Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 1/2 Κιλό πατάτες
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 8 Αβγά
  • 100γρ. Γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λάδι για τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τις τηγανίζουμε τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αλατίζουμε.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με αλάτι και πιπέρι. Σε άλλο τηγάνι βάζουμε τις πατάτες με την πιπεριά και το κρεμμύδι και ελάχιστο λάδι. Όταν αρχίσει να καίει ρίχνουμε τα αβγά και το τριμμένο τυρί.
  • Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά και με τη βοήθεια ενός πιάτο γυρίζουμε την ομελέτα και από την άλλη πλευρά. Τηγανίζουμε για άλλα 5 λεπτά και σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 8 Πατάτες
  • 250γρ. Ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 150γρ. Γραβιέρα τριμμένη
  • 250γρ. Μανιτάρια σε λεπτές φέτες
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 1 Φλιτζάνι γάλα
  • 2 Κρόκους αβγών
  • Ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε για 30 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου, ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Στραγγίζουμε τις πατάτες και κόβουμε μία φέτα από τη μία πλευρά τους. Με κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά τη ψίχα.
  • Πολτοποιούμε την ψίχα και την ανακατεύουμε με το μείγμα μανιταριών και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Γεμίζουμε τις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1/2 Κιλό μανιτάρια κομμένα στη μέση
  • Ελαιόλαδο
  • 150γρ. Μπλε τυρί κομμένο σε κυβάκια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Ρίγανη
  • 200ml. Κρέμα γάλακτος
  • 1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το στραγγίζουμε σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά να πάρει χρώμα. Βάζουμε και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε 1 ποτήρι νερό, αλάτι τα μπαχαρικά και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι ή τηγανιτές πατάτες.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Πατάτες
  • 1/2 Φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
  • Πάπρικα καυτερή
  • Λάδι για το τηγάνι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε μαζί με τη φλούδα. Τις τηγανίζουμε με καυτό λάδι να γίνουν τραγανές και αλατίζουμε.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά . Περιχύνουμε τις πατάτες ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΑΒΓΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΛΙΩΜΕΝΗ ΦΕΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 200γρ. Φέτα σε τρίμματα
  • 2 Αβγά
  • 1 Κομματάκι βούτυρο
  • Πιπέρι
  • Θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τη φέτα και το θυμάρι. Μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει. Τη βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε από πάνω τα αβγά, πασπαλίζουμε με πιπέρι και τα βάζουμε στο φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία για 10-15 λεπτά.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Μακαρόνια
  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • 2 Πιπεριές χοντροκομμένες
  • 1 Φλιτζάνι τσαγιού ροδέλες ελιάς
  • 3 Ντομάτες χοντροκομμένες
  • 1 Κουταλάκι γλυκού κάππαρη
  • Ρίγανη
  • Βασιλικά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 250γρ. Φέτα σε τρίμματα
  • 200γρ. Γραβιέρα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις ροδέλες ελιάς. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες, την κάππαρη, τη ρίγανη, το βασιλικό, αλάτι και δύο ποτήρια νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά. Βράζουμε τα μακαρόνια να είναι ala dente. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στη σάλτσα με τη φέτα και τη γραβιέρα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Κιλά σταφύλι σταφίδα
  • 1 Κιλό ζάχαρη
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 3 Βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξεχωρίζουμε τις ρόγες από τα κοτσάνια και τις πλένουμε καλά. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά με τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι νερό. Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες. Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει τι γλυκό αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό κιμά
  • 2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 100γρ. Μπλε τυρί σε μικρά κομμάτια
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Πάπρικα καπνιστή
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 2 Αβγά
  • 5-6 Φρυγανιές τριμμένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε στο γκριλ 15 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά.
  • Συνοδεύουμε τσιπς γλυκοπατάτας ή τηγανιτές πατάτες ή ρύζι.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ

 ΥΛΙΚΑ

  • 4 Αβγά
  • 150γρ. Βούτυρο
  • 1 1/2 Ποτήρι Ζάχαρη
  • 2 1/2 Ποτήρια αλεύρι
  • 3 Πράσινα μήλα κομμένα σε κυβάκια
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • Κανέλα
  • 1 Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα μήλα το χυμό λεμονιού, την κανέλα και ανακατεύουμε. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτουμε τη βανίλια.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι και τα μήλα, ανακατεύουμε. Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε την μαρέγκα. Βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 1/2 Κούπα αλεύρι
  • 1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 Πρέζα αλάτι
  • 1 1/5 Κούπα ζάχαρη
  • 1 Βανίλια
  • 2 Αβγά
  • 1/3 Κούπας κρέμα γάλακτος
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 7 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη λιωμένη
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 1/2 Κούπα νερό
  • 1/4 Κούπας ζάχαρη
  • Χυμό από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε τα αβγά στη ζάχαρη και χτυπάμε στο μίξερ. Ρίχνουμε τη βανίλια και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα και βάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για μία ώρα.
  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. Με ένα ξυλάκι κάνουμε τρύπες στο κέικ και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
  • 500γρ. Φέτα σε τρίμματα
  • Ελαιόλαδο
  • 4 Αβγά
  • 1 Ποτήρι γάλα 
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα ταψί.
  • Στρώνουμε 4 φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Ρίχνουμε λίγη από τη φέτα, σκεπάζουμε φύλλο λαδωμένο και πάλι φέτα. 
  • Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μείνουν τρία φύλλα με τα οποία σκεπάζουμε την πίτα. 
  • Μαζεύουμε τις άκρες που περισσεύουν και την χαράζουμε. 
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και πιπέρι. Περιχύνουμε την πίτα. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 Κιλό φιλέτο από στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • Πάπρικα καπνιστή
  • 200γρ. Φέτα τριμμένη
  • 10 Ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 250γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγο ξίδι μπαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κοτόπουλο, όταν είναι σχεδόν έτοιμο βάζουμε τα μανιτάρια και μετά από 5 λεπτά τα ντοματίνια.
  • Ρίχνουμε το μπαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και τη ρίγανη. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε τη φέτα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
  • 250γρ. Ζάχαρη
  • 250ml. Σπορέλαιο
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 150γρ. Μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 5 Αβγά χτυπημένα
  • 500γρ. Γιαούρτι
  • 200ml. Κρέμα γάλακτος
  • 20γρ. Μπέικιν πάουντερ
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 600γρ. Ζάχαρη
  • 500ml. Νερό
  • 1 Ξύλο κανέλας
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 40χ26.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα, τα αβγά, τη κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το μπέικιν και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε λίγα λίγα. Ανακατεύουμε.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 10 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το περιχύνουμε αμέσως και το κρύο σιρόπι.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 4 Ντομάτες πολτοποιημένες
  • 1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 Πρέζα ζάχαρη
  • 1 Πρέζα κανέλα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπάζει το κρέας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο
  • 1 Ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 1 Ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
  • 1 1/2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 Κουταλάκια γλυκού κανέλα
  • 1 Κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
  • 700γρ. Περίπου αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη και το μπέικιν. Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό και τα ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που να μη κολλάει στα χέρια. Ετοιμάζουμε τα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. Μακαρόνια
  • 250γρ. Πικάντικο λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 Πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
  • 10 Ντοματίνια
  • 250γρ. Λευκά μικρά μανιτάρια κομμένα στη μέση
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα καπνιστή
  • 1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο, τα μανιτάρια, τα ντοματίνια και τη πιπεριά. Σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 25 λεπτά.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

 ΥΛΙΚΑ

250γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

250γρ. Ζάχαρη

200γρ. Μέλι

1 Βανίλια

3 Αβγά

5γρ. Σόδα

80γρ. Γιαούρτι

4 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

80ml. Γάλα

1150γρ. Αλεύρι

1 Αβγό χτυπημένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε καλά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Βάζουμε τα αβγά, το μέλι, τη βανίλια και τη σόδα και τα χτυπάμε καλά. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, το γιαούρτι και το μπέικιν, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε και αυτά στο κάδο του μίξερ συνεχίζοντας το χτύπημα. Αφαιρούμε το κάδο και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με το χέρι. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα μας αρέσει τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα και τα αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό. Ψήνουμε για 20 λεπτά. 

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 Κούπα τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 Κούπα τσαγιού ζάχαρη
  • 2 Αβγά
  • 2 βανίλιες
  • 2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 Κουταλιά σούπας κανέλα
  • 1 Πρέζα αλάτι
  • 3 Κούπες τσαγιού αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, αφού ασπρίσει το μείγμα προσθέτουμε τα ασπράδια και μετά τους κρόκους. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το μπέικιν, την κανέλα, το αλάτι και τέλος το αλεύρι. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με ένα πλάστη και με κουπάτ κόβουμε μπισκότα σε σχήμα που μας αρέσει. Σε ταψί απλώνουμε λαδόκολα και αραδιάζουμε τα μπισκότα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

ΚΕΜΠΑΠ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 Κιλό κιμά αρνίσιο
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1 Ντομάτα τριμμένη
  • 2 Κουταλιές σούπας ξίδι
  • 2 Κουταλιές κουταλιές σούπας μπέικιν πάουντερ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα καυτερή
  • 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε, εκτός από το νερό. Μεταφέρουμε το μείγμα στο κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με το γάντζο για λίγα λεπτά, ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες. Πλάθουμε τα κεμπάπ, Τα ψήνουμε στο γκριλ ή στο σχαροτήγανο για περίπου 10 λεπτά.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 2 Φιλέτα από στήθος κοτόπουλου βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 300γρ. Καλαμπόκι βρασμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 10 Φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
  • 1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 3 Αβγά βρασμένα και κομμένα
  • 5 Πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια
  • 250γρ. Μαγιονέζα
  • 10 Ντοματίνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία σαλατιέρα βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα σερβιρίσματος, όταν την βγάλουμε από το ψυγείο απλώνουμε την μαγιονέζα και σερβίρουμε.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 Ντομάτες τριμμένες
  • 6-7 Φρυγανιές τριμμένες
  • 2 Κουταλιές σούπας ξίδι
  • 2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 8 Πατάτες κομμένες
  • 1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
  • Ρίγανη
  • Χυμό από λεμόνια
  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κούπα νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τις κομμένες πατάτες και όλα τα υλικά που βρίσκονται από κάτω τους, εκτός από το νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Τις αδειάζουμε σε ταψί, βάζουμε το νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Πλάθουμε τα μπιφτέκια. Όταν περάσει η μία ώρα που ψήνουμε τις πατάτες, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε τα μπιφτέκια επάνω από τις πατάτες και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά. 
  • Στη μέση του χρόνου γυρίζουμε τα μπιφτέκια για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

ΕΚΜΕΚ

 ΥΛΙΚΑ

  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 500ml. Νερό
  • 600γρ. Ζάχαρη
  • Φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 Ξύλο κανέλας
  • 1 Κουταλιά σούπας μέλι
  • ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
  • 500γρ. Φύλλο καταϊφι
  • 150γρ. Βούτυρο λιωμένο
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
  • 900ml. Γάλα
  • 200γρ. Ζάχαρη
  • 2 Βανίλιες
  • 6 Κρόκους αβγών
  • 100γρ. Κορν Φλάουρ
  • 100γρ. Βούτυρο
  • 2 Φακελάκια σκόνη για σαντιγί 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  • Ξάνουμε το καταϊφι .
  • Το βάζουμε σε ταψί 25χ30 και περιχύνουμε με το βούτυρο.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά στον αέρα.
  • Περιχύνουμε το καυτό καταϊφι με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να ετοιμάσουμε την κρέμα.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε χαμηλή φωτιά.
  • Σε μπολ βάζουμε τους κρόκους με το κορν φλάουρ, όταν ζεσταθεί το γάλα ρίχνουμε λίγο λίγο με μια κουτάλα και ανακατεύουμε όταν βάλουμε όλη τη ποσότητα ρίχνουμε το μείγμα πάλι στη κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Βάζουμε την κρέμα πάνω από το καταϊφι και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  • Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
  • Ετοιμάζουμε τη σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την απλώνουμε επάνω από την κρέμα. 
  • Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένη καρυδόψιχα ή φιστίκι Αιγίνης.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ

 ΥΛΙΚΑ

  • 150γρ. Βούτυρο
  • Πιπέρι κόκκινο
  • 2 Πράσα ψιλοκομμένα
  • Λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1/2 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250γρ. Φασόλια
  • 2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 Ζωμό βοδινού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε  τα φασόλια σε μπολ με νερό. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα, βάζουμε νερό να τα καλύπτει, βράζουμε για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  • Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, το σέλινο και το χοιρινό και σοτάρουμε καλά. Βάζουμε τις ντομάτες, τα φασόλια, τον κύβο και 4 φλιτζάνια τους τσαγιού νερό, αλάτι και τα πιπέρια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 1/2 ώρα.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 10 Πατάτες κομμένες
  • 1 Ποτήρι νερό
  • Ελαιόλαδο
  • 2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
  • Ρίγανη
  • 1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
  • 250γρ. Κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το τυρί. Ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε σε ταψί.
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, βάζουμε το τυρί και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

 ΥΛΙΚΑ

500γρ. Ακτινίδια ώριμα

400φγρ. Ζάχαρη

Χυμό από 1/2 λεμόνι

1 Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα ακτινίδια και τα κόβουμε σε κομμάτια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και το πολτοποιούμε. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του καφέ νερό, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τα βάζουμε να βράσουν. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αν αφρίσει αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά. Όταν κρυώσει βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

 ΥΛΙΚΑ

  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
  • 2 Κονσέρβες αποφλοιωμένα ντοματάκια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Βασιλικό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε μέχρι να σπάσουν οι ντομάτες και να έχουμε μία σάλτσα χωρίς υγρά.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και βάζουμε το βασιλικό.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 Πρέζα ζάχαρη
  • 1 Ξύλο κανέλας
  • Μπαχάρι
  • 1 Κύβο κοτόπουλου
  • 2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κοτόπουλο και το στραγγίζουμε. Αλατοπιπερώνουμε, σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα. Βάζουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε ζεστό να σκεπάζει το φαγητό και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για μία ώρα. 

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΡΙΚΑΣΕ

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • Ελαιόλαδο
  • 1 Ματάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 Μαρούλια κομμένα
  • 2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 Αβγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κοτόπουλο και το βράζουμε. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και κρατάμε το ζουμί. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε λίγο από το ζουμί που έβρασε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο τα μαρούλια και το κοτόπουλο. Ρίχνουμε λίγο από το ζουμί. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε από το ζουμί που έχουμε κρατήσει. Στο τέλος σε ένα μπολ βάζουμε λίγο από το κρύο ζουμί μαζί με το αλεύρι, ανακατεύουμε το ρίχνουμε στο φαγητό και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αβγολέμονο και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο φαγητό, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.