Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
20 Μύδια περίπου
Λάδι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 Κουταλιά της σούπας πελτέ
200γρ. Φέτα σε κομματάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα μύδια πολύ καλά. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τ αφήνουμε να βράσουν. Όταν ανοίξουν τ αφήνουμε λίγο ακόμα και τα σουρώνουμε.
  • Παίρνουμε τη σάρκα. Βάζουμε σ ένα μικρό τηγάνι το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε τα μύδια και τ αφήνουμε μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά και να μείνει με τη σάλτσα.
  • Ρίχνουμε τη φέτα, αφήνουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΛΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Καρότα
2 Πατάτες
1 Κρεμμύδι
3 Ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι
Βούτυρο
100ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε καλά όλα τα λαχανικά. Λίγο πριν είναι έτοιμα ρίχνουμε το αλατοπίπερο. Σβήνουμε το μάτι και το πολτοποιούμε. Τα βάζουμε πάλι να βράσουν και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. 

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΕΥΚΟΛΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Υλικά
1.200 γρ. κολοκυθάκια τρυφερά
5 αυγά χτυπημένα
300 γρ. φέτα σε τρίμματα
300 γρ. ανθότυρο
Λίγη φρυγανιά τριμμένη
1/2 άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
 Ελαιόλαδο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Λαδώνουµε ελαφρά ένα µικρό ταψί και το πασπαλίζουµε µε τη  µισή φρυγανιά.
Αφού πλύνουµε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρούµε το κοτσάνι και τα τρίβουµε σε χοντρό τρίφτη. Τα αφήνουµε στο   σουρωτήρι, τα αλατίζουµε λίγο και τα αφήνουµε για 15΄. Τα στύβουµε µε τα χέρια και τα βάζουµε σε µπολ. Προσθέτουµε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο και το δυόσµο, καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια. Τρίβουµε µπόλικο πιπέρι και αλατίζουµε.Απλώνουµε το µείγµα στο ταψί. Το ραντίζουµε µε το ελαιόλαδο και ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για 40΄-45΄, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

ΥΛΙΚΑ
1,5 Κιλό μοσχάρι
500γρ. Κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια
2 Κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
500γρ. Ντοματάκια ψιλοκομμένα
100γρ. Κρασί λευκό
70γρ Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί καλά και τσιγαρίζουμε το κρέας. Βγάζουμε το κρέας και στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τα κρεμμύδι.Προσθέτουμε το κρέας, σβήνουμε με κρασί και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο ζεστό νερό και το  αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει. 

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
500γρ. Μανιτάρια
200γρ. Πατάτες ελαφρός βρασμένες
2 Πράσα
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ελάχιστο άσπρο κρασί
1 Μικρό φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
Λίγο λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα πράσα και ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος. Τα τσιγαρίζουμε ελαφρά με λίγο λάδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια που έχουμε πλύνει και κόψει σε λεπτές φέτες. Μόλις φύγουν τα υγρά, προσθέτουμε το κρασί και την κρέμα γάλακτος. Έπειτα, προσθέτουμε τις πατάτες τριμμένες σε χοντρό τρίφτη, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μαϊντανό, Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε το μάτι. Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε λαδωμένο ταψί και απλώνουμε το μίγμα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 200 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΚΕΦΤΕΦΔΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
10 λωρίδες παστουρμά
3 χοντρές φέτες φωμιού μόνο την ψίχα
2 Κουταλιές ελαιόλαδο
1 Σκελίδα σκόρδο
1 Αβγό
1/2 Ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, στύβουμε καλά και ζυμώνουμε με τον κιμά. Αλέθουμε στο μπλέντερ τον παστουρμά και το σκόρδο και μια κουταλιά λάδι. Τα προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά μαζί με το υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και το λάδι.
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Τα αφήνουμε στο ψυγείο να 30 λεπτά. Τα πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε.
Τέλος τα τηγανίζουμε σε καυτό μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΑΓΓΟΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
2 Αγγούρια
1 Γιαούρτι στραγγιστό
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας λάδι
1 Κουταλιά σούπας ξύδι
Δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το αγγούρι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Χτυπάμε το γιαούρτι με το λάδι, το ξύδι και λίγο αλάτι και το ρίχνουμε πάνω από τη σαλάτα. 

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Μεγάλα μανιτάρια
200γρ. Ανθότυρο
100γρ. Γκούντα
8 Φέτες ζαμπόν
1 Πιπεριά Φλωρίνης
Λίγο μαϊντανό
Λίγο φρέσκο θυμάρι
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε στο λάδι. Προσθέτουμε τη πιπεριά  σε κομματάκια, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι, τα τυριά και το ζαμπόν και ανακατεύουμε καλά.
  • Γεμίζουμε τα μανιτάρια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΙΣΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
3 Μεγάλα κολοκυθάκια
250γρ. Τυρί φέτα
χυμό από μισό λεμόνι
1 Σκελίδα σκόρδο
Λίγο ξερό βασιλικό
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελάχιστο νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς. Βάζουμε στο μπλέντερ τη φέτα, το σκόρδο το νερό, το χυμό λεμονιού, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνει σάλτσα περιχύνουμε τα ψημένα κολοκυθάκια και τ αφήνουμε για ένα 10λεπτο ακόμη στο φούρνο να ζεσταθεί και η σάλτσα.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Φέτα
1 Αβγό
2 Φλιτζανάκι του καφέ σουσάμι
Λίγο ελαιόλαδο
Λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλώνουμε το σουσάμι σ ένα πιάτο. Βυθίζουμε τη φέτα πρώτα στο αβγό, το οποίο έχουμε χτυπήσει ελαφρά. Μετά στο σουσάμι, πιέζουμε και από τις δύο μεριές.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι. Τοποθετούμε τις φέτες του τυριού στο τηγάνι και μόλις αρχίσει να μαλακώνει και πάρει ένα χρυσό χρώμα τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Σερβίρουμε στύβοντας λίγο λεμόνι επάνω από το σαγανάκι.
Σημ: Ένας ωραιότατος μεζές για ουζάκι.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΑΒΓΟ

ΥΛΙΚΑ
350γρ κιμάς μοσχαρίσιος
1 Φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1 Αβγό
1 Κρεμμύδι τριμμένο
2 Σκελίδες σκόρδο τριμμένο
Λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένο
12 φέτες μπέικον
12 Αβγά βρασμένα σφιχτά
Αλάτι
Πιπέρι
Ηλιέλαιο για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε λεκάνη το κιμά, τη μισή φρυγανιά, το κρεμμύδι και το σκόρδο, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε καλά και στη συνέχεια αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 30 λεπτά στο ψυγείο για να σφίξει.
Καθαρίζουμε τα βρασμένα αβγά και τυλίγουμε το καθένα τους με μία φέτα μπέικον. Παίρνουμε κομμάτια από τον κιμά και τυλίγουμε κεφτέδες γύρω από τ αβγά. Στη συνέχεια τους κυλάμε μέσα στην υπόλοιπη φρυγανιά και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. 

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό καλαμαράκια κομμένα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
1 Κούπα Ελαιόλαδο
300γρ. Κριθαράκι
1 Ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
Λίγο άνηθο
100γρ. Φέτα σε μικρά κομματάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε σκεύος που μπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα καλαμαράκια με το κρεμμύδι, το πιπέρι και την πάπρικα. Προσθέτουμε το κριθαράκι και τα ανακατεύουμε ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον άνηθο, το αλάτι και συμπληρώνουμε ζεστό νερό.
Όταν αρχίσει να βράζει βάζουμε το σκεύος στο φούρνο. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να να μελώσει η σάλτσα. Σβήνουμε τον φούρνο 5 λεπτά πριν είναι έτοιμο, βάζουμε τη φέτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο για 10 λεπτά.

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φασολάκια
2 Κρεμμύδια ξερά
2 Σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαιντανό
4 ώριμες ντομάτες
1 Ποτήρι λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και βάζουμε τα φασολάκια σε πυρέξ που να έχει καπάκι. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το μαϊντανό επίσης ψιλοκομμένο και αυτόν. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το φαγητό. Χοντροκόβουμε και αραδιάζουμε τις ντομάτες από πάνω, προσθέτουμε το λάδι και λίγο νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Όταν το φαγητό μείνει με τη σάλτσα του τότε βγάζουμε το καπάκι για ένα 5λεπτο πριν σβήσουμε τον φούρνο.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πράσα
1 Σελινόριζα
1 Ματσάκι φύλλα σέλινου
1 Καρότο κομμένο σε ροδέλες
Χυμό από 2 λεμόνια
1 Ποτήρι ελαιόλαδο
Πιπέρι
Αλάτι
1 Αβγό
1 Κουταλάκι γλυκού αλεύρι
1 Κουταλιά σούπας ρύζι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και κόβουμε το πράσο και κομμάτια και ζεματίζουμε σε κατσαρόλα με νερό και το χυμό μισό λεμονιού. Τα σουρώνουμε. Καθαρίζουμε καλά τη σελινόριζα και τη κόβουμε σε κομμάτια. Πλένουμε τα φύλλα του σέλινου.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το πράσο, τη σελονόριζα, τα φύλλα του σέλινου, το καρότο, αλατοπίπερο, το χυμό ενός λεμονιού, το λάδι και το ρύζι. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Όταν ψηθεί το φαγητό, χτυπάμε το αβγό με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το αλεύρι. Προσθέτουμε σε αυτό λίγο από το ζωμό του φαγητού, ανακατεύουμε ξανά και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε την κατσαρόλα για λίγο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό άπαχο χοιρινό κρέας, κομμένο σε κύβους
1 Κρεμμύδι σε ροδέλες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένους σπόρους κόλιανδρου
Αλάτι
Πιπέρι
Ελάχιστη κανέλα
Λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρουμε το κρέας με το κρασί, το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά για τουλάχιστον 4 ώρες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Ρίχνουμε την μαρινάδα που έχουμε κρατήσει και αν χρειάζεται λίγο νερό για να βράσει το κρέας σε χαμηλή φωτιά και με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσει. Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι πιλάφι.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΣΚΟΡΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ


ΥΛΙΚΑ
6 Λιαστές ντομάτες
2 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ Κουταλιά μαγιά ξερή
½ Κουταλάκι αλάτι
½ Κουταλάκι σκόρδο ξερό
1 Κουταλιά μέλι
1 Κουταλιά μαργαρίνη
½ Κούπα νερό χλιαρό
¼ Κούπας λάδι
10 Σκελίδες σκόρδο σε δοντάκια
1 Κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για πίτσα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε το λάδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά σε ένα βαζάκι και ανακατέψτε τα. Αφήστε τα να σταθούν μερικές ώρες. Βάλτε τις λιαστές ντομάτες μέσα σε νερό και αφήστε τες να σταθούν 2-3 ώρες, να φουσκώσουν και ξαλμυρίσουν. Κόψτε τες σε κομμάτια. Σε μια λεκανίτσα ανακατέψτε το αλεύρι με τη μαγιά, το αλάτι και το σκόρδο. Κάντε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μέλι και τη μαργαρίνη. Προσθέστε το νερό και ανακατέψτε, αρχικά με ένα κουτάλι και έπειτα με τα χέρια μέχρι να γίνει μαλακιά που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη σε ζεστό, υγρό μέρος για 1 ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο μεταξύ, στραγγίστε καλά

Τις ντομάτες μέσα στις παλάμες σας και τηγανίστε τες σε λίγο λάδι. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο και στρώστε τη σε ένα ταψί για πίτσες με διάμετρο 30 εκ. Σκεπάστε με αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει 20-25 λεπτά. Αλείψτε τη με το αρωματισμένο λάδι και πασπαλίστε εδώ και εκεί τις σκελίδες σκόρδο. Αραδιάστε επίσης στην επιφάνεια τις λιαστές ντομάτες. Ψήστε τη σκορδόπιτα στους 200 βαθμούς Κελσίου για 25΄ ώσπου να ροδίσει το ψωμί. 

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΣΕΛΙΝΟΡΥΖΟ


ΥΛΙΚΑ
1 ½ Κιλό σελινόριζα
300γρ. Καρότα
1 Ματσάκι άνηθο
½ Ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
3-4 Λεμόνια
300γρ. Ρύζι μακρύκκοκο
1 Μπουκάλι λευκό κρασί
2 Φλιτζάνια ζωμό από κατσικίσια κόκαλα
1 Φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 Κρόκους
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τη σελινόριζα και την κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, πάχους περίπου ενός εκατοστού.
Ξεπλένουμε και ξεπαγώνουμε τα καροτάκια και τα γιαχνίζουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι και τη σελινόριζα. Αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις πάρουν χρώμα και μαλακώσουν, προσθέτουμε τον ζωμό και το κρασί. Αβγοκόβουμε.

Ρίχνουμε το ρυζάκι και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και το λεμόνι. Συμπληρώνουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. 

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιλότο μόσχου
3-4 Μελιτζάνες φλάσκες
6-7 Κολοκυθάκια μέτρια
4-5 Ντομάτες μέτριες
1 Κρεμμύδι μεγάλο
3 Σκελίδες σκόρδο
½ Ματσάκι μαϊντανός
2 κουταλιές σούπας πελτές ντομάτας
3-4 Φυλλαράκια δάφνη
1 Ποτήρι κόκκινο κρασί
½ Φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Μπαχάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το κρέας. Μόλις ροδίσει το μοσχαράκι το σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα βραστό νερό και αφού μαλακώσει το κρέας, συμπληρώνουμε τον χυμό από τις ντομάτες, τον πελτέ και τα μπαχαρικά.
Σοτάρουμε σε λίγο λαδάκι τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.

Ρίχνουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα, αφήνουμε το φαγητό να δέσει και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαιντανό.

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ


ΥΛΙΚΑ
Υλικά για το κοτόπουλο
1 Κοτόπουλο μεγάλο
4 Σκελίδες σκόρδου
4Κουταλιές σούπας βούτυρο
1 Κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
1 Κόκκινη πιπεριά
1Κουταλιά σούπας πάπρικα, γλυκιά
1Κουταλιά σούπας πιπέρι, μαύρο
1 Κουταλιά σούπας κόλιαντρο σε σκόνη
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα σε σκόνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 Κουταλιά σούπας Αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ
1300γρ. Πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
όλο του ζουμί από το ψημένο κοτόπουλο
1 Φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
8 Ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι
10 Φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 Σκελίδα σκόρδου σε φετάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις 2 σκελίδες σκόρδου στα τρία και μπήγουμε το κάθε κομμάτι στο στήθος του κοτόπουλου, ανοίγοντας τρύπες με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού.
Ρίχνουμε το βούτυρο στο multi, μαζί με τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου, τις πιπεριές, τη μουστάρδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι. Χτυπάμε τα υλικά έως ότου ομογενοποιηθούν.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού βάζουμε το μισό μείγμα στην κοιλιά του κοτόπουλου.
Απλώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα σε όλο το κοτόπουλο και κάνουμε καλό μασάζ με τα χέρια μας, ώστε να πάει παντού.
Δένουμε τα μπούτια του κοτόπουλου με σπάγκο κουζίνας ώστε να μη φύγει η γέμιση. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Απλώνουμε στον πάγκο σταυρωτά 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και από πάνω 2 φύλλα λαδόκολλα. Ακουμπάμε πάνω το κοτόπουλο.
Κλείνουμε πρώτα τη λαδόκολλα και μετά το αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το πακέτο σε ταψί και το ψήνουμε για 2 ώρες. Μόλις είναι έτοιμο, ανοίγουμε προσεκτικά και κρατάμε του ζουμί από το ψημένο κοτόπουλο.
Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες. Μόλις μαλακώσουν τις σουρώνουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή με πιρούνι τις λιώνουμε όπως είναι καυτές.
Περιχύνουμε με το ζουμί από το ψήσιμο του κοτόπουλου και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε στις πατάτες τι λιαστές ντομάτες, τις ελιές κομμένες στα 4, τον βασιλικό και το σκόρδο.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενωθούν τα υλικά και σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο.

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΠΕΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
250γρ. Φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 Μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 Φλιτζάνι του καφέ κρασί
¼ Κουταλάκι γλυκού σκόρδο λιωμένο
500γρ. Τριμμένο τυρί
Αλάτι
Πιπέρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
1 Λίτρο γάλα
5 Κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι με λίγο νεράκι και ελάχιστο λάδι να γυαλίσει και ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λεπτά φέτες. Τα γυρίζουμε λίγες φορές με το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο σκόρδο και σκεπάζουμε να μαγειρευτούν και να πιουν το ζουμί τους.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας γρήγορα να δέσει. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα πυρέξ βάζουμε μια στρώση πένες και ανακατεύουμε με 2 κουτάλες μεγάλες μπεσαμέλ και λίγο από το τυρί μας. Βάζουμε μια στρώση μανιτάρια και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα μακαρόνια και τη μπεσαμέλ. Ξανά μανιτάρια και τελειώνουμε με μπεσαμέλ και τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΠΑΡΠΑΔΕΛΕΣ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Παπαρδέλες
500γρ. Φιλέτο μοσχαρίσιο ή κόντρα ψιλοκομμένο σε λωρίδες
1/3 Φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
1 Σκελίδα σκόρδο
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
4 Μανιτάρια πόρτο μπέλο, μεγάλα και ψιλοκομμένα
1/3 Φλιτζανιού τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
6 Μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες σε καρεδάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Σοτάρουμε το φιλέτο για 2΄ και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρουμε για 3΄ και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα καρέ ντομάτας, το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 10΄.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τις παπαρδέλες σε αλατισμένο νερό 2΄λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία. Τις πιάνουμε με τσιμπίδα και όπως στάζουν τι ρίχνουμε στη σάλτσα.

Βράζουμε δυνατά τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα για 2΄. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με παρμεζάνα.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

Υλικά
·         1 χταποδάκι
·         500γρ. μακαρόνι, χοντρό, κοφτό
·         3 ντομάτες
·         2 δαφνόφυλλα
·         1 κρεμμύδι ξερό
·         λίγη σάλτσα ντομάτας
·         λίγο λάδι
·         λίγο ξίδι
·         λίγο μαϊντανό, για το στόλισμα
·         αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Αρχικά, βράζουμε το χταπόδι με λίγο ξίδι και μόλις είναι έτοιμο το κόβουμε κομματάκια. Κρατάμε το ζουμί του, που μας χρειάζεται για την σάλτσα.
Επίσης, βράζουμε το μακαρόνι, για 8 λεπτά, για να γίνει al dente.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την σάλτσα. Τρίβουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε, ρίχνοντας τις ντομάτες και την σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και το ζουμί του χταποδιού. Μόλις πάρει βράση, βάζουμε και το χταπόδι και το αφήνουμε στην φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΤΟΝΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Υλικά
·         1 πακέτο μαύρα μακαρόνια, με μελάνι σουπιάς
·         1 κονσέρβα κονκασέ
·         1 κουτ.σούπας ντοματοπελτέ
·         1 κονσέρβα τόνο σε νερό
·         1 κρεμμύδι ξερό
·         1 πράσινη πιπεριά
·         σκόρδο σε σκόνη
·         2-3 δαφνόφυλλα
·         λίγο κονιάκ
·         βασιλικό
·         λάδι
·         αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό για τα μακαρόνια. Αφού πάρει βράση βάζουμε τα μακαρόνια, λίγο αλάτι και λίγο λάδι. Βράζουμε για 7-10 λεπτά, ώσπου να γίνουν al dente, και τα σουρώνουμε.
Σε ένα τηγάνι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές, μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε τη σάλτσα με κονιάκ, για να γλυκάνει το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ντομάτα, μια κουταλιά πελτέ και τα δαφνόφυλλα. Πασπαλίζουμε με ρίγανη, και περιμένουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Τότε, βάζουμε τον τόνο, λίγο βασιλικό, και περιμένουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Δοκιμάζουμε για να γευτούμε, αν και τι χρειάζεται, και συμπληρώνουμε ανάλογα αλατοπίπερο.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΦΕΤΑ

Υλικά
·         1 μεγάλη μελιτζάνα, φλάσκα
·         2 κρεμμύδια
·         1 πράσινη πιπεριά
·         1 κόκκινη πιπεριά
·         1 κίτρινη πιπεριά
·         λίγη καυτερή πιπεριά
·         100 γραμ. φέτα
·         100 γραμ. κεφαλοτύρι
·         σάλτσα ντομάτα
·         χοντρό αλάτι
·         μαϊντανό και δυόσμο

Διαδικασία
Αρχικά, ξεπικρίζουμε τη μελιτζάνα στο αλάτι. Δηλαδή την αλατίζουμε καλά και την αφήνουμε για 10-20 λεπτά να βγάλει τα υγρά της. Την πλένουμε καλά και είναι έτοιμη για μαγείρεμα.
Κόβουμε τα υλικά σε φέτες και ετοιμάζουμε τη σύβραση, σε ένα τηγάνι. Έτσι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με τις πιπεριές. Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, αλάτι, δυόσμο και μαϊντανό τριμμένο και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσουν.
Στη συνέχεια τηγανίζουμε τη μελιτζάνα σε ένα δεύτερο τηγάνι και αφαιρούμε τα κομμάτια της, σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας, για να τραβήξει το πολύ λάδι.
Τέλος, σε ένα ταψάκι-πυρέξ, στρώνουμε την μελιτζάνα, χοντρό αλάτι, τυρί φέτα και τη σάλτσα, τη σύβραση που έχουμε ετοιμάσει.

Ακόμη πασπαλίζουμε το πυρέξ με μπόλικο κεφαλοτύρι και το ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 20 λεπτά περίπου.

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΤΗΓΑΝΙΑ ΚΑΥΤΕΡΗ

Υλικά
·         ½ κιλό χοιρινό κρέας
·         1 κρεμμύδι
·         1 πιπεριά καυτερή
·         1 πιπεριά Φλωρίνης
·         1 κύβο λαχανικών
·         νερό με το μάτι
·         αλάτι, πιπέρι
·         ρίγανη
·         λάδι

Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τα υλικά μας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε φέτες.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το κρέας και το κρεμμύδι, με νερό όσο να τα σκεπάζει. Το αφήνουμε να βράσει.
Μετά, προσθέτουμε τις πιπεριές, τη ρίγανη, τον κύβο και το λάδι. Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ροδίσουν και η τηγανιά είναι έτοιμη

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

Υλικά
·         1-2 σουπιές βρασμένες και κομμένες κομματάκια
·         1 κρεμμύδι
·         λίγο σκόρδο
·         2 ντομάτες τριμμένες (σάλτσα)
·         λίγο μαϊντανό
·         αλάτι, πιπέρι
·         νερό
·         λάδι

Εκτέλεση
Αρχικά βράζουμε τις σουπιές, για να μαλακώσουν και τις κόβουμε κομματάκια. Ακόμη, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Βάζουμε το λάδι και λίγο νερό στο τηγάνι και περιμένουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Μόλις σωθεί το νερό, προσθέτουμε την πιπεριά από την οποία δεν αφαιρούμε όλα τα σπόρια, για τη νοστιμιά. Αφού μαραθεί, βάζουμε την ντομάτα και όταν πάρει βράση η τελευταία, σειρά έχει η σουπιά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον μαϊντανό και περιμένουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

Υλικά
·         ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
·         1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
·         1 φέτα ψωμί
·         1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
·         2 αυγά αλεύρι για το τηγάνισμα
·         ελαιόλαδο
·         λίγο ξίδι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με τα αυγά, το ψωμί, το οποίο έχουμε μουσκέψει και στύψει πολύ καλά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λάδι. Για να γίνουν νόστιμοι πρέπει να παιδευτούμε να τους ζυμώσουμε, όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά. Αν θέλουμε κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, πλένουμε τα χέρια μας που και που, για να πάρει υγρασία το μίγμα.

Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε μπόλικο λάδι. 

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ

Υλικά
·         1 πακέτο σπαγγέτι
·         250 γραμμάρια ζαμπόν
·         250 γραμμάρια μπέικον
·         1 κουτί κρέμα γάλακτος
·         1 κουτί μανιτάρια
·         λίγη μαργαρίνη
·         250 γραμμάρια διάφορα τριμμένα τυριά

Διαδικασία
Βράζουμε τα μακαρόνια με λίγο αλάτι, και τα σουρώνουμε.
Σε ένα τηγάνι ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε λίγο λάδι και λίγη μαργαρίνη, τσιγαρίζουμε το μπέικον και το ζαμπόν. Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και περιμένουμε να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά. Περιμένουμε 1-2 λεπτά να δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε τα τυριά και τη σερβίρουμε πάνω από τα μακαρόνια

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΣΠΙΤΙΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 Κύβο μαγιά
Χλιαρό νερό
1 Αβγό
Λίγο αλάτι
1 Φλιτζάνι τσαγιού λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι, το αβγό και ανακατεύουμε ελαφρά. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και τη προσθέτουμε στο μίγμα. Αρχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι ώστε να έχουμε μία ζύμη μαλακή η οποία όμως να μη κολλάει στα χέρια μας. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος 1 1/2 ώρα να φουσκώσει.
Σημ: Η ποσότητα της ζύμης είναι ιδανική για τη λαμαρίνα του φούρνου. Την στρώνουμε επάνω στη λαμαρίνα αφού πρώτα την έχουμε βουτυρώσει και προσθέτουμε υλικά της επιλογής μας την ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΟΜΕΛΕΤΑ

Υλικά
·         5 αυγά
·         2 κουτ. σούπας νερό
·         2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
·         1 κουτ. σούπας βούτυρο
·         1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
·         1 ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια
·         ½ φλιτζάνι αρακά κατεψυγμένο
·         1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε καρεδάκια
·         αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και ρίχνουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι και ρίχνούμε λίγα-λίγα τα λαχανικά. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν και να σωθούν τα υγρά τους. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με νερό και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το μείγμα στα λαχανικά και αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί από τη μια μεριά για 3’-4’. Γυρίζουμε την ομελέτα με την βοήθεια ενός πιάτου και την ψήνουμε και από την άλλη μεριά.