Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Πατάτες
200γρ. Λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
200γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
250γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
200ml. Κρέμα γάλακτος
Πάπρικα
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
  • Τις στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος το οποίο έχουμε αλείψει με λίγο λάδι.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λουκάνικα με τα μανιτάρια, προσθέτουμε το δενδρολίβανο.
  • Τα αδειάζουμε επάνω από τις πατάτες και από πάνω ρίχνουμε το τυρί.
  • Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με πάπρικα.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
Ελαιόλαδο
1 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
250ml. Χυμό ντομάτας
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 Ξυλαράκι κανέλας
2-3 Γαρύφαλλα
Αλάτι
Πιπέρι
1 Φύλλο δάφνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας. Προσθέτουμε τα καρότα, το χυμό ντομάτας και τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 1/2 ώρα.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Φύλλο δάφνης
Μπούκονο
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένα
1 Ποτήρι λευκό κρασί
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου.
  • Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, τη δάφνη και το μπούκοβο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. 
  • Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και τα ζάχαρη, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

ΖΥΜΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κολοκυθάκια
300γρ. Φέτα θρυμματισμένη
250γρ. Μαργαρίνη
1/2 Κιλό καλαμποκάλευρο
5 Αβγά
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα τρίβουμε, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 2 ώρες. Παίρνουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και τα πιέζουμε με το χέρι να φύγουν τα υγρά. Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το τυρί, τη μισή μαργαρίνη, το αλεύρι, αλάτι και 1/2 ποτήρι κρασιού νερό και ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε τη ζύμη, χτυπάμε τα αβγά, τα απλώνουμε επάνω από τη ζύμη και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη την οποία έχουμε λιώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Μικρό λάχανο ψιλοκομμένο
2 Καρότα τριμμένα
1 Σελινόριζα τριμμένη
1 Σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ξύδι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε σαλατιέρα βάζουμε το λάχανο, τα καρότα, αλατίζουμε, προσθέτουμε τη πιπεριά, τη σελινόριζα και το σκόρδο, περιχύνουμε με δύο κουταλιές σούπας ξύδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες πριν σερβίρουμε. 

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ
5 Αβγά
225γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 Κούπα ζάχαρη
200γρ. Γιαούρτι
500γρ. Αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 2 λεμόνια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 1/2 Κούπες ζάχαρη
2 Κούπες νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Φλούδα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, το αλάτι και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά και αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα του κέικ την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε για 5 λεπτά. Τρυπάμε την επιφάνεια του γλυκού με ένα ξύλο για σουβλάκια και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε και κόβουμε το κέικ.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΒΑΚΑΛΑΟΣ ΓΙΑΧΝΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό ροδέλες βακαλάου
5 Πατάτες
Ελαιόλαδο
1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Φύλλο δάφνης
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Ποτήρι σάλτσα ντομάτας
Αλάτι
Ρίγανη
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τη πιπεριά. Βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη δάφνη, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το ψάρι και συμπληρώνουμε ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπαστούν οι πατάτες. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΠΟΔΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1/2 Κούπα ζάχαρη
1 Ποτήρι λάδι
1 Κουταλιά σούπας κανέλα
4 Αβγά
1 Κούπα αλεύρι
1 Κούπα ζάχαρη
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα ταψί με διάμετρο 28εκ. βάζουμε το λάδι, με τη μισή κούπα ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Αραδιάζουμε τα μήλα. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και τη βανίλια και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα. Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ταλιατέλες
400γρ. Κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
1/2 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
250ml. Χυμό ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις ταλιατέλες και τις σουρώνουμε. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου.
  • Βάζουμε και τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. 
  • Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, βάζουμε και την πάπρικα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα του κιμά.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

ΤΥΡΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
150ml. Χυμό πορτοκάλι
100ml. Ελαιόλαδο
400γρ. Φέτα σε τρίμματα
2 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΛΕΙΨΗ
1 Αβγό
3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό, το ελαιόλαδο, τα αβγά και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε με ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή ζύμη. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τη φέτα και ζυμώνουμε καλά.
  • Αλείφουμε με λάδι το ταψί του φούρνου και απλώνουμε τη ζύμη, προσθέτουμε την υπόλοιπη φέτα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε το αβγό με το νερό και το λάδι και αλείφουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για 50 λεπτά.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

ΥΛΙΚΑ
3 1/2 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
3/4 Φλιτζανιού τσαγιού σπορέλαιο
2 Φλιτζάνια τσαγιού καστανή ζάχαρη
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
3 Κουταλιές σούπας ξύδι
6 Κουταλιές σούπας κακάο
2 Κουταλάκια γλυκού σόδα μαγειρική
1 Βανίλια
125γρ. Κουβερτούρα
2 Φλιτζάνια τσαγιού νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 35εκ. και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  • Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ξύδι, το νερό, τη βανίλια και χτυπάμε καλά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεμένο με τη σόδα, το αλάτι, το κακάο το 1/4 από τη λιωμένη κουβερτούρα και λίγο λίγο το νερό.
  • Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστό ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΚΑΡΥ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό γαρίδες καθαρισμένες
1 Κουταλιά σούπας κάρυ
Λίγο βασιλικό
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πορτοκαλί πιπεριά χοντροκομμένη
1 Πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
2 Κουταλιές σούπας σόγια σος
1 Πρέζα καστανή ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το λάδι στο γουόκ, ή σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι. Σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και τις πιπεριές. 
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ασπρίσουν. 
  • Σβήνουμε με τι σόγια σος.
  • Προσθέτουμε τη καστανή ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το κάρυ και πολύ λίγο νερό. Πασπαλίζουμε εμ το βασιλικό, μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και σερβίρουμε.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
8 Πατάτες
Ελαιόλαδο
Χυμό από 2 λεμόνια
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Κουτάκι μπίρα
Θυμάρι
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ
800γρ. Κιμά
Λίγο ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Ντομάτα τριμμένη
3 Φρυγανιές στο μούλτι
Ρίγανη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας γιαούρτι
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις βάζουμε σε ταψί με τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. 
  • Πλάθουμε τα μπιφτέκια.
  • Όταν περάσουν 50 λεπτά την ώρα που βάλαμε τις πατάτες στο φούρνο βάζουμε στο ταψί και τα μπιφτέκια και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο χωριάτικο φύλλο
Ελαιόλαδο
750γρ. Φέτα σε τρίμματα
6 Αβγά
1 Φλιτζάνι γάλα
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε δύο φύλλα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, τα αβγά, λίγο λάδι και το πιπέρι. 
  • Αδειάζουμε το 1/3 της γέμισης. Στρώνουμε ένα φύλλο και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα και ελαφρώς τσαλακωμένα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Χαράζουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

ΜΕΝΕΜΕΝΙ

ΥΛΙΚΑ
4 Αβγά
3 Ντομάτες ψιλοκομμένες
Θυμάρι
3 Πιπεριές ψιλοκομμένες
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι με το βούτυρο. Σοτάρουμε καλά τις πιπεριές. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λετά.
  • Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνια. Ανακατεύουμε διαρκώς, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μπούκοβο και το θυμάρι όταν είναι έτοιμα τα αβγά σερβίρουμε.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΡΑΣΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα και κομμένα
Ελαιόλαδο
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
1/2 Κιλό ντομάτες τριμμένες
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα καλαμαράκια, σβήνουμε με το κρασί.
  • Ρίχνουμε τη ντομάτα και το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη πάπρικα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 35 λεπτά.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκό πολτό σκόρδου
250γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση
Αλάτι
Πιπέρι
200ml. Κρέμα γάλακτος
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
500γρ. Πένες
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Στο τέλος βάζουμε τα μανιτάρια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά να δέσει η σάλτσα, κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.
  • Βράζουμε τις πένες τις στραγγίζουμε και σερβίρουμε μαζί με τη σάλτσα. 

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μύδια
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Χυμό από 1 λεμόνι
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε άφθονο νερό καθαρίζουμε τα μύδια πολύ καλά.
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Βάζουμε και τα μύδια και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το κρασί.
  • Κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΙΚΟΚΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά Βερίκοκα
1 1/2 Κιλό ζάχαρη
2 Ποτήρια νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
2 Ξυλάκια κανέλας
2 τεμ. Αστεροειδή γλυκάνισο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα βερίκοκα τα κόβουμε στα δύο και βγάζουμε το κουκούτσι. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη να βράσουν. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και ρίχνουμε το νερό τη κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Όταν αρχίσει να δέσει η μαρμελάδα κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΣΟΥΠΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
500γρ. Κριθαράκι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Λίγο μάραθο
1 Σφηνάκι ούζο
3 Ποτήρια ζεστό νερό
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Ρίχνουμε το πολτό σκόρδου και ανακατεύουμε, σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το νερό, μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά και 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Λίγο πριν κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το μάραθο.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

ΥΛΙΚΑ
4 Φλιτζάνια τσαγιού γάλα σόγιας
8 Κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
5 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
3 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 Βανίλια
2 Φύλλα σφολιάτας
1 Κουταλιά σούπας μαργαρίνη λιωμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το μπέικιν και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  • Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
  • Απλώνουμε τη κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με τη λιωμένη μαργαρίνη και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

ΜΑΝΙΤΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
1 Αβγό
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Βάζουμε σε ένα τηγάνι σπορέλαιο να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα. Μόλις πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
750γρ. Γαρίδες καθαρισμένες
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
500γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
500γρ. Ταλιατέλες
Αλάτι
Πιπέρι
Βασιλικό
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τις γαρίδες. Βάζουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και τα ντοματίνια. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο βασιλικό, ρίχνουμε το κρασί και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  • Βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

ΦΑΡΦΑΛΕ ΜΠΟΣΚΑΓΙΟΛΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φαρφάλε ή άλλα ζυμαρικά
200γρ. Μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
250γρ. Λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
200ml. Κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το μπέικον και το πολτό σκόρδου.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά να γίνουν al dente.
  • Τα σουρώνουμε και σερβίρουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα και τριμμένο τυρί.

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ ΣΕ ΦΥΛΛΟ

ΥΛΙΚΑ
3 Παραλληλόγραμμα κομμάτια φέτας
Σουσάμι
1 Φύλλο κρούστας
Μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Απλώνουμε το φύλλο και το κόβουμε στα 3 . Βάζουμε από ένα κομμάτι φέτας και το τυλίγουμε καλά. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα πιτάκια. Τα λαδώνουμε και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Περιχύνουμε με μέλι και τα σερβίρουμε ζεστά.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

ΘΡΑΨΑΛΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό θράψαλα
1 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1 Φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκάλευρο
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
Αλάτι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα θράψαλα σε ροδέλες. Χωρίζουμε τα πόδια στα δύο.
  • Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά και τα αλατίζουμε. 
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το πανάρισμα βάζουμε λίγα λίγα τα κομμένα θράψαλα τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΥΛΙΚΑ
750γρ. Χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
250γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στα 4
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
200ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά. Βάζουμε και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. 
  • Σβήνουμε με το κρασί αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη, ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 35 λεπτά. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο και έχει πιει το ζουμί ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε για 2 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό χοιρινό κιμά
3 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 Ντομάτες τριμμένες
1 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Πρέζα κανέλα
1 Κιλό αρνίσιες μπόλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά. Τουλάχιστον για 10 λεπτά.
  • Το βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.
  • Βάζουμε τη μπόλια για λίγα λεπτά σε χλιαρό νερό να μαλακώσει. Την απλώνουμε και την κόβουμε σε κομμάτια. Παίρνουμε λίγη ποσότητα κάθε φορά από το μείγμα του κιμά και το τυλίγουμε με ένα κομμάτι μπόλια σφιχτά.
  • Τα ψήνουμε στο γκριλ για 20-25 γυρίζοντας τα στο ενδιάμεσο ή στα κάρβουνα.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Λευκά μανιτάρια κομμένα στα 4
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Χυμό από 1 λεμόνι
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι.
  • Τα γυρίζουμε για 5-6 λεπτά και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού στον οποίο έχουμε βάλει τη μουστάρδα. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και σερβίρουμε.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ψωμί χωρίς την κόρα
100γρ. Ταραμά
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι τριμμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Δυόσμο
Πιπέρι
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουσκεύουμε το ψωμί και το στύβουμε πολύ καλά. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε. Βάζουμε το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Πατάτες βρασμένες
3 Φέτες ψωμί χωρίς την κόρα
3 Κουταλιές σούπας ταραμά λευκό
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Χυμό από 1 λεμόνι
2 Φλιτζάνια τσαγιού σπορέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το ψωμί σε μπολ με νερό. Το στύβουμε καλά και το βάζουμε στο μπλέντερ με το κρεμμύδι, τις πατάτες και τον ταραμά. Τα χτυπάμε να γίνουν ένα μείγμα.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το λάδι σιγά σιγά σε συνεχόμενη ροή χωρίς να σταματήσουμε το μπλέντερ. 
  • Την αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.