ΥΛΙΚΑ- 200γρ. Βούτυρο
- 100γρ. Μέλι
- 150γρ. Ζάχαρη
- 4 Αβγά
- 375γρ. Αλεύρι
- 100γρ. Αμυγδαλόπαστα
- 50γρ. Γλυκόζη
- 250ml. Γάλα
- 1Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και μετά την αμυγδαλόπαστα. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και ρίχνουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να διαλυθεί. Τα προσθέτουμε στο μίξερ, στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Χτυπάμε καλά. Το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι ( δεν ξεχνάμε να βάλουμε ένα νόμισμα). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40 λεπτά.
- Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΥΛΙΚΑ- 500γρ. Λιγκουίνι
- 200γρ. Γαλοπούλα καπνιστή κομμένη σε κυβάκια
- 1 Μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 400ml. Κρέμα γάλακτος
- 1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τα λιγκουίνι σε άφθονο αλατισμένο να μείνουν al dente. Παράλληλα σε βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τη γαλοπούλα με το καλαμπόκι.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα λιγκουίνι στο τηγάνι με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 2 Κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
- Χυμό από πορτοκάλια
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Ελαιόλαδο
- 1 Κύβο διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 4 Πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι
- 2 Κονσέρβες τόνου σε νερό στραγγισμένο
- 2 Φιλετάκια αντσούγιας ψιλοκομμένα
- 1 Κουταλιά σούπας ξίδι
- 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
- 2 Κουταλιές σούπας μαγιονέζα
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Με κουτάλι γεμίζουμε προσεκτικά τις πιπεριές.
- Τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σε σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ- 4 Αβγά
- 1Βανίλια
- 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
- 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
- 100γρ. Λιωμένο βούτυρο
- 1/3 Φλιτζανιού τσαγιού κακάο
- 2 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μικρό ταψάκι.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να έχουμε μία σφιχτή μαρέγκα.
- Σε άλλο μπολ, βάζουμε τους κρόκους, τη βανίλια και το ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι, το κακάο και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα και τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Σερβίρουμε με παγωτό.
ΥΛΙΚΑ
- 1 Κιλό μπρόκολο κομμένο σε μπουκετάκια
- 4 Κουταλιές σούπας αλεύρι
- 4 Κουταλιές σούπας βούτυρο
- 3 Κούπες γάλα
- Πιπέρι
- 150γρ. Φέτα σε τρίμματα
- 150γρ. Γκούντα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βάζουμε το μπρόκολο για 5 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
- Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε πιπέρι και τα τυριά και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε την μπεσαμέλ επάνω από το μπρόκολο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κομμάτι χοιρινό χωρίς κόκκαλο περίπου 2 κιλά
- Χαλούμι κομμένο σε φέτες
- Μερικές φέτες μπέικον
- Σκόρδο σε σκόνη
- 3 Κουταλιές σούπας βούτυρο
- 1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Θυμάρι
- 1 Κιλό πατάτες baby
- 1 Κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κάνουμε μερικές σχισμές στο κρέας και τις γεμίζουμε με το σκόρδο, από μία φέτα μπέικον και μία φέτα χαλούμι. Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε με το βούτυρο.
- Το βάζουμε σε γάστρα πασπαλίζουμε με θυμάρι, ρίχνουμε το ζωμό και το κρασί. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρα.
- Βάζουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι. Σκεπάζουμε πάλι τη γάστρα και ψήνουμε για άλλη μία ώρα. Ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά να πάρει χρώμα.
ΥΛΙΚΑ- 1 Πατάτα τριμμένη
- 500γρ. Κιμά
- 1 Κρεμμύδι τριμμένο
- 3-4 Φρυγανιές τριμμένες
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Λίγο δυόσμο
- Πάπρικα
- 1 Αβγό
- 2 Κουταλιές σούπας κονιάκ
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Αλεύρι
- Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι. Ετοιμάζουμε μικρά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε.
- Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλατίζουμε ελαφρά.
ΥΛΙΚΑ- 500γρ. Ταλιατέλες
- 150γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
- 200ml. Κρέμα γάλακτος
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 3 Αβγά
- 100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό να είναι ala dente, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε ξανά στη κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε το μπέικον και την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε τα αβγά με λίγο αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.
ΥΛΙΚΑ- 1 1/2 Λίτρο γάλα
- 3 Κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
- 3 Κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 4 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 2 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 Αβγά
- 3 Φύλλα χωριάτικα
- 1 Βανίλια
- 1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
- Ελαιόλαδο για τα φύλλα
- 1 Αβγό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και το ζεσταίνουμε. Σε μπολ βάζουμε το μισό λίτρο και διαλύουμε το κορν φλάουρ με το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη.
- Τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τη βανίλια και την κανέλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τη μαργαρίνη και τα 2 αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε ένα μεσαίο ταψί και στρώνουμε τα φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Στρώνουμε την κρέμα.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν. Χτυπάμε το αβγό με ελάχιστο ελαιόλαδο και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό σουπιές, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
- 1 Κύβο λαχανικών
- 1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
- 100γρ. Φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
- 2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 1 Κουταλιά σούπας μέλι
- 2 Στικ σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Πακέτο λιγκουίνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου, το φινόκιο και το σέλερι και τα σοτάρουμε.
- Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα.
- Βράζουμε τα λιγκουίνι τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε μαζί με τις σουπιές.
ΥΛΙΚΑ- Χωριάτικα φύλλα
- Τριμμένα τυριά
- 1-2 Αβγά χτυπημένα
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Λαδώναμε τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε. Σε μπολ ανακατεύουμε το τυρί με τα αβγά και το πιπέρι απλώνουμε από λίγο σε κάθε φύλλο το τυλίγουμε σε ρολό και μετά σε σαλίγκαρο τα βάζουμε σε ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 250ml. Ηλιέλαιο
- 500γρ. Γιαούρτι
- 2 Πρέζες αλάτι
- 2 Πρέζες ζάχαρη
- 3 Φακελάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 Κιλό αλεύρι
- 400γρ. Φέτα σε τρίμματα
- 100γρ, Γραβιέρα τριμμένη
- Θυμάρι
- Πιπέρι
- 1 Αβγό
- Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το γιαούρτι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανκατεύουμε.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και προσθέτουμε λίγο λίγο στο μπολ με το γιαούρτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με τη γραβιέρα, το θυμάρι και το πιπέρι.
- Προσθέτουμε το μείγμα των τυριών στη ζύμη και ζυμώνουμε να ενσωματωθεί.
- Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Αλείφουμε με χτυπημένο αβγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 20 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
- 500γρ. Φέτα σε τρίμματα
- 500γρ. Γιαούρτι
- Πιπέρι
- 5 Αβγά
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Λαδώνουμε 1 ταψί μεσαίου μεγέθους και στρώνουμε 3 φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με το γιαούρτι και τα αβγά τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρά, βάζουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το 1/4 της γέμισης στο ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο και βάζουμε πάλι 1/4 από τη γέμιση, κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Σκεπάζουμε με τα φύλλα που περίσσεψαν, χαράζουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 250γρ. Μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 Φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
- 1/2 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
- 2-3 Κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
- 4 Αβγά
- 2 Μήλα καθαρισμένη και κομμένα σε ροδέλες
- 2 Βανίλιες
- 2 Κουταλιές σούπας κονιάκ
- Κανέλα
- Καρύδια χοντροκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Λιώνουμε τη μισή μαργαρίνη.
- Τη βάζουμε σε στρογγυλό ταψί. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη να καλύψει τον πάτο του ταψιού. Τοποθετούμε τις ροδέλες του μήλου τη μία δίπλα στην άλλη. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Χτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το κονιάκ και χτυπάμε για 2- λεπτά.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
- Απλώνουμε το μείγμα επάνω από τα μήλα και ψήνουμε για 40 λετπά.
- Όταν κρυώσει το γλυκό τα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
ΥΛΙΚΑ
- 2 Κιλά χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
- 1 Κουτάκι μπίρα
- 1 Κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη
- 1 Κίτρινη πιπεριά χοντροκομμένη
- 1 Πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 200ml. Χυμό ντομάτας
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα, ανακατεύουμε και την αφήνουμε για 5 ώρες.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.
ΥΛΙΚΑ- 240ml. Ηλιέλαιο
- 240ml. Ελαιόλαδο
- 50ml. Κονιάκ
- 160ml. Χυμό πορτοκαλιού
- 1 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
- 200γρ. Ζάχαρη
- 1 Κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
- 2 Κουταλάκια γλυκού κανέλα
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 900γρ. Αλεύρι
- 2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 400γρ. Ζάχαρη
- 400ml. Νερό
- 400γρ. Μέλι
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- Αλεσμένο καρύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε μπολ. Σε άλλ μπολ βάζουμε τα δύο λάδια, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το με το σύρμα, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή.
- Παίρνουμε ζύμη σε καρυδιού και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες που έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο για 25 λεπτά στους 160 βαθμούς. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βάζουμε λίγα λίγα μελομακάρονα μέσα για 1/2λεπτό και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το αλεσμένο καρύδι.
ΥΛΙΚΑ- 2 Μήλα
- 1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα μήλα. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Στρώνουμε τις φέτες στη λαμαρίνα του φούρνου την οποία έχουμε καλύψει με λαδόκολλα, να μην ακουμπάνε μεταξύ τους.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα. Ψήνουμε για 1 ώρα, αναποδογυρίζουμε τις φέτες και ψήνουμε για άλλη μία ώρα.
ΥΛΙΚΑ- Ελαιόλαδο
- 1 Κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 500γρ. Κολοκύθα κομμένη σε κύβους
- 1 Πατάτα κομμένη σε κύβους
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 1 Καρότο σε ροδέλες
- 1 Μήλο κομμένο σε κύβους
- 1 Κουταλιά σούπας κάρι
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και 1 1/4 λίτρα ζεστό νερό. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά. Πολτοποιούμε όλα τα στερεά υλικά με ραβδομπλέντερ.
ΥΛΙΚΑ- 1 Κιλό φράουλες
- 800γρ. Ζάχαρη
- Χυμό από1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους, τις κόβουμε σε κομμάτια, τις βάζουμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις αφήνουμε για δύο ώρες.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Όταν κρυώσει βάζουμε τη μαρμελάδα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.
ΥΛΙΚΑ- 600γρ. Φράουλες
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού γλυκό κρασί
- 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τις φράουλες, τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Βράζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό.
- Ρίχνουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε βάζο.
- Βράζουμε το σιρόπι για λίγα λεπτά ακόμη, προσθέτουμε το κρασί και αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει το ρίχνουμε στο βάζο με τις φράουλες.
ΥΛΙΚΑ
- 250γρ. Κουβερτούρα
- 250ml. Κρέμα γάλακτος
- 150γρ. Κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε μπολ. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και φτάσει σε σημείο βρασμού την ρίχνουμε στο μπολ με την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να κρυώσει λίγο.
- Προσθέτουμε την παχύρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Μοιράζουμε την κρέμα σε μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο.
ΥΛΙΚΑ- 4 Πατάτες βρασμένες και λιωμένες
- 1 Κρεμμύδι
- 1 Σκελίδα σκόρδου
- 1 Αβγό
- 4 Φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη γκούντα
- 1 Λίγο μαϊντανό
- Λίγο άνηθο
- Δυόσμο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- 4 Κουταλιές σούπας αλεύρι
- Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και τα πολτοποιούμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα στις πατάτες, προσθέτουμε το ζαμπόν. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Πλάθουμε κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να κάνουν τραγανή κρούστα και να πάρουν χρώμα.
ΥΛΙΚΑ- 2 Κιλά πατάτες
- 330ml. Κρέμα γάλακτος
- 200γρ. Χοντροκομμένο
- 200γρ. Τριμμένο τυρί
- 200γρ. Γιαούρτι
- 2 Αβγά
- Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες για 10 λεπτά, τις κόβουμε σε φέτες και τις στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μπέικον και το τριμμένο τυρί, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά.
- Χτυπάμε με το σύρμα το γιαούρτι με τα αβγά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, απλώνουμε επάνω από το φαγητό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 4 Κουταλιές σούπας βούτυρο
- 4 Κουταλιές σούπας αλεύρι
- 1 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
- 125γρ. Γραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 4 Κρόκοι
- 4 Ασπράδια
- 100γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν δέσει η κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τους κρόκους τους βάζουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μπέικον. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στην κρέμα.
- Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ- 700γρ. Φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κυβάκια
- 6 Μανιτάρια πόρτο μπέλο χοντροκομμένα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
- 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
- Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και το κοτόπουλο. Βάζουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Βάζουμε μισό ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
- Λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά και αφού έχει μείνει με το λάδι του, ρίχνουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι ή τηγανιτές πατάτες.
ΥΛΙΚΑ- 700γρ. Αλεύρι
- 1 Φακελάκι μαγιά
- 1 1/2 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 2 Κουταλάκια γλυκού αλάτι
- 3 Κουταλιές ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε σε μπολ 375ml. ζεστό νερό και διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και το νερό, ζυμώνουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει το λιγότερο 1 ώρα.
- Ζυμώνουμε ξανά, πλάθουμε σε καρβέλι και το βάζουμε σε λαδωμένη γάστρα. Το αφήνουμε για μισή ώρα. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Αφαιρούμε το ψωμί από τη γάστρα και το αφήνουμε να κρυώσει.