ΥΛΙΚΑ- 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
- 600γρ. Κασέρι τριμμένο
- Βούτυρο λιωμένο
- 1 Κουτάκι σόδα αναψυκτικό
- 3 Κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βουτυρώνουμε τα μισά φύλλα ένα ένα, τα τσαλακώνουμε και τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
- Απλώνουμε το τριμμένο κασέρι και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε και τα τσαλακώνουμε και αυτά.
- Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε την πίτα. Ρίχνουμε και τη σόδα.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά στους 160 βαθμούς.
ΥΛΙΚΑ- 1 Πακέτο φύλλο κανταϊφι
- 600γρ. Κασέρι χοντροκομμένο
- 5 Αβγά
- 250γρ. Βούτυρο λιωμένο
- 1/2 Λίτρο φρέσκο γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ξαίνουμε το κανταϊφι και στρώνουμε το μισό στο σκεύος. Απλώνουμε το κασέρι και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Περιχύνουμε την πίτα με το βούτυρο. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και τα ρίχνουμε επάνω από την πίτα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά να πάρει χρώμα.
ΥΛΙΚΑ- 1 1/2 Κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού μαγιονέζα
- 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
- 200γρ. Γιαούρτι
- 2 Φλιτζάνια τσαγιού πατατάκια
- 4 Κρίθινα παξιμάδια
- Πάπρικα γλυκιά
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε το κοτόπουλο, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Το αλατοπιπερώνουμε. Το μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το γιαούρτι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Θρυμματίζουμε τα πατατάκια στου μούλτι. Τα αδειάζουμε σε δίσκο και κάνουμε το ίδιο με τα παξιμάδια. Προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
- Κυλάμε το κοτόπουλο στο μείγμα να παναριστεί. Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου και τη βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά. Αραδιάζουμε το κοτόπουλο ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ
- 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
- 3 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
- 200γρ. Γιαούρτι
- 5 Αβγά
- 3 Κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών, το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το ξύσμα λεμονιού. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνουμε εναλλάξ λίγο αλεύρι, λίγη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
ΥΛΙΚΑ
- 3 Κούπες τσαγιού αλεύρι
- 200γρ. Γιαούρτι
- 5 Αβγά
- Λίγο αλάτι
- 1 Κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 Κούπα τσαγιού νερό
- 500γρ. Φέτα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη φέτα. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία αραιή ζύμη. Προσθέτουμε την φέτα. Ανακατεύουμε και απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί 28εκ. διάμετρο. Ρίχνουμε λίγη φέτα στην επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
- 1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
- 2 Κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Αλάτι
- 2 Κουταλιές σούπας ξίδι
- Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αλατίζουμε τα καλαμαράκια και τα βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε το γάλα και τα αφήνουμε για 30 λεπτά.
- Σε ταψάκι βάζουμε το αλεύρι το αλάτι, το κορν φλάουρ και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε τα καλαμαράκια και τα πανάρουμε. Τα ραντίζουμε με το ξίδι.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Τηγανίζουμε τα καλαμαράκια και όταν πάρουν χρώμα τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
ΥΛΙΚΑ- 2 Πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες
- 500γρ. Μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
- 3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 Αβγό
- 2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού μπίρια
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Άνηθο ψιλοκομμένο
- Δυόσμο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ "μαδάμε" τον μπακαλιάρο και βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αν είναι αρκετά αραιό συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τους κεφτέδες. Τους τηγανίζουμε σε καυτό για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα και τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
ΥΛΙΚΑ- 500γρ. Γαρίδες
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 1 Πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
- 1 Σφηνάκι ούζο
- 400γρ. Ντομάτες ψιλοκομμένες
- Μπούκοβο
- 100γρ. Φέτα σε τρίμματα
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες. Τις βγάζουμε σε πιάτο. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και σβήνουμε με το ούζο.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες και το μπούκοβο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Ξαναβάζουμε τις γαρίδες.
- Αλατίζουμε και προσθέτουμε τη φέτα και το μαϊντανό. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κουτί ζαχαρούχο
- 500γρ. Γιαούρτι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Τριμμένα μπισκότα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε στο μίξερ το ζαχαρούχο και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Βάζουμε και το ξύσμα. Σε ποτήρια μοιράζουμε τα τριμμένα μπισκότα και από πάνω το μείγμα γιαουρτιού. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό κιμά κοτόπουλου
- 1 Κρεμμύδι τριμμένο
- 4-5 Τριμμένες φρυγανιές
- Κύμινο
- Δυόσμο
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Πάπρικα καπνιστή
- 1 Αβγό
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
- Πλάθουμε τα μπιφτέκια. Τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε στο καυτό σχαροτήγανο.
ΥΛΙΚΑ- 500γρ. Κολοκυθάκια
- Λίγο δυόσμο
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 100γρ. Φέτα τριμμένη
- 3-4 Φρυγανιές τριμμένες
- 3 Αβγά χτυπημένα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε για λίγη στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αφήνουμε για 15 λεπτά.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα.
- Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
ΥΛΙΚΑ- 6 Ντομάτες ψιλοκομμένες
- 2 Κρεμμύδια τριμμένα
- 200γρ. Φέτα τριμμένη
- Λίγο δυόσμο
- 3/4 Φλιτζανιού τσαγιού αλεύρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε τις ντομάτες σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μία ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Τις μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο για 10 λεπτά.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά και βγάζουμε τους κεφτέδες σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
ΥΛΙΚΑ- 2 Φύλλα σφολιάτας
- 600γρ. Φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες
- Βούτυρο
- 150γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
- 100γρ. Τυρί τριμμένο
- 2 Αβγά χτυπημένα
- 1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- 250γρ. Μανιτάρια σε φέτες
- 1 Λίτρο γάλα
- 3 Κουταλιές σούπας αλεύρι
- Αλάτι
- Πιπέρι λευκό
- Θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο και σοτάρουμε το κοτόπουλο με το μπέικον να πάρει καλό χρώμα. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι και σβήνουμε με το κρασί. Όταν πιει όλα τα υγρά του κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Σε κατσαρόλα λιώνουμε μία κουταλιά σούπας βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τα αβγά ανακατεύοντας τη μπεσαμέλ και μετά το μείγμα με το κοτόπουλο, το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας, απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που περισσεύουν και κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν κόψουμε και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 500γρ. Μανιτάρια λευκά μικρά
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- Θυμάρι
- Δενδρολίβανο
- Λίγο ελαιόλαδο
- 2 Κουταλιές σούπας ξίδι βαλσάμικο
- 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Με βρεγμένο πανί σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Περνάμε τα μανιτάρια σε ξύλινα σουβλάκια και ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα για 20 λεπτά από όλες τις πλευρές.
ΥΛΙΚΑ- 4 Θράψαλα μεγάλα καθαρισμένα
- 3-4 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 Ποτήρι νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Κουρκουμά
- 200γρ. Ρύζι Καρολίνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το πολτό σκόρδου και τα πλοκάμια τα οποία έχουμε ψιλοκόψει.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον κουρκουμά, τον άνηθο και σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για 5 λεπτά.. Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Γεμίζουμε τα θράψαλα, μέχρι τα 3/4 περίπου και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος με λίγο λάδι και ένα ποτήρι νερό. Αν μας περισσέψει γέμιση τη βάζουμε γύρω γύρω από τα θράψαλα.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για λίγα λεπτά να πάρουν χρώμα.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό γιαούρτι
- 350γρ. Μέλι
- 250ml. Κρέμα γάλακτος
- 1 Κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 6 Μπισκότα πτι μπερ τριμμένα
- 1 Πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί.
- Προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι, το μέλι και το αλάτι.
- Τα χτυπάμε για μερικά λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, τα βάζουμε σε μπολ και το βάζουμε στη κατάψυξη για μία ώρα. Το βγάζουμε και το χτυπάμε και πάλι καλά. Το βάζουμε στη κατάψυξη για άλλη μία και κάνουμε το ίδιο πράγμα 4 φορές. Την προτελευταία φορά μετά το χτύπημα βάζουμε τα μπισκότα και ανακατεύουμε. Αφού τον χτυπήσουμε άλλη μία φορά το αφήνουμε να παγώσει καλά μέχρι να το σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκίτσες
- Ρίγανη
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το χοιρινό σε μπολ με το αλάτι τη ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και το περνάμε σε σουβλάκια ξύλινα τα οποία έχουμε μουλιάσει νωρίτερα.
- Ψήνουμε στο γκριλ ή σε ψησταριά γυρίζοντας συχνά μέχρι να ψηθεί το κρέας και να πάρει χρώμα.
- Σερβίρουμε τα σουβλάκια ζεστά περιχύνοντας με το χυμό λεμονιού.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- Λίγο τζίντζερ τριμμένο
- 1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 Στήθη κοτόπουλου κομμένα σε μπουκίτσες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε στο μούλτι, το πολτό σκόρδου, το τζίντζερ, την καυτερή πιπεριά και λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Σε μπολ βάζουμε το κοτόπουλου και την μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε για 30 λεπτά.
- Περνάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ξύλινα σουβλάκια που τα έχουμε μουλιάσει σε νερό. Ψήνουμε στο γκριλ ή σε ψησταριά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Σερβίρουμε περιχύνοντας με το χυμό λεμονιού.
ΥΛΙΚΑ- 1 Μεγάλο χταπόδι καθαρισμένο
- 1 1/2 Κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
- Ελαιόλαδο
- 1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
- 1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 Δαφνόγυλλα
- Κανέλα
- Κύμινο
- Πάπρικα
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το χταπόδι με λίγο νερό, το κρασί και τα δαφνόφυλλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, συμπληρώνουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες.
- Τις μεταφέρουμε στη γάστρα μαζί με το χταπόδι και τα υπόλοιπα υλικά και το ζουμί που έβρασε το χταπόδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για 15 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 200γρ. Ταραμά
- 700γρ. Πατάτες βρασμένες και κομμένες
- 2 Κρεμμύδια τριμμένα
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Χυμό από 3 λεμόνια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Δουλεύουμε στο μπλέντερ τον ταραμά με τα κρεμμύδι και λίγο από το λάδι.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε πολύ σιγά το ελαιόλαδο μαζί με το χυμό λεμονιού, χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργεία του μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με μορφή κρέμας, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ελαιόλαδο. Βάζουμε και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό κιμά
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Μπούκοβο
- Ρίγανη
- 4 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 Αβγό
- 6 Φρυγανιές τριμμένες
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 50γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- 500ml. Κρέμα γάλακτος
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 10 Φέτες ψιλοκομμένες
- 500γρ. Μανιτάρια σε φέτες
- 1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά από κάθε πλευρά στους 220 βαθμούς.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μπέικον και τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και όταν πήξει η σάλτσα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με την σάλτσα, συνοδεύουμε με τηγανιτές ή ρύζι.
ΥΛΙΚΑ- 4 Θράψαλα κομμένα σε ροδέλες
- 100γρ. Αλεύρι
- 150γρ. Αλεύρι καλαμποκιού
- Αλάτι
- Πάπρικα πικάντικη
- Λάδι για το τηγάνι
- Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τα θράψαλα, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Σε μπολ ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια, αλάτι και την πάπρικα.
- Πασπαλίζουμε τα θράψαλα και ανακατεύουμε να αλευρωθούν καλά. Βάζουμε σε τηγάνι το λάδι να κάψει και τηγανίζουμε λίγα λίγα κάθε φορά να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τα σερβίρουμε ζεστά.
ΥΛΙΚΑ- 1 1/2 Ποτήρι νερού αλεύρι
- 3/4 Ποτηριού ζάχαρη
- 1/4 Ποτηριού κακάο
- 1 1/2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 Πρέζα αλάτι
- 1/2 Ποτήρι γάλα
- 2 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη λιωμένη
- 1 Βανίλια
- 1 Ποτήρι ζάχαρη ανακατεμένη με 1/4 ποτηριού κακάο
- 1 1/3 Ποτήρι βραστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το κακάο, το μπέικιν, το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί 25εκ. Από πάνω απλώνουμε τη ζάχαρη με το κακάο και από πάνω το βραστό νερό.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 500γρ. Αλεύρι
- 200γρ. Γιαούρτι
- 200ml. Σπορέλαιο
- 2 Αβγά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά.
- Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και τα πατάμε ελαφρά.
- Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 να ροδίσουν
ΥΛΙΚΑ- 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
- 600γρ. Φέτα τριμμένη
- 150ργ. Γραβιέρα τριμμένη
- 4 Αβγά
- Δυόσμο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σ ένα μπολ βάζουμε τη φέτα, τη γραβιέρα, το δυόσμο, τα αβγά χτυπημένα. αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα και αυτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.
ΥΛΙΚΑ- 800γρ. Κιμά
- 2 Αβγά
- 1 Κρεμμύδι τριμμένο
- 7-8 Τριμμένες φρυγανιές
- Κύμινο
- Ρίγανη
- 1 Σφηνάκι ούζο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 25 σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό κιμά
- 5-6 Φρυγανιές τριμμένες
- 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
- Ελαιόλαδο
- Ρίγανη
- 1 Ντομάτα τριμμένη
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 1 Αβγό
- 6 Πατάτες χοντροκομμένες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τις φρυγανιές το γάλα, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε βάζουμε την ντομάτα, τη ρίγανη, το αβγό, αλάτι, πιπέρι, το πολτό σκόρδου και ζυμώνουμε πολύ καλά.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Ζυμώνουμε ξανά και πλάθουμε τα μπιφτέκια. Αλείφουμε με το βούτυρο ένα ταψί. Βάζουμε τα μπιφτέκια. Βάζουμε τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ρίχνουμε από πάνω μερικά μικρά κομμάτια βούτυρο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 500γρ. Μακαρόνια
- 200γρ. Τσένταρ τριμμένο
- 2 Αβγά
- Πιπέρι
- Θυμάρι
- 150γρ. Γραβιέρα τριμμένη
- 200ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό να είναι al dente. Τα σουρώνουμε τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τα ανακατεύουμε με τα τυριά.
- Χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι και το θυμάρι και περιχύνουμε το φαγητό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.