Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ

ΥΛΙΚΑ
Περίπου 20 μπουτάκια
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
1 Σακουλάκι σουσάμι
2 Κουταλιές σούπας μέλι
1 Πακετάκι τριμμένη φρυγανιά
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Από το προηγούμενο βράδυ, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το μέλι., το πολτό σκόρδου και το βαλσάμικο και μαρινάρουμε τα μπουτάκια. Την επόμενη ημέρα ανακατεύουμε σε μπολ το σουσάμι με τη τριμμένη φρυγανιά και πανάρουμε τα μπουτάκια. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. 

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

ΣΟΥΦΛΕ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ριγκατόνι ή άλλα ζυμαρικά
500γρ. Διάφορα τριμμένα τυριά
150γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
400ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ριγκατόνι σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τα σκεπάζουμε με το μπέικον και τα τυριά, περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 1/2 Κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
1 Κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
2 Ποτήρια κρασιού λευκό κρασί
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Φύλλο δάφνης
Μπαχάρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο και το πολτό σκόρδου. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και τις ντομάτες.  Βάζουμε τα κρεμμυδάκια αφού τα έχουμε καθαρίσει και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για μία ώρα και 20 λεπτά. 
  • Που και που κοιτάμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΙΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 Κουτάκι μπίρα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και το σοτάρουμε καλά να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τη μπίρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 1/2 ώρα, Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

ΑΡΑΚΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αρακάς
2 Πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 Ντομάτες τριμμένες
Αλάτι
Άνηθο ψιλοκομμένο
Πιπέρι
Μπούκοβο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου, βάζουμε και το αρακά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ένα ποτήρι νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 50 λεπτά. Που και που ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό.

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
250γρ. Φέτα σε μικρά κομμάτια
250ml. Κρέμα γάλακτος
Χυμό από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
Κόκκινο πιπέρι
Πιπέρι
Ρίγανη
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, τη ρίγανη και αλατίζουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο πολύ καλά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, συμπληρώνουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και τη φέτα, μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο σε παϊδάκια
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Πάπρικα καπνιστήη
Κουρκουμά
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Ρίγανη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.
  • Βάζουμε το σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά να κάψει.
  • Ψήνουμε τα παϊδάκια μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές.


Κυριακή 24 Μαΐου 2020

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχαράκι κομμένο σε μικρά κομμάτια
500γρ. Αρακά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Ποτήρι λευκό κρασί
1/2 Λίτρο ζωμό λαχανικών
1 Πρέζα κανέλα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον αρακά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα.
  • Βάζουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά.

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 1/2 Κιλό μπάμιες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ξύδι
1/2 Κιλό ντομάτες τριμμένες
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις μπάμιες, τις καθαρίζουμε, τις βάζουμε σε τρυπητό, αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ξύδι (1 Φλιτζανάκι του καφέ). Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλου. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο. Ρίχνουμε τις ντομάτες σιγοβράζουμε για 1 ώρα, εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπάμπιες, τις ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Πάντα προσέχουμε να μη μας κολλήσει το φαγητό και αν χρειάζεται συμπληρώνουμε ζεστό νερό από λίγο κάθε φορά έτσι ώστε να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιμά από κοτόπουλο
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Καρότο τριμμένο
1 Κρεμμύδι τριμμένο
Μαϊντανό
5 Φρυγανιές τριμμένες
1 Χούφτα τριμμένο κεφαλοτύρι
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε στο γκριλ για 10-15 από την κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 Κουταλιές σούπας κέτσαπ
1 Κουταλιά σούπα βαλσάμικο
Πιπέρι
Πάπρικα
Μπούκοβο
500γρ. Πένες
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα.
  • Σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά.
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζεστό νερό τόσο χρειάζεται για να μισοσκεπάζει το κρέας. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και τις σερβίρουμε με το κοκκινιστό.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κόκορας κομμένος σε μερίδες
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Κανέλα
Γαρίφαλο
Μοσχακάρυδο
Μπαχάρι
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1 Πρέζα ζάχαρη
Λίγο κόκκινο κρασί
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
500γρ. Χοντρά μακαρόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Τριμμένο τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, σοτάρουμε το κρέας. Το βάζουμε σε πιατέλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. 
  • Ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα το κρέας και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και αλατίζουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη. 
  • Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το φαγητό.
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες. 
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε σε πιατέλα και από πάνω βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα, περιχύνουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε.

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Αβγά
200γρ. Γιαούρτι
3/4 Κούπας ζάχαρη
1 1/2 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 Βανίλια
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
1 Κούπα ελαιόλαδο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 Ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
2 Ποτήρια νερό
1 1/2 Ποτήρι ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τα φύλλα σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Βάζουμε μέσα τα κομμένα φύλλα και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7-8 λεπτά. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο ζεστό γλυκό και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να το σερβίρουμε μαζί με παγωτό.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΙΝΙΑ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
10 Φιλετίνια
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Πάπρικα
Ρίγανη
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Αλάτι
Πάπρικα
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
330ml. Κρέμα γάλακτος
5-6 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
1 Κονσέρβα μανιτάρια
100γρ. Τριμμένη γκούντα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πάπρικα και τη ρίγανη. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Βάζουμε στο μάτι στο σχαροτήγανο και όταν κάψει βάζουμε τα φιλετίνια και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  • Σε ένα άλλο σκεύος λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το μπέικον. Βάζουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγη πάπρικα και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά  ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε τα φιλετίνια με τηγανιτές πατάτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

ΤΥΡΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αλεύρι
1 Κύβο μαγιά
1 Κουταλιά σούπας αλάτι
1 Πρέζα ζάχαρη
Χλιαρό νερό 500-600ml
Ελαιόλαδο
1/2 Κιλό φέτα σε τρίμματα
1 Αβγό
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο νερό και τη βάζουμε σε μπολ με το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  • Ζυμώνουμε συμπληρώνοντας λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. 
  • Αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσει.
  • Το απλώνουμε σε φύλλο με τα χέρια μας περίπου όσο είναι η λαμαρίνα του φούρνου το κόβουμε στα δύο. Το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε τη φέτα.
  • Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε ρολό το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
  • Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε επάνω τα ρολά.
  • Χτυπάμε το αβγό με 1 κουταλιά σούπας νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα ρολά.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

ΖΥΜΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Καλαμποκάλευρο
200γρ. Αλεύρι
400ml. Νερό
200ml. Γάλα
100ml. Ελαιόλαδο
100γρ. Βούτυρο
200γρ. Φέτα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, το νερό το γάλα αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό.
  • Σε ταψί 30εκ. απλώνουμε το λάδι. Απλώνουμε τον χυλό και ρίχνουμε από τη φέτα κομμένη σε μικρή κομμάτια και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και αυτό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο
800γρ. Κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Ρίγανη
Θυμάρι
1 Φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Φλιτζάνι τσαγιού αρακά
Αλάτι
Πιπέρι
500γρ. Ριογκατόνι
300γρ. Μοτσαρέλα τριμμένη
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη και το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.
  • Προσθέτουμε λίγο νερό, σκεπάζουμε το σκεύους και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά.
  • Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε τον αρακά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε. 
  • Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε 2-3 κουταλιές τις σούπας κιμά. Κάνουμε μία στρώση με τα μισά ζυμαρικά. Προσθέτουμε το μισό κιμά, τη μισή μοτσαρέλα και τη μισή παρμεζάνα. 
  • Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ψήνουμε για 30 να ροδίσει η επιφάνεια.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φιλέτο κοτόπουλο
Ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
Ρίγανη
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα φιλέτα και τα χτυπάμε για να γίνουν πιο λεπτά. Τα βάζουμε σε μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Βάζουμε να κάψει το σχαροτήγανο και απλώνουμε το κρέας.
  • Τα γυρίζουμε μερικές φορές μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Αν δεν έχουμε σχαροτήγανο μπορούμε να τα βάλουμε στη σχάρα του φούρνου και να τα ψήσουμε στο γκριλ. 

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΠΑΤΑΤΕΣ BABY ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πατάτες baby
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
500ml. Ζωμό κοτόπουλο
Δενδρολίβανο
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις πατάτες πολύ καλά. 
  • Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο. Βάζουμε το πολτό σκόρδου. Συμπληρώνουμε τις πατάτες. Σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το ζωμό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά μέχρι να πιει το ζουμί και να μείνει μόνο με ελάχιστο ζουμί.

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

ΥΛΙΚΑ
5-6 Πατάτες
Χυμό από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας ταχίνι
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 Πράσινη πιπεριά
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε και τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Βάζουμε την πιπεριά ψιλοκομμένη και το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά το ταχίνι με το χυμό λεμονιού, περιχύνουμε τις πατάτες βάζουμε και λίγο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το πολτό σκόρδου και ανακατεύουμε. 
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Υπέροχο συνοδευτικό για ψητά κρέατα.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
230γρ. Αλεύρι
60γρ. Κακάο
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 Βανίλιες
Χυμό από 2 πορτοκάλια
1 Ζαχαρούχο γάλα
150γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
60γρ. Βούτυρο
25γρ. Κακάο
25ml. Γάλα
100γρ. Ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και βουτυρώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 25εκ.
  • Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά το βούτυρο με το ζαχαρούχο γάλα. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν. Τα βάζουμε σιγά σιγά στο μείγμα με το βούτυρο και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το αδειάζουμε σε πιατέλα.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία λιώνουμε το βούτυρο με το γάλα και το κακάο. Όταν ομεγενοποιηθεί το μείγμα αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την άχνη και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το κέικ και το αφήνουμε για λίγη ώρα πριν σερβίρουμε.

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό μανιτάρια Porto Bello
200γρ. Γκούντα τριμμένη
100γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πάπρικα
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε μπολ με το μπέικον, το τυρί και τη πιπεριά. Αλατίζουμε πασπαλίζουμε με πάπρικα και ρίγανη, ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε τα μανιτάρια σε πυρίμαχο σκεύος, τα αλατίζουμε και τα γεμίζουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε.
  • Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες
330ml. Κρέμα γάλακτο
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
Κάρυ
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
1/2 Ποτήρι νερού λευκό κρασί
100γρ. Τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Σοτάρουμε το κοτόπουλο, βάζουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τη μουστάρδα και το κάρυ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μαγειρεύουμε για δύο λεπτά, ρίχνουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι ή ζυμαρικά.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Αλεύρι
350γρ. Δάκρυα σοκολάτας
230γρ. Βούτυρο
1 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
200γρ. Ζάχαρη
200γρ. Ζάχαρη καστανή
2 Βανίλιες
2 Αβγά
1/2 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τις ζάχαρες να αφρατέψει.
  • Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τη σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό.
  • Παίρνουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού και κάνουμε μπαλάκια, τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στον αέρα για 10 λεπτά.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μοσχάρι κομμένο σε μπουκιές
100γρ. Ντοματίνια
2 Πιπεριές Φλωρίνης κομμένη σε χοντρά κυβάκια
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε χοντρά κυβάκια
Πάπρικα καπνιστή
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε ξύλινα σουβλάκια περνάμε εναλλάξ κομμάτι από το κρέας και τα λαχανικά.
  • Τα ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά από την κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Συνοδεύουμε με πίτες για σουβλάκια και πατάτες τηγανιτές.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

ΣΤΙΚΣ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑΣ

ΥΛΙΚΑ
600γρ. Μοτσαρέλα κομμένη σε μπαστουνάκια
200γρ. Φρυγανιές τριμμένες
200γρ. Αλεύρι
2 Αβγά χτυπημένα με λίγο νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και το βάζουμε να ζεσταθεί
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Παίρνουμε το τυρί και περνάμε το κάθε κομμάτι από το αλεύρι, μετά τα αβγά και τέλος από τη τριμμένη φρυγανιά.
  • Τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. 
  • Τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Τα σερβίρουμε ζεστά.

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
5γρ. Σκόνη ζελατίνης
150ml. Κρέμα γάλακτος
250γρ. Τυρί κρέμα
100γρ. Ζάχαρη άχνη
1 Βανίλια
170γρ. Κουβερτούρα τριμμένη
1 Κονσέρβα κομπόστα ροδάκινα
40ml. Κονιάκ
1 Συσκευασία σαβαγιάρ
10γρ. Κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε τα 50γρ. κρέμα γάλακτος και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη. Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Χτυπάμε με το μίξερ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη και τη βανίλια και το μείγμα με τη κρέμα γάλακτος, χτυπάμε καλά για λίγα λεπτά, ρίχνουμε και τη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  • Παίρνουμε το ζουμί από τη κομπόστα και βάζουμε το κονιάκ, βουτάμε ένα ένα τα σαβαγιάρ και τα στρώνουμε σε μακρόστενη φόρμα για κέικ στην οποία έχουμε απλώσει διαφανή μεμβράνη.
  • Βάζουμε μία στρώση σαβαγιάρ τα καλύπτουμε με τη μισή κρέμα,  και λίγα ψιλοκομμένα ροδάκινα κομπόστα,από πάνω άλλη μία στρώση σαβαγιάρ απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και ψιλοκομμένα ροδάκινα.
  • Τελειώνουμε με μία στρώση σαβαγιάρ και πασπαλίζουμε με το κακάο. Βάζουμε στο ψυγείο για το λιγότερο 6 ώρες.


Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
Λίγο ελαιόλαδο
700γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
2 Αβγά
1 Καρότο τριμμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ρίγανη
3 Κουταλιές σούπας γιαούρτι
1 Ντομάτα τριμμένη
6-7 Φρυγανιές τριμμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Πλάθουμε τους κεφτέδες και το τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να πάρουν χρώμα.
  • Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1300ml. Γάλα
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
150ml. Χυμός πορτοκαλιού
110γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
300γρ. Κορν φλάουρ
4 Αβγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 Βανίλια
1 Κρόκο
1 Κουταλιά σούπας ζάχαρη
2 Κουταλιές σούπας νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, τα αβγά, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε με το σύρμα να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και όταν γίνει χλιαρό ρίχνουμε το μείγμα και ανακατεύουμε.
  • Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε την κρέμα. 
  • Χτυπάμε τον κρόκο με τη ζάχαρη και το νερό και απλώνουμε επάνω από την κρέμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Από το προηγούμενο βράδυ πλένουμε το κρέας το βάζουμε σε μπολ με όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο.
  • Βάζουμε το χοιρινό στη γάστρα μαζί με τη μαρινάδα και ψήνουμε για 1 1/2 ώρα στους 200 βαθμούς. Όταν το κρέας είναι έτοιμο αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και αφήνουμε για λίγα λεπτά να πάρει χρώμα.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή πατάτες φούρνου.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι
200γρ. Γιαούρτι
200ml. Ηλιέλαιο
2 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
100γρ. Κεφαλοτύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακκούβα και το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, τα αβγά, το αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια και προσθέτουμε το τυρί.
  • Ζυμώνουμε καλά.
  • Παίρνουμε κομμάτια ζύμης όσο ένα καρύδι, πλάθουμε σε μπαλάκια και τα πατάμε να γίνουν πλακέ.
  • Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.