ΥΛΙΚΑ
1 Κόκορα περίπου 2 κιλά
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Καρότο
1 Πράσο
1 Σέλερι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1 Φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 Κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
500γρ. Χυλοπίτες
Κανέλα
Μπαχάρι
Γαρύφαλλο
Μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Κόκορα περίπου 2 κιλά
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Καρότο
1 Πράσο
1 Σέλερι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1 Φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 Κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
500γρ. Χυλοπίτες
Κανέλα
Μπαχάρι
Γαρύφαλλο
Μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες, τον πλένουμε καλά, τον σκουπίζουμε σε απορροφητικό και τον αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά και τοποθετούμε τα κομμάτια του κόκορα με την πέτσα ν ακουμπάει στη κατσαρόλα. Ροδίζουμε μέχρι να κάνει κρούστα το κρέας και από τις δύο πλευρές.
- Πασπαλίζουμε τον κόκορα με τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, και το πολτό σκόρδου.
- Σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και το αφήνουμε για ένα λεπτό ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Περιχύνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά, τη ζάχαρη και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1 1/2 λίτρο νερό.
- Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 1/2 ώρα. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνουμε τα κομμάτια του κόκορα σε γάστρα με την πέτσα προς τα πάνω. Πασπαλίζουμε με τις χυλοπίτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αφαιρούμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε να πάνε οι χυλοπίτες σε όλο το σκεύος. Αν δεν έχουμε αρκετή σάλτσα συμπληρώνουμε με ζεστό νερό να σκεπάζονται οι χυλοπίτες. Ψήνουμε για 30 λεπτά και στο τέλος πασπαλίζουμε τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.
- Κατά το ψήσιμο ανακατεύουμε τις χυλοπίτες 2-3 φορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε τα σχόλια και τις συνταγές σας: