Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΚΕΜΠΑΠ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά κοτόπουλου
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1 Φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1 Κουταλάκι γλυκού κύμινο
1/2 Ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πάπρικα καπνιστή
1 Αβγό
3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε σε μια λεκάνη τον κιμά του κοτόπουλου και προσθέτουμε τη τριμμένη φρυγανιά, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το κύμινο και την πάπρικα. Ανακατεύουμε ελαφρά, προσθέτουμε το αβγό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να δέσει το μείγμα σε μια αφράτη ομοιόμορφη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε στενόμακρα κεμπάπ. Τα περνάμε σε καλαμάκια για σουβλάκια και τα ψήνουμε σε σχάρα στα κάρβουνα ή στο σχαροτήγανο, λαδώνοντας τα ελαφρά. Σερβίρουμε με πίτες και σος γιαουρτιού. 

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ
500ml. Μούστο
500ml. Λάδι μισό ελαιόλαδο, μισό σπορέλαιο
250γρ. Ζάχαρη
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 Κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
1 Σφηνάκι κονιάκ
1,5 Κιλό περίπου αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μούστο, το λάδι, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ τα ρίχνουμε και αυτά μέσα και χτυπάμε καλά μ ένα σύρμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν το προσθέτουμε λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή που να μη κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα και τα βάζουμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Αλεύρι
150γρ. Αμύγδαλα τριμμένα στο μπλέντερ
160γρ. Ηλιέλαιο
160γρ. Χυμός πορτοκαλιού
100γρ. Αμύγδαλα χοντροκομμένα
170γρ, Ζάχαρη άχνη
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σ ένα ταψάκι στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά να πάρουν ένα όμορφο χρώμα και τ αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό, το ηλιέλαιο και την άχνη. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα σε σκόνη, το μπέικιν και την κανέλα. Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα προσθέτουμε και τα αμύγδαλα που έχουμε αφήσει να κρυώσει και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20εκ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στους 180 για περίπου μία ώρα.
  • Όταν κρυώσει καλά εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 Φλιτζάνια τσαγιού ταχίνι
2 Ποτήρια χλιαρό νερό
600γρ. Αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 Κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 1/1 Φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες
1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το ταχίνι με το ζεστό νερό και προσθέτουμε λίγο λίγο τα αλεύρι χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη κανέλα, το γαρύφαλλο, τη καρυδόψιχα και τις σταφίδες.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα και βάζουμε μέσα το μείγμα. Τοποθετούμε τη φόρμα στη μέση του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις για μία ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΚΕΜΠΑΠ ΜΕ ΑΡΝΙΣΙΟ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Κιμά αρνίσιο
500γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Θυμάρι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Κόλιανδρο
Κίμινο
Μία πρέζα μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τα δύο είδη κιμά σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού, τα μπαχαρικά, το πολτό σκόρδου και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα. 
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα το λιγότερο.
  • Παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα και πλάθουμε μακρόστενα κεμπάπ, τα περνάμε σε ξύλινα ή σιδερένια σουβλάκια. Τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ. Σερβίρουμε με πίτες για σουβλάκια, κομμένη ντομάτα και σος γιαουρτιού ή ότι άλλο μας αρέσει.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
1/5 Κιλό κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
Θυμάρι
1 Ντομάτα τριμμένη
1 Φλιτζάνι κρασί λευκό
Ελαιόλαδο
200γρ. Γιαούρτι
100γρ. Τριμμένο κεφαλοτύρι
Αλάτι
Πιπέρι
500γρ. Μακαρόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και βάζουμε τον κιμά. Τον καβουρντίζουμε καλά.
  • Πασπαλίζουμε με το θυμάρι, ρίχνουμε τη ντομάτα και το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Όταν ψηθεί ο κιμάς, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε να λιώσουν και να δώσουν στη σάλτσα κρεμώδη υφή. 
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
Χυμό από 2 λεμόνια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
1 Κουταλιά σούπας φυτίνη
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει. 
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με τη φυτίνη να ζεσταθούν και ρίχνουμε το πολτό σκόρδου και τη πάπρικα, ανακατεύουμε να βγάλουν τ αρώματα τους και βάζουμε το κρέας. Το σοτάρουμε καλά να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Συμπληρώνουμε με τα μανιτάρια και το χυμό λεμονιού που μέσα του έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα. 
  • Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας και να είναι μαλακό. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό συνοδεύοντας με πουρέ πατάτας.