Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 Αβγά
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
2 Φλιτζάνια αλεύρι
1 Ολόκληρο πορτοκάλι
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι, το κόβουμε και καθαρίζουμε τα κουκούτσια, εάν έχει, το βάζουμε στο μούλτι μαζί με τη φλούδα και το κάνουμε πολτό.
  • Χτυπάμε στο μίξερ, το λάδι, τα αβγά, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο κάτω αντίσταση και αέρα στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά. 

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

ΙΤΣ ΠΙΛΑΦΙ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Συκωτάκια πουλερικών
2 Κούπες ρύζι κίτρινο
5 Κούπες ζεστό νερό
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
50γρ. Κουκουνάρι
Ελαιόλαδο
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1 Κύβο λαχανικών
Λίγο δυόσμο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα συκωτάκια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, και 1 κύβο. Ρίχνουμε τις 3 κούπες νερό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό και προσθέτουμε το ρύζι, το δυόσμο και τον άνηθο. Βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι και να έχει πιει όλο το νερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Μπούτια γαλοπούλας
2 Ποτήρια νερό
1 Κούπα κριθαράκι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 Κουταλιές σούπας ταχίνι
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα μπούτια, το νερό, το αλατοπίπερο και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα και συμπληρώνουμε άλλα δύο ποτήρια νερό.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι καλά και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μπούτια μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αφαιρούμε από το τηγάνι. 
  • Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Και προσθέτουμε το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε το κριθαράκι, τα ντοματάκια λίγο νερό, τα μυρωδικά και στο τέλος το ταχίνι. Μόλις πάρει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σ ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε και τα μπούτια και ψήνουμε στον αέρα για 30 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. 
  • Το βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΡΙΖΟΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
500γρ. Μανιτάρια σε φέτες
Θυμάρι
2 Φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1/2 Φλιτζάνι κρασί λευκό
4 Φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ζεστό
1 Φλιτζάνι βούτυρο
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  • Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια ρίχνουμε στη κατσαρόλα λίγο από το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ριζότο να σιγοβράσει. Κάθε φορά που πίνει τα υγρά του, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό μέχρι να βράσει το ρύζι και να χυλώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
Λίγο τζίντζερ τριμμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Χυμό από 1 λεμόνι
400γρ. ντοματίνια
400γρ. Καβουρόψιχα
1 Πακέτο ζυμαρικά
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου, το τζίντζερ και την πιπεριά.
  • Ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό.
  • Σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό.
  • Στη σάλτσα ρίχνουμε τη καβουρόψιχα, αλάτι πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά ακόμη.
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ανακατεύουμε. Αν δεν μείνει καθόλου σάλτσα ρίχνουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
Λίγο ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
500γρ. Μανιτάρια
3 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα αλατίζουμε. Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά και ρίχνουμε τα μανιτάρια.
  • Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το βαλσάμικο. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα βγάζουμε με τσιμπίδα και τα βάζουμε στο σκεύος με τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε καλά κατεβάζουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ
1 Κιλό κιμά
1 Αβγό
5-6 Φρυγανιές τριμμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
1 Κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
2 Κουταλάκια μπέικιν
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
250γρ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
2 Πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά κομμάτια
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
Πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
200ml. Ζεστό νερό
1 Κύβο κοτόπουλου
Λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τους κεφτέδες, το σκεπάζουμε και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Όταν τα βγάλουμε τα πλάθουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τις πιπεριές, τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τα ντοματάκια, το νερό, πάπρικα και αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και το μαϊντανό. Συνοδεύουμε με πουρέ, πατάτες τηγανιτές ή ρύζι.