Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΡΕΓΓΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Φιλέτα καπνιστής φέτας
1 Κρεμμύδι τριμμένο
2 Πατάτες βρασμένες
2 Φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
2 Κουταλιές σούπας μαγιονέζα
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλάκι γλυκού πάπρικα
Χυμός από 1/2 λεμόνι
3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Πιπέρι
Φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μαδάμε τα φιλέτα της ρέγγας σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις πατάτες, αφού τις λιώσουμε πρώτα μ ένα πιρούνι, και το τριμμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε με το ραβδομπλέντερ καλά.
  • Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και τη μαγιονέζα και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
  • Ρίχνουμε το πολτό σκόρδου, την πάπρικα, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι. 
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φυλλαράκια μαϊντανού και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
1 Ποτήρι λευκό κρασί
1 Κουταλιά σούπας σάλτσα ντομάτας
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρέας με 2 ποτήρια νερό να βράσει σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε το βούτυρο και τα κρεμμύδια και τα ροδίζουμε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά. Τα σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τη σάλτσα, διαλυμένη σ ένα ποτήρι νερό, το αλάτι, τη ρίγανη, το πιπέρι και το μπούκοβο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας μέχρι να σωθούν τα υγρά και μείνει με τη σάλτσα.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
Ελαιόλαδο
500γρ. Χοιρινό κομμένο σε κύβους
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100γρ. Μανιτάρια σε φέτες
200γρ. Τυρί κρέμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια al dente. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το χοιρινό μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά. 
  • Βάζουμε μακαρόνια και το κρέας σε ένα ταψάκι και ανακατεύουμε για να πάει η σάλτσα παντού. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Χοιρινό κομμένο σε μερίδες
500γρ. Μανιτάρια μικρά
1 Φλιτζάνι τσαγιού γλυκό κρασί
1 Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Λίτρο ζωμό κρέατος
1/2 Ποτήρι κρασιού κρέμα γάλακτος
1 Κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας καλά. Ρίχνουμε το μισό κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου και μόλις βγάλουν τ αρώματα τους, σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε το ζωμό ζεστό και μαγειρεύουμε για περίπου μία σε μέτρια φωτιά. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι σε ελάχιστο λάδι. Ρίχνουμε τη πιπεριά και τα μανιτάρια.
  • Αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να μείνει χωρίς υγρά.. Αφού γίνει το κρέας προσθέτουμε τα μανιτάρια, αφήνουμε να πάρει μία βράση σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος. Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΡΝΙ ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό αρνί από μπούτι χωρίς κόκαλο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
4 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
150ml. Ελαιόλαδο
300ml. Ζωμό κρέατος
60γρ. Βούτυρο
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
Αλάτι
Πιπέρι
Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρέας, ενώ ανακατεύουμε να ροδίσει καλά.
  • Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το ζωμό, αλατοπίπερο, κανέλα, και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα ή και παραπάνω να μείνει μόνο με τη σάλτσα του. 
  • Σερβίρουμε με άσπρο πιλάφι.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΡΝΙ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά αρνίσιο μπούτι χωρίς κόκαλα
1 Κιλό δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
80γρ. Βούτυρο
100ml. Ελαιόλαδο
300ml. Ζωμό κρέατος
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Χυμό από 1 λεμόνι
100γρ. Αμύγδαλα ανάλατα
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο γαρύφαλο τριμμένο
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
Κανέλα
1 Πρέζα ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουσκεύουμε τα δαμάσκηνα σε ζεστό νερό για 4 ώρες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Ροδίζουμε το κρέας, προσθέτοντας το μισό βούτυρο. Το σβήνουμε με το χυμό από το λεμόνι. Προσθέτουμε το ζωμό και τα καρυκεύαματα.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε το κρέας για μία ώρα σε χαμηλή φωτιά.
  • Μεταφέρουμε το κρέας σ ένα ταψί. Βάζουμε τα δαμάσκηνα.
  • Το περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και το ψήνουμε στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει. Ροδίζουμε τα αμύγδαλα με λίγο βούτυρο σ ένα τηγάνι και γαρνίρουμε το κρέας.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
Κολοκυθάκια
Αλάτι
Αλεύρι
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
  • Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε αρκετό καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρώμα και από τις δύο πλευρές. 
  • Συνοδεύουμε με σος γιαουρτιού.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γαρίδες
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις γαρίδες για 5 λεπτά και τις καθαρίζουμε.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα ντοματάκια. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 25 λεπτά. 
  • Ρίχνουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και το αφήνουμε όπως είναι σε σιγανή φωτιά για άλλα 10 λεπτά. Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό. Το στραγγίζουμε, το καίμε με το βούτυρο και ρίχνουμε τη σάλτσα ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό. 
  • Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα πιάτα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φλούδες παρμεζάνας.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΑΛΑ ΠΟΥΤΑΝΕΣΚΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Σπαγγέτι
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 Φιλέτα αντζούγιας
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Καυτερή πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
500γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 Φλιτζάνι ροδέλες ελιάς
1/2 Φλιτζάνι κάππαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρμεζάνα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Στο μεταξύ, βάζουμε σ ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου, τη καυτερή πιπεριά και τις αντζούγιες, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθούν οι αντζούγιες και ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Προσθέτουμε τις ροδέλες ελιάς, την κάππαρη και τα ντοματίνια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο νερό από αυτό που βράζουν τα μακαρόνια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για ένα 5λεπτο.
  • Μόλις είναι έτοιμα τα μακαρόνια, τα παίρνουμε με μια τσιμπίδα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΟΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο
1/2 Κιλό κρεμμύδια
1/2 Φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
2 Φύλλα σφολιάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
4 Αβγά ελαφρά χτυπημένα
1 Φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλοτύρι
1 Αβγό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Αφαιρούμε τα κόκαλα και τις πέτσες από το κοτόπουλο και το κόβουμε σε κομμάτια. Σ ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με τα κρεμμύδια και τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα αβγά, λίγο μοσχοκάρυδο και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σ ένα ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και βάζουμε μέσα το μείγμα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο το οποίο αλείφουμε με το αβγό. 
  • Ψήνουμε τη κοτόπιτα σε δυνατό φούρνο για 20 λεπτά, ελαττώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΥΚΟΛΗ ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Μεγάλες πατάτες
200γρ. Ζαμπόν
200γρ. Κασέρι
150γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένη
1/2 Πράσινη πιπεριά
1/2 Κόκκινη πιπεριά
Λίγο λάδι
Αλάτι
Ρίγανη
Πιπέρι
250ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες. Τις πλένουμε καλά και τις αλατίζουμε. Τις στρώνουμε σ ένα ταψί που έχουμε λαδώσει. 
  • Κόβουμε σε λωρίδες το ζαμπόν και το κασέρι και το στρώνουμε επάνω στις πατάτες. Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και τις στρώνουμε επάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζουμε με το μισό κεφαλοτύρι και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
  • Περιμένουμε λίγο να κρυώσει πριν κόψουμε σε κομμάτια.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Ποτήρι αραβοσιτέλαιο
5 Αβγά
1 Ποτήρι γάλα
Λίγο δυόσμος
3 Ποτήρι κασέρι τριμμένο
1 Κουταλάκι μπέικιν
3 Ποτήρια αλεύρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, τ αβγά χτυπημένα και το γάλα. Ανακατεύουμε το δυόσμο με το αλεύρι και το μπέικιν και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα με το γάλα ανακατεύοντας. Στο τέλος προσθέτουμε και το κασέρι και ανακατεύουμε καλά. 
  • Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 στους 180 βαθμούς.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΡΝΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
1/2 Φλιτζάνι βούτυρο
4 Ώριμες ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι
1 Πρέζα ζάχαρη
1/2 Κιλό κριθαράκι
125γρ. Φρέσκο βούτυρο
Τυρί τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και βάζουμε το κρέας να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τις ντομάτες αφού τις έχουμε τρίψει προηγουμένως αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για μία ώρα περίπου. Βράζουμε το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό, το στραγγίζουμε βάζουμε το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε. Βάζουμε κρέας και κριθαράκι σ ένα ταψί ρίχνουμε τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 150 λεπτά. 
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
Λίγα καρύδια
3 Μελιτζάνες στρογγυλές
Λάδι
Ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο και αφαιρούμε τη φλούδα. Τις ρίχνουμε σε νερό με αλάτι και λεμόνι και τις στύβουμε πολύ καλά να φύγουν τα υγρά. Πολτοποιούμε τα καρύδια τα ανακατεύουμε με το πολτό σκόρδου και τα ρίχνουμε στις μελιτζάνες. Τα κάνουμε όλα μαζί ένα πολτό. Ρίχνουμε λάδι, ξίδι, αλάτι και πιπέρι ενώ ανακατεύουμε συνεχώς να έχουμε ένα ομοιογενή μείγμα. 
  • Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΥΔΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
Μύδια (ελαφρώς βρασμένα)
Χυλός (πύρα, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι)
Ξίδι
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Στραγγίζουμε τα μύδια και τα ραντίζουμε με λίγο ξίδι. Ρίχνουμε τα μύδια στο χυλό, παίρνουμε μικρές ποσότητες μ ένα κουτάλι της σούπας και τα ρίχνουμε σε καυτά λάδι μόλις ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές τ αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.


Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε ροδέλες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
800γρ. Χυμό ντομάτας
1 Φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 Φύλλο δάφνης
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες. Τις βάζουμε σε μια λεκάνη με αλατισμένο νερό για να ξεπικρίσουν και ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το πολτό σκόρδου. Σοτάρουμε και προσθέτουμε την καρυδόψιχα. Ανακατεύουμε για λίγο και ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και το δαφνόφυλλο. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά να δέσει η σάλτσα. Και στο τέλος ρίχνουμε τη ζάχαρη.
  • Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες τις οποίες έχουμε στραγγίζει καλά. Όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΑΒΓΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Πράσινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 Πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε καρέ
4 Ντομάτες τριμμένες
1 Πρέζα ζάχαρη
4 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τις πιπεριές και την καυτερή πιπεριά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και ρίχνουμε το πολτό σκόρδου. 
  • Μόλις μαλακώσουν ελαφρά οι πιπεριές ρίχνουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά, να σιγοβράσει η σάλτσα για 20 λεπτά. Μόλις, είναι έτοιμη ρίχνουμε τη ζάχαρη και σπάμε μέσα τ αβγά. Κλείνουμε το καπάκι και τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν με την θερμοκρασία που έχει ήδη. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πάπρικα.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό συκωτάκια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
2 Κουταλιές σούπας ξίδι βαλσάμικο
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 Κουταλιά σούπας μέλι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί ρίχνουμε λίγο θυμάρι το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου και τα σοτάρουμε να βγάλουν τ αρώματα τους. Ρίχνουμε και τα συκωτάκια, αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει και τ έχουμε αφήσει να στραγγίσουν καλά. Τα σοτάρουμε να πάρουν χρώμα.
  • Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το βαλσάμικο και το μέλι και περιχύνουμε το φαγητό. Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, αλατοπιπερώνουμε σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου. 
  • Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό για να μη μας κολλήσει.
  • Συνοδεύουμε με πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Σπανάκι
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Φλιτζάνια τσαγιού νερό
Αλάτι
Πιπέρι
1 Φλιτζάνι ρύζι
1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε το σπανάκι το πλένουμε με χλιαρό νερό και το ζεματάμε. Το στραγγίζουμε. Βάζουμε στη κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το σπανάκι, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.  
  • Σερβίρουμε με λεμόνι.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΟΣΧΑΡΙ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΥΛΙΚΑ
700γρ. Μοσχάρι μπούτι ή σπάλα κομμένο σε μερίδες
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο αλεύρι
1/2 Φλιτζάνι βούτυρο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 Κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
1 Καρότο ψιλοκομμένο
2 Φλιτζάνια ζεστό νερό
2 Κρόκους αβγού
1 Λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, το αλευρώνουμε και το τσιγαρίζουμε καλά σε μία κατσαρόλα που έχουμε βάλει το βούτυρο να κάψει. Προσθέτουμε το σέλινο, τα κρεμμύδια, το καρότο και το νερό.
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και δένουμε τη σάλτσα με τους δύο κρόκους και το χυμό του λεμονιού.
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Αβγά χτυπημένα
2 Φέτες ψωμί (μόνο τη ψίχα) τριμμένες
1/2 Φλιτζάνι κέτσαπ
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά ρίγανη
1 Κουταλάκι του γλυκού πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κιλό κιμά
8 Φέτες ζαμπόν
100γρ. Καπνιστό τυρί τριμμένο
3 Φέτες γκούντα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε τα αβγά με το ψωμί, το κέτσαπ, αλατοπίπερο, το μαϊντανό, τη ρίγανη και το πολτό σκόρδου. Συμπληρώνουμε τον κιμά, ζυμώνουμε καλά και τον απλώνουμε επάνω σε λαδόκολλα. Το πατάμε με τα χέρια μας και απλώνουμε επάνω τις φέτες του ζαμπόν και τα τυριά. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το κάνουμε ένα σφιχτό ρολό το οποίο τοποθετούμε σ ένα ταψί. Το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
  • Όταν το κόψετε και δείτε το εσωτερικό του να είναι ροζ μη το φοβηθείτε, είναι το χρώμα που δίνει το ψημένο ζαμπόν.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΚΟΡΔΑΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΠΑΡΜΑΖΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
4 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Θυμάρι
1 1/2 Φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
Φλούδες παρμεζάνας για το σερβίρισμα
Φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ανακατεύουμε.
  • Βγάζουμε τα μακαρόνια από τη κατσαρόλα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε τα μακαρόνια πασπαλισμένα με φλούδες παρμεζάνας και φύλλα βασιλικού.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φλιτζάνια ρύζι βρασμένο
1 Αγγούρι κομμένο σε στικς
1 Κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
2 Καρότα τριμμένα
Λίγο κόκκινο λάχανο τριμμένο
Χυμός από 1 λάιμ
1/3 Φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας ξίδι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Πλένουμε καλά το αγγούρι, κόβουμε τις άκρες. Το κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια σε πολύ λεπτές λωρίδες και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Προσθέτουμε το καρότο και το λάχανο και τ αλατίζουμε.
  • Ανακατεύουμε καλά τα λαχανικά και τα πιέζουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Τα μεταφέρουμε σε σαλατιέρα και τα περιχύνουμε με το χυμό του λάιμ και το ξίδι. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να μαριναριστούν.
  • Βάζουμε το ρύζι και τις πιπεριές. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
2 Κιλά φρεσκοτριμμένες ντομάτες
1 Πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Ψιλοκομμένο βασιλικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σοτάρουμε το πολτό σκόρδου στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις ντομάτες. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Λίγο πριν κατεβάσουμε τη σάλτσα από τη φωτιά ρίχνουμε το βασιλικό. Όταν κρυώσει πολύ καλά τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και τη διατηρούμε στο ψυγείο.


Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΙΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι σκληρό
1 Φακελάκι μαγιά
1/4 Φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 Φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
200γρ. Μοτσαρέλα σε φέτες
Ρίγανη
Δενδρολίβανο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο και τη μαγιά, προσθέτουμε 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει το μείγμα να δένει.
  • Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει. Τη μεταφέρουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε, την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μία ώρα.
  • Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο, την απλώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Αλείφουμε με τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το δενδρολίβανο και μοιράζουμε το τυρί και τις φέτες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
  • Σημ: Εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και μανιτάρια σε φέτες.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΦΕΤΟΥΤΣΙΝΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φετουτσίνι
500γρ. Γαρίδες
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
500γρ. Ντοματίνια κομμένα στα 4
1 Σφηνάκι ούζο
Λίγο ελαιόλαδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε τα κεφάλια και το κέλυφος. Τις σοτάρουμε σ ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά.
  • Ρίχνουμε και τα ντοματίνια. Τα πατάμε με μια ξύλινη κουτάλα να βγάλουν τα υγρά τους, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente.
  • Μόλις αρχίσει η σάλτσα να δένει, ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά να μαγειρευτούν 1 λεπτό μαζί με τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι
1 Φακελάκι μαγιά
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Θυμάρι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1/ Φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
1/2 Φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
1 Κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη: Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και τη μαγιά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να αρχίσει το μείγμα να δένει. Ζυμώνουμε  με αλευρωμένα χέρια για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουμε μια απαλή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει. Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 30 λεπτά.
  • Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, τη ξεφουσκώνουμε με τα χέρια, τη βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και, την ανοίγουμε σε παχύ φύλλο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το πολτό σκόρδου, τα τυριά και το θυμάρι, διπλώνουμε προσεκτικά και την κάνουμε μπάλα για να κλείσουμε όλα τα υλικά μέσα. Στη συνέχεια, τη βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, της δίνουμε μακρόστενο σχήμα και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, το χοντρό αλάτι και το πιπέρι. Κάνουμε με τα δάχτυλα βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει για 20 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΙΧΡΩΜΟ ΚΕΙΚ

ΥΛΙΚΑ
2 Κούπες αλεύρι
3/4 Κούπας κακάο
3/4 Κούπας μαργαρίνη
2 Κούπες ζάχαρη
6 Αβγά
2 Κουταλάκια του γλυκού Αμαρέτο
1 Βανίλια
1/4 Κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
Λίγη ζάχαρη άχνη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
1 Σοκολάτα κουβερτούρα
125ml Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε στο κάδο του μίξερ πρώτα τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου. Μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για 5 λεπτά περίπου. 
  • Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα το στρώνουμε με μία σπάτουλα να είναι επίπεδο και το ψήνουμε για μία ώρα στους 180 βαθμούς.
  • Ετοιμασία για το γλάσο: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. 
  • Όταν κρυώσει το κέικ το αλείφουμε με το γλάσο και όταν σταθεροποιηθεί πασπαλίζουμε το μισό με ζάχαρη άχνη για να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.  
  • Η συγκεκριμένη συνταγή είναι της καλής μου φίλης Ελευθερίας Τσοκάνη.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
8 Πιπεριές
4 Κουταλιές σούπας ρύζι
2 Φέτες ψωμί ( μόνο τη ψίχα)
1/2 Κιλό κιμά
2 Αβγά
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Κόκκινο πιπέρι
Λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις πιπεριές και μ ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το επάνω μέρος. 
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  • Σ ένα μπολ ρίχνουμε το ρύζι, το ψωμί, τον κιμά, τα καρυκεύματα 2 κουταλιές σούπας λάδι και ελάχιστο νερό και αλάτι. Βάζουμε τις πιπεριές σ ένα ταψάκι και τις γεμίζουμε. Ρίχνουμε σε κάθε πιπεριά 1 κουταλιά σούπας λάδι και τη σκεπάζουμε με το κομμάτι που κόψαμε αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα σπόρια, ρίχνουμε λίγο λάδι στο ταψί. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.