Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ

ΥΛΙΚΑ
1 Συκωταριά κομμένη σε κομμάτια
1 Κούπα νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι
1/2 Κουταλάκι ρίγανη
1 Λεμόνι το χυμό του
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το νερό σ ένα τηγάνι ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά και την αφήνουμε να βράσει περίπου ένα τέταρτο. Βάζουμε το λάδι, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Τώρα που έχει αρχίσει να χάνει το νερό, ρίχνουμε τη ρίγανη και το χυμό του λεμονιού που μέσα έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα. Συνεχίζουμε το τηγάνισμα και αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει στο λάδι. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό, αν θέλουμε συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
8 Μεγάλες γαρίδες
1 Φλιτζάνι λάδι
100γρ. Φέτα τριμμένη
1 Κουταλάκι του γλυκού ξίδι
2 Ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις πλένουμε.
Βγάζουμε τους σπόρους και τις φλούδες από τις ντομάτες και τις περνάμε από τον τρίφτη.
Βάζουμε τη ντομάτα σε τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι, την τριμμένη φέτα, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε λίγο νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα βράζουμε όλα μαζί σε σιγανή φωτιά άλλα 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι μαλακό
500γρ. Αλεύρι σκληρό
1 Κυβάκι μαγιά
1 Κούπα λάδι
Αλάτι
Νερό χλιαρό
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλάτι, τα δύο είδη αλεύρι, και το λάδι. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη  ρίχνουμε στο αλεύρι. 
  • Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και συμπληρώνουμε λίγο λίγο νερό μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή η οποία όμως να μη κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σκεπασμένο με μία πετσέτα. Εγώ το αφήνω περίπου δύο ώρες.
  • Αλευρώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τηγανόψωμα σε ότι σχήμα θέλουμε. Βάζουμε το λάδι σ ένα τηγάνι να κάψει. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα περίπου 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά.


ΠΟΛΤΟΣ ΣΚΟΡΔΟΥ

ΥΛΙΚΑ
2 Κεφάλια σκόρδα
Λίγο λάδι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξεχωρίζουμε τις σκελίδες μία μία χωρίς να τις καθαρίσουμε. 
  • Τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει για 10 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και βάζουμε πάλι νερό να βράσει μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού τις ρίχνουμε μέσα και τις βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. 
  • Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν για να μπορούμε να τις καθαρίσουμε (καθαρίζουν πολύ εύκολα). 
  • Τις βάζουμε στο μούλτι και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Τις πολτοποιούμε και τις βάζουμε σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τόσο λάδι όσο να σκεπάζει την επιφάνεια και διατηρούμε το πολτό στο ψυγείο.

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Φύλλο σφολιάτας
6 Φέτες ζαμπόν
150γρ. Κασέρι
150γρ. φέτα
100γρ. Γραβιέρα
500γρ. Μανιτάρια
250γρ. Κρέμα γάλακτος
2 Φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 Κρόκοι αβγών
Αλάτι 
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τα μανιτάρια σε λίγο βούτυρο για 10 λεπτά.
  • Τρίβουμε τα τυριά στο χοντρό τρίφτη. Βουτυρώνουμε ένα στενόμακρο πυρέξ και στρώνουμε τη σφολιάτα. Βάζουμε πάνω τις φέτες του ζαμπόν, τα τριμμένα τυριά και στο τέλος τα μανιτάρια. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε την τάρτα, διπλώνουμε τις άκρες της σφολιάτας και τη ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό γίγαντες
350γρ. Λουκάνικο χωριάτικο (κατά προτίμηση καυτερό)
1 Σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
500γρ. Ντομάτα τριμμένη
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το γίγαντες από το βράδυ στο νερό να μουλιάσουν.
  • Την άλλη μέρα τους βράζουμε για μια ώρα (αν έχουμε ταχυβραστήρα 20 λεπτά είναι αρκετά) και τους σουρώνουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το λουκάνικο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και 1 ποτήρι νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου.
  • Βάζουμε του γίγαντες σε ένα ταψί. Ρίχνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Τους ψήνουμε για 1/2 ώρα περίπου.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Υλικά
6 κολοκύθια μεγάλα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι δυόσμος φρέσκο ψιλοκομμένος
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
½ ματσάκι βασιλικός ψιλοκομμένος
3 αυγά χτυπημένα
150 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
7 κ.σ αλεύρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκύθια και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Σε ένα σουρωτήρι τοποθετούμε το τριμμένο κολοκύθι, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε με τα χέρια. Τα αφήνουμε για 20΄να βγάλουν τα υγρά τους. Στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια το τριμμένο κολοκύθι για να φύγει το νερό. Σε ένα μεσαίο μπο
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε με κουτάλι της σούπας ένα ένα το κολοκυθοκεφτέ. Αφήνουμε για 2΄να ροδίσει από την μια πλευρά και με την βοήθεια ενός πιρουνιού γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Στρώνουμε σε μια πιατέλα απορροφητικό χαρτί και τους τοποθετούμε να στραγγίσουν. Είναι έτοιμοι να σερβίρουμε. Συνοδεύονται με γιαούρτι ή τζατζίκι.
λ ρίχνουμε το στυμμένο κολοκύθι, το ξερό, το φρέσκο κρεμμύδι, το άνηθο, το δυόσμο, το βασιλικό, τα χτυπημένα αυγά, τη φέτα, το κεφαλοτύρι, πιπέρι και αλάτι.

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
750γρ. Κιμά
2 Κουταλιές της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές της σούπας γαλέτα
Λίγο γάλα χλιαρό
2 Κουταλιές της σούπας λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Δυόσμος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε σε μια λεκάνη το κιμά. Τον ζυμώνετε καλά με όλα τα υλικά, εκτός από τη ρίγανη. Φτιάχνουμε ένα χυλό με το γάλα και τη γαλέτα και περιχύνουμε τον κιμά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Πλάθουμε τα μπιφτέκια. Τα ψήνουμε στο φούρνο και αφού ροδίσει η μία πλευρά τα γυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη. Όταν πια κοντεύει να είναι έτοιμα, βάζουμε μία φέτα κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας και τα σερβίρουμε ζεστά αφού ρίξουμε λίγη ρίγανη από πάνω.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΛΑΦΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
250γρ. Μανιτάρια
2 Κούπες ρύζι
1 Σκελίδα σκόρδο
2 Μικρά κρεμμύδια
1 Φλιτζάνι κρασί λευκό
Αλάτι
Πιπέρι
Βασιλικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε σε καυτό λάδι να τσιγαριστούν. Μόλις τα υγρά το σκόρδο και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Αφού τσιγαριστούν προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνέχεια για να μη κολλήσει. Το σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 6 κούπες χλιαρό νερό και το αφήνουμε να σε μέτρια φωτιά μέχρι να ρουφήξει όλα τα υγρά. Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι και τριμμένο βασιλικό και το αφήνουμε όλα μαζί για άλλα πέντε στη φωτιά.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι νερό
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
2 Φλιτζάνια φρυγανιά τριμμένη
1 Φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
1 1/2 Κουβερτούρα
Ινδοκάρυδο για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό και τη σοκολάτα. Προσθέτουμε το καρύδι και τη φρυγανιά. Αφήνουμε είκοσι λεπτά στην κατάψυξη. Στη συνέχεια πλάθουμε τρουφάκια και τα καλύπτουμε με ινδοκάρυδο. 

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΜΗΛΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γιαούρτι στραγγιστό
4 Μήλα
2 Κουταλιές της σούπας βιτάμ
5 Κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κυβάκια, τα βάζουμε σ ένα τηγάνι και προσθέτουμε το βιτάμ και τη ζάχαρη. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Όταν είναι έτοιμα τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού. Βάζουμε το γιαούρτι σ ένα πιάτο και από πάνω ρίχνουμε τα βρασμένα μήλα.
  • Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.


Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΚΑΡΠΟΥΖΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό καρπούζι
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
2 Φλιτζάνια αλεύρι
1 Κουταλάκι κανέλα
Λίγο ελαιόλαδο
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, πολτοποιούμε σ ένα μπολ το κουκούτσι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλεύρι και τα δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει ένας χυλός. Βάζουμε σ ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ το ελαιόλαδο και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΑΦΡΑΤΗ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γιαούρτι σακούλας
Ξύσμα ενός λεμονιού
Χυμό ενός λεμονιού
1 Φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
Φιστίκια Αιγίνης ανάλατα ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το γιαούρτι στο μίξερ για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει για 2-3 ώρες να παγώσει. Πασπαλίζουμε με τριμμένα φιστίκια.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

Υλικά
  1. 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  2. 500 γρ. χοιρινός κιμάς
  3. 1 ντομάτα τριμμένη
  4. 1 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  5. 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  6. 1 κ.γ. ξύδι
  7. 1 κ.σ. ρίγανη
  8. 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  9. 1 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά
  10. 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  11. Αλάτι
  12. Πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτετε όλα σας τα υλικά και ζυμώνετε καλά για 5 λεπτά.
  2. Πλάθετε 10 μπιφτέκια, βάζετε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετείτε πάνω της τα μπιφτέκια.
  3. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα μπιφτέκια και προσέχοντας να μην είναι ροζ το εσωτερικό τους. 

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΔΡΟΣΕΡΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΣΑΛΑΤΑ

Υλικά
2 ντομάτες
1 αγγουράκι
1 κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
10 ελιές
3 σκελίδες σκόρδο
χυμό από ένα λεμόνι
5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
200 γρ. τυρί φέτα
μισό πακέτο ζυμαρικά βίδες η πένες
1 κύβο κνορ για ζυμαρικά ή λαχανικών

Εκτέλεση
Διαλύουμε τον κύβο σε βραστό νερό και βράζουμε τα ζυμαρικά όσο λένε οι οδηγίες στο πακέτο. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα σέικερ χτυπάμε το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και τις σκελίδες σκόρδου, αφού τις έχουμε περάσει από τον τρίφτη από την ψιλή μεριά, και τα χτυπάμε καλά να γίνουν σαν μια ρευστή σάλτσα. Κόβουμε τα λαχανικά σε καβάκια και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα, καθώς και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Σπάμε το τυρί φέτα με τα χέρια ή το κόβουμε σε κομματάκια και το ρίχνουμε από πάνω. Τέλος προσθέτουμε την σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγη ώρα στο ψυγείο και σερβίρουμε.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ 
2 Κούπες αλεύρι
1 Κούπα γάλα
1 Κούπα λάδι
1 Φακελάκι μπέικιν
4 Κολοκυθάκια
1/2 Κιλό φέτα
1 Κούπα τριμμένο κίτρινο τυρί
4 Αβγά
ΕΚΤΈΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα τρίβουμε και ρίχνουμε λίγο αλάτι.
  • Χτυπάμε στο μιξέρ το αλεύρι, το γάλα, το λάδι, τα αβγά και το μπέικιν. Αφού χτυπηθούν καλά, προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια αφού τα έχουμε στραγγίξει καλά. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 70 περίπου λεπτά.
  • Είναι εξίσου νόστιμη ζεστή αλλά και κρύα.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΚΡΑΣΟΜΕΖΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό
2 Ποτήρια κρασί κόκκινο
1 Φλιτζάνι ξύδι
Λάδι για το τηγάνι
Λίγο μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το βάζουμε σε μία λεκάνη.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχάρι. Το σκεπάζουμε με το ξύδι και το κρασί και το αφήνουμε για 5 ώρες.
Βάζουμε το λάδι σ ένα τηγάνι να κάψει. Στραγγίζουμε το κρέας και το τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα.

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΤΥΡΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
250γρ. Φέτα τριμμένη
1/2 Φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι, τη φέτα, το χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Πρέπει να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.
Είναι εξίσου νόστιμο ζεστό αλλά και κρύο.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
8 Αβγά
4 Πατάτες
300γρ. Κασέρι
1 Λουκάνικο χωριάτικο
2 Πιπεριές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις πατάτες χοντρές στρογγυλές και τις τηγανίζουμε. 
  • Τις στρώνουμε σ ένα ταψί όχι πολύ μεγάλο αλλά βαθύ. Χτυπάμε τα αβγά και τα περιχύνουμε στις πατάτες. Κόβουμε το κασέρι σε κύβους και το μοιράζουμε στο ταψί. Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το τοποθετούμε και αυτό μέσα στο ταψί. Τέλος ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και σκορπίζουμε πάνω από τα υλικά μας.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
5 Πατάτες
1 Κρεμμύδι
1 Αβγό
200γρ. Τριμμένο τυρί
Δυόσμο
Αλεύρι
Αλάτι 
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε. Ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στις πατάτες. Ρίχνουμε το αβγό, το αλάτι, το δυόσμο ψιλοκομμένο και το τυρί. Ρίχνουμε αλεύρι έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός. Το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΜΑΝΙΤΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Μανιτάρια λευκά στρογγυλά
3 Κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 Αβγό
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σκουπίζουμε καλά τα μανιτάρια, αφαιρούμε τα κοτσανάκια και τα ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σ ένα μπολ. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε ποσότητες από το χυλό σε καυτό λάδι. και μόλις είναι έτοιμα από τη μια πλευρά τα γυρίζουμε. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.
Ένας πολύ νόστιμος μεζές για ουζάκι.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΨΕΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Φιλέτο ψαριού
1 Κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
100ml. Γάλα
Λίγο πράσο
1 Μικρό κρεμμύδι
1 Αβγό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα. Αν δεν μπορούμε να τα πλάσουμε προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Πλάθουμε μπιφτέκια μικρά και τα τηγανίζουμε σε καυτό να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε ζεστά.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Φύλλα κρούστας
1 Κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 Κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 Λίτρα γάλα
1 1/2 Κούπα ζάχαρη
3 Αβγά
100γρ. Βούτυρο
2 Βανίλιες
Λίγη κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί ελαφρά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις δύο κούπες με το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε καλά τα αβγά με τις βανίλιες και τα προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύουμε.
Σ ένα ταψί βάζουμε λίγο βούτυρο και προσθέτουμε ένα ένα τα φύλλα βουτυρώνοντας καλά. Βάζουμε την κρέμα και την απλώνουμε να πάει παντού. Ρίχνουμε το βούτυρο που μας περίσσεψε και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων γύρο γύρο στο ταψί.
Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρώμα.

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κούπα αλεύρι
2 Κούπες φέτα τριμμένη
1 Κούπα γάλα
1 Κούπα γιαούρτι
1 Κούπα βούτυρο λιωμένο
4 Αβγά
Πιπέρι
Λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ ένα μπολ χτυπάμε καλά τ αβγά και προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι, το βούτυρο, τη φέτα, το αλεύρι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αραδιάζουμε το μείγμα μας σε ελαφρά λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι
1 Κομμάτι τυρί φέτα
2 Ντομάτες κόκκινες μικρές
1 Πιπεριά
1 Κύβο
1 Πακέτο μακαρόνια
Λίγο κρασί κόκκινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Διαλύουμε τη φέτα. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο σκεύος μαζί με το κρεμμύδι και τη φέτα, προσθέτουμε τον κύβο και σβήνουμε με το κρασί. Βράζουμε τα μακαρόνια και τα σερβίρουμε ζεστά μπορούμε να τρίψουμε και λίγη φέτα και να πασπαλίσουμε τα μακαρόνια.

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά πατάτες
1 Κουτί γάλα εβαπορέ
Βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες.
  • Τις αραδιάζουμε σ ένα ταψί και τις περιχύνουμε με το γάλα. Γεμίζουμε το κουτί του εβαπορέ με νερό και το ρίχνουμε στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε και το  βούτυρο σε κομμάτια. Τις ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 50 λεπτά περίπου δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμες και έχουν πάρει ένα όμορφο χρώμα.

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

SPAGGETI PESTO

Υλικά
1/2 κιλό μακαρόνια
Λίγα φρεσκοκομμένα φύλλα βασιλικού
50 γρ. κουκουνάρι
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
150γρ. τριμμένο τυρί Παρμεζάνα
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάλτε σε ένα γουδί τις σκελίδες του σκόρδου και τα φυλλαράκια του βασιλικού και ξεκινήστε να τα χτυπάτε. Αν δεν έχετε γουδί, μπορείτε να εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ για την ανάμειξη των υλικών.
Όταν το μείγμα σας αρχίσει να γίνεται ομοιογενές, προσθέ
Προς το τέλος της διαδικασίας ρίξτε το κουκουνάρι και ολοκληρώστε την ανάμειξη των υλικών.
Βράστε τα ζυμαρικά σας σε μια μεγάλη ευρύχωρη κατσαρόλα με μπόλικο, καλά αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν al dente και κατόπιν σουρώστε τα.
Απλώστε τη σάλτσα στα ζυμαρικά σας και δώστε ένα σπινθήρα ζωντάνιας τρίβοντας λίγο μαύρο πιπέρι και μια μικρή δόση παρμεζάνας πάνω από τη μακαρονάδα σας.
στε το ελαιόλαδο και την παρμεζάνα και χτυπήστε ξανά μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια παχύρευστη σάλτσα.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΓΙΑ

ΥΛΙΚΑ
350γρ. Φέτα τριμμένη
3 Φλιτζάνια αλεύρι
2 Φλιτζάνια κρύο γάλα.
2 Αβγά
30γρ. Μαγιά
Λάδι
Αλάτι
Δεντρολίβανο
Ρίγανη
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ ένα μπολ ρίχνουμε λίγο γάλα και διαλύουμε τη μαγιά. Στη συνέχεια βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, τ αβγά, το αλεύρι, τη τριμμένη φέτα, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και τα αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα και ραντίζουμε με λίγο λάδι ακόμα. Το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα.

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Μεγάλες αραβικές πίτες
200γρ Κίτρινο τυρί τριμμένο
2 Ντομάτες σε ροδέλες
4 Φέτες καπνιστή γαλοπούλα
Ελάχιστο λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τις πίτες στη λαμαρίνα του φούρνου αφού πρώτα έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε 2 φέτες γαλοπούλα στην κάθε μία και μοιράζουμε το τυρί. Πάνω από το τυρί βάζουμε τις ροδέλες ντομάτας αλάτι και πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά. Αν θέλουμε όταν τις σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

Υλικά
250γρ ταλιατέλες
½ φλιτζάνι καλαμπόκι
½ φλιτζάνι καρότο τριμμένο
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
3 μέτρια λουκάνικα γαλοπούλας σε ροδέλες
½ ποτήρι κόκκινο κρασί
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 ποτήρια γάλα
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 αυγό
400γρ ανάμικτα τριμμένα τυριά
Αλάτι,

Πιπέρι

Εκτέλεση
  • Βράζουμε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό για περίπου 5-7 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη πασπαλίζοντάς τις με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα γαλοπούλας. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα λαχανικά γυρίζοντάς τα με μια σπάτουλα να σοταριστούν για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι, το αυγό, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ και τα αναμιγνύουμε καλά. Ανακατεύουμε τις ταλιατέλες με τα λαχανικά και το λουκάνικο με τα αυγά και το γάλα και με τα 300γρ των τυριών. Αδειάζουμε το μίγμα μας σε ένα πυρέξ και από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα τυριά. Και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΑΛΜΥΡΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Φλιτζάνια αλεύρι
1 Κουταλάκι μπείκιν πάουντερ
1 Φλιτζάνι βούτυρο
1 Φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
1/2 Φλιτζάνι γάλα
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το βούτυρο. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και να μη κολλάει στα χέρια μας. Την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Πλάθουμε κουλουράκια και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Είναι εξίσου νόστιμα ζεστά αλλά και κρύα.

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Γραβιέρα
150γρ. Ζαμπόν ψιλοκομμένο
1 Κούπα γιαούρτι
3 Αβγά
5 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 Κουταλιές μπέικιν πάουντερ
Λίγο γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε σ ένα μπολ αλεύρι, μπέικιν, τους κρόκους των αβγών, το γιαούρτι, το ζαμπόν και το τυρί μέχρι να γίνει η ζύμη. Αν είναι πολύ σφικτή βάζουμε λίγο γάλα και ζυμώνουμε. Χτυπάμε και τ ασπράδια και τα ενσωματώνουμε και αυτά στη ζύμη. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα και βάζουμε τη ζύμη. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.