Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΜΠΑΜΙΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μπάμιες
1 Κούπα αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
200ml Αναψυκτικό σόδα
Αλάτι
Λάδι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες. Τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Ετοιμάζουμε το κουρκούτι. Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το κουρκούτι, και ανακατεύουμε πολύ καλά.Το αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα. 
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι. Βουτάμε τις μπάμιες στο κουρκούτι και τηγανίζουμε στο καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το λάδι που έχουν κρατήσει.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
16 Μεγάλες γαρίδες
Ελαιόλαδο
100ml. Ούζο
1 Κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
1 Φινόκιο κομμένο σε φέτες
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
200γρ. Φέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μάραθο ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις γαρίδες και τις καθαρίζουμε.
  • Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το φινόκιο. Το αφαιρούμε και σοτάρουμε τις γαρίδες σβήνουμε με το ούζο και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τη φέτα και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε και τη φέτα και το μάραθο. Ψήνουμε για 5 λεπτά.

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό κιμά
1- 1 1/2 Λίτρο ζωμό λαχανικών που το διατηρούμε ζεστό
500γρ. Κριαθαράκι
250ml. Χυμό ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Τσίλι
1 Κουταλιά σούπας βαλσάμικο
1/2 Κουταλάκι γλυκού μέλι
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Βάζουμε το κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  • Βάζουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, Ρίχνουμε όλα τα υλικά καιτο ζωμό σταδιακά, ανακατεύουμε κατά διαστήματα και συμπληρώνουμε ζωμό όταν χρειάζεται μέχρι το κριθαράκι να βράσει και να είναι al dente. 
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Φύλλο κουρού
1 Ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
600γρ. Σπανάκι χοντροκομμένο
4 Αβγά χτυπημένα
200γρ Γαιούρτι
300γρ. Φέτα κομμένη σε κυβάκια
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
Ελαιόλαδο
1/2 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί.
  • Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον άνηθο και το δυόσμο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι. Βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο κουρού. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα με το σπανάκι και περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών.
  • Πασπαλίζουμε τα κομμάτια της φέτας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΧΟΙΡIΝΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινά φιλετάκια
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κάρυ
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Πάπρικα καπνιστή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το πολτό σκόρδου. Βάζουμε τα φιλετάκια και τα μισοτηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και σβήνουμε με το χυμό που μέσα έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα. 
  • Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά να δέσει η σάλτσα, εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε και λίγο νερό για να βράσουν τα φιλετάκια.
  • Συνοδεύουμε με τηγανίτες πατάτες ή πουρέ.

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
170γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα
280γρ. Αλεύρι
1/2 Κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
1 Πρέζα αλάτι
120γρ. Ζάχαρη
180γρ. Βούτυρο λιωμένο
120γρ. Καστανή ζάχαρη
3 Αβγά
2 Βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε τη σόδα με το αλεύρι και το αλάτι.
  • Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τα αβγά και τις βανίλιες. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τη κουβερτούρα. Πλάθουμε μπαλάκια, τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
250γρ. Μανιτάρια λευκά
50γρ. Γραβιέρα τριμμένη
1 Κουτί γάλα εβαπορέ
100γρ. Μπέικον
1 Πιπεριά
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε. Τα απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε τη γραβιέρα, το μπέικον ψιλοκομμένο, τα μανιτάρια κομμένα στα 4, την πιπεριά κομμένη σε ροδέλες και αλατοπιπερώνουμε.
  • Περιχύνουμε το φαγητό με το γάλα.
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα.