Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
Αλάτι
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
Πιπέρι
Ρίγανη
200γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
Λίγο ελαιόλαδο
5 Πιπεριές κέρατο χοντροκομμένες
300γρ. Λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
1 Κουταλάκι γλυκού μέλι
250γρ. Φέτα κομμένη σε κυβάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά περιχύνουμε με το βαλσάμικο και το μέλι. Συμπληρώνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, το πιπέρι και τη ρίγανη. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα ρίχνουμε τη φέτα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε και τα μακαρόνια, ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΠΟΥΡΕΣ ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
3 Πατάτες
2 Καρότα
1 Πράσο
1 Κιλό κίτρινα κολοκύθα καθαρισμένη
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κύβους. Ζεσταίνουμε τη μία κουταλιά βούτυρο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το πράσο. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. 
  • Τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ρίχνουμε στο πουρέ, πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να είναι έτοιμος ο πουρές.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ

ΥΛΙΚΑ
600γρ. Πλευρώτους
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο βασιλικό
3 Κουταλιές σούπας ξίδι
6 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
2 Κουταλάκια γλυκού πολτό σκόρδου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και τηγανίζουμε τα μανιτάρια σε λίγο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε. 
  • Αναμιγνύουμε το λάδι, το ξίδι, το πολτό σκόρδου και το βασιλικό καλά και περιχύνουμε τα μανιτάρια.

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φιλετάκια
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Τσίλι
Ελαιόλαδο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα φιλετάκια και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και το τσίλι και τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού. 
  • Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς.
  • Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτες, ρύζι ή τηγανιτές πατάτες.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΡΥΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Λίγο μάραθο
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
100γρ. Φέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
2 Φέτες μπαγιάτικο ψωμί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αφαιρούμε τη κόρα από το ψωμί και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα αλατίζουμε τα λαδώνουμε και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς.
  • Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Σερβίρουμε με τα κρουτόν που ετοιμάσαμε.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΣΤΡΙΦΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλα κρούστας
400γρ. Φέτα τριμμένη
200γρ. Ανθότυρο λιωμένο
150γρ. Γραβιέρα τριμμένη
3 Αβγά
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε το δυόσμο.
  • Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά. Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα. Τα λαδώνουμε και κατά μήκος βάζουμε από τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό.
  • Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, τοποθετούμε το ένα ρολό στο κέντρο και το στρίβουμε απαλά τυλίγοντας σε σαλίγκαρο.
  • Το ίδιο κάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία τοποθετούμε γύρω από το πρώτο φύλλο.
  • Αλείφουμε από πάνω με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΨΗΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Μπρόκολο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια και κόβουμε το κοτσάνι σε μικρά φετάκια. Βάζουμε το μπρόκολο σε ένα ταψί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε. Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά.
  • Όταν σερβίρουμε μπορούμε αν θέλουμε να ρίξουμε χυμό από 1 λεμόνι.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
1 1/2 Φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 Κουταλιές σούπας κακάο
8 Αβγά
1 Πρέζα κανέλα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
1 Φλιτζάνι νερό
1 Κουταλιά σούπας κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να ασπρίσουν.
  • Αφαιρούμε το μίξερ και συνεχίζουμε με μία σπάτουλα. Προσθέτουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το κακάο, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά αλλά και συνεχόμενα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό ταψάκι και αδειάζουμε το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε το κέικ κρύο και αυτό.

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
800γρ. Πατάτες κομμένες σε κυβάκια
200γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
350γρ. Τριμμένο τυρί
200ml. Κρέμα γάλακτος
2 Αβγά
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώμουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Σοτάρουμε τις πατάτες στο ελαιόλαδο για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μπέικον και το τριμμένο τυρί και τις ρίχνουμε στο πυρίμαχο, αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε τις πατάτες. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά στις αντιστάσεις.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ

380γρ. Κουβερτούρα
1 Ζαχαρούχο γάλα
1 Φλιτζάνι τσαγιού κοπανισμένα καρύδια
1 Βανίλια
Τρούφα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη κουβερτούρα. Προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα καρύδια. Αφήνουμε το μείγμα να παγώσει.
  • Πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Σε ένα μπολ βάζουμε τη τρούφα και περνάμε τα τρουφάκια να καλυφθούν καλά.  
  • Τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν. 

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κομμάτι χοιρινό μπούτι (περίπου 2 κιλά)
1 Κιλό πατάτες κομμένες
250γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στα 4
1 Λίτρο μπύρα
3 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα καπνιστή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε, το βάζουμε σε ταψί και γύρω γύρω τις πατάτες.
  • Σε ποτήρι βάζουμε μισό ποτήρι μπύρα τη μουστάρδα, το πολτό σκόρδου και ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε το κρέας με αυτό το μείγμα.
  • Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και πασπαλίζουμε με τη πάπρικα, βάζουμε τη μαργαρίνη, ρίχνουμε την υπόλοιπη μπύρα χωρίς να πέσει πάνω στο κρέας. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρα. 
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε και τα μανιτάρια και ψήνουμε για άλλη μία ώρα.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
4 τεμ. Ψαρονέφρι
4 Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
3 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξεπλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε. 
  • Βάζουμε το κρέας στο ταψί μαζί με τις πατάτες τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει. Προσθέτουμε το λάδι και τη μαργαρίνη και και ψήνουμε για 40 λεπτά.
  • Βγάζουμε κρέας και πατάτες σε μία πιατέλα και κόβουμε το κρέας σε ροδέλες, το κρατάμε ζεστό.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ζουμί από το ταψί σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Περιχύνουμε το κρέας και τις πατάτες και σερβίρουμε.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αλεύρι
250γρ. Αλεύρι
3 Κουταλιές σούπας βιτάμ
1/2 Ποτήρι κρασιού λάδι
3 Κουταλιές σούπας ούζο
1 Αβγό
1 Κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 Πρέζα σόδα μαφειρικής
1 1/2 Ποτήρι νερού γάλα
Λίγο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο κάδο του μίξερ, εκτός από το γάλα και το νερό και ζυμώνουμε.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το νερό τόσο όσο να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια.
  • Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα. 
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8  μέρη. Τα πλάθουμε σε μαστουνάκια και κόβουμε περίπου 10 ροδέλες το καθένα. Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα πλάθουμε σε στρογγυλές πίτες. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. 
  • Σερβίρουμε με μέλι αν τις θέλουμε γλυκές. Ή με τριμμένο τυρί αν τις θέλουμε αλμυρές.

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΤΑΤΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ

ΥΛΙΚΑ
2 Πατάτες
2 Κρεμμύδια
1 Ζωμό κότας
1 Πράσο (μόνο το άσπρο μέρος)
1/2 Ποτήρι λευκό κρασί
1 Λίτρο νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με το νερό και το αλάτι. Προσθέτουμε το ζωμό και το κρασί και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Σερβίρουμε διακοσμώντας με λίγο μαϊντανό και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες
1/2 Κιλό λουκάνικο χωριάτικο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
250γρ. Σάλτσα ντομάτας
Ελαιόλαδο
1 Κύβο λαχανικών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψήνουμε για λίγο τα λουκάνικα να πάρουν χρώμα. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το λουκάνικο. Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και το αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες βρασμένες και λιωμένες
300γρ. Τριμμένο τυρί
1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
2 Αβγά χτυπημένα
200ml. Κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις πατάτες, προσθέτουμε όλα τα υλικά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο που έχουμε λαδώσει. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΥΛΙΚΑ
1 Κουνουπίδι (όχι μεγάλο)
500γρ. Πένες
700ml. Γάλα
2/3 Φλιτζανιού αλεύρι
4 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη
100γρ. Τριμμένη παρμεζάνα
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και κόβουμε τις φουντίτσες από το κουνουπίδι. Βράζουμε σε μία κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό το κουνουπίδι με τις πένες και τα στραγγίζουμε
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο και βάζουμε το κουνουπίδι με τις πένες, πασπαλίζουμε με  το τυρί. 
  • Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με λίγο λάδι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα. Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο.Και σκεπάζουμε τα ζυμαρικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΡΟΛΟ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1 Αβγό
Ελαιόλαδο
4 Φρυγανιές τριμμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Δενδρολίβανο
1 Πράσινη πιπεριά
1 Κόκκινη πιπεριά
1 Κίτρινη πιπεριά
1 Πορτοκαλί πιπεριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά, εκτός από τις πιπεριές τις οποίες συμπληρώνουμε στο τέλος και ανακατεύουμε απαλά. Λαδώνουμε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ και βάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα. 
  • Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας.
  • Σημ: Αν έχει ζουμί μπορούμε να λιώσουμε βούτυρο σε ένα κατσαρόλι να ρίξουμε και να σοτάρουμε λίγο αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα και να ρίξουμε το ζουμί για να δημιουργήσουμε μία σάλτσα.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
2 Κούπες αλεύρι
2 Κούπες ζάχαρη
5 Αβγά
1 Πορτοκάλι πολτοποιημένο
3/4 Κούπας σπορέλαιο
1 Κουταλιά μπέικιν πάουντερ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Χυμό από 2 πορτοκάλια
2 Κουταλιές ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά και προσθέτουμε το λάδι, το πορτοκάλι και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το μπέικιν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα βάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 45 λεπτά. Σ ένα μπρίκι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει. Ανοίγουμε τρύπες στο κέικ μ ένα πιρούνι και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. 

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο μακαρόνια
200ml. Κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
150γρ. Λευκά μανιτάρια κομμένα στα 4
Μοσχοκάρυδο
30γρ. Βούτυρο
100γρ. Τριμμένη παρμαζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, να γίνουν al dente. Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια πολύ καλά. Ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και όταν είναι έτοιμα τα μακαρόνια τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε και αυτά στο τηγάνι πασπαλίζουμε με πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το τυρί. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Λάχανο ψιλοκομμένο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασέ
Ελαιόλαδο
2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Αλάτι
Κόκκινο πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το λάχανο και τα καρότα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι νερό αλατίζουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά. Προσθέτουμε το πελτέ που έχουμε διαλύσει σε μισό ποτήρι νερό, το πιπέρι και το ρύζι. Προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό.
  • Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε γαρνίροντας με το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΠΙΚΑΝΤΑΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΛΑΧΑΝΟ ΚΑΡΟΤΟ

ΥΛΙΚΑ
Τριμμένο λάχανο
Τριμμένο καρότο
Μπούκοβο
3 Κουταλιές σούπας ξίδι
4 Κουταλιές σούπας νερό
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 Κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μία σαλατιέρα τα λαχανικά με το χυμό λεμονιού και το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε το νερό και πιέζουμε με τα χέρια μας.
  • Τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Κατόπιν τη σουρώνουμε και προσθέτουμε το ξίδι, το μπούκοβο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.


Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΚΕΙΚ ΚΑΡΟΤΟΥ

ΥΛΙΚΑ
250ml. Ηλιέλαιο
300γρ. Ζάχαρη
3 Αβγά
Χυμό από 1 πορτοκάλι
170γρ. Αλεύρι
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν
1 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 Κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
1 Πρέζα αλάτι
300γρ. Καρότα τριμμένα
120γρ. Καρυδόψιχα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
250γρ. Τυρί κρέμα
170γρ. Βούτυρο
200γρ. Ζάχαρη άχνη
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αβγά και χτυπάμε να γίνουν ένα μείγμα. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
  • Ενσωματώνουμε τα καρότα και τα καρύδια. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε για μία ώρα.
  • Χτυπάμε τα υλικά για την κρέμα στο μίξερ μέχρι να έχουμε μία κρέμα. Αφού κρυώσει το κέικ το βγάζουμε από τη φόρμα και το αλείφουμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

ΨΕΥΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
100γρ. Βούτυρο
2 Φλιτζάνια αλεύρι
1 Φλιτζάνι γάλα
300γρ. Φέτα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το γάλα και το αλεύρι και τη φέτα. Ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 25 λεπτά.

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινά φιλετάκια
6 Κουταλιές σούπας μέλι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Πάπρικα γλυκιά
3 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Κουταλιά σούπας κάρυ
Χυμό από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα πυρίμαχο βάζουμε τα φιλετάκια τα αλατίζουμε και πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Σ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι τη μουστάρδα, το κάρυ και το χυμό πορτοκαλιού, σε μέτρια θερμοκρασία τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το μέλι και περιχύνουμε τα φιλετάκια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε ρύζι.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Μπουκάλι μπύρα
Ελαιόλαδο
2 Καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε καλά, προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και τις πιπεριές. Προσθέτουμε τη μπύρα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
  • Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας.

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΠΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε κύβους
250γρ. Μανιτάρια κομμένα στη μέση
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Καρότο κομμένο σε ροδέλες
250ml. χυμό ντομάτας
1 Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
2 Κουταλιές σούπας τυρί κρέμα
Ελαιόλαδο
1 Πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
1 Πρέζα κανέλα
1 Κουτάκι μπύρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο. Βάζουμε και τα μανιτάρια και τα καρότα και σοτάρουμε καλά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη ζάχαρη.
  • Σβήνουμε με τη μπύρα και ρίχνουμε πιπέρι, κανέλα, το χυμό ντομάτας και τη ντομάτα. 
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μία ώρα. Αλατίζουμε το φαγητό. Ρίχνουμε το τυρί κρέμα και αφήνουμε 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

ΥΛΙΚΑ
4 Μοσχαρίσιες μπριζόλες
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και βάζουμε τις μπριζόλες, αφού τις έχουμε πλύνει και αλατοπιπερώσει σε χαμηλή θερμοκρασία να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου, συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να είναι έτοιμο το φαγητό και να μείνει με το λάδι του.

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι του γλυκού πολτό σκόρδου
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας με το πολτό σκόρδου και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. 
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε το κρέας με τα υγρά που θα βγάλει για 20 λεπτά περίπου. Συμπληρώνουμε ζεστό και βάζουμε τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 1/2 ώρα. Λίγα λεπτά πριν να είναι έτοιμο και αφού έχει σωθεί το περισσότερο νερό πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ

ΥΛΙΚΑ
3-4 Μοσχαρίσιες μπριζόλες
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Χυμό από 1 λεμόνι
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις μπριζόλες. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Βάζουμε το λάδι σ ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει και βάζουμε τις μπριζόλες χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν πάρουν χρώμα τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα περιχύνουμε τις μπριζόλες, σκεπάζουμε το τηγάνι και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια θερμοκρασία πάντα.