Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Σφηνάκι ούζο
1 Αβγό
2 Τριμμένες φρυγανιές
1 Κουταλιά σούπας νερό
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
500γρ. Γιαούρτι
3 Αβγά
1 Κουταλιά σούπας ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και τους ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε τους κεφτέδες. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Βάζουμε τους κεφτέδες και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς. Χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τους κεφτέδες και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Χταπόδια
1/2 Κρεμμυδάκια για στιφάδο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Σφηνάκι πετιμέζι
3 Δαφνόφυλλα
Αλάτι
Πιπέρι
Μπαχάρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στη γάστρα. Βάζουμε το πολτό σκόρδου και βάζουμε τα χταπόδια αφού τα έχουμε κόψει και τα δαφνόφυλλα. Συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ελέγχουμε περίπου στη μέση του ψησίματος και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Γίγαντες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
Σέλινο ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Ντομάτα τριμμένη
Αλάτι
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
5 Ποτήρια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες σε μπολ με νερό να τους σκεπάζει.
  • Την επόμενη ημέρα τους βράζουμε για 10 λεπτά σε σκέτο νερό. 
  • Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε στη γάστρα με τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος ρίχνουμε το νερό. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ
10 Χοιρινά φιλετάκια
Πάπρικα
2 Μήλα κομμένα σε κυβάκια
2 Κουταλάκια γλυκού καστανή ζάχαρη
1 Πρέζα κανέλα
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα, πασπαλίζουμε με πάπρικα, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο σχαροτήγανο. 
  • Στο ίδιο σκεύος βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τα μήλα. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, την κανέλα και τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να καραμελώσουν. Ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Περιχύνουμε τα φιλέτα με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

ΣΤΡΙΦΤΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Χωριάτικα φύλλα
Ελαιόλαδο
Λίγο λάχανο ψιλοκομμένο
2 Κολοκυθάκια τριμμένα
5 Καρότα τριμμένα
1/2 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 Πιπεριά ψιλοκομμένη
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Στρώνουμε ένα φύλλο και το διπλώνουμε στη μέση. Βάζουμε περίπου το 1/4  της γέμισης και το τυλίγουμε σε ρολό, το τοποθετούμε κυκλικά σε λαδωμένο ταψί. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
1/2 Κιλό κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
Ελαιόλαδο
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 Πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Πάπρικα
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
200ml. Κρέμα γάλακτος
100γρ. Λαδοτύρι κομμένο σε κυβάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε.
  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και τη πάπρικα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και το τυρί. Αφήνουμε να πάρει μία βράση βάζουμε τις πένες ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο μακαρόνια
10 Γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
2 Ντομάτες τριμμένες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Πρέζα ζάχαρη
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
Λίγο ελαιόλαδο
1 Σφηνάκι ούζο
Βασιλικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τις γαρίδες. 
  • Τις αφήνουμε για 5 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  • Προσθέτουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο μακαρόνια
500γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
3 Ώριμες ντομάτες τριμμένες
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
Βασιλικό
Αλάτι
Πιπέρι
1 Πρέζα ζάχαρη
Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, προσθέτουμε τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τη κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, και τη ντομάτα. Ανακατεύουμε βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, τον οποίο έχουμε διαλύσει σε ένα ποτήρι νερό.
  • Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Σερβίρουμε τα μακαρόνια τα οποία περιχύνουμε με τον κιμά.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΗΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 Κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 Πρέζα αλάτι
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
2 Αβγά
200γρ. Γιαούρτι
1 Μήλο τριμμένο
1 Βανίλια
3 Κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, το αλάτι, το τριμμένο μήλο και το μοσχοκάρυδο.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια.
  • Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύς χυλός. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε κουταλιές από τον χυλό. Μόλις σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια γυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
  • Εάν θέλουμε στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 Κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 Αβγά
200γρ. Γιαούρτι
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα
2 Κουταλιές σούπας κονιάκ
2 Βανίλιες
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 Φλιτζάνια τσαγιού νερό
3 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
2 Φλούδες λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, το γιαούρτι, το κονιάκ, τις βανίλιες και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε με το πρώτο μείγμα που ετοιμάσαμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και αδειάζουμε μέσα το γλυκό ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο χλιαρό γλυκό.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μπουκίτσες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
500ml. Χυμό ντομάτας
2 Καρότα ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Πάορικα
1 1/2 Κιλό πατάτες
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
Γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρέας να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου, τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τη πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπάσει το κρέας.
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά. Πρέπει να έχει δέσει η σάλτσα και να μην έχει πολύ ζουμί.
  • Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες. Τις στραγγίζουμε τις βάζουμε ξανά στη κατσαρόλα και τις πολτοποιούμε. Αλατίζουμε, βάζουμε το βούτυρο λίγο γάλα, το μοσχοκάρυδο, το μισό τυρί και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε το κρέας σε πυρίμαχο σκεύος και σκεπάζουμε με τον πουρέ.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.


Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Μήλα κομμένα σε κυβάκια
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1/3 Φλιτζανιού σταφίδες
Λίγη κανέλα
2 Κουταλιές σούπας κονιάκ
1 Αστεροειδή γλυκάνισο
1/3 Φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
6 Φύλλα κρούστας
60γρ. Βούτυρο λιωμένο
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ και το γλυκάνισο, τις αφήνουμε για 10 λεπτά. Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα βουτυρώνουμε το πρώτο, στρώνουμε από πάνω του άλλο φύλλο το οποίο βουτυρώνουμε και κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
  • Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις απλώνουμε μαζί με τα μήλα στην άκρη των φύλλων. Διπλώνουμε τις άκρες και  τυλίγουμε τα φύλλα να έχουμε ένα σφιχτό ρολό.
  • Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε το ρολό, το αλείφουμε με βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε αφού το κόψουμε σε φέτες. 
  • Εάν θέλουμε στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο πένες
2 Κονσέρβες τόνο σε νερό
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Βασιλικό
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
2 Καρότα τριμμένα
1 Κουταλιά σούπας κάπαρη
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τα καρότα και το ξύσμα πορτοκαλιού, τις ντομάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τη κάπαρη, τον άνηθο και το βασιλικό. Προσθέτουμε τον τόνο και αλατοπιπερώνουμε.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά βάζουμε τις πένες και ανακατεύουμε καλά.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο χωριάτικο φύλλο
2 Αβγά
400γρ. Ανθότυρο
300γρ. Φέτα
4 Κουταλιές σούπας γάλα
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα. Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα. Μαζεύουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και με ένα μαχαίρι κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
100γρ. Γκούντα τριμμένη
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
200γρ. Κασέρι τριμμένο
3 Αβγά
1 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
4 Κουταλιές σούπας αλεύρι
800ml. Γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε το γάλα. Ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. 
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  • Ρίχνουμε τα μακαρόνια και απλώνουμε το μείγμα των αβγών.
  • Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φιλέτο κοτόπουλου
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
5 Κουταλιές σούπας μέλι
3 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Αρκετό κάρυ
Χυμό από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  • Σε ένα ταψί βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το βάζουμε στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε και βάζουμε το κοτόπουλο το περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε για 40 λεπτά. Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό μανιτάρια στρογγυλά
1 Πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
5 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
200ml. Κρέμα γάλακτος
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Βούτυρο
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε τα κοτσάνια, τα ψιλοκόβουμε.
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο βούτυρο και σοτάρουμε το μπέικον και βάζουμε τις πιπεριές. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε τα μανιτάρια συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν. 
  • Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε για 2 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε τα μανιτάρια τα αλατίζουμε και βάζουμε στο καθένα από ένα πολύ μικρό κομμάτι βούτυρο. Τα γεμίζουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
4 Χοιρινές μπριζόλες
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Χυμό από 2 λεμόνια
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα ταψί βάζουμε όλα τα υλικά και ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς αφού πρώτα το έχουμε σκεπάσει με αλουμινόχαρτο.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά να πάρει χρώμα το φαγητό.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

ΣΟΥΦΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Μελιτζάνες
2 Κολοκυθάκια
2 Πατάτες
2 Πιπεριές
2 Καρότα
1 Κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
3 Ντομάτες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα λαχανικά τα οποία έχουμε κόψει σε κύβους. Αφού τα σοτάρουμε λίγα λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, αλατοπιπερώνουμε.
  • Βάζουμε 2 ποτήρια νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Πατάτες
1/2 Ποτήρι κρασιού μπίρα
150γρ. Γραβιέρα τριμμένη
5 Αβγά
2 Ασπράδια αβγών
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε σε φέτες και τις τηγανίζουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά προσθέτουμε τη γραβιέρα, τη μπίρα, το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και το ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις με το προηγούμενο μείγμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε μία στρώση πατάτες. Τις περιχύνουμε με λίγο από το μείγμα των αβγών και συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό μακαρονάκι κοφτό
150γρ. Βούτυρο λιωμένο
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
250γρ. Κασέρι τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente και τα στραγγίζουμε. Προσθέτουμε το μισό κεφαλοτύρι, το πιπέρι, το βούτυρο και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το 1/3 περίπου σε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με το μισό κασέρι. Βάζουμε άλλο τόσο και από πάνω το υπόλοιπο κασέρι. Απλώνουμε όσα μακαρόνια μας έμειναν και τελειώνουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
6 Πατάτες
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
100γρ. Τριμμένο τυρί
2 1/2 Φλιτζάνια τσαγιού γάλα
100ml. Κρέμα γάλακτος
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις αραδιάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και συμπληρώνουμε το αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο  και το τριμμένο τυρί. Ρίχνουμε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος και το πολτό σκόρδου.Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ζυμαρικά
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 Ποτήρι χυμό ντομάτας
400γρ. Ανθότυρο
50γρ. Ροδέλες ελιάς
100γρ. Τριμμένη γραβιέρα
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Βασιλικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά να γίνουν al dente και τα στραγγίζουμε.
  • Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τις ντομάτες, το πολτό σκόρδου και το χυμό ντομάτας και βράζουμε για 10 λεπτά. 
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε στη σάλτσα το ανθότυρο σε κομμάτια και ανακατεύουμε. 
  • Τη ρίχνουμε στα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και το βασιλικό. Ψήνουμε στο 180 βαθμούς για 20 λεπτά

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Φύλλο μπακαλιάρο φιλέτο παστό κομμένο σε κομμάτια
3 Πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Πιπέρι
4 Ντομάτες ψιλοκομμένες
Αλάτι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε από την προηγούμενη ημέρα τον μπακαλιάρο σε λεκάνη με νερό, το οποίο αλλάζουμε 4-5 φορές. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το πιπέρι, τις ντομάτες και το αλάτι, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και βράζουμε για 1-2 ώρα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο. Τον βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό, τόσο όσο να τον σκεπάζει και βράζουμε για 15 λεπτά. Τον στραγγίζουμε και τον βάζουμε σε ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε το μαϊντανό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

ΨΩΜΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 Μπακέτες
3 Ντομάτες ώριμες κομμένες σε ροδέλες
50γρ. Κίτρινο τυρί τριμμένο
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις μπαγκέτες στη μέση και μετά κατά μήκος, και μετά τη κάθε φέτα στα 3. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε το ψωμί, το αλείφουμε με το πολτό σκόρδου και απλώνουμε τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε το τυρί, τη ρίγανη και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πίτες για σουβλάκια αν θέλουμε.
  • Καταπληκτικός μεζές για συνοδεύουμε μπίρα.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
4 Στήθη κοτόπουλου
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
250γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
3 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα. Ανακατεύουμε. Ψήνουμε για μία ώρα στους 200 βαθμούς. Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμη, σε αυτό το στάδιο του μαγειρέματος, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος πασπαλίζουμε με θυμάρι.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΙΡΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Μπούτια κοτόπουλου
1 Κουτάκι μπίρα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα μπουτάκια και τα στεγνώνουμε, τα αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη. 
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Ρίχνουμε τη μπίρα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μία ώρα.
  • Συνοδεύουμε με πιλάφι ή πουρέ.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
250γρ. Ροδέλες ελιάς
Πάπρικα
1 Πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
1 Κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
1 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Το σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, την πάπρικα, το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και τις ελιές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μία ώρα, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 Κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1/2 Καρότο κομμένο σε ροδέλες
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 2 λεμόνια
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Κουταλιά σούπας μέλι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Πλένουμε το κοτόπουλο το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με τη μουστάρδα. Σε ένα μπολ βάζουμε το μαϊντανό, το καρότο, το μέλι, τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, λίγη μουστάρδα και ανακατεύουμε. Βάζουμε τις πατάτες στη γάστρα και από πάνω το κοτόπουλο περιχύνουμε με το μείγμα που φτιάξαμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μισό ποτήρι νερό. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για μία ώρα στους 200 βαθμούς και άλλη μισή ώρα χωρίς το καπάκι.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΠΕΝΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 Κιλό πένες
Ελαιόλαδο
Βασιλικό
1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά κομμάτια
Χυμό από 1 λεμόνι
200γρ. Γιαούρτι
150γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε το βασιλικό, τη πιπεριά, αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 45 λεπτά.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε τις πένες τις στραγγίζουμε τις βάζουμε στο κοτόπουλο, πασπαλίζουμε με τη παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 Μαρούλι
Αλάτι
Πιπέρι
1 Ματσάκι άνηθο
Ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Χυμό από 1 λεμόνι
1 Αβγό
2 Κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Βάζουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Συμπληρώνουμε το μαρούλι και τον άνηθο. 
  • Ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά.