νισεστέ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τις δύο ζάχαρες με το βούτυρο.
  • Σε ένα τρίτο μπολ χτυπάμε το αβγό, τον κρόκο και τη βανίλια. Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε το μείγμα του αβγού και ανακατεύουμε, ρίχνουμε και το μείγμα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη. 
  • Ρίχνουμε και τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και σχηματίζουμε τα μπαλάκια τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, αφήνουμε κενό μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν. 
  • Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
Χωριάτικα φύλλα
Φέτα (100γρ για τυρόπιτα)
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Απλώνουμε ένα φύλλο πάνω στο πάγκο εργασίας και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Τρίβουμε από πάνω του τη φέτα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι.
  • Τυλίγουμε το φύλλο σε χαλαρό ρολό μέχρι τη μέση, το ίδιο κάνουμε και από τη άλλη πλευρά.
  • Παίρνουμε τη άκρη του ρολού και τη γυρίζουμε κυκλικά να δημιουργηθεί ένα σχήμα σαν σαλίγκαρος. 
  • Το ίδιο κάνουμε με όσες τυρόπιτες θέλουμε να ετοιμάσουμε.
  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
  • Τηγανίζουμε τις πίτες μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Και τις βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

ΥΛΙΚΑ
2 Πατάτες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλιά σούπας μαργαρίνη
Λίγο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια.
  • Σε ένα τηγάνι λιώνουμε τη μαργαρίνη  και βάζουμε τις πατάτες να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το μπέικον και και το αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Στο τέλος πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχαρίσιο συκώτι σε κομμάτια
300ml. Σάλτσα ντομάτα
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
1 Κύβο βοδινού
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
Αλάτι
Πιπέρι
1 Πρέζα κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά το συκώτι. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τη πιπεριά. Βάζουμε το συκώτι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σβήνουμε με το βαλσάμικο και βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ένα ποτήρι ζεστό νερό που έχουμε διαλύσει μέσα τον κύβο.
  • Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 40 λεπτά. Συνοδεύουμε με ζυμαρικά της αρεσκείας ή ρύζι.

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
5 Πράσα
2 Αβγά
150γρ. Γραβιέρα τριμμένη
4 Κουταλιές σούπας σιμιγδάλι χοντρό
1/2 Κιλό κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
2 Ντομάτες τριμμένες
2 Καρότα τριμμένα
1 Κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε χοντρές φέτες και τα βάζουμε σε νερό που βράζει για 5 λεπτά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε το πελτέ, τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα πράσα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη γραβιέρα και το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε στη γέμιση, ανακατεύουμε. 
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μπουκιές
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
500γρ. Κριθαράκι
300ml. Χυμό ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Ξυλάκι κανέλας
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Σε μία πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Έπειτα βάζουμε το κρέας και το σοτάρουμε καλά. Σβήνουμε με το βαλσάμικο, βάζουμε το πελτέ ντομάτας, το χυμό ντομάτας και νερό τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τη κανέλα σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το κριθαράκι και ένα λίτρο ζεστό νερό και ανακατεύουμε, όταν χρειάζεται συμπληρώνουμε ζεστό νερό και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να είναι έτοιμο το κριθαράκι, περίπου 15 λεπτά χρειάζονται. Κατεβάζουμε από τη φωτιά βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. 
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
2 Κρόκους αβγών
100γρ. Ρύζι γλασέ
Χυμό από 3 λεμόνια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το βράζουμε σε σκέτο νερό σε χαμηλή θερμοκρασία για 2 ώρες.
  • Κατόπιν ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε και το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σ ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το χυμό των λεμονιών και λίγο αλάτι. Ρίχνουμε αρκετό ζουμί από τη σούπα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το αβγολέμονο στη σούπα κουνάμε τη κατσαρόλα να απλωθεί και η σούπα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 Κιλό διάφορα χόρτα (καυκαλήθρες, σπανάκι, μυρώνια κα)
Άνηθο ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
200ml. Λευκό κρασί
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις σουπιές και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε. 
  • Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά αφού τα έχουμε πλύνει και χοντροκόψει. Βράζουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.


Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Γίγαντες
1 Κιλό σπανάκι
200ml. Χυμός ντομάτας
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 Πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κυβάκια
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μπούκοβο
Ελαιόλαδο
1 Φλιτζάνι ζεστό νερό
Θυμάρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες σε μπολ με αρκετό νερό. Την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε για 1 ώρα σε σκέτο νερό. Αφού τους στραγγίσουμε τους βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, με το χυμό ντομάτας, τα καρότα το πολτό σκόρδου και τις πιπεριές.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στο πυρίμαχο, αλατίζουμε και ρίχνουμε το νερό και το μπούκοβο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρα. 
  • Στη μέση τους ψησίματος ρίχνουμε το σπανάκι που έχουμε πλύνει και χοντροκόψει, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΠΑΤΑΤΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ

ΥΛΙΚΑ
2 Πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
3 Καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 Πράσο κομμένο σε ροδέλες
2 Κόκκινα μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τις πατάτες, τα καρότα και το πράσο. Προσθέτουμε τα μήλα και 1 λίτρο νερό, αλατοπιπερώνουμε.
  • Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Λιώνουμε τα υλικά με το ραβδομπλέντερ.
  • Σερβίρουμε τη πίτα με γιαούρτι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κάρυ.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ΡΥΖΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
2250γρ. Ρύζι
750ml. Γάλα
200γρ. Μέλι
60γρ. Φουντούκια ψιλοκομμένα
30γρ. Βούτυρο
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
2 Αβγά
Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το χυμό λεμονιού, το ρύζι, το γάλα και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για να μη μας κολλήσει. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι, ρίχνουμε τις σταφίδες, τα φουντούκια, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη κανέλα και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών και τους ρίχνουμε στο μείγμα με το μέλι.
  • Ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά και το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγη ζάχαρη σε πηχτή μαρέγκα και την απλώνουμε πάνω από το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πακέτο μακαρόνια
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
250γρ. Ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια
300γρ. Τριμμένο κίτρινο τθυρί
2 Πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
2 Ντομάτες τριμμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου και ρίχνουμε τη ντομάτα. Έπειτα ρίχνουμε και το ζαμπόν.
  • Ρίχνουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό, μία πρέζα ζάχαρη και ανακατεύουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ρίχνουμε από πάνω το τριμμένο τυρί και τις πιπεριές. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας.
  • Βάζουμε το κρεμμύδι και τη πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά ή και ίσως παραπάνω μέχρι να μείνει με το λάδι του.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
6 Αβγά
1 Κούπα ζάχαρη
1 Κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 1/2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 Κουταλάκια γλυκού κανέλα
1/4 Κουταλάκι γλυκού γαρίφαλλο
1 1/2 Κούπα καρυδόψιχα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 Κούπες ζάχαρη
2 Κούπες νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
3 Κουταλιές σούπας κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ και στη δυνατή ταχύτητα τα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το μπέικιν και τα καρυκεύματα και τα ρίχνουμε σε δόσεις στο μείγμα με τα αβγά ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα.
  • Μετά ρίχνουμε τα καρύδια και αυτά λίγα λίγα ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι 27εκ.  και βάζουμε μέσα το μείγμα. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από κονιάκ και βράζουμε για 5 λεπτά.
  • Αφού κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και το κονιάκ.
  • Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζουμε αμέσως και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο ελαιόλαδο
200γρ. Λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
1 Ποτήρι νερού χυμό ντομάτας
Τριμμένο τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τα λουκάνικα και τη ντομάτα. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
2 Αντζούγες ψιλοκομμένες
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
20γρ. Κάππαρη
40γρ. Ροδέλες ελιάς
2 Κονσέρβες τόνο σε νερό
Βασιλικό
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε τις αντζούγιες. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, την κάππαρη, τις ελιές και ένα ποτήρι νερό. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το τόνο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βασιλικό και το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά.

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

ΨΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ BABY

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες baby με τη φλούδα τους
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 Κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού άσπρο κρασί
Δενδρολίβανο
Πάπρικα
Χυμό από 2 λεμόνια
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού νερό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά τις πατάτες χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. 
  • Τις βράζουμε για 10 λεπτά.Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Περιχύνουμε τις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
Χυμό από 2 λεμόνια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλιά πολτό σκόρδου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το αφήνουμε να στραγγίσει.
  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μαζί με το πολτό σκόρδου. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κομμάτι χοιρινό από σπάλα περίπου 1 1/2 Κιλό
2 Κιλά πατάτες baby
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 2 λεμόνια
Ρίγανη
Δενδρολίβανο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο και το πολτό σκόρδου, βάζουμε το κρέας και το σοτάρουμε. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση. Αφού ροδίσει το κρέας το βάζουμε σε ένα πυρίμαχο και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τις πατάτες για δύο λεπτά.
  • Τις αδειάζουμε στο πυρίμαχο μαζί με το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες ώρες στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμη.

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

ΥΛΙΚΑ
1 - 1 1/2 Κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
5-6 Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2 Καρότα κομμένα σε χοντρέ ροδέλες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Δενδρολίβανο
Χυμό από 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
  •  Σε ένα ταψί στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω δύο φύλα λαδόκολλας. Ρίχνουμε στο κέντρο τα υλικά για το φαγητό και κλείνουμε σε φιόγκο, λαδόκολλες και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε ένα ποτήρι νερό στο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες.